Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Răspunsul aiuritor pe care l-am primit de la una dintre colegele mele profesoare nevaccinate: „Nu este creștinește să ne vaccinăm!”

scoala - cancelarie - Inquam Photos / George Călin

Foto: Inquam Photos / George Călin

Școala a început fizic pentru mulți dintre elevi și profesori, însă pentru unii procentul de 60% pare greu de depășit,din cauza unei guvernări sterile, incapabile să se gândească la altceva, în afara unor interese meschine, dar și din cauza unor oameni care pun mai presus de orice inepții, pe care nici chiar ei nu le pot explica.

Noi, profesorii, suntem puși la stâlpul infamiei, de către părinții care ne spun că deontologia profesională trebuie pusă înaintea temerilor și a teoriilor conspiraționiste, lucru care, evident , este corect. Suntem acuzați de discriminare, amenințați că își vor muta copiii, că suntem iresponsabili, că această meserie ar trebui să fie practicată de oameni dedicați. Adevărat, nu? De ce unii elevi pot să meargă la școală, în timp ce alții nu, doar pentru faptul că niște oameni, care ar trebui să fie model pentru elevii lor, le refuză dreptul elementar la educație și îi lipsesc de interacțiunea absolut necesară cu tot ceea ce înseamnă o societate civilizată, pentru ca ei, la rândul lor, să poată fi civilizați? Perfect de acord.

Pe grupul cadrelor didactice din școli războaiele sunt dure, fiecare încearcă să își susțină clar si ferm punctul de vedere. Vaccinați versus nevaccinați, un război care va continua, inevitabil, fără să înțelegem că nimeni nu câștigă și nimeni nu este învins. Câștigă doar normalitatea. Am încercat să pledez pentru vaccinare, postând un comentariu furat de pe internet, impresionant din punctul meu de vedere! Îl redau aici: „Uneori mă gândesc să scriu în detaliu și să pun pe Facebook ce înseamnă 26 de zile de spitalizare, cu primele 22 de zile fără să pui picioarele pe sol; și ce înseamnă să vezi sacii ăia siniștri, și să le auzi fermoarul închizându-se, astfel încât, chiar și după ce te-ai vindecat și ești acasă, bine, când îți închizi singur fermoarul bluzei de trening, să ai o tresărire seacă ce nu îți va trece, probabil, niciodată. Într-o zi au venit la mine la pat două infirmiere și m-au răsucit pe-o parte și pe cealaltă, până au băgat sub mine (am cam 100 de kilograme), ceva ce eu am crezut că este un sac cu fermoar. Le-am întrebat de ce pun ăla sub mine și mi-au răspuns că îmi va fi mai bine așa. Aș vrea să înțeleagă cei care nu se vaccinează ce înseamnă să stai cu gândul că ți-au pus deja sub tine un sac cu fermoar! Am stat așa mai bine de 12 ore, până când s-a făcut noapte și, cu lanterna telefonului, și cu mari, foarte mari eforturi, m-am răsucit și am cercetat cu degetele marginea patului, ca să îmi dau seama dacă ce puseseră sub mine era un sac cu fermoar, pe care ar fi urmat să-l închidă curând...Era doar o amărâtă de aleză, dar să stai mai bine de 12 ore cu gândul că te-au pregătit deja, ca să închidă deasupra ta un fermoar, poate fi unul dintre cele mai zdruncinătoare gânduri, credeți-mă! Vaccinați-vă, oameni buni, ca să putem depăși împreună necazul asta!" Îmi amintesc că l-am citit postat de o prietenă, care, la rândul ei, îl citise undeva. Wow, l-am recitit de nenumărate ori, atât am fost de marcată! Mi-am zis: „Dacă pe mine m-a impresionat, sigur va face același lucru și cu colegii mei și, poate-poate, conving vreunul să se vaccineze! Să fim peste 60%!”

Răspunsul pe care l-am primit de la una dintre colegele nevaccinate a fost, cel puțin pentru mine, unul care frizează ridicolul: „Nu este creștinește să ne vaccinăm!” Cum să combați așa ceva? Cum? Un astfel de om este dascăl și face parte din cei peste 50% nevaccinați, din cauza cărora elevii noștri sunt online. Cum să spui că nu este creștinește să te vaccinezi, dar este creștinește să stai pe loc, în școala online, care este destul de clar, nu este eficientă? Mai mult, nenumărați copii nu au acces la școala online, prin urmare, cât de creștinește poate fi? Am întrebat-o dacă i-a spus personal Dumnezeu asta, nu mi-a răspuns. Este incredibil! Nu însemna Dumnezeu bunătate, altruism, iubire față de aproape? Lipsa de empatie și înțelegere, dorința de a pune binele tău înaintea tuturor: „mă vaccinez după ce o fac alții, să văd că nu li se întâmplă nimic ”, nu pare, mai degrabă, fariseism? 

Da, ne sfâșiem între noi, ne certăm, ne învrăjbim, facem apel la tot felul de subterfugii pentru a scăpa de responsabilitate, invocăm numele lui Dumnezeu, în speranța că lașitatea și ignoranța ne vor salva și de data asta. Dar oare o vor face? Sau vom tresări disperați, la auzul unui zgomot de fermoar, care poate să însemne sfârșitul, de această dată?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Se pare că această colegă e un reprezentant tipic a speciei de cretinortodocs român , spălat pe creier , miserupist și nesimțit cronic.
  • Like 2
  • @ Dorin
   check icon
   Dar, vaiii, ce rău poate face credința??
   • Like 0
  • @
   Dorin check icon
   Ce face!? Mărește numărul de proști și de tâmpiți de pe fața pământului.
   • Like 0
  • @
   Depinde in cine si in ce crezi. Dca si la varsta MATURITATII
   • Like 0
  • @
   Credinta orbeste, irationala, habotnicia, fundamentalismul religios, de orice cult religios ar fi, fac numai rau, imbecilizeaza si aservesc masele, ii transforma in intretinatori ai unei categorii sociale parazita si anume popii, sub orice denumire. Uitati-va la ce averi au popii, de unde? din lefurile platite de stat?, la evaziunea fiscala nerusinata, la obreznicia de a pretinde sa nu se supuna niciunui control financiar, la lacomia cu care se baga in treburile laice, de la parlament pana la invatamant. Si nu fac decat sa fure cu nerusinare, fara teama. Asta nu este un mesaj anticredinta ci un mesaj impotriva parazitilor si retrograzilor numiti popi. Biserica, ca institutie, nu are nicio legatura cu credinta in dumnezeu. Din contra, din majoritatea actiunilor ei conduc exact la diminuarea "credintei" in randul celor ce gandesc. Dar nenorocirea este ca numarul ignorantilor si al retardatilor este, din ce in ce, mai mare. Asta inseamna impiedicarea educatiei maselor. Si totul sub obladuirea autoritatilor timorate de aceasta haita decrepita popii.
   • Like 0
 • tu de unde ai mai aparut duduie ? vaccinista convinsa ! Desigur asa-zisul dialog a fost doar imaginar , dar pentru ca e cool si la moda , ai scris despre vaccin...ai prea-marit domnia -sa Vaccinul...Asta doar ca sa-ti vezi articolul publicat...Nu sunt anti-vaccinist , si iti recomand sa nu mai sugi supozitoarele pt constipatie , bati-le in fund ...citeste prospectul cu atentie...Intelectuala asa cum pretinzi ca esti , scrie despre altceva , scrie despre copiii care merg la scoala 5-6 km pe jos , si multe altele...Toate nulitatile au iesit la rampa acum in pandemie sa preamareasca Vaccinul...
  • Like 1
  • @ Petru Mirea
   bre nea Petrica. Sa stii ca cine nu se vaccineaza (cu orice fel de vaccin), ori moare ori ajunge cretin. Asa ca poti alege, sau te pomenesti ca deja ai ales.
   • Like 0
 • Este infiorator cum poate prolifera prostia in randul oamenilor sec. XXI. Dupa secole de munca a unor oameni in slujba stiintei, dupa vaccinuri care au facut ca omenirea sa se inmulteasca sa apara asemenea specimene imbecile este de neinteles. Toti cei ce promoveaza ideii izvorate din nebunie si incultura ar trebui reeducati cu forta nu lasati sa zbiere peste tot imbecilitati periculoase. Mai ales ca cei ce urla asemenea aberatii sunt printre primii vaccinati, pusi la adapost de contaminare pentru a se putea expune, fara riscuri si mentine intunericul in niste minti deja imbecile. E cazul vehementilor contestatari gen sosoaca si golanii maidanezi aur. Ale cui interese le reprezinta aceste atrocitati umane?
  • Like 3
  • @ Mircea Zugravu
   este incredibil cum reactioneaza oamenii la alegerile facute de semeni.Ma refer la vaccinati si nevacccinati.Asa de mult ne-a invrajbit pandemia asta incat nu ne mai suportam unii pe altii din cauza alegerilor facute.Asa de mult s-au inrait oamenii incat ma intreb daca Pamantul ne mai suporta.Deisgur , prostia , lacomia si rautatea umana n-au limite.Sunt vaccinat , vecinul meu nu este ; dar continuam sa ne respectam in continuare fara sa aducem argumente pro sau contra vaccinului.Sau mai rau : sa incepem sa ne jignim pt alegerea facuta.Vaccinarea este un act medical , si ramane la latitudinea fiecaruia ce face cu corpul sau.Acum referindu-ma strict la persoana ta , Mircea Zugravu , personal cred ca esti cel putin ticnit.Sosoaca este un avocat priceput , si daca ar vedea toate comentariile tale facute la adresa ei , te-ar da in judecata , si iti garantez ca ar castiga.Ma intreb de unde ai avea bani sa-i platesti ? Cel mai rau scenariu pt tine , ar fi parnaia , unde vei fi vaccinat in anus pana iti va iesi pe gura un lichid albicios .
   • Like 0
  • @ Petru Mirea
   ove check icon
   Fraiere, hai pa ,nu vezi ca nu e locul tau aici?Chiar atat de tolomac esti?
   • Like 5
  • @ Petru Mirea
   Ce pot sa-ti raspund? Esti ce esti si gata. Eu nu te-as respecta si nu te-as saluta, te-as considera dusman, caci asta ai fi, in cazul refuzului de a te vaccina. Nu cunosti limitele drepturilor ce le ai si pe cele ale celorlalti. Si nu-ti cunosti obligatiile sociale.
   • Like 0
 • Dimpotriva, este crestinesc sa te vaccinezi. A iti iubi aproapele este una dintre valorile fundamentale ale crestinismului, de aceea este foarte crestinesc sa te vaccinezi, o faci nu numai pentru tine, dar si pentru cei din jurul tau. Si daca nimic in lumea aceasta nu se intampla fara vointa lui Dumnezeu si el este in tot si toate asa cum cred crestinii, atunci el sta in spatele crearii vaccinurilor pe care un bun crestin nu le poate refuza.
  • Like 7
  • @ Adina Foldal
   De acord cu ce scrieti in primele 3 randuri si ceva, dar categoric NU hotarat in urmatoarele randuri.Pai daca se intampla totul numai cu voia creatorului la care va referiti, toate bolile si relele de pe pamant cu a cui vointa se intampla???
   • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult