Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Raluca Turcan vorbește despre 3 scenarii pentru anul școlar, dintre care unul este repetarea. Monica Anisie: Nu luăm în calcul înghețarea anului școlar

Raluca Turcan

Foto: Inquam Photos/ Ilona Andrei

Vicepremierul Raluca Turcan a cerut Ministerului Educației să analizeze trei scenarii referitoare la anul școlar, în condițiile în care unitățile școlare sunt închise din cauza noului coronavirus.

„Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului, însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”, a declarat Raluca Turcan pentru RFI.

Ministrul Monica Anisei a declarat însă la Digi24 că ministerul Educației nu ia în calcul înghețarea anului școlar. Acesta a mai spus că există mai multe scenarii, care vor fi luat în calcul în funcție de evoluția situației.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Ministrul Monica Anisei a declarat însă la Digi24 că ministerul Educației nu ia în calcul înghețarea anului școlar." Păi ministerul nu poate să ia "în calcul" pentru că n-are socoteală; pentru că dacă ar avea, ar ţâpa-o pe Monica la spălat wc-uri - poate acolo se descurcă.
  • Like 0
 • Posibilă rezolvarea a situației învățământului.
  Pentru învățământul preuniversitar anul școlar poate fi promovat de către toți elevii cu următoarele precizări:

  1. Pentru toți elevii care nu sunt în ani terminali ( ultima clasă de gimnaziu și ultima clasă de liceu ) trecerea în anul următor este asigurată pentru toți elevii considerându-se necesară recuperarea materiei rămasă neparcursă de la data suspendării generale a cursurilor. Recuperarea se va realiza în cursul semestrului I al anului școlar 2020-2021 prin studiu individual și cursuri de recuperare în fiecare zi de sâmbătă din cadrul semestrului I.
  2. Pentru elevii din anii terminali recuperarea se va efectua în prima jumătate a primei luni a semestrului I din anul școlar 2020-2021, folosindu-se inclusiv zilele de sâmbătă, urmând ca în a doua jumătate a lunii septembrie să se organizeze examenele specifice.
  3. Anul școlar 2020-2021 va începe la 1 septembrie și va include ziua de sâmbătă ca zi de lucru normală.

  Pentru învățământul universitar funcționează autonomia universitară.
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Pot arunca şi la coş aiureala de învăţământ românesc. Acum, cu şcoala de-acasă, părinţii VĂD ce dezastru se întâmplă. Văd şi se îngrozesc.
  • Like 0
  • @ Valentin
   A se intelege ca pana acum parintii nu stiau ce se intampla cu copiii lor la scoala?
   "părinţii VĂD ce dezastru se întâmplă. Văd şi se îngrozesc." - de unde rezulta asta?
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Valentin check icon
   Nu aveau componenta emoţională, pentru că nu erau de faţă. Acum o au şi pe asta. Şi bine-mi pare! Deja se vor scoate materii din programă, se vor modifica examenele.

   Ne aliniem şi noi.
   • Like 0
  • @ Valentin
   Ei n-o aveau. Poate n-ati vazut dvs. componenta emotionala la sedintele cu parintii.
   "Deja se vor scoate materii din programă, se vor modifica examenele." - de unde rezulta asta?
   • Like 0
 • Gecaba Gecaba check icon
  Problema acum este cum sa pornești școala on-line. Asta se asteapta, mai ales cei cu examene, și părinții. Ministerul trebuia pana acum sa se implice serios ( platforme, suport electronic, rețea de internet gratuita, variante de ședințe telefonice șamd.). Nu vad un grup de profesioniști, nu de politicieni, care sa demaraze lucrurile.
  • Like 0
 • Politizarea tuturor instituțiilor statului, și învățământului, se dovedește a fi distructiv pentru acestă țară, laolaltă cu promovarea clanurilor și neaplicarea legilor statului.
  Timp de 30 de ani, legea a fost facultativă, iar ”magistrații” și-au făcut de cap, mușamalizând fărădelegile. Politrucii au furat, împreună cu complicii lor, sănătatea a fost doar un alt mijloc de îmbogățire, școala a rămas o altă unealtă de control a generațiilor, în timp ce românii fugeau spre alte zări. Și, în toată acestă perioadă, mulți au fost ”ajutați” să rămână dependenți de bugetul public...
  În concluzie, eu nu mă așteptam la o abordare profesionistă din partea instituțiilor statului corupt; profund corupt. Marea majoritate a angajaților statului nu-și merită salariile...
  Cetățenii protejați de către haita politică locală au găsit de cuvință să petreacă pe străzile orașului chiar deunăzi, după ce ministrul anunțase ultima ordonanță militară... acestor oameni le-a fost permis totul, timp de 30 de ani, doar pentru că votează cum trebuie...
  acum, având și susținerea formelor legislative suplimentare, instituțiile statului vor aplica sancțiunile legale, în toate situațiile?!
  • Like 1
 • Liviu check icon
  Titlul cred ca ar trebui sa fie: "R. Turcan vorbeste cand ar trebui sa taca" sau "S-a trezit R. Turcan sa vorbeasca fara sa fie intrebata".
  Cu nervii intinsi la maxim din toate partile din cauza situatiei si incertitudinii actuale, tanti asta, care ar fi trebui sa dispara de multi ani din politica, se apuca sa ne spuna ineptiile sale despre ce ar trebui facut.
  Sunt curios daca amicul ei Orban o va aprostrofa in vreun fel, cel mai probabil nu...
  • Like 1
  • @ Liviu
   Probabil nu i se da niciun rol in piesa de fata si se simte neglijata. Inventeaza un subiect si incearca sa atraga atentia.
   • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult