Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Rebengiuc: „Cei care îl aplaudau fericiți pe Ceaușescu acum sunt la coadă la micii oferiți de politicieni”

Miting electoral PRU

Foto: Inquam Photos

Cei care îl aplaudau fericiți pe Ceaușescu acum sunt la coadă la micii oferiți de politicieni, crede actorul Victor Rebengiuc, invitatul special al emisiunii „În fața ta” de la Digi24

„În timpul lui Ceaușescu nu se găsea de mâncare și mă duceam cu George Constantin duminica dimineața la Obor. Aveam copiii mici amândoi. Ne cunoștea un măcelar de pe acolo și ne spunea: «Dom'le ce cauți aici?» «Am și eu nevoie de carne».  «Du-te, plimbă-te zece minute» . Veneam, dădeam banii și aveam o bucată de carne pentru câteva zile. Și în duminica aia, lume multă, nu se găsea nimic, prăvăliile erau goale, boxele erau goale și m-am dus la omul pe care îl știam și zice «Dom'le nu există nimic» . Toată lumea înjura, «Să-i călcăm în picioare!» , «Nenorocitu'!» . Și deodată încep aplauze. Intrase Ceaușescu și toți ăia care înjurau, aplaudau fericiți”. (I-ați văzut pe oamenii aceștia după Revoluție?) Se calcă în picioare să ia doi mici gratis și să-i mănânce. Pai tu, om în toata firea, te lupți să iei doi mici gratis sau un pumn de fasole pe care îl dădea Onțanu. Se băteau, rupeau hainele de pe ei”, a spus Rebengiuc.

Întrebat ce simte când în vede pe acești oameni, actorul a răspuns că i se pare că este vorba de altă nație, sau poate el este din altă nație. „Mi se pare că e altă nație, că nu sunt români. Sau poate eu sunt altă nație”.

„Sunt după nume Rebengiuc, nu mă cheamă Rebengescu. Dar nu știu de ce”, a adăugat actorul.

După Revoluție - spune Rebengiuc - „au apărut oameni de cultură foarte valabili, de luat în seamă, dar dacă nu sunt pe linie, ai partidului, nu merg cu partidul, sunt boicotați. Partidul a ramas. Partidul e în toate”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • - @rebengiuc - nene, observ din poza, ca aia cu micii tai au tembelofoane inteligente - vrei sa spui ca tu n-ai fost dus pe traseu cu "intreprinderea" ta la care "lucrai" pe-atunci, si n-ai scandat nimic, numai aia inferiori(sufleorii) cu care te descurcai la "lucru" faceau asa-ceva, adica-ti suflau ce-ai de scandat, sa nu cumva sa gresesti ....... - dupa razboi, multi viteji ....... dupa diploma "decartata", multi competenti .......
  • Like 0
  • @ Stan Colton
   - eu unul, n-am auzit de "dizidentul" Rebengiuc ....... adevarul este dusmanos cu romanii, adica cu noi, care, direct sau indirect, am participat la vremea aia cu totii la spectacolul ce-l criticam acum tot asa, cu totii, am participat cu caraieli pe-ascuns si chiul la lucru cat puteam ....... si-acum, pretindem ca ne-am schimbat si meritam mai mult si mai bine ....... eheheeeeeeeee, sanchi !!
   • Like 0
 • Într-adevăr, foștii aplaudaci și nostalgicii de azi sunt o expresie a absurdului, par așadar a fi de neînțeles, însă din păcate , aparțin părții stupide a aceleiași nații românești!
  • Like 1
  • @ aurora oncescu
   - "aurora" - nume de viitor luminos, pentru o populatie speranta ....... va sa zica natia romana contine o parte stupida ....... si daca mai mult de-o parte ?? - stii bancul ala cu "stupizi" ?? - raspuns> "stupizi-da' multi" !!!
   • Like 0
 • Cu stima MAESTRE.....
  imi aduc aminte cu multa plăcere de hirtie "HIGIENICA".....pusă pe masa TVR în Decembrie 1989.
  Respect!!!!!!
  • Like 2
 • SI EU AM ACEEASI SENZATIE DE ,, ACEEASI MARIE CU ALTA PALARIE".
  • Like 1
  • @ Gabriela Apostol
   - da, la fel senzationez si eu, da' cred ca moda asta la romani tine de mult mai mult timp decat regimul trecut ....... - Mariuci vechi cu broboade succesive identice ....... ca sa nu uite cum sa tot dea inapoi ....... - am avut de-a face cu cateva zeci de mii de romani(in virtutea profesiei), dar putini dintre ei ocoleau cu grija recurgerea la minciuna ....... n-am nici o singura nadejde ....... - mai ales cind vad cati si cum dezerteaza in exterior si chiar si in interior, topiti in multime .......
   • Like 0
 • Așa spuneam și eu ieri. Dar nu asta este important.Cel mai grav lucru este abrutizarea continuă a societății românești. O manelizare perpetua a majorității românilor. Fără perspectiva , fără valori , fără orizont. Mai mult , minoritatea românilor care reprezintă ceva, alege sa plece ... afară , căci înțelege bine că , indiferent cat de greu i-ar fi, tot e mai bine decât aici...
  • Like 8


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult