Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Raport MAI: Polițistul de la 112 a avut o atitudine refractară față de victimă

Protest Piața Victoriei 112

Operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt a avut o atitudine refractară față de Alexandra, atunci când fata a sunat să spună că a fost răpită, sechestrată, legată cu sârmă și violată, arată un raport al MAI, citat de Digi24. Polițistul nu a încercat să afle mai multe în legătură cu locul în care era ținută, nici să îi dea sfaturi despre cum să se comporte pentru a-și crește șansele de supraviețuire.

„Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de această fără a da dovadă de solicitudine și neimplicandu-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se află persoană apelantă, respectiv să o consilieze pe această, ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție”, se arată în document.

Totodată, Corpul de Control al ministrului de Interne a dispus cercetarea prealabilă a 5 ofițeri și 3 agenți de poliție implicați în cazul de la Carcal și a informat Parchetul în legătură cu fapta polițistului de la 112. „În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”, se arată într-un comunicat al MAI.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Alex S. check icon
    Oameni buni, sunteti pe cont propriu daca sunati la 112 si asta nu e de joi sau vineri.
    Exemplu: Aproape a fost lovit de masina pe trecerea de pietoni si soferul a iesit la scandal. Am sunat la 112 si mi s-a spus ca imi pot trimite SMURD daca am ceva, daca nu sa fac plangere la politie pentru ca ei nu au ce face. Am mers la politie si aproape ca radeau de mine. Chiar imi spuneau ca de ce nu m-am batut cu el pentru ca asa interveneau si ei. (stiu, nu este o situatie wow insa faptul ca m-au tratat ca pe un nimic spune multe)
    Concluzia, suntem pe cont propriu. Solutia pe termen scurt este sa evadam din tara asta.
    • Like 1
  • Batjocura, lipsa de profesionalism si de educatie al diversilor angajati etc. au fost trecute pana acum cu vederea. Atat de societate cat si de decidenti. Rezultatul acestei abordari il avem in fata: Se numeste crima! Cand societatea va avea pretentii de la institutiile statutului platite din bani publici, pretentii de la fiecare angajat in parte, lucrurile se vor schimba cu siguranta. Pana atunci "vom dormi asa cum ne-am asternut." Schimbarea nu vine din cer ci porneste de la fiecare individ in parte.
    • Like 0
  • sphinx check icon
    Cand muncesti doar 20 de ani si apoi primesti o pensie grasa, normal ca abia astepti sa treaca timpul si sa faci cat mai putin ca sa iesi "verde" la pensie.
    A fi politist este o afacere, nu o chemare.
    Daca vrei pensie "speciala" atunci si sanctiunile trebuie sa fie tot "speciale", crescute tot atat de mult pe cand sunt de speciale si beneficiile.
    Inasprirea pedepselor pentru toti acesti "speciali" ar fi una dintre masurile necesare.
    • Like 5


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult