Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Raportul MCV pentru România: „Provocări la adresa sistemului judiciar”. Cum citesc documentul Președinția și ministrul Justiției

Frans Timmermans

(Foto: Guliver/Getty Images)

Ritmul global al reformelor a stagnat în cursul anului 2017, ceea ce a dus la încetinirea punerii în aplicare a recomandărilor restante, se arată în noul raport MCV pentru România publicat miercuri de Comisia Europeană.

„În ciuda angajamentului asumat de Guvern de a încerca finalizarea MCV cât mai curând posibil, progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV din ianuarie 2017 au fost afectate de situaţia politică. Într-o perioadă de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în România s-au succedat două guverne, în timp ce tensiunile crescânde dintre puterile statului (Parlament, Guvern şi sistemul judiciar) au îngreunat tot mai mult cooperarea dintre acestea. În plus, progresele şi rezultatele bune pe care instituţiile judiciare au continuat să le înregistreze în lupta împotriva corupţiei au fost în mare parte puse sub semnul întrebării de evenimente precum adoptarea în ianuarie 2017 de către Guvernul anterior a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului vizând dezincriminarea anumitor infracţiuni de corupţie, cum ar fi abuzul în serviciu, şi a unei propuneri de act normativ vizând graţierea”, se arartă în document, care consemnează şi că "deşi ordonanţa de urgenţă a fost abrogată de Guvern şi, de asemenea, de Parlament, în urma acestor evenimente au rămas îndoieli în spaţiul public”, relevă raportul MCV.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans spune într-un comunicat că au fost constatate progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut, adăugând că se bazează pe Guvernul României „să continue reformele necesare şi să evite regresul. „Mă bazez pe guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei”, spune Frans Timmermans.

Reacția președintelui Klaus Iohannis la MCV:  Efortul pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici 

Președintele Klaus Iohannis consideră că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției (MCV) reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont.

„Dacă acțiunile Guvernului și Parlamentului României cu privire la procesul de modificare a legilor justiției vor continua în aceeași direcție ca și până acum, România va face pași înapoi în ceea ce privește funcționarea sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-un comunicat de la Administrația Prezidențială.

„De la raportul din luna ianuarie 2017, care a consemnat progresele semnificative înregistrate pe parcursul anului 2016, în cel publicat astăzi, Comisia Europeană arată că doar una dintre cele 12 recomandări este implementată satisfăcător și doar la alte 3 recomandări s-au înregistrat progrese reale.

Comisia Europeană atenționează că impulsul pentru reforma sistemului judiciar a fost în general pierdut pe parcursul anului 2017 și a încetinit procesul de îndeplinire a recomandărilor, existând riscul repunerii în discuție a unor subiecte pe care raportul din luna ianuarie 2017 le-a considerat ca fiind implementate”, adaugă sursa menționată.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că „întregul efort făcut de România pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterea corupției poate fi periclitat de acțiunile unor oameni politici care refuză să accepte că datoria lor este să lucreze în slujba cetățenilor și nu a unor interese partizane sau de grup”.

Afectarea independenței sistemului judiciar și, în general, orice presiune sau încercare de a controla politic justiția, nu fac altceva, în opinia șefului statului, decât să întoarcă România spre trecut.

Ministrul Justiției vede „progrese”

Criticile asupra ritmului reformelor din justiție menționate în raportul MCV i-au „scăpat” însă ministrului Justiției, care a văzut doar „progresele”. Ministrul Tudorel Toader spune că „este un raport de etapă, care consemnează progresele de la ultimul raport, din ianuarie 2017. Evidențiază multe dintre progresele înregistrate”.

C.T. Popescu: Ministrul Justiției a încercat să manipuleze grosolan, primitiv

Reacția ministrului Justiției, Tudorel Toader, la raportul MCV a fost criticată de jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. „Ceea ce este deconcertant e comportamentul unui om care se tot prezintă ca jurist pursânge, profesor universitar, om al Dreptului și care se comportă ca un politician chiar de mâna a doua. Pentru că ce am văzut aici nu a fost un discurs la unui magistrat, al unui profesor de Drept. A fost discursul unui politician. Domnul Tudorel Toader a încercat să manipuleze grosolan, primitiv. A luat din acest raport numai ce i-a convenit și ceea ce convine sponsorilor săi spirituali și politici, refuzând să pronunțe, să vibreze aerul cu vreunul dintre cuvintele negative, nu puține, care apar în acest raport”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

„Publicul are ocazia să vadă cum se comportă politicienii aflați la putere față de, în ultimă instanță, Comisia Europeană, Uniunea Europeană. Dincolo de justiție, dincolo de economie, am ajuns în situația România versus UE, în situația de a alege dacă mai continuă cu UE sau ne îndreptăm spre o poziție cum are, în clipa de față Polonia, cum are Ungaria. Sunt posibile și alte poziții. Asta este, de fapt, chestiunea principală. Și e posibil ca domnii politicieni de la putere - aflați acum, unii dintre ei, într-o situație critică, chiar disperată - să recurgă și la arma finală, adică: Jos Uniunea Europeană, să ne descurcăm noi aici cu știm și cum putem, facem noi justiția noastră, facem noi economia noastră, să nu ne mai spună ăștia de le Bruxelles ce să facem!”, a adăugat jurnalistul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Inca un blestem al numelor pt Romania: 2dose, 2dorel ...
    • Like 0
  • Gabriel check icon
    De unde dracu l au scos si pe asta,auzi primul om din guvern,cand acest individ iese in afara tarii e suspect din start,cand ma uit la el a mi aduc aminte de cand eram copil si ne a intrat primul securist in casa sa o intrebe pe mama chipuiriilee de rude, in strainatate,avea fata incarcata a acestui om,mirosea a tigara ingrozitor sa nu mai vb ca nu s a sinchisit descaktate, insa si asa te izbea un miros lipicios de ciorapi sintetici,asta a mi trezeste din pacate figura acestui om,nu o pot asocia decat cu acel jalnic nene militian,in rest totul e politica de 2 lei vechi din anii 80,saraca romanie ,oarecat mai duce
    • Like 0
  • Da' bravoooo măăăăă ! ce ați fi vrut ?! sa recunoască că suntem într-un căcat..... cum n-am mai fost niciodată ! economic, politic, juridic ... medical .... spiritual (educatie) ...
    • Like 2
  • check icon
    Tare as vrea sa aud o parere a studentilor ieseni despre Tudorel (mi-e si rusine sa pun in fata cuvantul prof.) Nu cred sa fie toti niste orbi...
    • Like 2
  • John check icon
    Mesajul Raportului este cristalin de clar pentru oricine l-a citit. Evident, în realitatea virtuală a ministrului justiției, care după minciuna sfruntată ( ”evidențiază multe din progresele înregistrate”) ar trebui să-și dea demisia sau să fie demis, totu-i în ordine. Pare să uite de constatările făcute de OLAF pe linie de Teldrum și recuperarea sumei de 21 milioane de euro și de acest raport care constată în fond stagnare timp de un an în reforma justiției. Faptul că amândouă documentele vin din partea UE, la distanță de câteva zile, ar trebui să constituie un semnal serios de atenționare pentru guvernanți. Dar să nu avem iluzii.
    • Like 2
    • @ John
      Gion check icon
      Moaca si atitudinea lui Tudorel asta imi aminteste de vecinii aia de bloc din perioada comunista care colaborau din proprie initiativa cu securitatea.
      Si Twodose si Tudorica asta o sa fie carne de tun pentru Dragnea. Dar merita din plin la cat de lachei sunt.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult