Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Răspunsul medicului Alexandru Rafila, proaspăt intrat în PSD, după ce primarul PSD din Brăila a exclamat: „Victorie! Fără mască în Brăila!”

Alexandru Rafila - Inquam Photos / George Călin

Foto Inquam Photos / George Călin

„Victorie!!! Fără mască în Brăila!!!” „Decât o viață slugă, mai bine 4 ani vultur!!!”, a fost recent mesajul pe Facebook al primarului PSD din Brăila, Dragomir Viorel Marian, după o decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgentă care arată că masca nu e obligatorie în spațiile publice deschise - cu unele excepții -, la o rată de infectare cu coronavirus mai mică de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.

„Persoane mai temătoare spun … dar dacă nu purtăm masca o să crească cazurile. Eu îi întreb, cu tot respectul - garantează cineva că dacă purtăm masca nu ne infectăm? Există un studiu oficial?”, a mai scris edilul social democrat din Brăila.

Prof dr Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), și care a anunțat că va semna în curând adeziunea la PSD, a fost rugat la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, să îi răspundă primarului din Brăila. 

„Da, eu îi garantez acest lucru, că dacă poartă masca corect - acest lucru lipsește din declarația dlui primar - dacă va purta masca corect, nu se va infecta și îi garantez acest lucru. Dar acest exemplu trebuie urmat de toată lumea. Iar o astfel de declarație de independență, ca să spun așa, e o declarație de independență în Brăila - îmi aduc aminte că la un moment dat se discuta despre republica din Ploiești, acum văd că discutăm despre orașul liber de mască -, cred că nu este potrivită și pune în pericol sănătatea publică. Nu putem, ca persoane care reprezintă comunitatea, să creăm confuzie și să transmitem un mesaj diferit de cel al autorităților, nu pentru că sunt autorități liberale sau social democrate, ci pentru că ăsta este mesajul corect și țările care reușesc să țină lucrurile sub control sunt țările în care cetățenii au încredere în autorități și respectă regulile. E foarte simplu”, explicat medicul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a declarat că există foarte multe studii care demonstrează că utilizarea corectă a măștii poate preveni transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2. 

„Mai mult, există și o transformare procentuală a reducerii riscului între utilizarea măștii de către persoana infectată, și de către celelalte persoane care sunt în jurul acelei persoane infectate. Utilizarea măștii de către persoana infectată, atenție, aceasta poate să fie asimptomatică, să nu știe că este infectată, reduce riscul cu până la 90%. Utilizarea măștii și de către persoanele care sunt în apropierea persoanei infectate apropie riscul de zero. Și atunci în mod evident cred că putem să explicăm domnului primar - există foarte multe studii, Organizația Mondială a Sănătății are filmulețe demonstrative care arată de ce nu se transmite virusul atunci când purtăm masca”, a adăugat dr Rafila.

La remarca moderatorului că „nu e singurul coleg de partid care pune purtatul măștii sub semnul întrebării”,  dr Rafila a admis că în general există persoane pe care nu le poți convinge de utilitatea acestei măsuri de prevenire a răspândirii virusului.

Chiar dacă o persoană nu crede în utilitatea măștii, purtarea măștii reprezintă un semn de respect pentru concetățeni și pentru reglementările din țară, a subliniat reprezentantul României la OMS. 

Ediția emisiunii „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, care îl are ca invitat pe medicul Alexandru Rafila poate fi urmărită astăzi, de la ora 14.00. 

Aflați și

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Așa-i când faci pact cu diavolul. Și ăsta e doar începutul... vedem cât rezistă. Căci diavolul are evident și alte pretenții...
  • Like 0
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Măcar e o voce în sprijinul rațiunii și măsurilor raționale, într-un grup influent de la care aveam parte de cu totul altceva, de obicei.
   • Like 0
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   Este. Problema e, cu o floare nu se face primăvară. Și nici pe căpățânoșii din psd nu-i poate schimba nimeni.
   Nu știu exact ce rațiuni a avut, pot doar să presupun. A fost cumva obligat, șantajat, o fi trebuit să plătească un serviciu ori e pur și simplu naiv. Nu știu. Ori crede că prin trecerea lui de partea psd ar putea influența opinia publică referitoare la măsurile de prevenție și în acest caz ar fi un sacrificiu. Poate prin televiziunile aservite vor ajunge recomandările lui mai ușor la oameni ( care le vizionează mai mult decât se crede). Ori n-a avut trecere
   la guvernul actual, semnalele de alarmă pe care le-a tras în mod repetat n-au prea avut ecou. Nu există consens, fiecare afirmă altceva, lupta asta împotriva pandemiei are nu iz politic ci ESTE politică în totalitate. Medicii epidemiologi ar trebui să fie la unison și neafiliați politic iar nu cu bâta la spate de partea unui partid sau altul cum în mod nefast (și evident NU spre binele oamenilor) se întâmplă.
   Cand psd trece la atac are un plan, și mă tem, dl Rafila este un pion, la fel ca Streinu Cercel, pioni de care se vor dispensa imediat dacă nu le vor mai fi de folos.
   Ce nu pot, e să-mi înăbuș revolta că un ins destul de curat a trecut de partea stricăciunii și de aici sarcasmul și variațiile de ton.
   PS: mă îndoiesc teribil că oamenii îl vor asculta pe el și nu pe Tudorel Butoi ( și alții ca el) difuzat la A1, care face sute de like-uri și comentarii din partea botaniștilor. Nu are nici o șansă.
   • Like 1
  • @ Delia MC
   Corina check icon
   Din păcate, Rafila se poartă deja ca un om politic. Mi se pare o greșeală atacul la vizitele de lucru ale ministrului Sănătății. Și nici nu a început campania electorală oficială...
   • Like 0
 • Politicienii sunt corupti, mai ales psdistii (stim asta)...bla, bla, bla! Dar ce facem cu “tineretul salvator de natiune”? El, cica, e salvatorul nostru (prin implicarea la vot, in actiuni civice etc.). Dar cand vine vorba de salvarea vietilor celor din jur...lucrurile se schimba. Pt cine traieste in lumea reala si merge zilnic la lucru, ci nu se confunda cu viata de internaut baricadat in case, stie ca tineretul isi traieste viata in continuare fara grija fata de cei din jur, fara sa i protejeze cu masca sau alte forme de distantare. Un singur exemplu, cunoscut de catre noi toti cei care iesim zilnic la munca: in centrul capitalei, in special in centru l vechi (dar nu exclusiv), in fiecare seara tineretul serbeaza cate un revelion. Sute, mii de tineri petrec la propriu la terasele si cluburile din centru, pe strazi efectiv, fara masti. In fiecare seara trebuie sa mi fac loc printre sute si mii de tineri petrecareti, fara sa poarte masca, ca sa ies din centrul vechi, de unde are sediul angajatorul meu. Este infernal, efectiv, ce se intampla! Si multa ipocrizie atunci cand nu ne indreptam ingrijorarea si catre acest lucru, ci ne concentram atentia doar spre reactiile politicienilor (care, atentie, nu pot fi exemple pt multimea tinerilor de azi, mai ales psdistii, pe care tinerii ii urasc).
  • Like 3
  • @ Paco Raceanu
   Corect , de asemenea lipsa de reactie a autoritatilor este de vina. Eu sunt convins ca daca nu ar fi alegerile la usa, ar lua masuri mai drastice si corecte de altfel.
   Daca le iau acum, partidele de dreapta o sa piarda multe voturi ale tineretului . A3 si RTV abia asteapta ceva miros de sange. Sincer dupa ultimele experiente prefer pandemia decat inca 4 ani cu PSD. Si sunt unul care ma aflu in categorie de risc. Din aceasta cauza alegerile ar trebui sa fie facute cat mai rapid . Tot din aceasta cauza PSD incearca sa amane alegerile si in acelasi timp prin jigodiile din teren fac tot ce pot ca pandemia asta sa ia amploare. Eu despre Rafila mi-am mai spus parerea , ori este extrem de naiv ori este un atarnator ca ceilalti. PSD o sa se foloseasca de el pe post de berbec si dupa aceea va sfarsi pe linie moarta.
   • Like 1
 • Poate dl Rafila stie ca Romania e infectata de un virus mult mai perfid ca covid-19 si la care nu exista leac ! Si probabil ca nu va exista prea curand. Nenea ala primar de la Braila , poate nu stie, dar el e deja sluga la ... psd.
  • Like 1
 • Corina check icon
  Purtând masca în mod corect îi protejăm în primul rând pe ceilalți dacă suntem infectați. Că putem fi infectați și să nu știm. De luni de zile nu se spune decât arareori adevărul acesta dintr-un motiv simplu - și sumbru: egoismul exacerbat, nesimțirea, indiferența față de semeni. Fiindcă se știe că grija pentru alții a devenit ceva de neînțeles pentru foarte mulți. În orice caz, nu e destul ca să-l miști pe om să suporte masca. La nivelul ăsta de conștiință și empatie nu avem cum să ieșim din necaz decât cu măsuri dure de penalizare.
  • Like 3
  • @ Corina
   Delia MC Delia MC check icon
   În egoismul lor nu înțeleg că în acest fel ar contribui la bunăstarea societății și indirect la propria bunăstare. Majoritatea nu văd mai departe de sine ( să stea în casă cui i-e frică, EU vreau să mă distrez, o viață am, masca oricum nu protejează, o scuză penibilă ) și nici în perspectivă. Când pe alte meleaguri se spune solidaritate nu egoism, de bun simț.
   • Like 1
 • Mă crucesc!
  Vultur hoitar, dar și pentru abilitățile lui e nevoie de explicații pentru nespecialiști.
  Mor încet,
  purice
  • Like 2


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult