Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Regizorul Radu Jude, despre oaia ca brand turistic: „Ce e de discutat? E o idee cretină și atât”

Regizorul Radu Jude a povestit, în timpul emisiunii „În fața ta” de la Digi24, de ce crede că filmul este, în acest moment, cel mai important ambasador pe care îl are România. „Este lucrul pentru care suntem cunoscuți. Mi se întâmplă des să spun că sunt din România și să mi se dea titluri de filme românești de către oameni care le-au văzut la festivaluri”, a spus Jude.

Întrebat ce crede despre folosirea oii, această „statuie vie”, după cum a definit-o ministrul Agriculturii Petre Daea, ca brand turistic, regizorul a replicat: „Ce e de discutat? Este o idee cretină și atât. Obsesia asta... Toate textele astea au existat și în naționalismul ceaușist, antonescian”. 

Jude a vorbit și despre sintagma „identitate națională”, ajunsă, iată, și în denumirea unui minister: Ministerul Culturii și Identității Naționale.  Sintagma i se pare vetustă, dar crede că este totuși o temă bună de dezbatere. „Ce înseamnă identitatea națională? E o limbă frumoasă, e o cultură extraordinară și dacă asta e identitatea națională sunt pentru. Dar dacă prin identitatea națională înțelegem ura față de ceilalți, rasism, întoarcerea la niște tradiții cu forța, să defilăm cu călușarii  și eterna ospitalitate, dacă operăm cu clișee, atunci nu mă simt aparținând acestei identități naționale”, a afirmat Jude. 

Regizorul Radu Jude și actrița Ana Ularu au fost invitații lui Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, în emisiunea „În fața ta”. Actrița Ana Ularu a spus că este „româncă până la Dumnezeu” și se simte la fel de româncă și la București, și Hollywood. Nu simte niciun complex de inferioritate pentru că s-a născut în România. „Absolut deloc. Nu ai de ce. Nu îți e un merit locul unde te-ai născut, e un dat. Ideea de a fi mândru că sunt român... Sunt român, punct.”

Actrița Ana Ularu, 32 de ani, a jucat alături de Tom Hanks în pelicula „Inferno", în „Serena", alături de Jennifer Lawrence și de Bradley Cooper. De asemenea, a apărut în „Tinerețe fără bătrânețe", în regia lui Francis Ford Coppola, sau în „The Borgias", de Neil Jordan. A debutat în teatru la vârsta de 15 ani, alături de Ştefan Iordache, pe scena Teatrului Mic. În spectacolul „Lolita”, regizat de Cătălina Buzoianu, a jucat rolul principal. Pe scena teatrului din Craiova a jucat în piesa „Măsură pentru măsură", în regia lui Silviu Purcărete.

Regizorul Radu Jude, 40 ani, este cunoscut pentru filmele sale şi în special după succesul obţinut cu „Aferim!". A lucrat ca asistent de regie pentru filme de lungmetraj și a regizat mai multe scurtmetraje.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, este difuzată duminică, începând cu ora 13:05.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dan Dan Dan Dan check icon
    Brandul de tara este Credinta pustnicului roman. Este unica in lume !
    Unde gasiti pretul m mic platesc de 10 ori diferenta...
    • Like 0
  • check icon
    Dar sa bagi manele la TIFF nu e o (alta) idee tampita, Radule?
    • Like 0
  • check icon
    în loc să căutăm crengi ori oi ca simbol, mai bine ne-am apuca naibii odată să punem în valoare monumentele naționale, care nu sunt deloc puține. Și să facem infrastructura pt a le vizita. După aia mai vedem ce simbol iese la iveală, cred că tot Dracula.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult