Fizicianul Cristian Presură, cercetător la compania Philips din Olanda și autor al cărții „Fizica povestită”, îi răspunde senatorului Șerban Nicolae, care a afirmat miercuri că el crede în Dumnezeu, nu în „teoria unei mari explozii” pentru a susține o lege care să le interzică persoanelor de același sex să se căsătorească.
Într-un clip postat pe Facebook, fizicianul îi transmite lui Șerban Nicolae că face o confuzie.
„Prietenii mă provoacă să dau un răspuns afirmației recente a senatorului Șerban Nicolae, care spunea că nu crede în Big Bang. După el, marea explozie care a avut loc la Big Bang nu poate să creeze ceva, pentru că dintr-o explozie se creează doar haos. Argument care e relativ bun și foarte valabil, semn că a citit niște cărți bune.
Adevărul este, însă, că dânsul face o confuzie pe care o facem, poate, mulți dintre noi: și anume, ne imaginăm Big Bang-ul ca o explozie obișnuită, într-un spațiu care există deja. Să spunem, un fel de dinamită care a fost pusă la începutul Universului într-un loc și care apoi a explodat.
Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului decât cu a materiei. Cu alte cuvinte, la începutul Universului, atunci când de fapt s-au creat atât spațiul, cât și timpul, cât și materia, spațiul era mic. Și în acel spațiu exista materia. Iar apoi spațiul este cel care a explodat, purtând cu el materia care se afla acolo. De aceea, un fapt interesant, odată cu expansiunea universului, deci o dată cu expansiunea spațiului care purta materia cu el, are loc și răcirea materiei care se afla acolo.
La începutul Universului, materia era foarte foarte fierbinte. Cu timpul, însă, s-a răcit, formând tot felul de structuri pe care le cunoaștem astăzi: particule elementare, planete, oameni, viață etc. Deci este această răcire a universului care este responsabilă de ordinea pe care o regăsim astăzi în univers.
Putem să ne dăm seama de această relație dintre răcire și expansiune, dacă facem următorul experiment: să suflăm mai întâi cu gura larg deschisă în podul palmei. Vom remarca că aerul pe care îl primim este cald. Să suflăm apoi cu buzele țuguiate. Aerul pe care îl simțim acum este rece. Știm asta, pentru că facem experimentul de fiecare dată când copiii noștri cad și se lovesc, iar noi suflăm în așa fel încât să răcim zona respectivă.
Așa se întâmplă și cu Universul: în expansiunea sa materia se răcește și se ordonează”, a spus fizicianul.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
ANDREI DOROBANŢU - fizician, cercetător la Institutul de Fizică Atomică
http://www.formula-as.ro/2015/1154/lumea-romaneasca-24/andrei-dorobantu-marea-fizica-e-de-o-frumusete-coplesitoare-18816
Big Bang este o teorie limitata la intelegerea si rationalitatea noastra.
Dar atentie la ce propune ea, creatia lumii din nimic, la imboldul unei cauze externe universului nostru.
Suna a divinitate, nu?
Si wow cat bullsh!t in articolul ala. WOW!
Ati vazut dvs. demonstratia undeva?
Va propun o alta parere a unui alt fizician roman
ANDREI DOROBANŢU - fizician, cercetător la Institutul de Fizică Atomică
http://www.formula-as.ro/2015/1154/lumea-romaneasca-24/andrei-dorobantu-marea-fizica-e-de-o-frumusete-coplesitoare-18816
Big Bang este o teorie limitata la intelegerea si rationalitatea noastra.
Dar atentie la ce propune ea, creatia lumii din nimic, la imboldul unei cauze externe universului nostru.
Suna a divinitate, nu?
Big Bang nu propune creatia lumii din nimic, si in nici un caz nu aduce dovezi de existenta a divinitatii. Depinde acum de de ce model matematic folosim. Daca il luam pe cel original (FLRW), ce s-a intamplat la "momentul 0" nu poate fi determinat, pentru ca ecuatiile crapa acolo. Ne putem apropia foarte mult, insa. Sunt alte modele (din teoria loop quantum gravity de exemplu) care elimina aceasta problema. Exista de exemplu un model in care universul nostru provine dintr-un altul care s-a contractat foarte mult si apoi a reinceput expansiunea.
Şi ce, poţi desena Big Bangul?
exista dovezi pt expansiunea universului, masurabile:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_background_radiation
intradevar ca sa explici de unde a venit energia pt acreea big bangul si ce a fost inainte de big bang, e f greu fara un creator...dar atunci vine intrebarea cine l-a creeat pe creator ?
Eu zic ca mai logic ar fi ca te-ai / m-am nascut ca orice fiinta becisnica din unirea a doi oameni si abia apoi, cu timpul, Creatorul a inceput sa puna in mine - un gand bun, putina compasiune, mai multa empatie, iertare .... Dar in acelasi timp, un competitor frustrat, mai inchis la culoare, fost inger, a pus - intoleranta, lene, rautate, materialism, dorinta de putere, trufie..... Le avem pe toate. Important e ce alegem noi sa fim, caci se zice ca Dumnezeu nu influenteaza liberul arbitru.
exista dovezi, se poate masura...si sunt alte dovezi care sustin aceeasi teorie...
2. Nimeni nu poate dovedi ca exista Dumnezeu, nimeni nu poate dovedi ca Dumnezeu nu exista. De aceea e la alegerea fiecaruia sa creada sau nu in existenta lui Dumnezeu. Fiind o alegere personala nu e nimeni dator altora sa-si explice alegerea, e ceva personal. Si nimeni nu are dreptul sa-l oblige pe altul sa-si schimbe convingerea.
3. Stiinta e o metoda prin care noi, oamenii, interpretam realitatea si ne explicam universul in care traim.
Dupa mine existenta lui Dumnezeu nu neaga observatiile bazate pe instrumentele stiintei si nici stiinta nu poate dovedi dincolo de orice tagada ca nu exista Dumnezeu.
In concluzie, eu cred in existenta lui Dumnezeu (si am incredere in El) si in acelasi timp folosesc instrumentele stiintei incercand sa inteleg realitatea.
Nu exista nici o contradictie.
In plus, chiar si daca vorbim de o zeitate la nivel abstract pot exista contradictii logice in functie de presupunerile pe care le facem despre acea zeitate.