Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răspuns dur de la Bruxelles la „reforma justiției” operată la București de Liviu Dragnea: articolul 7, „arma nucleară”, o măsură-șoc cerută de un eurodeputat german

Liviu Dragnea pierde

(Foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

Europarlamentarul german Elmar Brok i-a avertizat pe social-democraţii europeni că ar trebui să ia în serios posibila activare a Articolului 7, măsură extremă, decisă până acum doar în cazul Poloniei şi Ungariei.

„Cer social-democraţilor să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanşăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, a spus Elmar Brok, pentru publicația Welt am Sonntag, potrivit Digi24. Jurnaliștii germani amintesc faptul că de la 1 ianuarie 2019 România va prelua președinția Consiliului UE.

(europarlamentarul Elmar Brok//Foto: Guliver/Getty Images)

„Ar fi un pas important înainte dacă România ar pune în aplicare recomandările noastre în domeniul apărării statului de drept şi al anticorupţiei”, a spus pentru publicația germană secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. 

Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai dură de sancţionare a unui stat membru, prin care pot fi suspendate anumite drepturi, în special dreptul de vot al statului membru în Consiliul UE.

La începutul lunii iulie, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a făcut apel la autorităţile din România să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia înainte de a face alţi paşi pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, el spunând că aceste reforme riscă să încalce obligaţiile internaţionale ale României, în special cele impuse de Convenţia penală privind corupţia, identificate în recentul raport GRECO.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mda, asta se doreste, de fapt. Dar se scarpina olteneste, sa dea vina pe UE.
  Ma intreb -insa- de ce este scoasa Romania din UE, dar PSD nu e scos din grupul social-democrat, intii. Si ALDE din grupu liberalilor europeni?
  Abia dupa aia, sa se discute scoaterea Romaniei din UE.
  Pare ca FSB se grabeste. Pune carul inaintea boilor.
  MCV e impotriva guvernului si parlamentarilor inconstienti, nu impotriva romanilor si a Romaniei.
  • Like 0
 • Iohanis a gresit foarte tare cand a acceptat un asemenea accident democratic. Acum e ipocrizie sa declari "necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești care e guvernul Dragnea-Dăncilă”.
  • Like 0
 • Dacă niște potlogari ajung să aibă puterea de a duce de râpă o ţară, i-aş acuza nu atât pe ei, cât pe cei care, în prostia şi ticăloşia lor, i-au votat şi îi susţin. Mă întreb care dintre cele două însuşiri este preponderentă.
  • Like 2
  • @ Ioan Reus
   Cei mai vionvati sunt cei 60% din electori, care au stat acasa sau au mers la distractii. Nu i -a interesat votul.
   S-ar putea sa plateasca mai mult decat vor pentru momentul ala.
   Vina o poarta si cei care, in atita timp, nu au fortat votul anticipat.
   Se pare ca exista un consens la nivelul conducerilor politice sa iesim din UE. Asta arata ca, informativ, Romania este dominata -inca- de KGB/FSB. Ce UE, ce NATO?
   • Like 0
 • O inițiativă pur politică plecată de la popularii europeni este privită în România ca o intervenție divină. Dacă în România politica locală este privită ca răul cel mai mare care ni se putea întâmpla, tot ce vine din politica europeană este de bun augur.
  • Like 0
  • @ Voicu Nicolae
   Nu tot, dar masura asta este corecta.
   • Like 2
 • mike mike check icon
  Sunt curios daca a "constatat" aceasta problema si domnul presedinte. Noi am constatat mai demult si chiar n-am stat la coada 8 ore sa-l votez doar pentru ca domnia sa sa "constate" si sa-si dea seama ca este un "accident". Nu frate, nu este un accident, acest govern a fost numit iar prim-ministrul la fel. Dupa cum se observa, la Bruxelles nu se constata , se actioneaza. Iata unde am ajuns dupa 30 de ani! Doar prin astfel de "accidente" istorice putem sa atragem noi atentia lumii?
  • Like 0
 • Ar trebui sa nu se uite ca dezastrul din justitie nu a fost provocat numai de Liviu Dragnea dar si de complicitatea fatisa a unor oameni asa zisi din sistem : Tudorel Toader , toate toapele alea de la CSM , neveste de oameni combinati cu infractori condamnati , toporisca Netejoru , marii judecatori de la CCR , samd.
  Ca Dragnea vrea sa scape de puscarie nu ma mira , dar cei care l-au ajutat din sistem ar trebui sa se care urgent din functiile de conducere.
  • Like 0
 • Ati inceput s-o dati si voi cu "nuclearele" in titlu?
  • Like 1
  • @ Semirhage
   check icon
   E între ghilimele, doar au refolosit termenul consacrat de alții.
   Alte probleme mai aveți?
   • Like 3


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult