Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Războiul giganților | Ce se va întâmpla cu Nvidia, după ce a încasat „lovitura chinezească”

Nvidia Las Vegas

Foto: Jensen Huang la evenimentul Nvidia din ianuarie 2025, de la Las Vegas (Profimedia Images)

Ascensiunea spectaculoasă a gigantului de inteligență artificială Nvidia s-a extins în ultimii doi ani, transformând acțiunile companiei în favoritele investitorilor din România în 2024, însă incertitudinea planează asupra viitoarelor tranzacții, pe măsură ce companii din China precum DeepSeek lansează versiuni AI extrem de ieftine.

În aceste condiții, se ridică întrebarea: poate continua această performanță pentru un al treilea an consecutiv? Răspunsul depinde de Blackwell, următorul model de cipuri AI de generație următoare. În 2024, acțiunile Nvidia au înregistrat un randament de 171%, având o contribuție de 22% la randamentul general al S&P 500. De la începutul anului 2023 până la 30 ianuarie 2025, acțiunile companiei au câștigat 731%.

Compania este axată pe creștere, așa cum îi permite rolul său în industrie, deoarece contribuie la dezvoltarea tehnologiilor de inteligență artificială, de la aplicațiile de învățare automată la instrumentele AI generative.

Totul se reduce la faptul că s-a observat o continuare a investițiilor masive în AI în întreaga industrie tehnologică, ceea ce a dus la creșterea puternică a veniturilor și câștigurilor pentru al doilea an consecutiv. Clienții cheie, inclusiv Microsoft, compania-mamă Google, Alphabet și Amazon, au plătit miliarde de dolari pe cheltuieli de capital legate de inteligența artificială, o mare parte din sume ajungând la Nvidia.

Au existat, este drept, și perioade de volatilitate - de fapt, acțiunile au înregistrat mai multe scăderi de aproximativ 20% sau mai mult - dar, în cele din urmă, cumpărătorii au revenit pe măsură ce optimismul cu privire la viitorul Nvidia și la adoptarea inteligenței artificiale pe scară mai largă a câștigat.

Cum vor rezista marjele brute în timpul acestui proces? Nvidia a declarat că se așteaptă ca cererea pentru Blackwell să „depășească oferta pentru mai multe trimestre” în anul fiscal care începe în februarie. Prin urmare, indicii privind momentul în care va fi rezolvat acest dezechilibru vor fi în centrul atenției.

Riscurile pentru povestea Nvidia în 2025 includ o escaladare a tensiunilor dintre SUA și China - având în vedere că semiconductorii au devenit, în ultimii ani, o „armă” geopolitică. Dinamica pe plan concurențial în ceea ce privește adoptarea de cipuri AI personalizate rămâne un aspect de urmărit. În momentul de față, se pare că aceasta este o problemă mai mare pentru acțiunile competitorului Advanced Micro Devices decât pentru Nvidia, dar nu este un subiect ce poate fi ignorat.

Totuși, episodul recent DeepSeek ne-a arătat că orice model, oricât de solid pare a fi, are „microfisurile” sale. Nu succesul chatbotului AI DeepSeek în sine a deteriorat atitudinea din piață, ci faptul că performanțe similare cu modele mult mai populare au putut fi atinse folosind doar versiuni mai vechi și mai ieftine ale cipurilor Nvidia.

Start-up-ul tehnologic chinez DeepSeek a fost fondat în 2023 și și-a prezentat chatbot-ul ca fiind la fel de bun ca ChatGPT, dar gratuit. O lucrare de cercetare despre modelul DeepSeek susține că firma a cheltuit doar 6 milioane de dolari pentru a-l crea, fiind foarte ieftin în comparație cu cheltuielile altor companii din domeniu. De altfel, analiștii estimează că marile companii americane vor cheltui 250 de miliarde de dolari americani în acest an pentru infrastructura AI.

Prin urmare, acest lucru a determinat oamenii să se întrebe dacă Nvidia va continua să facă la fel de mulți bani ca până acum și dacă perspectivele de vânzări și încasări vor fi atinse. În urma lucrării de cercetare DeepSeek R1, acțiunile Nvidia s-au depreciat cu 17% într-o singură sesiune, ceea ce a dus la o pierdere de 589 de miliarde de dolari din capitalizare.

Peisajul tehnologic global se schimbă pe măsură ce inovarea chineză începe să se alinieze capacităților americane, determinând reevaluări ale viitorului principalelor firme de tehnologie. Acest lucru ar putea duce la modificări ale strategiilor globale de investiții, pe măsură ce țările și companiile își reanalizează dependențele și parteneriatele tehnologice.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult