Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Raport MAI: Polițistul de la 112 a avut o atitudine refractară față de victimă

Protest Piața Victoriei 112

Operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt a avut o atitudine refractară față de Alexandra, atunci când fata a sunat să spună că a fost răpită, sechestrată, legată cu sârmă și violată, arată un raport al MAI, citat de Digi24. Polițistul nu a încercat să afle mai multe în legătură cu locul în care era ținută, nici să îi dea sfaturi despre cum să se comporte pentru a-și crește șansele de supraviețuire.

„Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt și victimă, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de această fără a da dovadă de solicitudine și neimplicandu-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se află persoană apelantă, respectiv să o consilieze pe această, ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție”, se arată în document.

Totodată, Corpul de Control al ministrului de Interne a dispus cercetarea prealabilă a 5 ofițeri și 3 agenți de poliție implicați în cazul de la Carcal și a informat Parchetul în legătură cu fapta polițistului de la 112. „În urma verificării tuturor aspectelor referitoare la modul de intervenție a polițiștilor de la sesizarea privind dispariția unei minore în data de 24.07.2019, până la prima percheziție la domiciliul suspectului din data de 26.07.2019, Corpul de control al ministrului a propus, în conformitate cu art. 59 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, cercetarea prealabilă față de 5 ofițeri și 3 agenți, în raport cu atribuțiile funcționale prevăzute în fișa postului, a actelor normative incidente în materie, a instrucțiunilor și dispozițiilor în vigoare. În același timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza și dispune cu privire la situația de fapt reținută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112”, se arată într-un comunicat al MAI.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Alex S. check icon
  Oameni buni, sunteti pe cont propriu daca sunati la 112 si asta nu e de joi sau vineri.
  Exemplu: Aproape a fost lovit de masina pe trecerea de pietoni si soferul a iesit la scandal. Am sunat la 112 si mi s-a spus ca imi pot trimite SMURD daca am ceva, daca nu sa fac plangere la politie pentru ca ei nu au ce face. Am mers la politie si aproape ca radeau de mine. Chiar imi spuneau ca de ce nu m-am batut cu el pentru ca asa interveneau si ei. (stiu, nu este o situatie wow insa faptul ca m-au tratat ca pe un nimic spune multe)
  Concluzia, suntem pe cont propriu. Solutia pe termen scurt este sa evadam din tara asta.
  • Like 1
 • Batjocura, lipsa de profesionalism si de educatie al diversilor angajati etc. au fost trecute pana acum cu vederea. Atat de societate cat si de decidenti. Rezultatul acestei abordari il avem in fata: Se numeste crima! Cand societatea va avea pretentii de la institutiile statutului platite din bani publici, pretentii de la fiecare angajat in parte, lucrurile se vor schimba cu siguranta. Pana atunci "vom dormi asa cum ne-am asternut." Schimbarea nu vine din cer ci porneste de la fiecare individ in parte.
  • Like 0
 • sphinx check icon
  Cand muncesti doar 20 de ani si apoi primesti o pensie grasa, normal ca abia astepti sa treaca timpul si sa faci cat mai putin ca sa iesi "verde" la pensie.
  A fi politist este o afacere, nu o chemare.
  Daca vrei pensie "speciala" atunci si sanctiunile trebuie sa fie tot "speciale", crescute tot atat de mult pe cand sunt de speciale si beneficiile.
  Inasprirea pedepselor pentru toti acesti "speciali" ar fi una dintre masurile necesare.
  • Like 5


Îți recomandăm

Andreas Samuelsson

Andreas Samuelsson a plecat din Suedia la puțin timp după terminarea liceului, într-o țară despre care nu știa absolut nimic, probabil nici să o identifice pe hartă, dar în care s-a regăsit și în care a luat contact cu realitatea imediată și foarte concretă.

Citește mai mult

Cristina Țopescu

Scriu aceste rânduri pentru că tristețea însinguratei morți a Cristinei s-a amestecat cu furia. La zisa televiziune au apărut șefi și trepăduși care au „mărturisit” despre ce bună era Cristina. Și cât sunt de afectați de dispariția ei... Chiar și după 30 de ani de gazetărie trebuie să mai învăț că fățărnicia nu are niciodată margini.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Ciprian Aber

În urmă cu trei ani, Ciprian Aber se afla la o partidă de pescuit cu un prieten de-al său, apicultor, care îi tot povestea despre creșterea albinelor. Și-a dat seama că îi făcea plăcere discuția, iar curiozitatea îl tot îmboldea să pună întrebări. La un moment dat, prietenul său i-a spus: „Auzi, nu vrei să îți fac eu cadou doi stupi de albine? Îi duci la tine la țară și ai grijă de ei...” (Foto: Arhivă personală)

Citește mai mult

companie - IMM - Foto Guliver/Getty Images

În bugetul pe anul 2020, guvernul Orban trebuie să susțină antreprenoriatul românesc mai mult decât au făcut-o guvernele PSD, solicită Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale. Foto Guliver/Getty Images

Citește mai mult