Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Regizorul Radu Jude, despre oaia ca brand turistic: „Ce e de discutat? E o idee cretină și atât”

Regizorul Radu Jude a povestit, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, de ce crede că filmul este, în acest moment, cel mai important ambasador pe care îl are România. „Este lucrul pentru care suntem cunoscuți. Mi se întâmplă des să spun că sunt din România și să mi se dea titluri de filme românești de către oameni care le-au văzut la festivaluri”, a spus Jude.

Întrebat ce crede despre folosirea oii, această „statuie vie”, după cum a definit-o ministrul Agriculturii Petre Daea, ca brand turistic, regizorul a replicat: „Ce e de discutat? Este o idee cretină și atât. Obsesia asta... Toate textele astea au existat și în naționalismul ceaușist, antonescian”. 

Jude a vorbit și despre sintagma „identitate națională”, ajunsă, iată, și în denumirea unui minister: Ministerul Culturii și Identității Naționale.  Sintagma i se pare vetustă, dar crede că este totuși o temă bună de dezbatere. „Ce înseamnă identitatea națională? E o limbă frumoasă, e o cultură extraordinară și dacă asta e identitatea națională sunt pentru. Dar dacă prin identitatea națională înțelegem ura față de ceilalți, rasism, întoarcerea la niște tradiții cu forța, să defilăm cu călușarii  și eterna ospitalitate, dacă operăm cu clișee, atunci nu mă simt aparținând acestei identități naționale”, a afirmat Jude. 

Regizorul Radu Jude și actrița Ana Ularu au fost invitații lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, în emisiunea „În fața ta”. Actrița Ana Ularu a spus că este „româncă până la Dumnezeu” și se simte la fel de româncă și la București, și Hollywood. Nu simte niciun complex de inferioritate pentru că s-a născut în România. „Absolut deloc. Nu ai de ce. Nu îți e un merit locul unde te-ai născut, e un dat. Ideea de a fi mândru că sunt român... Sunt român, punct.”

Actrița Ana Ularu, 32 de ani, a jucat alături de Tom Hanks în pelicula „Inferno", în „Serena", alături de Jennifer Lawrence și de Bradley Cooper. De asemenea, a apărut în „Tinerețe fără bătrânețe", în regia lui Francis Ford Coppola, sau în „The Borgias", de Neil Jordan. A debutat în teatru la vârsta de 15 ani, alături de Ştefan Iordache, pe scena Teatrului Mic. În spectacolul „Lolita”, regizat de Cătălina Buzoianu, a jucat rolul principal. Pe scena teatrului din Craiova a jucat în piesa „Măsură pentru măsură", în regia lui Silviu Purcărete.

Regizorul Radu Jude, 40 ani, este cunoscut pentru filmele sale şi în special după succesul obţinut cu „Aferim!". A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj și a regizat mai multe scurtmetraje.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată duminică, începând cu ora 13:05.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Brandul de tara este Credinta pustnicului roman. Este unica in lume !
  Unde gasiti pretul m mic platesc de 10 ori diferenta...
  • Like 0
 • check icon
  Dar sa bagi manele la TIFF nu e o (alta) idee tampita, Radule?
  • Like 0
 • check icon
  în loc să căutăm crengi ori oi ca simbol, mai bine ne-am apuca naibii odată să punem în valoare monumentele naționale, care nu sunt deloc puține. Și să facem infrastructura pt a le vizita. După aia mai vedem ce simbol iese la iveală, cred că tot Dracula.
  • Like 1


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult