Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rectorul Universității Babeș - Bolyai: Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc

Rectorul Universității Babeș - Bolyai, Ioan-Aurel Pop, a făcut joi declarații dure la adresa tinerilor, într-un discurs susținut în deschiderea primului Congres Național al Istoricilor Români, care are loc la Cluj-Napoca. Discursul rectorului a fost publicat pe site-ul AmosNews.

„Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”, se arată în articolul postat pe AmosNews sub semnătura rectorului Universității Babeș - Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop. 

„Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligența canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, amețită, adormită, fără nerv și fără voință. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că „somnul rațiunii naște monștri”. Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții ca toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, continuă rectorul celei mai mari universități din România.

Ioan-Aurel Pop este membru al Academiei Române, director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, fiind specializat pe istoria medievală, instituţii medievale şi paleografie latină. Înainte de a deveni rectorul UBB, în martie 2012, Ioan-Aurel Pop a fost directorul Centrului Cultural Român din New York (1994-1995) şi directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia (2003-2007). În 1989, Ioan-Aurel Pop a obţinut titlul de doctor în istorie cu teza „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV - XVI", fiind cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române. 

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a fost președinte al Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) din februarie anul acesta până la sfârșitul lunii mai, când și-a depus demisia. 

Ioan-Aurel Pop declara pentru Mediafax în 2012, după ce Consiliul de Atestare a Titlurilor Universitare a anunțat că Victor Ponta a plagiat, că CNATDCU nu are între atribuțiile lui prioritare discutarea plagiatelor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  omul inteligent intelege si accepta orice, aproba diversitatea si incurajeaza opinia indiferent de directia ei, sprijina si concepe haosul ca normalitate care genereaza univers. restul, adica bipezii si Rect'ul Universității Babeș-Bolyai NU INTERESEZA !
  • Like 0
 • Dupa ce Ministrul Educatiei, in dialog cu o jurnlaista a acestui jurnal, s-a complacut in a il identifica pe dl Pop cu un fel de inamic al progresului, invechit om - asta pretinzand totusi ca a vorbit cu el - acum avem dreptul la putintele cuvinte si din partea incriminatului. Nu puteati sa ii aduceti in dialog? Din partea ministrului era de asteptat sa o ceara el.... Oricum, pe cei care nu suporta limite ale entuziasmului, este bine sa stiti ca in Germania deja scolile secundare organizeaza intalniri cu specialisti care dau indrumari practice parintilor cu privire la uzul internetului - care poate duce la problema la copiii, care sunt intens sutdiate - fiind evident frecvente si ingrijoratoare. Deci poate ne mai potolim cu maniheismul de circumstanta. Circumstanta fiind desigur, contracararea criticilor mult mai serioase aduse de dl Pop invatamantului.
  • Like 0
 • Stefania check icon
  Intrebare domnule academician: Daca tot corpul didactic din Romania ar fi refuzat mita, ar fi fost dedicati meseriei lor, ar fi fost dedicati copiilor pe care-i instruiesc si ar fi eliminat incompetenta am mai fi vorbit despre aceste lucruri azi?
  Este foarte usor sa-i critici pe altii si sa nu faci nimic in schimb! Aveti o mare responsabilitate in calitatea dvs. de academician. Academia Romana este una dintre cele mai bogate institutii din Romania care poate face multe pentru generatiile mentionate in articol. Oare s-a curatat aceasta academie de vechii comunisti si securisti?
  • Like 0
 • As putea sa stiu si eu de ce nu imi publicati comentariile? Au prioritate domnii care nu stiu sa foloseasca acuzativul dar se lauda ca au citit?
  • Like 0
 • Limbă de lemn. Seamănă cu luarea de cuvânt a unui deputat cu privire la un text ce urmează să fie supus votului Camerei. Din acele cuvântări care mai scapă de plasmă, căci în Parlament nu prea avem noi acces. Cum bine zicea Hamlet: ”Vorbe, vorbe, vorbe”. În rest i-aș amini domnului istoric de Bătalia Angliei și de tinerii dandy înrolati în RAF. Nimeni nu ar fi crezut că acea generație frivolă ar fi fost în stare să se mobilizeze exemplar și să oprească puternica aeroflotă Luftawaffe, salvând Anglia de invazia nazistă. ”Niciodată atât de mulţi nu au datorat atât de mult celor puţini“, spunea cu emfaza politicianistă Winston Churchill. Nu disprețuiți generația Facebook. Cine știe de ce sunt în stare. Și nu vom ști dacă salvarea noastă nu va veni mâine tocmai de la ei.
  • Like 0
 • check icon
  „„Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”” // Chit că se practică, dl profesor îmi pare un pic neserios. // În momentul în care ridici problema inculturii etc ale cuiva, trebuie să vezi de te afli perfect în acel domeniu. Altfel, vine unul mai destupat și te-arată cu degetul, că îi ești inferior... // Apoi.Și citind pe cît mă pricep la figura dlui Pop. Mie nu mi se pare un tip care să exceleze în ce spune pe-acolo. O cultură generală fericit asimilată lasă niște urme pe chip, o destindere anume, care nu-mi pare să fi lăsat urme pe chipul dlui academician. // în fine, treaba dînslui... // În rest, bănui a nu fi tare plăcut sentimentul că ai muncit la greu, ai sperat a în în reflectoare, iar acum să te trezești că acestea-s pe alții, iar în răstimp că te încearcă inferiorități față de mînuitorii tineri și dezinvolți ai Facebook și compania. // Pot simți în vorbele dlui Pop și supărarea copilului cuminte plus hard-worker, față de semenii care trag mîța de coadă, fiind însă chiar mai fericiți ca dumnealui...
  • Like 0
 • Cam dură afirmaţia... Dar de ce nu mă miră ? Cluj-Napoca este un oraş care găzduieşte multe Universităţi de renume, deci automat este o pepinieră pentru viitorii intelectuali ai ţării, nu numai a oraşului (aproape închis )... De ce spun închis ?
  Acum câţiva ani, o tânără de la mine din bloc care a eşuat într-o căsnicie (erau prea tineri pentru a fi părinţi), s-a gândit să se mute cu o facultatea din Oraşul Cluj-Napoca... vroia să rupă toate legăturile cu fosta viaţă şi s-o ia de la capăt... La început i-a fost respinsă cererea de transfer...s-a dus în audienţă, şi i s-a spus cu un ton de scârbă, că Universităţile din Cluj nu agreează tinerii din Bucureşti... DA! Aţi auzit bine ! Acum, vine un lector şi pune ştampila pe toţi tinerii acestei ţări România : „Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”, se arată în articolul postat pe AmosNews sub semnătura rectorului Universității Babeș - Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop.
  Eu am încredere în tânăra generaţie şi nu numai eu... ci şi toate medaliile luate la concursurile care se desfăşoară pe mapamond...Lotul olimpic la informatică al României a câştigat o medalie de aur, două de argint şi o medalie de bronz la a XXVII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Informatică. Graţie acestui rezultat remarcabil, România a ocupat locul 10 pe naţiuni (din 84 prezente) şi îşi păstrează poziţia a şasea în clasamentul pe medalii din toate timpurile, cu un palmares de 95 de medalii (dintre care 28 de aur, 42 de argint şi 25 de bronz)
  România, pe locul I în Europa cu cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Fizică
  Olimpiada Internaţională de Matematică: Medaliii : aur, argint şi bronz:
  Olimpiada Internaţională de Informatică: aur, argint şi bronz
  Olimpiada Internaţională de Chimie: aur, argint şi bronz
  Olimpiada Internaţională de Biologie: aur, argint, bronz
  Olimpiada Internaţională de Fizică : aur, argint, bronz
  Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică: argint şi bronz
  Olimpiada de Informatică a Europei Centrale:aur, argint şi bronz
  Olimpiada Internaţională de Lingvistică: argint
  Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada:
  Chimie: aur şi argint
  Matematică : bronz
  Informatică: aur şi argint
  Fizică: argint
  Sper că după ce vor citi aceste rânduri şi cei din Cluj- Napoca, se vor gândi de două ori înainte de-a pune o ştampilă ruşinoasă pe toţi tinerii noştri...
  • Like 0
 • Mai scriu o data ce am trimis si ieri, dar dintr-un motiv sau altul nu a ajuns pe site: este un articol slab, care denatureaza sensul discursului original. Un plus pentru link-ul spre articolul complet, dar atat.

  Titlul e inselator, iar discursul original este o pledoarie pentru studiul istoriei ca mod de a forma spiritul critic si cetateni responsabili. Din pacate autorul *acestui* articol nu a inteles, sau a preferat sa creeze o polemica din nimic.
  • Like 3
  • @ Iulian Dragos
   check icon
   Iulian, cred că rămîn două probleme aici... Unu, zisele - scoase din context ori ba - ale dlui academician sînt cele care le știm... Doi, nu știu cum se face că istoria spre care îndeamnă domnia sa îi e cea convenabilă (din mai multele variante posibile). // În același timp, eu unul privesc cu prudență doritorii a forma inși cu spirit critic și totodată responsabili. Văd aici trufie, bașca un trecut strada fără să ți se ceară asta. / Să ai o zi bună!
   • Like 0
 • check icon
  O carte deschisă, ochii dlui academician Pop... Mai că i-aș ghici genul de copilărie.
  • Like 0
 • Domnul nu reuseste sa inteleaga si sa se adapteze si ca urmare respinge si critica. Cu parere de rau, asta nu e semn de mare inteligenta... In plus, generalizeaza.
  • Like 2
  • @ Mihaela Hurdubae
   Si daca generalizeaza ce? Daca era o generalizare buna, te mai iritai? Este perfect adevarat ce a zis. S-a inlocuit obiceiul cititului cu obiceiul cautatului pe google. Sa te fereasca sfântul sa pui mana pe o carte ca face cate o proasta misto de tine in metrou.
   • Like 0
  • @ Adrian Rafail
   Nu exista "generalizare buna"! Lucrurile se schimba, evolueaza, nu stau incremenite. Daca toti oamenii ar fi refractari la evolutie si schimbari, cu totii am fi acum prin pesteri scriind cu pana pe papirus.
   • Like 0
  • @ Adrian Rafail
   check icon
   „Sa te fereasca sfântul sa pui mana pe o carte ca face cate o proasta misto de tine in metrou.” // Cred că doar un netrecut de la PUS MÎNA pe o carte, la CITITUL aceleia poate fi luat la mișto... Unul care-a lecturat una-alta știe cum să întoarcă de degete o asemenea duduie glumeață... E chiar un deliciu să conversezi cu ea.
   • Like 0
  • @
   Cu aceste exemplare nu se discuta. Ele trebuiesc lasate sa isi faca selfie si sa mearga la sala. E trist cand auzi comentarii de tipul " s-a umplut metroul de din astia cu carti" din partea unora care probabil au o absolvit o facultate.
   • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult