Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Referendumul aproape bine făcut: răspunsul la întrebarea pusă de președintele Iohannis ne va arăta dacă suntem un popor de Facebook sau unul de atitudine civică

Klaus Iohannis - One World

Foto: presidency.ro

Suntem aproape să organizăm un referendum pe tema justiției. Unii mai hotărâți, alții mai puțin. Din punct de vedere al efectelor unui astfel de demers, rezultatele par incerte. Pornind de la complexitatea formulării întrebării, trecând prin prezența la vot și terminând cu facultativitatea aplicării eventualei decizii populare, toate elementele sunt discutabile. E clar, din perspectivă politică, referendumul nu este un mare câștig. E posibil cel mult să fixeze niște granițe până unde poate merge autocrația unui guvern, dar și limitele acestea sunt foarte volatile. Va conta dacă linia roșie o încearcă un conducător de tip Erdogan, care folosește forța instituțională, militară, de tip Orban, care face surfing pe val popular sau de tip Putin, care lucrează cu puterile oligarhilor. Partidele noastre nici ele nu cred că sunt foarte fericite cu referendumul. Poate să le aducă o palmă peste bot sau un motor cu reacție, dar nu vor ști asta decât după ce se numără ultimul vot. Or, în politică, e foarte riscant să lucrezi cu incertitudini.

Și totuși, avem nevoie, noi, ca societate, de acest referendum. Ar fi unul pentru liniștea noastră. Greu de parafrazat vremurile când mesianicul Iliescu putea promite așa ceva, dar chiar s-ar mai liniști azi societatea după un astfel de examen. Un referendum ne-ar arăta fără interpretări dacă suntem un popor de Facebook sau unul cu atitudine civică. Am ști mai clar dacă s-a produs vreo mutație comportamentală la vot dupa un an și ceva de Piața Victoriei sau am asistat doar la puseuri de indignare. Am afla mai exact dacă nația în sine își dorește un format occidental fără zone gri al justiției, pentru care ar trebui să facă un salt de conștientizare, sau e fericită cu unul slavo-oriental, tradițional, ușor de acceptat, în care toleranța și indiferența sunt aplicate atât timp cât individul nu e atins de justiție personal.

Fierberea civică se va domoli după un referendum. Până acum, conservatorii și progresiștii (ca să definesc simplist orientările actuale antagonice ale românilor) nu au avut ocazia să-și măsoare puterile decât pe la câteva mișcări publice dezordonate sau contabilizând decibelii și followers-ii declarațiilor. Referendumul familiei tradiționale a fost un simulacru de plebiscit, iar votul de la europarlamentare nu ar reflecta un raport de forțe real în ceea ce privește problematica românească. Așa, după un referendum pe justiție, se liniștesc spiritele, tabăra câștigătoare își va maximiza succesul, dar și cea perdantă e câștigată. Va ști ce pondere reală are în societate, care este ținta de atins, se va putea regrupa și dezvolta o strategie de urmat. Acum mi se pare o devălmășie și pe scena politică, și în agora.

Așadar, ne hotărâm și noi mai mult, domnule președinte? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Referendumul va contribui la imaginea,cam tulbure,a lui Iohannis de om hotarat.Nu are cum sa-l afecteze in sens negativ.Daca aproba referendumul este un om dintr-o bucata si cei care nu se duc la referendum sunt Nascuti Sclavi,ca si in filmul lui Tarantino,Django Unchained,in care putem admira cu ochiul liber niste negrii care nu vor sa iasa din caruta destinata sclavilor cu toate ca stapanii lor au fugit.
  • Like 1
 • S-ar putea sa decida si PSD sa-si rezolve problemele importante inainte de referendum , 2Dorel lucreaza din greu se pare la niste noi ordonante, sa-l spalam pe Daddy urgent de toate pacatele trecute si viitoare. Deci pina se hotareste Nea Klaus s-ar putea sa nu mai fie cazul. Oricum macar sper ca un referendum pe justitie ii va scoate pe oameni din casa la vot. Sper...
  • Like 2
  • @ Radu Bogdan
   Exact asta se întâmplă acum. Au lăsat-o cu amnistia și cu rejudecarea chiar pe ultima sută de metri, dacă încetul nostru președinte va da cu referendumul. Deja referendumul este tardiv. Ca și KWI. Referendumul trebuia făcut la începutul lui 2017 cu o întrebare care să împiedice evoluțiile atât de previzibile înspre care a dus PSD justiția. Oare retard face parte din aceeași famile de cuvinte cu tardiv? Sau aproape din aceeași categorie?
   • Like 0
 • "Partidele noastre nici ele nu cred că sunt foarte fericite cu referendumul. Poate să le aducă o palmă peste bot sau un motor cu reacție, dar nu vor ști asta decât după ce se numără ultimul vot." - nu, partidele vor sti asta dupa ce se anunta intrebarea, in functie de care isi pot concepe o strategie de campanie.
  Cred ca e prematur sa vorbim despre raspuns cand nu stim inca ce intrebare vom avea.
  PS: vezi vreo doua articole scrise recent de Moise Guran pe blogul sau despre care ar putea fi intrebarile si consecintele acestora.
  • Like 1
 • Alien check icon
  Eu inteleg legatura dintre un asemenea referendum cu occidentalism vs "slavism". Insa nu o inteleg legatura dintre un referendum pe justitie (sau sa zicem cu vechiul referendum extrem de consultativ referitor la votul uninominal) cu conservatorismul si progresismul, sau cu vreo doctrina politica in general.
  • Like 1


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult