Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Răspunsul dlui Titu Maiorescu la răspunsurile dlui Ioan Aurel Pop

CNSAS și Revista 22 au publicat o listă de colaboratori ai Securității, UM 0225, unitatea de urmărire a românilor din străinătate care îl iritau pe Ceaușescu. Două dintre numele de pe listă, prezente și vehiculate în spațiul public și astăzi: proaspătul președinte al Academiei, I.A. Pop și ziaristul C. Nistorescu. În ce-l privește pe cel de-al doilea, ca și pe ceilalți din presă prezenți pe listă, nu comentez. Ziaristul este o persoană privată, un prestator de servicii pentru public – oamenii pot, în cunoștință de cauză, să-i aprecieze munca, să-l ignore, să-l disprețuiască sau chiar să-l urască. Nu alți jurnaliști (mai ales în condițiile dispariției breslei jurnalistice la noi) decid în legătură cu sancționarea dublei calități, jurnalist-securist, a respectivului, ci publicul. 

Cu prof. univ. Pop însă, lucrurile stau puțin altfel. Dânsul este profesor la o universitate de stat, studenții sunt obligați să aibă de-a face cu d-sa, presupus a fi un model atât profesional, cât și moral. A fost ales președinte nu al federației de fotbal, ci al Academiei Române, din nou o poziție în care componenta morală mi se pare de neînlăturat.

Felul în care răspunde dl președinte Pop informației, făcută publică, privind legătura sa cu Securitatea, Brigada Antiemigrație, sub coordonarea generalului asasin-șef, N. Pleșiță, este un prilej să prezint Republicanilor, cum de mult aveam de gând, câte ceva despre metodele de manipulare.

În postarea sa pe facebook, dl Pop folosește un procedeu la care Titu Maiorescu ar fi reacționat sistematic și imperturbabil cu replica: „Domnule, nu e în chestie”. Dl Pop cere scuze tuturor acuzatorilor săi

- că „am ales deliberat să mă nasc în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun”. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta. Nu e în chestie. Ar putea fi acuzat cel mult pentru ironia grosieră;

- că n-a fost educat în copilărie la Londra, în engleză. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta, nu e în chestie;

- că „am fost făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii”. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta. Și, da, nu toți românii au fost rezistenți la comunism, doar unii dintre ei au refuzat să colaboreze cu aparatul de Partid și cu Securitatea, asumându-și consecințele pentru viața lor profesională și personală;

- că a fost „șef de promoție în liceu, și nu repetent”. Frumos, dar nu e în chestie;

- că a făcut armata la termen redus, „în loc să fi protestat contra militarismului”. Pe lângă ridicolul „spiritului de glumă”, evident, nu e în chestie;

 - că profesorii lui l-au făcut șef de promoție la facultatea din Cluj, în loc să-l fi lăsat să fie „un student șters și anonim”. Nu i-a chestionat nimeni performanțele universitare dlui Pop. Nu e în chestie;

- că a fost membru de partid, „ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel de licență”. Nu este singurul și nu e în chestie.

Prin urmare, se victimizează dl Pop, d-sa și contemporanii săi sunt considerați „pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Adevărate pericole publice”. Și așteaptă, dl președinte Pop, nici mai mult, nici mai puțin decât să li se ceară condamnarea la moarte.

Nu, magistre, nu sunt în chestie coeficientul de inteligență, cultura, procentajul doct ale d-voastră și ale colegilor de generație. Și nici autohtonismul: dvs spuneți, neîntrebat, că o conspirație internațională împotriva României v-a pus pe lista scoasă la iveală de CNSAS.

Iar asta cu condamnarea la moarte vă face să semănați cu Chiriac când o amenință pe Veta că-și bagă șpanga-n piept.

Ca să academicesc și eu, vă amintesc că șiragul dvs oratoric ironiac se numește ignoratio elenchi – argumentație irelevantă. Ați răspuns la acuzații care nu vi s-au adus și la întrebări care nu vi s-au pus.

 În loc să răspundeți simplu și clar la următoarele:

1) Ați colaborat cu Brigada Antiemigrație a Securității?

2) Dacă da, ce ne puteți spune că ați făcut efectiv?

3) Dacă da, cunoașteți, în calitate de istoric, că șeful cel mare al respectivei Brigăzi, gen. Pleșiță, ordona și asasinarea românilor considerați elemente ostile regimului ceaușist?

4) Dacă da, de ce nu ați comunicat public, după 1989, faptul aflat acum al colaborării dvs cu Securitatea?

Dacă nu, nu.

Subsemnatul nu știu în ce măsură dl Pop are vreo vină. Dar știu, stimați cititori ai Republicii, o regulă a Securității: atenție mărită când cineva începe brusc să vorbească mai mult decât e cazul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Filozoful" CTP da iar cu muncii in fasole! IAP este o somitate, iar CTP e pe la glezna lui! Chiar daca a fost sau nu colaborator, IAP este un titan al prezentului! Si, dupa 30 de ani de la "caderea" comunismului - care si-a adjudecat oamenii de valoare, cred ca este timpul ca si generatia de azi sa-si adjucedece oamenii valorosi! In rest, palavre, palavre, palavre a la CTP - fiul unei activiste PCR - asa cum el declara la o emisiune a Eugeniei Voda, la care el nu prea ar fi avut ce cauta!
  • Like 2
  • @ Mihail Georgescu
   ''Filozoful'' nu este autentic ci un travestit in filozof. Nu uit revolta si obraznicia fata de Gabriel Liiceanu cu ocazia unui interviu televizat in vremea razboiului din Kosovo. Atunci SUA a cerut voie sa survoleze spatiul aerian al Romaniei in interesul armatei americane care lupta in Kosovo. Controversa dintre cei doi era daca Romania sa acorde aprobare sau nu. Gabriel Liiceanu sustinea ca este normal sa fie aprobat, in schimb CTP cu o inversunare iesita din comun si un limbaj de duritatea unui propagandist, presarat cu expresii incalificabile la adresa directa a lui Gabriel Liiceanu sustinea ca nu trebuie sa se accepte dreptul SUA sa survoleze spatiul nostru aerian. In acea perioada CTP era unul din opozantii SUA. Precum un cameleon, azi este un sustinator al americanilor in Romania. Ce credibilitate i se poate acorda. Doar cei mai tineri pot sa-l asculte ca pe un guru pentru ca nu au trait intamplarile din acele vremuri.
   Dupa Schimbarea la Fata din 1989 a multor servitori tacuti ai dictaturii comuniste sunt multi spalati de pacatele trecutului prin simpla omisiune a actelor lor de pana in 1989 si azi se bat cu pumnul in piept criticand de pe marginea terenului de joc pe cei care nu au fost suficient de nebuni sa-si distruga familiile in numele unei opozitii sinucigase fata de sistemul controlat de PCR si Securitatea Politica, sistem care trata magistratii, si nu numai, ca pe unelte prin care isi impuneau vointa asupra oricui se impotrivea. Cel care comenta deciziile luate de PCR impuse de securitatea politica devenea automat dezident in puscarie. Familia era persecutata si viata lor devenea insuportabila. Cunosc aceste lucruri din propria experienta a familiei mele. Nu am fost membru PCR, am refuzat de cate ori mi s-a propus si nu am patit nimic cu exceptia faptului ca nu am avansat in cariera.
   • Like 0
 • Corina B Corina B check icon
  Buna argumentatia lui CTP! Niciunul nu spune cuprins de remuscare sincera “imi pare rau...mi-e rusine.. imi cer iertare celor pe care i-am turnat si carora poate le-am facut rau”. Toti incearca sa induca ideea ca toti am facut compromisuri... si am facut... mai mici sau mai mari si suntem vinovati pt asta dar in grade diferite. In plus, decenta si opinia publica trebuia sa-i interzica accederea la functia de președinte al Academiei Române sau chiar rector al Universității Babeș-Bolyai. E dl Ioan-Aurel Pop un reputat istoric? Ok, poate sa predea linistit istoria de la catedra universitatii, poate fi chiar seful catedrei dar...atit! Pt ca de la un anumit nivel in sus judecam si caracterul omului nu numai competentele profesionale. Din pacate, lipsa reperelor si a exigentei morale din societatea romaneasca ne-au adus in situatia in care ne fac legi penale infractorii.
  • Like 4
  • @ Corina B
   Despre d-nul Nistorescu nu sint surprinsa ,un fost coleg de facultate,trecut de citi a ani ,in lumeaumbrelor,imi povestea ca era considerat de multi colegi o “licheluta” care mai raporta securistilor ce mai vorbesc colegii...
   • Like 2
  • @ Gigi Criveanu
   Corina B Corina B check icon
   @Gigi Criveanu
   Exact asta e problema - o ”licheluță” ramîne o ”licheluță” indiferent de regimul politic. Cu f rare exceptii...
   • Like 1
 • Desi la alta scara, avem acelasi tip de reactie din partea unei bresle care, indoita, se dă bine cu regimul pentru a obtine ceva la schimb. Vezi sustinatorii din mediul universitar ai ministrului educatiei, Valentin Popa..
  Ambele mișcari vin din exces de zel.
  Metehne autohtone.
  • Like 2
 • Domnul CTP, iar profită de o ocazie despre care nici nu știe dacă are informații greșite sau corecte. Sunt curios cum vă simțiți mai bine (ăsta-i motivul ?) dacă-l atacați pe noul ales Președinte al Academiei Române ? Dacă nu a răspuns la acuzații precum gândiți dvs., dăi la cap. Dar restul face precum dvs. înclusiv mâna cu care (mă scuzați, dar...) se șterge la fund ? Chiar numai aveți despre ce scrie ?
  • Like 3
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   Haida bre...chiar bagi virgula intre subiect si predicat?Si noi ar trebui sa te consideram persoana civilizata,culta-n cap ?
   Colaboratorii Securitatii,jegurile ce au obtinut avantaje turnand pe altii nu pot fi modele pentru societate.Decat presedinti pentru o academie ce-l baga cu forta acum ceva ani (drept membru onorific) pe basescu in aceeasi ...chestiune.
   • Like 2
  • @
   Dar despre cine vorbim ? Din tot ce s-a scris până acum, nu am întâlnit nici...o virgulă care face referire la subiectul „colaborator al securității„ și păcatul obținerii de avantaje. Nici nu am văzut cum un om de mare cultură care să-i tremure vocea sau mâna la cele declarate. Șo pe el pentru că din cauza lui, Dragnea ne cântă prohodul.
   • Like 1
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   Pai citam din scrierile tale stimabile"Domnul CTP, iar profită de o ocazie"..."om de mare cultura care sa-i tremure vocea" ce esti.
   • Like 3
  • @
   Greșeala mea este că m-am angajat într-un schimb serios de idei nu de un concurs de cuvinte încrucișate. Deci să o lăsăm baltă. Căutați-vă alt partener.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   Pai cum facem acest... "schimb serios de idei" atat timp cat rupem limba romana in scris?Sunteti ministru?Poate prim-ministru?
   Bine ca nu sunteti cadru didactic...poate academician?
   • Like 2
  • @
   Și care ar fi „ruptura„ de limbă ? Concret...vgabriel2k (de la ce este k-ul final ? De la karate ? Vă considerați de neprețuit ? Dacă da, mai nimerit era „vnarcis....„ . NICIODATĂ nu am rupt limba română în scris, NICIODATĂ.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   Sunteți dv. cel care „numai aveți despre ce scrie”!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   ”Numai se scrie numai când înseamnă doar”, dar se scrie. Și eu care vroiam să cer să-mi fie retrase toate...titlurile. Mă întreb cu ce vă ocupați voi ăștia care vă schimbați numele în fiecare zi, care trăiți din „virgulele„ puse greșit de alții pentru că sunt prea vii în comparație cu voi. Dar mai ales mă întreb de câte ori vă spălați într-o zi pe mâini de nu reușiți să scăpați de microbii ăștia. Deci din vgabriel2k, la recomandarea mea de vnarcis-bau, s-a ajuns la aurora oncescu din...mă rog, de acolo de unde venim toți.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   check icon
   vaz ca te preocupa (pluralul politetii musai dispare atunci cand interlocutorul e preocupat de nickname,cocoasa,culoarea ochilor,...)sportul ruptului scaunelor...cu capul?Si intai citeste-ti postarile,corecteaza gresilile si pastreaza clipa de tacere cuvenita Dorele."numai " folosit in respectiva fraza n-are sens ca "doar" decat daca fortezi din nou limba romana...
   • Like 0
  • @
   văz, până la urmă că dacă este cineva care forțează ceva (să o zic, să nu o zic !) ești mneata care din poziția ”lascivă” abordată de la început, dai cu bâta în baltă. Eu mi-am recunoscut CLAR scăparea „„”Numai se scrie numai când înseamnă doar”, dar se scrie „„ Acel DAR este pentru cine cunoaște cu adevărat limba română nu doar „virgulele„ o recunoaștere a scăpării. Nu-ți forța norocul pentru că s-ar putea să iasă invers : tu „vânătorul„ să devii „vânatul„.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   dalex check icon
   Sa te ocupi de idei cand nu stapanesti limba romana este culmea ineptiei.
   • Like 0
 • Desi la alta scara,avem acelasi raspuns al unei bresle care se da cu regimul pentru a obtine ceva la schimb. Vezi sustinatorii din mediul universitar al ministrului actual Valentin Popa.. Majoritatea miscarilor e din excels de zel.
  • Like 1
 • Eu nu-mi fac griji ca domnul Pop a colaborat cu securitatea. De ce personaj important si la vedere in lumea de azi putem fi siguri ca este un inger?
  Doar ma gandesc ca se face caz, dupa aproape 30 de ani de colaborarea cu o institutie care EFECTIV nu a disparut si totul este infestat cu oamenii ei in Romania...Pierdem prea mult timp scotocind dupa puritatea unor personaje cand ne-au ramas atat de putini oameni valorosi pe tapet, oameni care stiu multe, care au studiat, care au pus suflet si au slujit cauze importante ale culturii nationale, ma tem uneori ca ne pricepem sa distrugem mai mult decat sa hranim si sa crestem valori nationale...Nu cred ca acest om a facut vreun rau pentru care sa merite dat jos de pe piedestal. Avem nevoie de oameni ca el...Un singur gand ma urmareste, oare el, atat de cultivat in ale istoriei, nu a simtit ca regimul acela avea sansa sa fie rasturnat? Oare, daca a existat o tangenta intre el si securitate, n-o fi fost cumva pentru ca avea speranta ca poate pune umarul la rasturnarea regimului? Zic si eu, nu dau cu parul...
  • Like 2
 • Spun unii ,la fel si eu, ca e atat de simplu sa recunosti ca ai semnat doar si nu ai facut nimic rau, si ca din 90 trebuia sa te eliberezi si sa recunosti aceasta colaborare fara consecinte pt altii. Caruia ii vine usor sa spuna sincer ca a colaborat si nu a pricinuit vreun rau, sigur nu ar fi acceptat sa colaboreze. Nu te cauta nimeni cu lumanarea sa te recruteze, dar stiu cazuri care au fost cautati pt. ca puteau fi de folos si au refuzat si nu au patit nimic.
  • Like 2
  • @ Monica Ilie
   Da, dar au rămas acolo unde i-au găsit momentul încercării de racolare. Nu au mai înaintat.
   • Like 1
 • Doamne cât de simplu ar fi să răspundă -" Da domnilor, nu am rezistat presiunilor și am semnat o colaborare cu securitatea!
  Dar, după aceasta nu am intreprins nimic de care să-mi fie rușine sau care să aducă vreun prejudiciu cuiva!"
  Zău dacă nu l-aș crede!
  Modul în care a răspuns însă parcă ar contrazice până și capacitatea unuia ca dânsul de a relaționa onest cu ceilalți membrii ai unei instituții atât de onorabile...
  • Like 2
  • @ Tomitanus
   dalex check icon
   Asta-i marfa morala romaneasca la varf !
   De ce nu avansam ca societate ?
   • Like 2
  • @ Tomitanus
   Un intelectual ca dumnealui poate fi și o minte mai complicată căruia îi place să se explice în general cu multe cuvinte. Nu-i iau apărarea, nu, dar este un intelectual de valoare și îi acord prezumția de nevinovăție.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciucc
   @Dorel Romica Palenciuc: "Un intelectual ca dumnealui poate fi și o minte mai complicată căruia îi place să se explice în general cu multe cuvinte"

   Nuuu... nici pomeneală! Umblă cu cioara vopsită. Nu m-am omorât niciodată după părerile CTP-ului, da' aici are dreptate. Dacă n-a fost turnător/colaborator să spună fără echivoc, sus și tare! Și la fel și dacă a fost. Da' când vine cu chestii de genul "sunt vinovat că m-am născut în '55, că am fost atât de fantastic că profesorii n-au avut încotro și m-au făcut șef de promoție și la liceu și la facultate", ei bine, mie unuia nu-mi sună a răspuns de om cinstit și cu conștiința curată.

   Și să nu uităm că "băieții" aveau ce aveau cu cei de la facultatea de istorie. O grămadă de securiști și colaboratori dezvăluiți după revoluție erau absolvenți ai facultății de istorie. N-am înțeles niciodată de ce. Nu-mi vine să cred că faptul că ăștia puteau să spună pe nerăsuflate anul morții lui Dimitrie Cantemir sau anii de domnie ai lui Vasile Lupu i-ar face lucrători mai buni.

   Și mai sunt două lucruri:

   1. În România, NIMENI n-ajunge "sus" fără pile barosane. O "vorbă bună de la servicii" face mai mult decât orice competențe profesionale.

   2. Când a fost scandalul cu plagiatul lui ponta (al cărui nume propriu trebuie scris dinadins cu literă mică, pentru că-i un bandit și-un cretin), onorabilul academician a stat deoparte. S-a abținut, deși se vedea din avion că prostălăul copiase de la bombonel (alt bandit!) cu greșeli cu tot. ponta s-a ridicat și el cu o viteză halucinantă, pentru că era omul serviciilor. Dacă corb la corb nu-și scoate ochii, nu credeți că zicala e valabilă și pentru lucrătorii serviciilor? Cam prea multe lucruri nu se prea leagă în povestea academicianului nost...
   • Like 0
 • @ Dragoș Florin Gogu

  Sunt deja la parter. Sper să rezist.
  • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult