Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Fiecare cu donii pe care îi merită: pilda lui don Giuseppe și don Pimen. Cum se vede din elicopter raiul nomenclaturii

Don Giuseppe și don Pimen

Dl. Raed Arafat a spus aseară, la Antena 3, că starea de sănătate a ÎPS Pimen (90 de ani), depistat pozitiv la coronavirus, nu este gravă, dar, cu toate aceastea, i se va pune la dispoziție un elicopter, pentru a fi adus de la Suceava la București, la Institutul „Matei Balș”. Pentru a se echilibra elicopterul și a nu bate la ochi, încă un pacient de la Suceava a prins - ce noroc chior - un loc în raiul nomenclaturii. Și toate astea, spune dl. Raed Arafat, pentru „a sprijini Suceava”! - „Am fost solicitați să-l aducem la București, probabil cu încă un pacient de acolo. Acum se ia decizia să sprijinim Suceava, să poată fi eliberat încă un pat de terapie intensivă. Am fost solicitați să-l aducem la București acum o oră jumătate. E un elicopter de la Iași, de la MAI, cu o echipă SMURD, care o să-l preia și o să-l aducă la Matei Balș”.

Dacă n-aș fi fost un pasionat al așteptatului pe holurile spitalelor, dacă cei apropiați mie n-ar fi trăit experiențe traumatizante cu doctori care n-au dat doi bani pe ei, ca să nu mai vorbesc de respectul față de meseria căreia i s-au dedicat, dacă n-aș ști direct de la sursă povești oribile cu oameni obișnuiți lăsați să se tăvălească pe jos de durere sub privirile impasibile ale unor cadre medicale dezumanizate, aș fi considerat că știrea de mai sus e o excepție, nu o regulă. Adevărul crud e că, dacă nu știi pe cineva, în spitalele din România mori cu zile. Poți să dai și peste oameni buni, dar asta nu ține de reguli și de sistem, ci de hazard și de noroc. Elicopterul nu ține însă de noroc, ci de reguli, de regulile nescrise ale nomenclaturii. Să ți se pună elicopterul la dispoziție înseamnă că respiri deja aerul rarefiat al Olimpului, acolo unde locuiesc zeii, senatorii și oamenii cu bani și relații. Colega Aura Stan ridica în această dimineață o problemă de bun simț: „Părinții mei sunt agricultori, oameni simpli din Suceava, pentru ei, de exemplu, s-ar fi mișcat vreo manșă de elicoper? Se trezesc la 4.00 pentru munca în gospodărie, scriu declarații de mână pentru treburi agricole pentru că eu nu am ajuns acasă să le duc variante printate, tata are peste 65 de ani... Și, da, plătesc lună de lună la sănătate, au fost unele în care s-au și împrumutat”.

Îi doresc ÎPS Pimen sănătate. Niciun efort nu este prea mare când e vorba de salvarea unei vieți omenești. Mă întreb doar dacă în condițiile în care, așa cum spune dl. Arafat, ÎPS Pimen e un caz ușor, nu cumva cineva mai grav bolnav ar fi avut mai multă nevoie de elicopter pentru a beneficia de serviciile mult, mult mai bune de la Spitalul de Infecțioase din București? Se vorbește des în această perioadă de proceduri, circuite, protocoale. Aici, la elicopter cum e? Cum se face triajul? Cum se separă viii și morții?

Închei cu o altă pildă, care, ca orice pildă, are doza ei de adevăr și de imaginație: la începutul pandemiei, presa italiană, în căutare de speranță, vorbea despre una dintre cele mai calde mărturii de sacrificiu în vreme de molimă. Părintele italian Giuseppe Berardelli (72 de ani), din provincia Bergamo, Italia, a murit, după ce ar fi renunțat la oxigenul său, pentru ca un tânăr să poată să respire. Când bătaia pentru un loc la terapie intensivă devenise feroce, don Giuseppe i-ar fi ajutat pe medici într-o alegere de viață și de moarte: a renunțat de bunăvoie la aparatul său de respirație mecanică, pentru a salva viața unui om aflat la începutul vieții. Ventilatorul său fusese cumpărat din banii enoriașilor, care și-ar fi dorit să-și salveze preotul. Părintele Berardelli le-a dăruit, la schimb, un gest suprem de iubire față de oameni.

Fiecare cu donii pe care îi merită…

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Intreb si eu (ptr. un prieten): daca elicopterul apartinea SMURD Iasi, de ce nu a fost dus la Iasi ?! Alta intrebare intrebatoare: de ce a fost necesar acest zbor de noapte, pana la Bucuresti ?! Cine a hotarat "urgenta" misiunii ?! P.S. azi, au fost confirmate pozitiv, 5 contacte directe ale preasfintiei sale luminate, cu stea pe frunte.
    • Like 0
  • Cred că deontologia vă obligă să publicaţi această ştire de pe site-ul Catholic News Agency sau măcar să o menţionaţi: https://www.catholicnewsagency.com/news/fr-berardelli-was-a-man-of-self-sacrifice-but-reports-of-a-donated-respirator-are-not-true-10682
    • Like 0
  • Întrebări de bun simț... Mai adaug și io o întrbare: cine o fi celălalt don, care a fost plimbat cu elicopterul? Nu știu de ce, dar am vaga impresie că Pimen n-a slujit decât ca mască... Sunt tare curios și gata să-mi cer scuze de ”celălant” o fi fost într-adevăr indreptățit să urce în elicopter!
    • Like 0
  • Întrebări de bun simț... Mai adaug și io o întrbare: cine o fi celălalt don, care a fost plimbat cu elicopterul? Nu știu de ce, dar am vaga impresie că Pimen n-a slujit decât ca mască... Sunt tare curios și gata să-mi cer scuze de ”celălant” o fi fost într-adevăr indreptățit să urce în elicopter!
    • Like 0
  • Probabil ca nu se stie de echipamentele medicale in valoare de 100.000€ donate tocmai de “don. Pimen” spitalului din Suceava in martie. Dar chiar asa, de ce sa impiedice adevarul o poveste buna.
    • Like 0
  • Ești tu băiat drăguț, dar eu nu îi doresc sănătate, ci sa moară în chinuri, ca să se justifice elicopterul. De asemenea, ca să se adeverească propriile-i spuse, de acum nici o luna, respectiv ca "Dumnezeu ne dă necazuri ca să ne încerce". Ca urmare, să-i dea Dumnezeul lui chinuri cât cuprinde. Al meu nu e un asemenea Dumnezeu crud și ticălos. Scuip pe el și îi doresc sa moara de civid 19. Amin
    • Like 2
    • @ Marius Guta
      marius, nu cred ca despre pimen este vorba. ci despre cei din anturajul sau care au tras sfori si au facut posibila deplasarea lui. mie nu mi vine sa cred nici acum ca asa ceva s a intimplat! a 2-a mare greseala politica ( nu i asa ca este si din sfera politicului o implicare) din vremea asta...
      • Like 0
  • D-nul Florin Negrutiu e baiat bun, d-ai nostri, din popor. Scrie adanc si combate bine! Bate in ciocoii BOR care mananca sudoarea poporului suveran. Si cine mananca poporul sa mearga la cimitir, pardon, la cremenal! Acu inteleg si eu unde bate vorba lui, adica unul nu poate fi mai sus decat altul pentru ca nu permite Constitutia! Da-i nainte ca-mi place, dom'le! Am zis si subsemnez!
    • Like 0
  • Este uluitor cum ”subiectul” în cauză n-a făcut decât să împartă nu doar ”comentatorii”, ci și pe toți ceilalți care n-au spus / scris nimic, dar au luat cunoștință de el, în două tabere adverse, fără a se realiza de ce s-a ajuns aici în realitate. S-a ajuns aici din cauza mentalității de ev mediu a nației române, din cauza numeroaselor noastre defecte de caracter specifice doar nației noastre, defecte ce vin din negura istoriei și pe care lejer le-aș putea asemui cu niște boli congenitale cronicizate și care, pe ”terenul fertil” de după 1989, își arată, iată - ”roadele” nefaste! Ăștia suntem - neamul prost în acțiune, o țară de lichele și de secături, statistic vorbind, desigur, onoare excepțiilor în fața cărora mă înclin, dar care nu fac altceva decât să confirme regula! Ne tot ”învârtim ca oul într-o căldare”, neavând curajul să spunem adevărul pe care nu ne place nici măcar să-l auzim, darămite să-l mai și recunoaștem și căruia îi rezervăm întotdeauna soarta ”gunoiului vârât sub preș”! Dar va veni o vreme, și astăzi este, când nu vom mai avea preș sub care să-l vârâm. Întrebați-vă care sunt cauzele apariției rasismului și ale antisemitismului, întrebați-vă de ce există în România o etnie pentru care orice ai face n-o poți scoate din tiparele unui comportament animalico-barbar, întrebați-vă de ce, în general, este irepresibilă tendința primară a unui om cât de cât normal la cap de a asocia comportamentul reprobabil al unor indivizi cu etnia căreia ei îi aparțin! Ne ferim ca de foc să nu cumva să fim acuzați de vreo discriminare pe criterii etnice sau de altă natură (atenție: inclusiv CONDUCĂTOARE sau cu pretenții de VIP-uri!), fără să sesizăm că tocmai minoritățile etnice, sexuale etc. au ajuns să-și impună voința majorității, producând o răsturnare totală a valorilor morale și a principiilor de voință ale majorității, ”este o înfricoșătoare epidemie de meningită morală” iar ”piramida noastră socială este morbidă: vârful - bolnav de sifilis, temelia - de pelagră!” (Octavian Goga).
    Uităm, ca niște orbi morali ce suntem, că primul pas spre vindecare este ca înșuși bolnavul să recunoască faptul că este bolnav. Ori, ce constatăm? Că noi, românii, ca nație, ne comportăm fix ca un bolnav psihic, care în ruptul capului n-ar recunoaște că este bolnav! Nu există nicio ”luminiță la capătul tunelului” pentru noi! Cel puțin deocamdată!
    • Like 5
  • Întrebări de bun simț... Mai adaug și io o întrbare: cine o fi celălalt don, care a fost plimbat cu elicopterul? Nu știu de ce, dar am vaga impresie că Pimen n-a slujit decât ca mască... Sunt tare curios și gata să-mi cer scuze de ”celălant” o fi fost într-adevăr indreptățit să urce în elicopter!
    • Like 3
  • Părinții tăi agricultori, oameni simpli din Suceava, de ce au dat bani la biserică o viaţă întragă. Presupun că au făcut-o, că mai toată lumea o face, deşi nimeni nu e obligat.
    Să nu mai întreb dacă au votat şi ce.
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult