(Foto: Guliver/Getty Images)
Ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, se arată în noul raport MCV pentru România publicat miercuri de Comisia Europeană.
„În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea”, se arartă în document, care consemnează şi că "deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”, relevă raportul MCV.
Prim-vicepreședintele Frans Timmermans spune într-un comunicat că au fost constatate progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut, adăugând că se bazează pe Guvernul României „să continue reformele necesare şi să evite regresul. „Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, spune Frans Timmermans.
Reacția președintelui Klaus Iohannis la MCV: Efortul pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici
Președintele Klaus Iohannis consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont.
„Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat de la Administrația Prezidențială.
„De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.
Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate”, adaugă sursa menționată.
Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că „întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup”.
Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva, în opinia șefului statului, decât să întoarcă România spre trecut.
Ministrul Justiției vede „progrese”
Criticile asupra ritmului reformelor din justiție menționate în raportul MCV i-au „scăpat” însă ministrului Justiției, care a văzut doar „progresele”. Ministrul Tudorel Toader spune că „este un raport de etapă, care consemnează progresele de la ultimul raport, din ianuarie 2017. Evidențiază multe dintre progresele înregistrate”.
C.T. Popescu: Ministrul Justiției a încercat să manipuleze grosolan, primitiv
Reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, la raportul MCV a fost criticată de jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. „Ceea ce este deconcertant e comportamentul unui om care se tot prezintă ca jurist pursânge, profesor universitar, om al Dreptului și care se comportă ca un politician chiar de mâna a doua. Pentru că ce am văzut aici nu a fost un discurs la unui magistrat, al unui profesor de Drept. A fost discursul unui politician. Domnul Tudorel Toader a încercat să manipuleze grosolan, primitiv. A luat din acest raport numai ce i-a convenit și ceea ce convine sponsorilor săi spirituali și politici, refuzând să pronunțe, să vibreze aerul cu vreunul dintre cuvintele negative, nu puține, care apar în acest raport”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.
„Publicul are ocazia să vadă cum se comportă politicienii aflați la putere față de, în ultimă instanță, Comisia Europeană, Uniunea Europeană. Dincolo de justiție, dincolo de economie, am ajuns în situația România versus UE, în situația de a alege dacă mai continuă cu UE sau ne îndreptăm spre o poziție cum are, în clipa de față Polonia, cum are Ungaria. Sunt posibile și alte poziții. Asta este, de fapt, chestiunea principală. Și e posibil ca domnii politicieni de la putere - aflați acum, unii dintre ei, într-o situație critică, chiar disperată - să recurgă și la arma finală, adică: Jos Uniunea Europeană, să ne descurcăm noi aici cu știm și cum putem, facem noi justiția noastră, facem noi economia noastră, să nu ne mai spună ăștia de le Bruxelles ce să facem!”, a adăugat jurnalistul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si Twodose si Tudorica asta o sa fie carne de tun pentru Dragnea. Dar merita din plin la cat de lachei sunt.