Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Rânjetul lui Petru Groza

Liviu Dragnea Facebook

(Foto: Facebook/Liviu Dragnea)

M-am uitat în ultimele zile la filme de arhivă și e ceva ce nu pot să-mi șterg din minte: rânjetul lui Petru Groza când s-a instalat guvernul comuniștilor. Acel rânjet diabolic, plin de satisfacție și ură în același timp, în momentul în care a ajuns acolo unde toți i-au spus că nu are dreptul să ajungă. Este rânjetul copilului nedorit, atunci când își omoară părinții și devine moștenitor de drept. Este rânjetul pușcăriașului care își ucide paznicul și evadează din închisoare, pentru a-i căuta pe cei ce l-au condamnat.

Este expresia victoriei, fie ea imorală sau ilegală, împotriva celor care o viață întreagă l-au numit incult, inapt, ilegitim. Este sfârșitul disperării de a aparține unei lumi pe care nu o poate înțelege și căreia, prin tot ceea ce a fost și a făcut vreodată, nu are cum să aparțină. Este momentul în care mult așteptata răzbunare poate să-și arate colții. Un răget afon de supremație animalică.

Este începutul unei perioade de răzbunare, de fărădelegi și atrocități, în care proscrisul de ieri îi va distruge pe cei care l-au ținut în umbră, spunându-i că era needucat, rău și fără morală. Și s-au falsificat majorități pentru a legitima puterea. Și s-au rescris legi pentru a legitima minciuna si hoția. Și s-a reinventat istoria pentru revendica în forță iubirea neamului.

Apoi, mi-am amintit de rânjetul aleșilor noștri de după ultimul scrutin și de toată activitatea lor în calitate de proaspăt ajunși la putere. Li s-a spus în continuu că sunt obtuzi, inculți, lipsiți de valoare, lipsiți de morală, corupți, hoți, răi, needucați, fără speranță de a se reforma sau reabilita vreodată, că sunt niște dinozauri aparținând unei lumi negre și triste, pentru totdeauna dispărute. Dar uite că au prins momentul alegerilor și, cum, necum, au preluat puterea. Și au început să rânjească animalic. Și au început să se răzbune, să rescrie legi și să reinventeze statul. Toate pentru a demonstra, cu disperarea copilului nedorit, cu lipsa de scrupule a pușcăriașului, cu ghearele și dinții animalului primitiv și puternic, că sunt legitimi, doriți și iubiți, că sunt asemenea celor pe care i-au invidiat și urât o viață întreagă, ba chiar timp de generații întregi. Acum, fluturându-și puterea ca pe un argument demiurgic, au trecut la așezarea lumii pe făgașe noi, în acord cu puterea lor de înțelegere. O lume comodă pentru cei lacomi, corupți și inculți, în care morala și educația nu există, iar puterea este a celui care rânjește diabolic și ucide animalic.

Asemănarea este perfectă. Finalul va fi același. Prostia te condamnă în cele din urmă. Sper însă, în numele a trei sferturi de viață pe care mi le-au călcat în picioare, să nu fie nevoie de încă 70 de ani pentru ca lumea să-i arunce la gunoi, alături de celelalte deșeuri ale istoriei.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Un articol care exprimă excelent starea de fapt a acestei reinstaurări cleptocratice.
  • Like 0
 • Sunt foarte curios cum vor mai rânji lingăii de pe lângă el, când va fi, vor fi, în cădere liberă.
  • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Fără dr.Petru Groza (întrebați istoricii Acad.Romane ) în partea de vest era altă limbă oficială. ...
   • Like 1
 • TomHere check icon
  Era o vorbă ... cum că.... " somnul rațiunii naște monștri " ....
  Dacă deja monștrii s-au născut și se manifestă, ... până acum cine a dormit ?
  Să nu spuneți că ne pun ăștia ceva in apă sau în mâncare ..și de aceea este toată lumea așa de .. " moleșită "
  Și mai este o vorbă ... " ce mi-e că ții de traistă .. ce mi-e că pui în ea " ???
  Până la urmă ei pun in traistă ..știm asta, însă de traistă ...cine ține ???
  Întreb și eu ...
  • Like 0
 • Ieri citeam un articol cum ca Dragnea e disperat ca cel mai apropiat om al sau a cedat .. și a sa constituit parte civilă ... acum susțineți ca Dragnea jubilează .. mai fraților eu înțeleg vorba ,, de la agonie la extaz e o cale scurta ,, dar nici chiar așa . Eu cred ca asta arată slaba corelare a știrilor , clar ca cineva minte , și ca o mai dați și voi după fenta ...
  • Like 0
 • Nu stiu ce informatii aveti despre Petru Groza dar eu stiu ca a refuzat toata viata oferta partidului comunist de a-i deveni membru. Astia care ne ranjesc azi au imbratisat partidul cu totul. Daca ne tratam istoria cu superficialitate asa ne va trata si ea pe noi.
  Asemanarea este departe de a fi perfecta.
  Petru Groza a fost proprietarul minelor de aur de la Brad si nepotul pasoptistului Simion Groza in timp ce Dragnea, probabil singurul aur pe care il are provine de la tatal lui care, militian fiind umbla prin casele oamenilor sa le confiste aurul, din ce am auzit.
  Nu ma erijez in aparatorul lui ca a facut si multe lucruri nedemne dar nici chiar asa.
  • Like 2
 • O fotografie perfectă a vremurilor pe care le trăim, a indivizilor penali ce s-au pripășit, fraudulos, la putere. Mulțumesc pentru exprimarea a tot ce simt și trăiesc, din nefericire, datorita cretinilor care i-au votat și celor care au preferat să facă altceva decât să se ducă să voteze.. Care s-au lăsat prostiți că nu au cu cine vota.
  • Like 3
  • @ Zugravu Mircea
   Stimabile , acești oameni au mai dat o lovitura stat , a fost o lovitura ,,de puf de Gașca ,, unde noi am fost gastele și acum ne sare puful ... au venit la putere prin cel mai democratic mod , spun ei ,, lumea ne-a votat .. ,,dar ei nu spun ca ai comis , inainte de momentul legitim al alegerilor , o mare frauda , o mare ilegalitate , au mințit , au ascuns adevăratul plan prin false prezentări a unui fals program de guvernare ! Eu cred ca acest partid trebuie declarat infractor și scos in afara legii .
   • Like 0
  • @ Sorin Manole
   Acest partid trebuia scos in afara legii de pe vremea lui Iliescu. Se încadrează perfect punctului 8 de la Timișoara. Năpârcile, când nu le convine, trec peste cererile poporului. Vezi referendumul cu privire la numărul parazitilor gură parlament. A fost doar " consultativ". Sunt curios cum vor trata ei referendumurile cu privire la familie si monarhie!? In prezent au adunat toate scursorile din țară pentru constituirea unei majorități dornică de parvenire, deci slugarnică. La fel și guvernul. Cu foarte mare greutate vom scăpa de ei, dacă vom mai scăpa. Se vor retrage și vor critica și sabota, cum au mai facut-o și in alte situații. Nimeni nu-i va atinge.
   • Like 0


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult