Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Refugiații suntem noi

În urmă cu un an, președintele Iohannis mergea într-o vizită oficială la Berlin; de curând, Premierul Cioloș a fost într-o vizită oficială la Paris. Nu-i deloc rău să ai relații bune cu motorul franco-german al Uniunii Europene (dacă mai există un astfel de motor, desigur).

Unul dintre subiectele abordate a fost, în ambele rânduri, modul în care ne relaționăm noi, europenii, față de problemele migrației. Iar de-aici putem dezvolta subiectul, despicând firu’-n două: migrația internă vs imigrația din afara UE; migranți economici vs refugiați din fața unor catastrofe; solicitanți de azil politic vs teroriști ascunși printre amărâți și naivi.

Toate aceste variante au fost sucite pe toate fețele, mai ales în presă.

Dar eu am rămas cu un mare semn de întrebare: De ce nu poate sau nu vrea România să preia mai mult de 1.785 de refugiați? Sau 6.351? De ce atât de puțini?!? De ce nu 1 milion?!? M-au frământat tot felul de abordări legate de acest subiect, în ultimele luni, rămânând atent la feluritele unghiuri în care a fost tratat—perspectiva de securitate și apărare, cea de relații internaționale, cea rasistă, cea religioasă etc. Am avut permanent senzația că lipsește ceva; mă gândeam că e nevoie de o perspectivă economică sau managerială, una care să ia în calcul ideea de resursă umană sau de forță de muncă. Iar cheia de citire mi-a venit, în cele din urmă, de la Valeriu Nicolae: noi chiar nu reușim să gândim politici de integrare pentru refugiați, pentru că nici măcar noi nu suntem integrați și nu ne putem integra în societatea pe care am construit-o până acum.

În urmă cu un an (min. 37:55), comentam că, în loc de a se concentra pe readucerea acasă a celor plecați în Occident, unde oamenii și-au făcut deja un rost, România ar avea nevoie de un plan de atragere a forței de muncă din alte părți, mai slab dezvoltate economic. Din perspectiva unei distribuții uniforme a efortului economic, institutul de cercetare economică DIW din Berlin arată că România ar trebui să accepte o creștere cu peste 450% a numărului de azilanți (pag. 514). De la recensământ încoace, ne plângem că România se depopulează, că am pierdut 1,5 milioane de locuitori; în egală măsură, știm că marea provocare demografică a următorilor ani este sustenabilitatea sistemului public de pensii, dincolo de 2030. Logic ar fi să ne dorim să atragem nu 1.700, cum am transmis noi, oficial, sau 6.300, cum ne zice Comisia Europeană, nici 35.000, cum ne spune DIW, ci 350.000 sau chiar 1 milion, ca să ne reparăm economia!

Proiecția pentru anul 2060 a ratei de dependență a persoanelor vârstnice

România, conform Thomas Reuters, 2013

România: 64,8%, conform Thomson Reuters, 2013

Deși proiecția pentru 2060 arată mai bine decât acum 3 ani, România se confruntă cu propriile limite, având o politică antreprenorială greșit orientată, dacă ne uităm măcar la descreșterea de 1 punct în Indicele Libertății Economice 2016

„Din lipsă de finanțare și suport educațional, oamenii preferă să se angajeze sau să plece în străinătate, ceea ce slăbește și mai mult un posibil ecosistem [antreprenorial],” ne arată un studiu al UEFISCDI, în care primim doar 4,5 puncte din 10 posibile. Forumul Economic Mondial ne oferă cheia în care ar trebui să abordăm și noi problema, transformând „criza” în oportunitate: Trebuie să investim în propria noastră competitivitate antreprenorială, să devenim atractivi tocmai pentru a deveni sustenabili (iar ipoteza este confirmată și de cercetătorii români).

Legendă foto: România: 51,9%, conform Eurostat, 2016

Noi, însă, nu și nu! Parlamentarii (PSD și PNL deopotrivă), cu concursul premierului Ponta și al președintelui Iohannis, ne-au potcovit cu un Cod fiscal care accentuează dependența omului obișnuit de locul de muncă, în loc să-l încurajeze să-și deschidă propria afacere (vezi și seria de articole despre PFA). Tot Codul fiscal scade capacitatea de dezvoltare locală și poate conduce la creșterea clientelismului politic. Politica asta, inerțială și păguboasă, este vizibilă inclusiv în abordarea Guvernului Cioloș față de reforma administrației. O discuție despre resurse umane în administrație mi-a arătat, încă din decembrie, că decidenții pur și simplu nu-și dau seama: funcția publică e în pericol să rămână un job de subzistență, nu unul în care se creează plus-valoare. Să mai amintesc și de ordonanța prin care se recunosc diplomele de studii neautorizate, cu potențialul de-a permite ocuparea posturilor din administrație de către alți oameni lipsiți de profesionalism?

Câtă vreme politica publică a statului român se concentrează exclusiv pe locuri de muncă, vom rămâne dependenți de slujbele proaste, cu simbrie de subzistență, create de afaceriștii de carton, mână-n mână cu politicienii corupți. Pentru a ne dezvolta, avem nevoie de reorientarea politicilor publice către ocupare, facilitând antreprenoriatul prin care fiecare își creează propria slujbă, așa cum și-o dorește, cu veniturile la care aspiră, fără să depindă de altceva decât de climatul economic. Deja am pierdut cel puțin 3 ani în care nici nu ne-am ocupat de subiectele serioase, printre care și competitivitatea, nici n-am avansat vizibil pe alte fronturi, cum ar fi regionalizarea sau modificarea Constituției ori măcar reforma administrației publice, că eu deja mi-am luat gândul de la guvernarea „în viteză cosmică.

Când Maria din Pașcani va putea să-și deschidă propria afacere cu produse de marochinărie ori de cercetare aplicată în știința sudurii, să zicem, tot atunci va putea și Amira din Aleppo să-și deschidă, la Titu, un restaurant cu specific sirian ori, de ce nu?, o firmă de web design. Și-atunci va avea o noimă să aducem 1 milion de refugiați, pentru că integrarea lor va fi facilă. Până atunci, însă, dacă Președintele, Premierul și partidele parlamentare nu deschid discuția despre dezvoltare și antreprenoriat, dacă nu găsim soluțiile pentru creșterea competitivității, adevărații refugiați vor dori să ajungă în Germania, Franța ori Țările de Jos, în timp ce noi vom rămâne refugiați economici în propria noastră țară, chiar dacă nu ne dăm seama de acest adevăr.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema cu refugiati este ca sant musulmani greu de integrat in civilizatia crestin europeana.se izoleaza in cartiere iar la a doua generatie apar refularile.Daca ar fi fost din Ucraina nu ar fi fost nici o discutie aprinsa pe tema asta.
    • Like 0
  • Buna analiza, as menționa ca sistemul e format si alcătuit din oameni, oameni pe care nu i avem sa gândească așa.Se vede si din comentarii cam cum stam cu prejudecățile si realismul.Când se va gândi mai mult cam in genul comment ului lui Catalin Miron de mai jos, vom vota si altfel si vom avea si alta tara, sistem, etc
    • Like 1
  • check icon
    Mă întreb de ce oare nu se dă o lege prin care angajatorii să poată da (nu obligatoriu) angajaților o sumă sau procent salarial sub formă de bonuri cadou lunare(fără acces la produse alcoolice și fumat) pentru creșterea copiilor,neimpozabil pt. ambele părți,direct proporțional cu numărul copiilor?.De ce numai angajatorii și nu la nivel de stat?Ca să nu mai apară ca pe timpul lui Ceașcă familii cu mulți copii ce trăiesc exclusiv pe baza ajutoarelor.Poate ar ajuta la creșterea natalității.(sau variațiuni pe aceiași temă.
    • Like 1
  • check icon
    @Codru Vrabie , Ce ne place teoria seacă,ruptă din context și fără aplicabilitate.Dacă într-o țară fundamentată pe imigranți ca SUA,Canada,etc. afluxul exagerat de imigranți de aceiași etnie sau religie poate fi o problemă mare dar poate rezolvabilă,iată că în Europa nu are rezolvare și implicit în România atât din motive de mărime geografică cât și cultural.Dacă am avea câteva mii de emigranți din Brazilia să zicem,nu ar fi atât de tragic în virtutea asemănări culturale și religioase,trecut dictatorial etc.Cu țările musulmane sau asiatice nu avem nimic în comun și la cifre mare de emigranți apar probleme insurmontabile, vizibile azi în toată Europa,hai să fim realiști și să nu vorbim doar din plictiseală.Ca să mai vorbim de lipsa de atractivitate economică nici nu are sens.Știți ce înseamnă puterea de absorbție socială și culturală a unei comunități?SUA are foarte mari probleme de asimilare socială și culturală în zonele de imigrație hispanice și preponderent negre de zeci de ani și nu au reușit nici măcar să le mascheze prin discursuri sforăitoare așa cum le place.Lăsați cifrele seci și goale de conținut și hai să privim realitatea în ansamblu nu ruptă din context.
    • Like 2
  • Glocker check icon
    Tot respectul pentru stradania dumneavoastra de a scrie acest articol.Pare frumos ,are si grafice si harti....Dar va rog sa-mi permiteti sa nu fiu de acord cu dumneavoastra decat partial,adica in ceea ce priveste necesitatea stimularii antreprenoriatului,dar in rest abordarea mi se pare simplista.In ceea ce priveste rezolvarea problemelor economice si demografice e aproape ca si cum ati spune ca Romania are o problema cu efectivul de ovine si iata :tac-pac-pac,importam numarul de ovine necesar si rezolvam problema.Ori cu totii stim ca ,in realitate ,lucrurile sunt mult mai complicate si complexe ,iar integrarea unui numar asa de mare de imigranti presupune in primul rand costuri uriase din partea statului,cazare,scolarizare etc...costuri despre care nimeni nu poate spune daca si cand vor fi recuperate.Mai pot aduce inca multe argumente contra ideii dumneavoastra,dar ceea ce vreau eu sa spun este faptul ca adevaratele solutii ar fi printre altele reducerea la minimum a coruptiei din mediul de afaceri pentru a crea un mediu cu adevarat competitiv.Stimularea masiva si reala a natalitatii si asa cum am mai spus stimularea antreprenoriatului.Cu chestia asta cu imigrantii sa o lasam mai moale caci riscam sa ne dam cu stangul in dreptul asa cum au patit-o si nemtii.
    • Like 5
  • Ia priviti ce spunea Charles de Gaule in 1959. Discursul lui a fost premonitoriu dar francezii nu prea l-au ascultat iar acum scancesc aratand cu degetul catre musulmani. Nu sunt nici xenofob, nici ultranationalist dar eu prefer ca Romania sa fie a romanilor. Discursul lui Charles de Gaulle, în traducere liberă:
    „E foarte bine ca exista francezi galbeni, negri sau tuciurii. Arata ca Franta e deschisa tuturor raselor si ca are o vocatie universala. Dar, cu conditia ca ei sa ramina o mica minoritate. Daca nu, Franta nu va mai fi Franta. Suntem totusi, inainte de toate un popor european de rasa alba, de cultura greco-latina si de religie crestina.
    Sa nu veniti sa povestiti basme. Musulmanii? V-ati dus sa-i vedeti?
    I-ati privit cu turbanele si djelada-urile lor? Vedeti bine ca nu sunt francezi. Cei care propovaduiesc integrarea au un creier de colibri chiar daca sunt foarte savanti. Incercati sa integrati uleiul si otetul, agitati sticla si dupa o vreme se vor separa din nou. Arabii sunt arabi, francezii-francezi. Credeti ca populatia Frantei ar putea absorbi 10 milioane de musulmani care mâine vor fi 20 si poimiine 40? Daca noi facem integrarea (Franta cu Algeria n.r.), daca toti arabii si berberii din Algeria vor fi considerati francezi, cum ii vom impiedica noi sa nu vina in Franta continentala, cind nivelul vietii e mult mai elevat?
    Satul in care m-am nascut eu nu se va mai chema Colombey-Doua Biserici ci Colombey-Doua Moschei”.
    • Like 4
    • @ Vladimir Marton
      Aveti dreptate.
      Pe youtube circula un clip in care un musulman se infasurase cu un batic la ochi si tinea un afis in fata lui, gen "Sunt musulman, ma imbratisezi?". Am ras in hohote, m-a durut burta minute in sir, vazand persoane care l-au imbratisat pe tipul respectiv.
      Cam asa gandesc oamenii fara pic de simt al conservarii. Imagineaza-ti ca statele ar introduce dreptul (in sensul adevarat, american) de a te apara cu arma, pai altfel am vorbi, s-ar reduce violenta minoritatilor, furturi, jafuri (nu spun inventii, dar sper sa ma insel, pentru binele tuturor).
      Simtul conservarii este util, mai ales cand alegi sa bei cafea intr-o cladire din centrul vechi avand risc de prabusire la primul stranut zgomotos :)).

      Colonizarea a intors roata. In UK sunt indieni, pakistanezi etc, exact cetatenii din fostele tari colonizate de Regat. Li s-a facut mila politicienilor, de fapt laburistii cautau voturi din partea lor. Le-au obtinut si din partea sindicalistilor si a membrilor de sindicat. Si rezultatul a fost cum a fost. Noroc cu Margaret Thatcher, care a revitalizat economia.
      Cat despre francezi...... Si-au facut-o cu mana lor, sa fim seriosi.
      • Like 1
  • Sa aducem un milion de emigranti dinafara granitelor ca sa faca ce ? Credeti ca se vor inghesui sa vina la noi doctori, ingineri, economisti, informaticieni etc. ? Va veni indeosebi mana de lucru necalificata care va ridica o multime de probleme (limba, calificare, locuinte etc.). Sa va spun eu unde gasiti un milion de persoane pentru mana de lucru ? Avem 6,5 % someri. Ia faceti socoteala ce inseamna asta la 19,5 milioane de locuitori, populatia rezidenta a Romaniei in 2015 ! Rezulta peste 1,25 milioane de locuitori care ar putea sa munceasca. Asa ca de ce ne trebuie altii dinafara. Si in plus mai sunt si unii dintre cei plecati, care ar vrea sa se intoarca in Romania. Iar daca o buna parte dintre cei 1,25 milioane de care am pomenit mai sus lucreaza la negru, ei trebuie scosi la lumina si sa-si plateasca darile la stat.
    • Like 4
    • @ Vladimir Marton
      ați surprins foarte bine intenția din spatele articolului, exprimată și în titlu: exact ăsta este motivul pentru care „refugiații” suntem chiar noi :(
      • Like 0
    • @ Codru Vrabie
      "refugiatii" de la noi sunt cei care nu muncesc, asteptand ajutoarele sociale.
      Nu discutam despre somerii declarati care isi cauta serviciu (ori oamenii care nu s-au declarat someri dar isi cauta activ serviciu (online, targuri de joburi etc etc etc).
      Mai sunt si cei care au spart seminte in fata blocului, care apoi ajung in vest practicand fel si fel de joburi necalificate, la negru, plangandu-se de viata, societate, politica etc, uitand ca vina le apartine in mod signifiant pentru insuccesul pe care il au in viata.
      Pentru ca angajatul sa aibe o viata prospera, el trebuie sa devina specialist intr-un domeniu, pentru ca apoi firmele sa se bata pentru el, nu el pentru firme. Adica inversarea cererii cu ofertei, cred eu.
      Cei care lucreaza la negru de regula lucreaza pe salarii mici (doar n-o sa vedem medici sau contabili care sa lucreze la negru, nu ?) la firme care fac evaziune dar care nu pot sa produca mai multi bani, ca nu reusesc sa fie competitive.
      Cand nimeni n-o sa mai fure caciula celuilalt, atunci o sa fie altfel.

      Munca la negru este foarte usor de stopat. Elimini banii lichizi, astfel toata lumea va fi platita pe card sau prin cec. Nu prea poti fenta, aici este transparenta 100%.
      • Like 2
    • @ Stelicapopescu
      Ca sa-l citez pe Ronald Reagan: "I believe the best social program is a job".
      • Like 2
  • Este un cerc vicios aici, din perspectiva pur economica. Nu suntem suficient de dezvoltati pentru a ne permite un numar mare de refugiati si nu suntem suficient de dezvoltati pentru ca nu avem o politica orientata catre competivitate si crestere. Daca maine vom avea in Romania 1 milion de Amire, iti garantez ca nu vom avea 1 milion de restaurante cu specific sirian, ci 1 milion de oameni fara locuri de munca, dispusi sa lucreze pe nasturi. Greseala ta este ca presupui ca cei 1 milion de refugiati sunt antreprenori, cand, de fapt, in mare parte reprezinta forta de munca si mai ieftina decat cea existenta, care va duce la o destabilizare si mai mare.
    Asta din perspectiva economica.
    Fara a fi rasista, exista un pericol ideologic in momentul in care doua culturi atat de diferite se ciocnesc, dar fara a mai dezbate subiectul care deja a fost analizat pe toate partile, iti recomand cartea lui Houllebecq, Supunere. E o analiza politica extrem de pertinenta si sumbra.
    • Like 0
    • @ Maria Ruxandra Burcescu
      mulțumesc pentru recomandare, însă nu este deloc vorba de un cerc vicios: dacă ne propunem o politică orientată spre dezvoltare, vom avea capacitatea de-a deveni atractivi exact pentru cei care ne vor ajuta să obținem și mai multă dezvoltare; dacă nici măcar nu ne propunem o astfel de politică, desigur, rămânem în greșeală :(
      • Like 0
  • nici nu stiu de ce mai vorbim despre rezolvarea problemei demografice in Romania sau de problema platii pensiilor...... eu care sunt pensionar tanar si abia mai sper la inca 10 ani de luat pensia si apoi Dumnezeu cu mila............ asa ca cei tineri trebuie sa fie constienti ce sa mai astepte de la statul roman............... o caricatura de stat roman.......foarte bine ca se mai incearca sa se faca ceva bun in tara asta dar eu unul sa fiu prim ministru sau presedinte sau parlamentar, in asa o tara precum Romania noastra as umbla cu capul in jos, daca s-ar putea pe sub pamant........ asa este de mare saracia, mizeria copiilor, batranilor, tinerilor care lucreaza pe 200 euro adica o alocatie de copii din UE.... cica avem servicii sociale si 50%din copii romani sunt in saracie lucie si apoi abuzati, violati, saracia naste monstri,.............de coruptie ce sa mai zici, daca un politist vrea sa-si faca datoria si sa fie corect este indepartat si asa la toate ministerele sau invatamant sau medicina............ de paduri ce sa mai zicem le taie austriecii in mare veselie ca la ei este interzis sa tai un copac, ...................jale mare domnilor din guvernul tehnocrat Ciolos, jale mare, ne place sau nu acesta este adevarul, trist adevar.......incercati sa faceti ceva daca puteti, daca nu lasati-ne in plata Domnului!!!! in tara aceasta n in lagea sanatatii pacientii nici nu stiu ce drepturi au, adica cand vom avea si noi un pachet de baza pentru asiguratii din sanatate sa stim si noi ca putem face niste analize....... asa ca ce mai vorbim daca nu suntem in stare sa facem un pachet de baza servicii in sanatate............ altfel sa auzim de bine.......
    • Like 0
  • Vă mulțumesc tuturor pentru comentarii (chiar și celor rasiste :( ).
    Am intenționat să arăt că nu avem o politică orientată spre dezvoltare și competitivitate; o astfel de politică se realizează, cel mai ușor, stimulând antreprenoriatul; atunci când România va fi prietenoasă cu antreprenorii, ne va fi mult mai bine tuturor, inclusiv refugiaților care vor fi ajuns la noi; prin urmare, articolul meu nu abordează absolut deloc chestiunile culturale sau religioase, ci oferă strict o perspectivă de management, dacă nu vreți să-i spuneți de «bună guvernare» :)
    În privința afacerilor europene care au apărut în unele comentarii, sugerez o lectură foarte recentă, la http://goo.gl/zpGofc; în esență, spune că avem nevoie de mai multă solidaritate și mai puțin naționalism; eu sunt de părere că abordarea antreprenorială răspunde la ambele deziderate :)
    Nu în ultimul rând, colegii bulgari au analizat problema posibilului impact economic al refugiaților, chiar din perspectiva propusă de mine, la http://goo.gl/OCy2IP (îmi pare rău că nu știam despre acest studiu la momentul redactării articolului); graficele sunt grăitoare chiar și pentru cine nu citește bulgară, iar ele spun că efectul economic net pozitiv al imigrației (asupra pieței muncii și asupra fiscalității) începe să se vadă începând din al 8-lea an al integrării sociale și economice a noilor veniți :)
    Deocamdată, mă opresc aici, mulțumindu-vă încă o dată pentru comentarii.
    • Like 1
    • @ Codru Vrabie
      Asta cu solidaritatea mi se pare un lucru abuziv. Ideea sa obligi o tara sa accepte oameni din alte parti, fara niciun filtru, fara nicio viziune asupra unui viitor. Solidaritatea si corectitudinea politica (sa nu spunem unei etnii intr-un fel, ca se supara, vai vai...) au facut doar RAU! Priviti la francezi, au milioane de musulmani, s-a cam uitat repede faptul ca atacatorii de la Charlie Hebdo au fost cetateni francezi (de alte origini) ?! S-a uitat de revolta unei categorii etnice din Franta din perioada 27 octombrie si 16 noiembrie 2005 ? Am auzit ca sunt unele cartiere din Paris unde nu intra politia ci jandarmeria, ca este prea periculos. Hm, oare nu cumva avem asa ceva si in Bucuresti, oare unde? Șșșșș !
      Asa au gandit francezii prin anii 60, vai, ne este mila de algerieni, haideti la noi in tara, va primim cu bratele deschise. Ei bine, roata s-a intors!
      Normal ca james cameron si orban nu sunt bine priviti de "politico.eu", fiindca ei nu vor sa fie solidari cu planurile UE de a obliga statele sa accepte refugiati.
      Pai ii inteleg perfect pe englezi cand vor sa iasa din zona UE (sau Schengen, ma rog..), este patria lor, fac ce doresc, care este problema? Asta ii face rasisti, nationalisti? Priviti pe youtube marsul membrilor organizatiei "Britain First" in orasul Luton, ceea ce va spun nu veti vedea niciodata la vreo televiziune din Romania. Si atunci sa mai vorbim despre solidaritate.....
      Sa postam un anunt de job pentru inginer in IT (ca exemplu) pe strada Zeitarilor (Ferentari) versus acelasi anunt dar in zona Piata Victoriei.
      Economia intr-un mediu tensionat nu prea este posibila, dupa parerea mea.
      • Like 1
    • @ Stelicapopescu
      stimate domn, trecând peste izul ușor rasist al comentariului dvs, vă amintesc că solidaritatea este un principiu pe care se bazează absolut toate politicile de dezvoltare ale unui stat, pentru că există diferențe obiective între diverse regiuni și/sau populații; și nu fac trimitere la fondurile europene acum, ci la politicile naționale de solidaritate în dezvoltare, așa cum puteți vedea la https://goo.gl/iikyck :)
      • Like 0
    • @ Codru Vrabie
      check icon
      Eu nu am vazut nci un comentariu rasist! Nu incerca sa te victimizezi! In plus cam amesteci apa cu uleiul! Nu prea tine!
      • Like 1


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult