Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Referat DNA: Sorina Pintea a exclamat „super tare” când a primit mita de 120.000 de lei

Sorina Pintea, inspecție

Foto Inquam Photos

Referatul DNA prin care a fost cerută arestarea preventivă a Sorinei Pintea conține detalii despre reacția fostului ministru al Sănătății în momentul primirii mitei, printr-un intermediar. Documentul arată că Pintea a exclamat „super tare” după ce a aflat că i-a fost trimisă suma de 120.000 de lei.

„Astfel, din comunicarea purtată (…..) în biroul SORINEI PINTEA de aceasta și de suspectul (…..), rezultă fără dubiu, faptul că SORINA PINTEA cunoștea foarte bine, (…..) nu doar că în punga neagră cu inscripția “(…..)” primită de la (…..) se aflau bani, ci și cuantumul exact al acestei sume. Totodată, în comunicare SORINA PINTEA spune clar că ea nu a fost de acord cu un procent de 3% din contract și recunoaște că a propus un procent de 7% din contract, procent care de altfel a și fost adus la cunoștință de intermediarul (…..) lui (…..) cu ocazia întalnirii din data de 26.02.2020 ce a avut loc între cei doi la sediul (…..), fapt ce demonstrează din nou de la cine a plecat cererea ce a condus la primirea acestor sume de bani necuvenite, și anume de la SORINA PINTEA. Inculpata SORINA PINTEA a exclamat chiar ”super tare” după ce a aflat că (…..) i-a trimis 120.000 de lei, respectiv “perfect”, după ce a aflat că (…..) a fost de acord cu remiterea procentului de 7% din contract. După ce suspectul (…..) îi comunică SORINEI PINTEA faptul că s-a scăzut suma de 10.000 de euro pe care aceasta din urmă i-a primit în luna decembrie, SORINA PINTEA confirmă spunând “da”.”, se arată în varianta anonimizată a referatului DNA, prezentată de G4Media.

Sorina Pintea a fost arestată preventiv sâmbătă pentru 30 de zile. Ea a fost acuzată de procurorii DNA de luare de mită în formă continuată. Pintea ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro şi 120.000 lei, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică pentru „proiectarea şi executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente”, încheiat în 2019 de Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare cu o societate comercială.

Citiți și:

Avocații Sorinei Pintea: „Nu a existat un flagrant, acesta fiind motivul pentru care nu există un proces verbal încheiat în acest sens”

Avocații fostului ministru al Sănătății Sorina Pintea, arestată preventiv pentru luare de mită, au transmis duminică, printr-un comunicat că la adresa clientei lor există doar un denunț, iar flagrantul despre care s-a vorbit nu s-a realizat, acesta fiind și motivul pentru care nu a fost încheiat un proces-verbal în acest sens. Ei susțin că fostul ministru este nevinovată și este „victima unei înscenări și a unor jocuri politice murdare”.

Comunicatul echipei de avocați:

„Având în vedere informațiile contradictorii apărute în spațiul public la adresa doamnei Sorina Pintea, facem următoarele precizări pentru a clarifica acuzațiile formulate împotriva acesteia:

1. În opinia organului de urmărire penală, acuzația de luare de mită în formă continuată, faptă prevăzută de disp. art. 289 alin.1) Cod penal rap. la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicare art. 35 alin.1) Cod penal, constă în două acte materiale:

a) solicitarea și primirea în mod direct și pentru sine, undeva în luna noiembrie /decembrie 2019 a sumei de 10.000 Euro de la suspectul C.M., sumă care ar fi provenit de la un reprezentant al unei societăți comerciale din București. Cu privire la această faptă există doar un denunț, inițial susținându-se că ar fi fost dată lui C.M. pentru el și abia din data de 27.02.2020 s-a pretins că aceasta ar fi ajuns în realitate la doamna Sorina Pintea.

b) solicitarea și primirea în mod direct, în data de 28.02.2020, a sumei de 120.000 lei de la suspectul C.M., sumă care ar fi provenit de la un reprezentant al conducerii unei societăți comerciale din București. Această acuzație este susținută doar prin denunțul lui C.M., redarea trunchiată a unui dialog de aproape 1 minut din 28.02.2020 și de plasarea unei pungi cu bani, al cărui conținut nu a fost cunoscut de doamna Sorina Pintea până la sosirea organelor de urmărire penală.

Nu a existat un flagrant, acesta fiind motivul pentru care nu există un proces verbal încheiat în acest sens. Menționăm în mod expres că nu este vorba de achiziționarea de aparatură și/sau consumabile medicale având legătură cu epidemia de Coronavirus, fiind vorba despre un contract încheiat și derulat în 2019.

Doamna Sorina Pintea nu se face vinovată de infracțiunea de care este acuzată, domnia sa nu a săvârșit vreo infracțiune și nu a pretins sume de bani, așa cum se susține. De altfel, doamna Sorina Pintea nu a avut atribuții în legătură cu încheierea sau executarea contractului de achiziție publică în raport de care sunt formulate acuzațiile.

Doamna Sorina Pintea este victima unei înscenări și a unor jocuri politice murdare, dovadă suplimentară în acest sens fiind și gestul denunțătorului, extrem de atipic procedural, de a-i contacta fiul pentru a-i spune adevărul, și anume că, în realitate, banii nu erau solicitați pentru mama sa și nici predați ulterior acesteia.

Nici fiul doamnei Sorina Pintea și nici aceasta nu au formulat acuzații la adresa altor persoane, întrucât nu au cunoștință de fapte de natură penală, însă este evident, încă odată, că informațiile denunțătorului C.M. sunt false și nefondate.

Doamna Sorina Pintea se află într-o luptă nedreaptă, întrucât este obligată să își apere întreaga carieră și probitate profesională dintr-o postură vulnerabilă, starea sa de sănătate fiind una precară, agravată pe fondul privării de libertate”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • AlexisZ check icon
  Iar dupa pronuntarea sentintei in procesul tovarasei Pintea, pe care il sper just si impartial, o voi astepta cu mare placere la usa tribunalului (in caz ca nu e salvata pe usa din spate) si îi voi da un dislike strigându-i "super fain infractoareo" !
  • Like 2
 • Pun o intrebare de bun simt daca ancheta din dosarul de urmarire penala este in curs si actele sunt secrete pana la finalizarea cu trimitere in judecata, de unde aveti cunostinta de acte secrete?
  • Like 1
  • @ Florin Jescu
   clar sunt doar aberatii...!
   • Like 1
  • @ Florin Jescu
   Delia MC Delia MC check icon
   Capul principal de acuzare a fost dat publicității iar reacția dumneaei nu e nici un secret.
   Mai citiți și:
   https://m.adevarul.ro/locale/craiova/reactia-medicilor-aflat-fostul-ministru-pintea-primit-mita-te-au-prins-putin-sorina-1_5e59eec55163ec42718e0a31/index.html?utm_source=recomandari_articol&utm_medium=Direct&utm_campaign=recomandari
   • Like 0
  • @ Iulian Dita
   Sigur că da!!! În cazul oricărui psd-ist, întotdeauna, a fost vorba numai de "aberații", și toate condamnările, dar absolut toate, fără excepție, au fost numai " politice". Ei " saracii " bogați sunt niste mielușei, niste victime ale #-urilor. Ce-or avea cu ei dacă toți au mame, tați, mătuși, frați și prieteni superbogati care le dau, cu dragă inimă, din prinosul lor???!!! Invidioșii !!! Doar se jertfesc "muncind" pentru popor, pentru a-si însuși binele poporului, pe bani infimi. Javrele dracului ! De i-asi vedea pe toți in zeghe cu lanțuri la mâini și picioare. Numai rău au făcut țării.
   • Like 1
 • Delia MC Delia MC check icon
  Dacă acum a luat această mită, modestă după unii, cât o fi luat înainte, când era ministru?
  Să vedem ce spunea ea înainte:
  " suntem un popor de infractori " . Da, și ea a fost în frunte, ca ministru.
  " de orice mă pot acuza, înafară de corupție "...no comment.
  • Like 1
 • Nu se putea ceva mai bun pentru consolidarea concurenților psd-ului. Mă bucur foarte mult. S-a dovedit ca mult contestatul Câțu a avut și are dreptate în privința borfașilor, proști, ai psd-ului. La cât mai multe fraude psd până la alegeri. Să se închidă gurile cretinilor de susținători.
  • Like 5


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult