Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Răspunsul fizicianului Cristian Presură pentru senatorul Șerban Nicolae, care nu crede în Big Bang. „Face o confuzie”

Cristian Presură

Fizicianul Cristian Presură, cercetător la compania Philips din Olanda și autor al cărții „Fizica povestită”, îi răspunde senatorului Șerban Nicolae, care a afirmat miercuri că el crede în Dumnezeu, nu în „teoria unei mari explozii” pentru a susține o lege care să le interzică persoanelor de același sex să se căsătorească.

Într-un clip postat pe Facebook, fizicianul îi transmite lui Șerban Nicolae că face o confuzie. 

„Prietenii mă provoacă să dau un răspuns afirmației recente a senatorului Șerban Nicolae, care spunea că nu crede în Big Bang. După el, marea explozie care a avut loc la Big Bang nu poate să creeze ceva, pentru că dintr-o explozie se creează doar haos. Argument care e relativ bun și foarte valabil, semn că a citit niște cărți bune.

Adevărul este, însă, că dânsul face o confuzie pe care o facem, poate, mulți dintre noi: și anume, ne imaginăm Big Bang-ul ca o explozie obișnuită, într-un spațiu care există deja. Să spunem, un fel de dinamită care a fost pusă la începutul Universului într-un loc și care apoi a explodat.

Ori, adevărul este că Big Bang-ul are de-a face mai mult cu expansiunea spațiului decât cu a materiei. Cu alte cuvinte, la începutul Universului, atunci când de fapt s-au creat atât spațiul, cât și timpul, cât și materia, spațiul era mic. Și în acel spațiu exista materia. Iar apoi spațiul este cel care a explodat, purtând cu el materia care se afla acolo. De aceea, un fapt interesant, odată cu expansiunea universului, deci o dată cu expansiunea spațiului care purta materia cu el, are loc și răcirea materiei care se afla acolo.

La începutul Universului, materia era foarte foarte fierbinte. Cu timpul, însă, s-a răcit, formând tot felul de structuri pe care le cunoaștem astăzi: particule elementare, planete, oameni, viață etc. Deci este această răcire a universului care este responsabilă de ordinea pe care o regăsim astăzi în univers.

Putem să ne dăm seama de această relație dintre răcire și expansiune, dacă facem următorul experiment: să suflăm mai întâi cu gura larg deschisă în podul palmei. Vom remarca că aerul pe care îl primim este cald. Să suflăm apoi cu buzele țuguiate. Aerul pe care îl simțim acum este rece. Știm asta, pentru că facem experimentul de fiecare dată când copiii noștri cad și se lovesc, iar noi suflăm în așa fel încât să răcim zona respectivă.

Așa se întâmplă și cu Universul: în expansiunea sa materia se răcește și se ordonează”, a spus fizicianul.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Va propun o alta parere a unui alt fizician roman
  ANDREI DOROBANŢU - fizician, cercetător la Institutul de Fizică Atomică

  http://www.formula-as.ro/2015/1154/lumea-romaneasca-24/andrei-dorobantu-marea-fizica-e-de-o-frumusete-coplesitoare-18816

  Big Bang este o teorie limitata la intelegerea si rationalitatea noastra.

  Dar atentie la ce propune ea, creatia lumii din nimic, la imboldul unei cauze externe universului nostru.
  Suna a divinitate, nu?

  • Like 0
  • @ Daniel Dacila
   Nu suna a divinitate, am explicat mai jos de ce.
   Si wow cat bullsh!t in articolul ala. WOW!
   • Like 0
 • Sigur, Serban ala nu stie mare lucru despre chestii mai simple darmite despre fizica si de unde vin planetele si incotro se duc dar observ ca romanii se pricep si la asta fiind convinsi ca ei stiu despre Big Zbang si cum o fo treaba si daca nu stii ca ei esti prost sau pesedist. E logica binara if...then, simplu. Cu tot respectul fata de fizicieni si Wikipedia nu stie nimeni ce-a fost si de ce si cum. Oamenii aia au facut calcule au studiat ce au putut sa studieze si au ajuns la niste concluzii. Alea nu sunt decat presupuneri. Asa cum e si teoria ca omu se trage din maimuta, ca un nene a obervat cum semanam cu macacii si a zis iote bre, fratili mieu primitiv ! (persoanele de fata se exclud da? :D ) Ca incepi cu intrebari de genul ok dar daca explozia aia a insemnat crearea spatiului inainte nu era spatiu? Dar ce era si de ce a bubuit si din ce sau ce a bubuit daca nu era nimic, ce a provocat Bang-ul? Cum a aparut omul, si de ce mascul/femela? Oul sau gaina? Si pot s-o tin asa pana diseara fara sa avem un raspuns clar de genul care e viteza luminii care e clara si dovedita. Pana cand n-om avea raspunsuri la miile de intrebari de genul de ce au disparut (sau mai interesant cum au aparut) dinozaurii si de ce au fost asa de mari, de ce sunt pinguini numai la Polul Sud, suntem singuri in zona, ce se intampla dupa moarte cu tine, de ce nu racesc porumbeii si ce cauta pescarusii in Bucuresti in loc sa fie la mare, toate teoriile sunt teorii, presupuneri printre putinele certitudini dovedite pana acum.
  • Like 0
  • @ Magotu Enigmatic
   Cu Big Zbang se cam stie treaba ca s-a demonstrat cu date, nu doar cu presupuneri. Romanii care chiar sunt fizicieni s-or pricepe la fizica? Ma intreb si eu.
   • Like 0
  • @ Jonn Jonzz
   Cum adica s-a demonstrat cu date?
   Ati vazut dvs. demonstratia undeva?

   Va propun o alta parere a unui alt fizician roman
   ANDREI DOROBANŢU - fizician, cercetător la Institutul de Fizică Atomică

   http://www.formula-as.ro/2015/1154/lumea-romaneasca-24/andrei-dorobantu-marea-fizica-e-de-o-frumusete-coplesitoare-18816

   Big Bang este o teorie limitata la intelegerea si rationalitatea noastra.

   Dar atentie la ce propune ea, creatia lumii din nimic, la imboldul unei cauze externe universului nostru.
   Suna a divinitate, nu?
   • Like 0
  • @ Daniel Dacila
   Da, sunt multe lucrari pe subiectul asta, le gasiti pe arxiv.org. Sunt si carti de cosmologie, alti utilizatori au dat si ei linkuri aici.
   Big Bang nu propune creatia lumii din nimic, si in nici un caz nu aduce dovezi de existenta a divinitatii. Depinde acum de de ce model matematic folosim. Daca il luam pe cel original (FLRW), ce s-a intamplat la "momentul 0" nu poate fi determinat, pentru ca ecuatiile crapa acolo. Ne putem apropia foarte mult, insa. Sunt alte modele (din teoria loop quantum gravity de exemplu) care elimina aceasta problema. Exista de exemplu un model in care universul nostru provine dintr-un altul care s-a contractat foarte mult si apoi a reinceput expansiunea.
   • Like 0
 • Păcat că domnul Presură s-a ostenit să-i răspundă în scris unei nulităţi ca şerban nicolae. Nu ne garantează nimeni că ipochimenu' din parlament ştie toate literele alfabetului şi nu necesită şi desene explicative.
  Şi ce, poţi desena Big Bangul?
  • Like 2
 • si asta nu are de lucru...e ca si cind te-ai duce la gradina zoologica sa ii explici unui cercopitec teoria big bangului...pai ritanu asta de serban nu stie decit de ciordit banane si sex anal, ca vorba aia, daca e intre un barbat si o femeie, e ok la ortodocshi
  • Like 2
 • Nu te mai chinui sa-i explici. Ca nu intelege.
  • Like 0
 • Marius check icon
  "Cu alte cuvinte, la începutul Universului, atunci când de fapt s-au creat atât spațiul, cât și timpul, cât și materia, spațiul era mic." Intreb s-au creat? Singure? Timpul, spatiul, materia? Imi trebuie mai multa credinta sa cred asta decat sa cred ca exista un Creator care a creat toate acestea si pe mine!
  • Like 0
  • @ Marius
   nu ai nevoie de credintza pt a accepta teoria big bang-ului.
   exista dovezi pt expansiunea universului, masurabile:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_background_radiation
   intradevar ca sa explici de unde a venit energia pt acreea big bangul si ce a fost inainte de big bang, e f greu fara un creator...dar atunci vine intrebarea cine l-a creeat pe creator ?
   • Like 2
  • @ Marius
   Stai putin. Un Creator te-a creat pe tine !?! Cand, atunci, odata cu creearea universului sau mai incoace. Parintii tai ce amestec au avut in toata treaba asta ?
   Eu zic ca mai logic ar fi ca te-ai / m-am nascut ca orice fiinta becisnica din unirea a doi oameni si abia apoi, cu timpul, Creatorul a inceput sa puna in mine - un gand bun, putina compasiune, mai multa empatie, iertare .... Dar in acelasi timp, un competitor frustrat, mai inchis la culoare, fost inger, a pus - intoleranta, lene, rautate, materialism, dorinta de putere, trufie..... Le avem pe toate. Important e ce alegem noi sa fim, caci se zice ca Dumnezeu nu influenteaza liberul arbitru.
   • Like 0
  • @ Marius
   S-au creat e un fel de-a spune. Nu stim daca au fost acolo dintotdeauna, daca le-a pus acolo un tatuc ceresc, sau daca au provenit din alt univers. Nu e nevoie sa crezi vreuna din variante, poti sa admiti simplu "pana descoperim ceva nou, nu stiu".
   • Like 2
 • Domne, la noi legile fizicii s-au abrogat prin ordonanta de urgenta. Imediat dupa modificarea legilor gramaticii si a normelor de aplicare a semnelor de punctuatie.
  • Like 8
  • @ Budacov Lucian
   ce spui tu explica de ce rata de expansiune a universului, in loc sa incetineasca, se mareste :))
   • Like 2
 • Asta-mi place la oamenii de știință: „cred” cu tărie în teoriile lor. Ce este teoria Big Bang-ului dacă nu o supoziție? O teorie ca și Creaționismul. Totuși, există un mare atu în favoarea Big Bangului... este menționat în Biblie. Prin urmare: cine a fost întâi, oul sau găina?! :))) Cât despre domnul Nicolae
  • Like 0
  • @ Bogdan Paul
   Gravity check icon
   Big Bangul este o teorie bazată pe o multitudine de demonstrații științifice, ca și teoria evoluției.
   • Like 5
  • @ Bogdan Paul
   https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_background_radiation

   exista dovezi, se poate masura...si sunt alte dovezi care sustin aceeasi teorie...
   • Like 2
  • @ Bogdan Paul
   Asta e cea mai mare gluma. Ce scrie in Biblie si ce s-a descoperit prin metode stiintifice NU sunt compatibile. Cartea facerii e o gluma.
   • Like 2
 • Imbucurator numarul de comentarii la un articol cu tema stiintifica totusi. In SUA, saptamani in sir, cartea lui Neil de Grasse Tyson, Astrophisyc for people in the hurry a fost nr. 1 la vanzari. Or fi si la noi oamenii asa de interesati de acest gen de subiecte ?
  • Like 2
  • @ Ramona Vasiu
   cred ca daca s-ar afisa IP-ul computerelor de unde raspunde lumea ai vedea ca "la noi" e defapt "afara"...credinciosii folosesc computerele doar ca sa vizioneze cum necuratu o umple de bale pe maria magdalena si sa il pupe in fund pe gdragnea
   • Like 0
 • 1. Existenta lui Dumnezeu nu e tot aia cu religia. Religia, ca intitutie, e o organizatie a unor oameni care pretind, cu buna credinta sau nu, ca stiu ce vrea Dumnezeu de la noi.

  2. Nimeni nu poate dovedi ca exista Dumnezeu, nimeni nu poate dovedi ca Dumnezeu nu exista. De aceea e la alegerea fiecaruia sa creada sau nu in existenta lui Dumnezeu. Fiind o alegere personala nu e nimeni dator altora sa-si explice alegerea, e ceva personal. Si nimeni nu are dreptul sa-l oblige pe altul sa-si schimbe convingerea.

  3. Stiinta e o metoda prin care noi, oamenii, interpretam realitatea si ne explicam universul in care traim.

  Dupa mine existenta lui Dumnezeu nu neaga observatiile bazate pe instrumentele stiintei si nici stiinta nu poate dovedi dincolo de orice tagada ca nu exista Dumnezeu.

  In concluzie, eu cred in existenta lui Dumnezeu (si am incredere in El) si in acelasi timp folosesc instrumentele stiintei incercand sa inteleg realitatea.

  Nu exista nici o contradictie.
  • Like 2
  • @ Dan Prisacaru
   Depinde. Daca vorbim de un dumnezeu la modul abstract, de deism sau teism, asa e cum spuneti - nu se poate demonstra nici existenta nici inexistenta. Daca vorbim de dumnezeul bibliei sau al altor texte "sfinte" atunci cu siguranta exista contradictii, atat intrinseci acelor texte, cat si intre texte si ce am dedus pana acum prin metoda stiintifica.
   In plus, chiar si daca vorbim de o zeitate la nivel abstract pot exista contradictii logice in functie de presupunerile pe care le facem despre acea zeitate.
   • Like 2
  • @ Dan Prisacaru
   Gravity check icon
   Încrederea implică cunoaștere, nu credință. În rest ești liber să crezi în orice nu poate fi demonstrat.
   • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult