Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rebengiuc: „Cei care îl aplaudau fericiți pe Ceaușescu acum sunt la coadă la micii oferiți de politicieni”

Miting electoral PRU

Foto: Inquam Photos

Cei care îl aplaudau fericiți pe Ceaușescu acum sunt la coadă la micii oferiți de politicieni, crede actorul Victor Rebengiuc, invitatul special al emisiunii „În fața ta” de la Digi24

„În timpul lui Ceaușescu nu se găsea de mâncare și mă duceam cu George Constantin duminica dimineața la Obor. Aveam copiii mici amândoi. Ne cunoștea un măcelar de pe acolo și ne spunea: «Dom'le ce cauți aici?» «Am și eu nevoie de carne».  «Du-te, plimbă-te zece minute» . Veneam, dădeam banii și aveam o bucată de carne pentru câteva zile. Și în duminica aia, lume multă, nu se găsea nimic, prăvăliile erau goale, boxele erau goale și m-am dus la omul pe care îl știam și zice «Dom'le nu există nimic» . Toată lumea înjura, «Să-i călcăm în picioare!» , «Nenorocitu'!» . Și deodată încep aplauze. Intrase Ceaușescu și toți ăia care înjurau, aplaudau fericiți”. (I-ați văzut pe oamenii aceștia după Revoluție?) Se calcă în picioare să ia doi mici gratis și să-i mănânce. Pai tu, om în toata firea, te lupți să iei doi mici gratis sau un pumn de fasole pe care îl dădea Onțanu. Se băteau, rupeau hainele de pe ei”, a spus Rebengiuc.

Întrebat ce simte când în vede pe acești oameni, actorul a răspuns că i se pare că este vorba de altă nație, sau poate el este din altă nație. „Mi se pare că e altă nație, că nu sunt români. Sau poate eu sunt altă nație”.

„Sunt după nume Rebengiuc, nu mă cheamă Rebengescu. Dar nu știu de ce”, a adăugat actorul.

După Revoluție - spune Rebengiuc - „au apărut oameni de cultură foarte valabili, de luat în seamă, dar dacă nu sunt pe linie, ai partidului, nu merg cu partidul, sunt boicotați. Partidul a ramas. Partidul e în toate”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • - @rebengiuc - nene, observ din poza, ca aia cu micii tai au tembelofoane inteligente - vrei sa spui ca tu n-ai fost dus pe traseu cu "intreprinderea" ta la care "lucrai" pe-atunci, si n-ai scandat nimic, numai aia inferiori(sufleorii) cu care te descurcai la "lucru" faceau asa-ceva, adica-ti suflau ce-ai de scandat, sa nu cumva sa gresesti ....... - dupa razboi, multi viteji ....... dupa diploma "decartata", multi competenti .......
    • Like 0
    • @ Stan Colton
      - eu unul, n-am auzit de "dizidentul" Rebengiuc ....... adevarul este dusmanos cu romanii, adica cu noi, care, direct sau indirect, am participat la vremea aia cu totii la spectacolul ce-l criticam acum tot asa, cu totii, am participat cu caraieli pe-ascuns si chiul la lucru cat puteam ....... si-acum, pretindem ca ne-am schimbat si meritam mai mult si mai bine ....... eheheeeeeeeee, sanchi !!
      • Like 0
  • Într-adevăr, foștii aplaudaci și nostalgicii de azi sunt o expresie a absurdului, par așadar a fi de neînțeles, însă din păcate , aparțin părții stupide a aceleiași nații românești!
    • Like 1
    • @ aurora oncescu
      - "aurora" - nume de viitor luminos, pentru o populatie speranta ....... va sa zica natia romana contine o parte stupida ....... si daca mai mult de-o parte ?? - stii bancul ala cu "stupizi" ?? - raspuns> "stupizi-da' multi" !!!
      • Like 0
  • Cu stima MAESTRE.....
    imi aduc aminte cu multa plăcere de hirtie "HIGIENICA".....pusă pe masa TVR în Decembrie 1989.
    Respect!!!!!!
    • Like 2
  • SI EU AM ACEEASI SENZATIE DE ,, ACEEASI MARIE CU ALTA PALARIE".
    • Like 1
    • @ Gabriela Apostol
      - da, la fel senzationez si eu, da' cred ca moda asta la romani tine de mult mai mult timp decat regimul trecut ....... - Mariuci vechi cu broboade succesive identice ....... ca sa nu uite cum sa tot dea inapoi ....... - am avut de-a face cu cateva zeci de mii de romani(in virtutea profesiei), dar putini dintre ei ocoleau cu grija recurgerea la minciuna ....... n-am nici o singura nadejde ....... - mai ales cind vad cati si cum dezerteaza in exterior si chiar si in interior, topiti in multime .......
      • Like 0
  • Așa spuneam și eu ieri. Dar nu asta este important.Cel mai grav lucru este abrutizarea continuă a societății românești. O manelizare perpetua a majorității românilor. Fără perspectiva , fără valori , fără orizont. Mai mult , minoritatea românilor care reprezintă ceva, alege sa plece ... afară , căci înțelege bine că , indiferent cat de greu i-ar fi, tot e mai bine decât aici...
    • Like 8


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult