Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Răspuns dur de la Bruxelles la „reforma justiției” operată la București de Liviu Dragnea: articolul 7, „arma nucleară”, o măsură-șoc cerută de un eurodeputat german

Liviu Dragnea pierde

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Europarlamentarul german Elmar Brok i-a avertizat pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru publicația Welt am Sonntag, potrivit Digi24. Jurnaliștii germani amintesc faptul că de la 1 ianuarie 2019 România va prelua președinția Consiliului UE.

(europarlamentarul Elmar Brok//Foto: Guliver/Getty Images)

„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus pentru publicația germană secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai dură de sancţionare a unui stat membru, prin care pot fi suspendate anumite drepturi, în special dreptul de vot al statului membru în Consiliul UE.

La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mda, asta se doreste, de fapt. Dar se scarpina olteneste, sa dea vina pe UE.
    Ma intreb -insa- de ce este scoasa Romania din UE, dar PSD nu e scos din grupul social-democrat, intii. Si ALDE din grupu liberalilor europeni?
    Abia dupa aia, sa se discute scoaterea Romaniei din UE.
    Pare ca FSB se grabeste. Pune carul inaintea boilor.
    MCV e impotriva guvernului si parlamentarilor inconstienti, nu impotriva romanilor si a Romaniei.
    • Like 0
  • Iohanis a gresit foarte tare cand a acceptat un asemenea accident democratic. Acum e ipocrizie sa declari "necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care e guvernul Dragnea-Dăncilă”.
    • Like 0
  • Dacă niște potlogari ajung să aibă puterea de a duce de râpă o ţară, i-aş acuza nu atât pe ei, cât pe cei care, în prostia şi ticăloşia lor, i-au votat şi îi susţin. Mă întreb care dintre cele două însuşiri este preponderentă.
    • Like 2
    • @ Ioan Reus
      Cei mai vionvati sunt cei 60% din electori, care au stat acasa sau au mers la distractii. Nu i -a interesat votul.
      S-ar putea sa plateasca mai mult decat vor pentru momentul ala.
      Vina o poarta si cei care, in atita timp, nu au fortat votul anticipat.
      Se pare ca exista un consens la nivelul conducerilor politice sa iesim din UE. Asta arata ca, informativ, Romania este dominata -inca- de KGB/FSB. Ce UE, ce NATO?
      • Like 0
  • O inițiativă pur politică plecată de la popularii europeni este privită în România ca o intervenție divină. Dacă în România politica locală este privită ca răul cel mai mare care ni se putea întâmpla, tot ce vine din politica europeană este de bun augur.
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Nu tot, dar masura asta este corecta.
      • Like 2
  • mike mike check icon
    Sunt curios daca a "constatat" aceasta problema si domnul presedinte. Noi am constatat mai demult si chiar n-am stat la coada 8 ore sa-l votez doar pentru ca domnia sa sa "constate" si sa-si dea seama ca este un "accident". Nu frate, nu este un accident, acest govern a fost numit iar prim-ministrul la fel. Dupa cum se observa, la Bruxelles nu se constata , se actioneaza. Iata unde am ajuns dupa 30 de ani! Doar prin astfel de "accidente" istorice putem sa atragem noi atentia lumii?
    • Like 0
  • Ar trebui sa nu se uite ca dezastrul din justitie nu a fost provocat numai de Liviu Dragnea dar si de complicitatea fatisa a unor oameni asa zisi din sistem : Tudorel Toader , toate toapele alea de la CSM , neveste de oameni combinati cu infractori condamnati , toporisca Netejoru , marii judecatori de la CCR , samd.
    Ca Dragnea vrea sa scape de puscarie nu ma mira , dar cei care l-au ajutat din sistem ar trebui sa se care urgent din functiile de conducere.
    • Like 0
  • Ati inceput s-o dati si voi cu "nuclearele" in titlu?
    • Like 1
    • @ Semirhage
      check icon
      E între ghilimele, doar au refolosit termenul consacrat de alții.
      Alte probleme mai aveți?
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult