Foto: Geert Wilders (Guliver Getty Images)
Alegerile parlamentare olandeze din 16 martie au fost mai interesante decât în alți ani. După Brexit și victoria lui Trump, Olanda părea să fie următoarea țară gata pentru o revoluție politică. Partidul lui Geert Wilders, PVV (partidul libertății) este anti-Europa și anti-islam. În sondajele de opinie din vara 2016 până la începutul lui 2017, a fost mereu cel mai mare. O victorie pentru Wilders ar fi putut deschide o serie de victorii populiste de extremă-dreaptă în Europa: Anul acesta mai sunt alegeri în Franța (pentru președinție și pentru parlament), dar și în Germania.
Dar victoria anunțată nu s-a mai întâmplat. De la începutul anului 2017, Wilders a pierdut din elan. Unele evenimente care îi aduceau simpatizanți în 2016, o discuție vehementă în societate despre niște tradiții controversate și o condamnare pentru instigare la rasism, au dispărut de pe primele pagini ale ziarelor. Iar adversarul lui Wilders, actualul prim-ministru Mark Rutte, și-a întărit în ultima vreme imaginea, cu niște ieșiri ferme și o campanie bine organizată. Pe ultima sută de metri, a profitat și de conflictul diplomatic cu Turcia, în care a lăsat o impresie de lider determinat și echilibrat.
Aproape toate voturile sunt procesate acum (s-a votat cu pixul – softul pe care îl aveau s-a dovedit a fi prea ușor de manipulat) și se pare ca PVV a ieșit pe locul doi cu 20 de locuri în „camera a doua” (camera deputaților) din parlament. În total sunt 150 de „scaune”. Partidul lui Mark Rutte (liberalii de la VVD) a luat 33 de locuri – o scădere, dar a rămas cel mai mare partid.
Având în vedere că în Olanda trebuie formată mereu o coaliție între mai multe partide, VVD-ul fiind cel mai mare, trebuie să înceapă acum negocierile cu partide pe care le simte mai aproape. D66, un partid liberal progresist, a câștigat mult și a ajuns la 19 locuri. CDA, un partid mai conservator de dreaptă moderată, a câștigat și el. Dar mai trebuie alte partide pentru a ajunge la o majoritate (minim 76 locuri). Se așteaptă negocieri complexe. Toate partidele au exclus o colaborare cu PVV.
Partidele tradiționale de stânga au pierdut de la puțin (socialiștii tradiționali de la SP) până la foarte mult – PvdA, un fel de Labour Party olandez, care a înregistrat o scădere istorică de la 38 la 9 locuri. Politica de austeritate, axată pe restructurarea bugetului de stat, la care acești social-democrați au colaborat în fostul guvern, a căzut foarte prost la susținătorii tradiționali care au abandonat partidul. Neavând nici un lider carismatic, a ajuns acum la un minim istoric.
Un lider carismatic este factorul-cheie care i-a adus, în schimb, partidului ecologist de stânga (Groen Links) o creștere istorică, de la 4 la 14 locuri. Jesse Klaver, un politician tânăr, a reușit să convingă mulți votanți tineri să se ducă la vot. Aproape 80% dintre cei cu drept de vot s-au și dus, o creștere semnificativă față de alegerile anterioare.
Peisajul politic arată deci fracturat, votanții au votat din convingere de data aceasta și mai puțin „strategic”. Au intrat mai multe partide mici, fiecare reprezentând un curent de opinie diferită – musulmani relativ progresiști, partidul seniorilor, partidul animalelor, partidul creștinilor conservatori, partidul liberal-conservator și alții. Tradiția olandeză de dialog va trebui valorificată din plin pentru a nu rămâne blocată situația politică în societate. Pentru noul guvern, prospectul economic arată bine cu o creștere de peste 2% și un surplus bugetar. Dar guvernul va trebui să adreseze în mod convingător și olandezilor care l-au votat pe Geert Wilders.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Europa nu este un continent de imigratie, astfel ca cetatenii vest-europeni nu sunt obisnuiti cu valurile succesive de imigranti care risca sa destabilizeze pacea si ordinea sociala. Valul de atentate si incapacitatea imigrantilor islamici de a se adapta la rigorile civilizatiei par sa confirme temerile cetatenilor vest-europeni.
In aceste conditii, este previzibila cresterea sentimentelor xenofobe si anti-islamice printre autohtoni.
Autoritatile din aceste State, incapabile sa previna si sa gestioneze eficient problemele generate de invazia a milioane de musulmani, nu au reusit sa inchida cu fermitate si curaj "robinetul" prin care Europa este inundata de Islam, preferand ca solutie restrangerea treptata, cu discretie, a drepturilor cetatenesti si cresterea supravegherii populatiei prin metode care se indeparteaza treptat de la cutumele democratiei.
In acelasi timp, nimeni nu pare sa priveasca cu atentie la predicile preotilor islamici, care pretind ca daca Islamul nu poate cuceri crestinatatea prin mijloace militare, o va face prin imigratia masiva a musulmanilor in aceste tari.
Si exact acest lucru se intampla in zilele noastre: Europa este cucerita de Islam nu din exterior, ci din interior, gratie slabiciunii si miopiei politicienilor occidentali care raman in continuare robii "corectitudinii politice".
Insa, daca tot ati avut amabilitatea de a citi modesta mea postare, as fi foarte interesat sa cunosc si propria Dvs viziune despre problema pusa in discutie.
Intrucat internetul este plin de formulari infantile de genul: "e platit", sau "e omul rusilori" sau "e contra Justitiei", etc etc, va asigur ca sunt la curent cu toate aceste pseudo-argumentatii. Ele doar ma amuza si atat.
Insa daca veti reusi sa exprimati si o opinie personala si argumentata, pro sau contra, in legatura cu cele scrise de mine, va asigur ca o voi citi cu tot respectul si cu tot interesul.
.
tot de curand, francezii au hotarat sa renunte la votul electronic pt cei din strainatate
dar referitor la articol, asi puncta ca PVV nu a pierdut, nu putea pierde ce nu avea, doar nu a castigat (devenind al 2 lea partid din olanda)
in rest, a castigat 25% la nr de locuri in timp ce "castigatorii" au pierdut
orbirea lu' politic corect uneori e penibila, dar e adevarat ca mai tot ce se scrie prin alte ziare si alte tari suna cam la fel
(citeam adineauri,: "daca le pen castiga bancile -franceze- vor pierde 25%"
de fapt era vorba de valoarea bursiera si, de fapt, era unul din scenarii, cel mai pesimist si e de presupuis ca e scenariul ruda cu prabusirea economiei britanice sau cu cel cu pauperizarea miliardarilor americani...dupa alegeri)
Poate fi interesant, dar cu mai multe date și explicații, dacă se poate.
Credeam că cel puțin la Republica nu se minte sfruntat.
Alegerile confirmă o creștere puternică a influenței partidului lui Wilders. Trendul este in favoarea lui iar trendul se va accentua.
Alegerile din Olanda nu vor avea nici o influență asupra celor din Franța și Germania, fiecare țară are probleme proprii. Nu știu dacă e bine sau rău.
Adică tehnologia informatică nu e bună pentru vot și asta tocmai în Olanda?
Vă rog dezvoltați.
Puteți să fiți mai exact? Despre ce discuție vehementă legată de tradiții controversate și despre ce condamnare pentru instigare la rasism e vorba?