Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Răspunsul dlui Titu Maiorescu la răspunsurile dlui Ioan Aurel Pop

CNSAS și Revista 22 au publicat o listă de colaboratori ai Securității, UM 0225, unitatea de urmărire a românilor din străinătate care îl iritau pe Ceaușescu. Două dintre numele de pe listă, prezente și vehiculate în spațiul public și astăzi: proaspătul președinte al Academiei, I.A. Pop și ziaristul C. Nistorescu. În ce-l privește pe cel de-al doilea, ca și pe ceilalți din presă prezenți pe listă, nu comentez. Ziaristul este o persoană privată, un prestator de servicii pentru public – oamenii pot, în cunoștință de cauză, să-i aprecieze munca, să-l ignore, să-l disprețuiască sau chiar să-l urască. Nu alți jurnaliști (mai ales în condițiile dispariției breslei jurnalistice la noi) decid în legătură cu sancționarea dublei calități, jurnalist-securist, a respectivului, ci publicul. 

Cu prof. univ. Pop însă, lucrurile stau puțin altfel. Dânsul este profesor la o universitate de stat, studenții sunt obligați să aibă de-a face cu d-sa, presupus a fi un model atât profesional, cât și moral. A fost ales președinte nu al federației de fotbal, ci al Academiei Române, din nou o poziție în care componenta morală mi se pare de neînlăturat.

Felul în care răspunde dl președinte Pop informației, făcută publică, privind legătura sa cu Securitatea, Brigada Antiemigrație, sub coordonarea generalului asasin-șef, N. Pleșiță, este un prilej să prezint Republicanilor, cum de mult aveam de gând, câte ceva despre metodele de manipulare.

În postarea sa pe facebook, dl Pop folosește un procedeu la care Titu Maiorescu ar fi reacționat sistematic și imperturbabil cu replica: „Domnule, nu e în chestie”. Dl Pop cere scuze tuturor acuzatorilor săi

- că „am ales deliberat să mă nasc în 1955, în loc să fi fost contemporan cu Alexandru cel Bun”. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta. Nu e în chestie. Ar putea fi acuzat cel mult pentru ironia grosieră;

- că n-a fost educat în copilărie la Londra, în engleză. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta, nu e în chestie;

- că „am fost făcut pionier, utecist și comunist, în loc să fi participat la rezistența anticomunistă, așa cum au făcut toți românii”. Nu, nimeni nu l-a acuzat pentru asta. Și, da, nu toți românii au fost rezistenți la comunism, doar unii dintre ei au refuzat să colaboreze cu aparatul de Partid și cu Securitatea, asumându-și consecințele pentru viața lor profesională și personală;

- că a fost „șef de promoție în liceu, și nu repetent”. Frumos, dar nu e în chestie;

- că a făcut armata la termen redus, „în loc să fi protestat contra militarismului”. Pe lângă ridicolul „spiritului de glumă”, evident, nu e în chestie;

 - că profesorii lui l-au făcut șef de promoție la facultatea din Cluj, în loc să-l fi lăsat să fie „un student șters și anonim”. Nu i-a chestionat nimeni performanțele universitare dlui Pop. Nu e în chestie;

- că a fost membru de partid, „ca să-mi pot face doctoratul, în loc să fi rămas, cu modestie, la nivel de licență”. Nu este singurul și nu e în chestie.

Prin urmare, se victimizează dl Pop, d-sa și contemporanii săi sunt considerați „pleiade de proști, inculți, semidocți, politruci, tarați de ideologia marxistă, autohtoniști, protocroniști și naționaliști. Adevărate pericole publice”. Și așteaptă, dl președinte Pop, nici mai mult, nici mai puțin decât să li se ceară condamnarea la moarte.

Nu, magistre, nu sunt în chestie coeficientul de inteligență, cultura, procentajul doct ale d-voastră și ale colegilor de generație. Și nici autohtonismul: dvs spuneți, neîntrebat, că o conspirație internațională împotriva României v-a pus pe lista scoasă la iveală de CNSAS.

Iar asta cu condamnarea la moarte vă face să semănați cu Chiriac când o amenință pe Veta că-și bagă șpanga-n piept.

Ca să academicesc și eu, vă amintesc că șiragul dvs oratoric ironiac se numește ignoratio elenchi – argumentație irelevantă. Ați răspuns la acuzații care nu vi s-au adus și la întrebări care nu vi s-au pus.

 În loc să răspundeți simplu și clar la următoarele:

1) Ați colaborat cu Brigada Antiemigrație a Securității?

2) Dacă da, ce ne puteți spune că ați făcut efectiv?

3) Dacă da, cunoașteți, în calitate de istoric, că șeful cel mare al respectivei Brigăzi, gen. Pleșiță, ordona și asasinarea românilor considerați elemente ostile regimului ceaușist?

4) Dacă da, de ce nu ați comunicat public, după 1989, faptul aflat acum al colaborării dvs cu Securitatea?

Dacă nu, nu.

Subsemnatul nu știu în ce măsură dl Pop are vreo vină. Dar știu, stimați cititori ai Republicii, o regulă a Securității: atenție mărită când cineva începe brusc să vorbească mai mult decât e cazul. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "Filozoful" CTP da iar cu muncii in fasole! IAP este o somitate, iar CTP e pe la glezna lui! Chiar daca a fost sau nu colaborator, IAP este un titan al prezentului! Si, dupa 30 de ani de la "caderea" comunismului - care si-a adjudecat oamenii de valoare, cred ca este timpul ca si generatia de azi sa-si adjucedece oamenii valorosi! In rest, palavre, palavre, palavre a la CTP - fiul unei activiste PCR - asa cum el declara la o emisiune a Eugeniei Voda, la care el nu prea ar fi avut ce cauta!
  • Like 0
 • Corina B Corina B check icon
  Buna argumentatia lui CTP! Niciunul nu spune cuprins de remuscare sincera “imi pare rau...mi-e rusine.. imi cer iertare celor pe care i-am turnat si carora poate le-am facut rau”. Toti incearca sa induca ideea ca toti am facut compromisuri... si am facut... mai mici sau mai mari si suntem vinovati pt asta dar in grade diferite. In plus, decenta si opinia publica trebuia sa-i interzica accederea la functia de președinte al Academiei Române sau chiar rector al Universității Babeș-Bolyai. E dl Ioan-Aurel Pop un reputat istoric? Ok, poate sa predea linistit istoria de la catedra universitatii, poate fi chiar seful catedrei dar...atit! Pt ca de la un anumit nivel in sus judecam si caracterul omului nu numai competentele profesionale. Din pacate, lipsa reperelor si a exigentei morale din societatea romaneasca ne-au adus in situatia in care ne fac legi penale infractorii.
  • Like 3
  • @ Corina B
   Despre d-nul Nistorescu nu sint surprinsa ,un fost coleg de facultate,trecut de citi a ani ,in lumeaumbrelor,imi povestea ca era considerat de multi colegi o “licheluta” care mai raporta securistilor ce mai vorbesc colegii...
   • Like 2
  • @ Gigi Criveanu
   Corina B Corina B check icon
   @Gigi Criveanu
   Exact asta e problema - o ”licheluță” ramîne o ”licheluță” indiferent de regimul politic. Cu f rare exceptii...
   • Like 1
 • Desi la alta scara, avem acelasi tip de reactie din partea unei bresle care, indoita, se dă bine cu regimul pentru a obtine ceva la schimb. Vezi sustinatorii din mediul universitar ai ministrului educatiei, Valentin Popa..
  Ambele mișcari vin din exces de zel.
  Metehne autohtone.
  • Like 1
 • Domnul CTP, iar profită de o ocazie despre care nici nu știe dacă are informații greșite sau corecte. Sunt curios cum vă simțiți mai bine (ăsta-i motivul ?) dacă-l atacați pe noul ales Președinte al Academiei Române ? Dacă nu a răspuns la acuzații precum gândiți dvs., dăi la cap. Dar restul face precum dvs. înclusiv mâna cu care (mă scuzați, dar...) se șterge la fund ? Chiar numai aveți despre ce scrie ?
  • Like 2
  • @ Dorel Romica Palenciuc
   Haida bre...chiar bagi virgula intre subiect si predicat?Si noi ar trebui sa te consideram persoana civilizata,culta-n cap ?
   Colaboratorii Securitatii,jegurile ce au obtinut avantaje turnand pe altii nu pot fi modele pentru societate.Decat presedinti pentru o academie ce-l baga cu forta acum ceva ani (drept membru onorific) pe basescu in aceeasi ...chestiune.
   • Like 2
  • @ vgabriel2k
   Dar despre cine vorbim ? Din tot ce s-a scris până acum, nu am întâlnit nici...o virgulă care face referire la subiectul „colaborator al securității„ și păcatul obținerii de avantaje. Nici nu am văzut cum un om de mare cultură care să-i tremure vocea sau mâna la cele declarate. Șo pe el pentru că din cauza lui, Dragnea ne cântă prohodul.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciuc
   Pai citam din scrierile tale stimabile"Domnul CTP, iar profită de o ocazie"..."om de mare cultura care sa-i tremure vocea" ce esti.
   • Like 2
  • @ vgabriel2k
   Greșeala mea este că m-am angajat într-un schimb serios de idei nu de un concurs de cuvinte încrucișate. Deci să o lăsăm baltă. Căutați-vă alt partener.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciuc
   Pai cum facem acest... "schimb serios de idei" atat timp cat rupem limba romana in scris?Sunteti ministru?Poate prim-ministru?
   Bine ca nu sunteti cadru didactic...poate academician?
   • Like 1
  • @ vgabriel2k
   Și care ar fi „ruptura„ de limbă ? Concret...vgabriel2k (de la ce este k-ul final ? De la karate ? Vă considerați de neprețuit ? Dacă da, mai nimerit era „vnarcis....„ . NICIODATĂ nu am rupt limba română în scris, NICIODATĂ.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciuc
   Sunteți dv. cel care „numai aveți despre ce scrie”!
   • Like 0
  • @ aurora oncescu
   ”Numai se scrie numai când înseamnă doar”, dar se scrie. Și eu care vroiam să cer să-mi fie retrase toate...titlurile. Mă întreb cu ce vă ocupați voi ăștia care vă schimbați numele în fiecare zi, care trăiți din „virgulele„ puse greșit de alții pentru că sunt prea vii în comparație cu voi. Dar mai ales mă întreb de câte ori vă spălați într-o zi pe mâini de nu reușiți să scăpați de microbii ăștia. Deci din vgabriel2k, la recomandarea mea de vnarcis-bau, s-a ajuns la aurora oncescu din...mă rog, de acolo de unde venim toți.
   • Like 0
  • @ Dorel Romica Palenciuc
   vaz ca te preocupa (pluralul politetii musai dispare atunci cand interlocutorul e preocupat de nickname,cocoasa,culoarea ochilor,...)sportul ruptului scaunelor...cu capul?Si intai citeste-ti postarile,corecteaza gresilile si pastreaza clipa de tacere cuvenita Dorele."numai " folosit in respectiva fraza n-are sens ca "doar" decat daca fortezi din nou limba romana...
   • Like 0
  • @ vgabriel2k
   văz, până la urmă că dacă este cineva care forțează ceva (să o zic, să nu o zic !) ești mneata care din poziția ”lascivă” abordată de la început, dai cu bâta în baltă. Eu mi-am recunoscut CLAR scăparea „„”Numai se scrie numai când înseamnă doar”, dar se scrie „„ Acel DAR este pentru cine cunoaște cu adevărat limba română nu doar „virgulele„ o recunoaștere a scăpării. Nu-ți forța norocul pentru că s-ar putea să iasă invers : tu „vânătorul„ să devii „vânatul„.
   • Like 0
 • Desi la alta scara,avem acelasi raspuns al unei bresle care se da cu regimul pentru a obtine ceva la schimb. Vezi sustinatorii din mediul universitar al ministrului actual Valentin Popa.. Majoritatea miscarilor e din excels de zel.
  • Like 0
 • Eu nu-mi fac griji ca domnul Pop a colaborat cu securitatea. De ce personaj important si la vedere in lumea de azi putem fi siguri ca este un inger?
  Doar ma gandesc ca se face caz, dupa aproape 30 de ani de colaborarea cu o institutie care EFECTIV nu a disparut si totul este infestat cu oamenii ei in Romania...Pierdem prea mult timp scotocind dupa puritatea unor personaje cand ne-au ramas atat de putini oameni valorosi pe tapet, oameni care stiu multe, care au studiat, care au pus suflet si au slujit cauze importante ale culturii nationale, ma tem uneori ca ne pricepem sa distrugem mai mult decat sa hranim si sa crestem valori nationale...Nu cred ca acest om a facut vreun rau pentru care sa merite dat jos de pe piedestal. Avem nevoie de oameni ca el...Un singur gand ma urmareste, oare el, atat de cultivat in ale istoriei, nu a simtit ca regimul acela avea sansa sa fie rasturnat? Oare, daca a existat o tangenta intre el si securitate, n-o fi fost cumva pentru ca avea speranta ca poate pune umarul la rasturnarea regimului? Zic si eu, nu dau cu parul...
  • Like 2
 • Spun unii ,la fel si eu, ca e atat de simplu sa recunosti ca ai semnat doar si nu ai facut nimic rau, si ca din 90 trebuia sa te eliberezi si sa recunosti aceasta colaborare fara consecinte pt altii. Caruia ii vine usor sa spuna sincer ca a colaborat si nu a pricinuit vreun rau, sigur nu ar fi acceptat sa colaboreze. Nu te cauta nimeni cu lumanarea sa te recruteze, dar stiu cazuri care au fost cautati pt. ca puteau fi de folos si au refuzat si nu au patit nimic.
  • Like 0
  • @ Monica Ilie
   Da, dar au rămas acolo unde i-au găsit momentul încercării de racolare. Nu au mai înaintat.
   • Like 0
 • Doamne cât de simplu ar fi să răspundă -" Da domnilor, nu am rezistat presiunilor și am semnat o colaborare cu securitatea!
  Dar, după aceasta nu am intreprins nimic de care să-mi fie rușine sau care să aducă vreun prejudiciu cuiva!"
  Zău dacă nu l-aș crede!
  Modul în care a răspuns însă parcă ar contrazice până și capacitatea unuia ca dânsul de a relaționa onest cu ceilalți membrii ai unei instituții atât de onorabile...
  • Like 1
  • @ Tomitanus
   dalex check icon
   Asta-i marfa morala romaneasca la varf !
   De ce nu avansam ca societate ?
   • Like 1
 • @ Dragoș Florin Gogu

  Sunt deja la parter. Sper să rezist.
  • Like 0


Îți recomandăm

Denis Grigorescu

„Aş fi înţeles gestul dacă pe parcursul mandatelor doamnelor Dăncilă şi Carmen Dan România ar fi atras investiţii străine de zeci de miliarde de euro, salariul minim net ar fi fost de 1.000 de euro şi România n-ar mai fi avut nicio locuinţă cu toaletă în fundul curţii. Dar aşa, gestul mi s-a părut unul nepotrivit, şi asta ca să folosesc un eufemism”, spune Denis Grigorescu. (Foto: Captură ecran Recorder.ro)

Citește mai mult

Carmen Dan Centenar

Ca și cum urgia nu ar fi fost totală, o fetiță de trei ani (trei ani!!!) a fost pusă să stea în cap pe caldarâm dinaintea unei purtătoare de telefon mobil. De ce nici un profesor, educator sau învățător n-a crâcnit în fața acestui abuz demn de Coreea de Nord? Cum a putut înghiți inspectoratul școlar așa ceva? V-a plăcut, tovarăși, recunoașteți că v-a plăcut! (Foto: George Călin/Inquam Photos)

Citește mai mult

Medici chirurgi

„Trebuie să schimbi toată infrastructura, numai cu salariul nu merge. Mie mi-e frică de această acțiune de a crește salariul, toate părțile celelalte, infrastructura și alte calități de care avem nevoie în sistemul de stat vor suferi și vor fi salarii mai mari, mentalitate neschimbată a medicilor, ciubucurile vor rămâne în continuare”, crede Wargha Enayati, cardiologul care a fondat rețeaua Regina Maria. (Foto: Guliver Getty Images)

Citește mai mult