Foto: Robert Christopher / ImageSource / Profimedia
Vremurile actuale sunt copleșitoare - trăim într-o lume în plină schimbare, cu incertitudine și temeri cu privire la viitor. Anii petrecuți în izolare din cauza pandemiei COVID-19, instabilitatea politică și economică la nivel mondial, precum și conflictele care persistă de mai mult timp adaugă presiunii cotidiene și neliniște. În același timp, rețelele de socializare ne prezintă o fereastră către o lume aparent perfectă, în care oamenii par să aibă vieți idilice și fericite, ceea ce ne amplifică sentimentele de invidie și frustrare.
În fața provocărilor și presiunilor lumii moderne, yoga devine un refugiu și un ghid în a ne gestiona stresul pentru găsirea echilibrului și a stării de bine interioare. Această practică ne învață să fim prezenți, să ne iubim și să ne acceptăm așa cum suntem, să ne reconectăm cu sinele nostru autentic și să ne îngrijim de noi înșine.
Yoga implică utilizarea unei diversități de tehnici și exerciții pentru a ajuta atât corpul, cât și mintea să atingă echilibrul. În practica yoga, meditația și relaxarea ocupă un rol central, deoarece acestea contribuie la eliberarea stresului și la cultivarea unei stări de liniște interioară.
Ramona Sima, instructor de yoga, ne-a vorbit despre aspectele practicării yoga și echilibrul între corp și minte oferite de aceasta.
Acest interviu a fost realizat în colaborare cu Weekend Session, un program cultural independent care celebrează artiștii locali, spațiile publice emblematice și socializarea cu sens.
Ajuns în al treilea an de program, Weekend Sessions revine în 2023 într-un nou format, în care pune accentul pe socializare culturală și descoperirea celor mai frumoase muzee și grădini din București.
Ideile principale ale interviului:
- Yoga încurajează ideea de a veni așa cum ești, fără a avea nevoie de pregătiri speciale.
- Alegerea unui tip de yoga potrivit se poate face prin testare și adaptare la preferințe și circumstanțe.
- Spațiul în care se practică yoga este important, deși yoga poate fi practicată oriunde.
- Practicarea individuală oferă libertate în alegerea locului, momentului și tipului de practică, dar necesită auto-motivare pentru a începe și menține regulat practica.
- Practicarea în grup facilitează respectarea programului și aduce energia și inspirația colectivă, oferind oportunități de socializare.
- Practicarea într-un studio oferă organizare și control, acces la accesorii, o suprafață adecvată pentru practică, confort și intimitate.
- Practicarea în aer liber aduce variabile și provocări, cum ar fi condițiile meteo neprevăzute, dar oferă experiențe puternice și frumoase, îmbogățite de natură și contactul direct cu Pământul (grounding/earthing), care poate avea beneficii terapeutice în diverse afecțiuni.
Interviul pe larg:
Ce etape trebuie parcurse înainte de a începe o sesiune de yoga?
Nu e nevoie să te pregătești în niciun fel. Invitația “Come as you are/ Vino așa cum ești” se potrivește perfect în cazul practicii yoga.
Ce tipuri de yoga există și cum ne putem da seama care ni se potrivește?
Sunt destul de multe tipuri de yoga, majoritatea derivate din Hatha Yoga. Ele pot fi mai alerte, cum sunt Ashtanga si Vinyasa, mai statice, cum e Yin Yoga, mai meditative, cum e Yoga Nidra… Cred că doar testând ne putem da seama ce ni se potrivește. Și mai cred că nu este un singur tip de yoga care ni se potrivește, ci, în circumstanțe diferite, putem alege să practicăm tipuri diferite de yoga.
Este important locul în care practicăm yoga? Cum ar trebui să fie acesta?
Da și nu. În principiu, yoga poate fi practicată oriunde. Poți practica yoga și la birou, pe scaun. Te așezi și practici.
Dar sigur că spațiul influențează calitatea practicii. De exemplu, este de preferat să ai intimitate, să ai o suprafață plană pe care să așezi salteaua de yoga, să ai confort.
Ar trebui să practicăm yoga în comunități sau individual? Care dintre cele două variante ne ajută mai mult?
Fiecare tip de practică, în grup sau individuală, are părțile sale bune. Dacă practici individual, poți alege tu locul, momentul, tipul de practică. Doar că ai nevoie de capacitate de auto-motivație - cel mai greu lucru este să întinzi salteaua și să începi practica.
Dacă practici în grup, e mai ușor să te ții de program și te încarci cu energia grupului, e și o ocazie bună de socializare și inspirație. Dar trebuie să respecți programul claselor de grup, nu ai aceeași flexibilitate ca la cea individuală.
Yoga ar trebui practicată într-un spațiu închis sau în aer liber? Care este varianta mai benefică și de ce?
Yoga poate fi practicată la fel de bine într-un spațiu închis, dar și în aer liber. Ca și la întrebarea anterioară, fiecare loc are părțile sale bune.
Practica în studio este mult mai bine organizată și controlată – ai toate accesoriile la îndemână, suprafață potrivită pentru practică, confort, intimitate.
Practica în aer liber vine cu multe variabile și provocări, printre care cea mai capricioasă este vremea. Pământ/ nisip/ insecte pe saltea, vânt care răvășește salteaua, vietăți care ni se încurcă printre picioare, pietre care ne împung în coaste tocmai atunci când încercăm să ne relaxăm sau să medităm, suprafețe neregulate care ne provoacă echilibrul… Dar vântul care ne mângâie fețele, iarba care ne gâdilă gleznele, ciripitul păsărelelor, foșnetul frunzelor, frumusețea peisajelor, mirosul de iarbă proaspăt tăiată sau de salcâmi în floare fac ca experiența practicii în natură să fie mult mai puternică, mai frumoasă. Cel puțin, asta este experiența mea.
În plus, grounding/ earthing (contactul direct al corpului cu suprafața Pământului, adică mersul cu picioarele goale sau statul întins pe pământ sau pe nisip) este o tehnică terapeutică, confirmată de studii, de ajutor în cazul oboselii și durerii cronice, al stresului, anxietății și depresiei, în bolile cardiovasculare și chiar în reglarea somnului.
Pe Ramona Sima o găsiți la cursurile de yoga organizate în cadru festivalului Weekend Session care se desfășoară timp de 7 luni, din mai până în octombrie. Weekend Sessions transformă muzeele și grădinile acestora în spații de întâlnire pentru bucureșteni.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.