Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Reguli pentru noul an școlar. Ce se întâmplă când într-o clasă apare un caz pozitiv

Măsuri de protecție școală

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unitățile de învățământ vor funcționa cu prezență fizică până la o incidență de 6 la mie, au spus ministrul Educației și ministrul Sănătății, care au anunțat miercuri regulile sanitare valabile pentru noul an școlar. Printre acestea se numără păstrarea distanței fizice, aerisirea costantă a spațiilor închise și purtarea măștii de protecție la interior.

Deși autoritățile recomandă măștile de tip medical, vor fi permise și cele textile, cu condiția să acopere nasul și bărbia. 

În momentul în care apare un caz de îmbolnăvire cu coronavirus, preșcolarii și elevii din clasele 0-VI vor trece în online timp de 14 zile, dar pot reveni la școală începând din ziua a opta, cu condiția să aibă un rezultat negativ la testul antigen. Testarea în ziua a opta se face în școli de personal medical sau de către DSP. În cazul copiilor pentru care părinții refuză testarea, se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a, au stabilit autoritățile.

De la clasa a VII-a încolo, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada vaccinării pot continua să meargă fizic la cursuri. Pentru restul, se aplică regulile valabile și la clasele mai mici.

Potrivit unui ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Sănătății și ministrul Educației, în localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cursurile desfășurându-se exclusiv online. Excepție fac ativitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat, care se desfășoară cu prezența fizică în unitatea de învățământ. Activitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învățământ, inclusiv în carantină.

Personalul didactic, nedidactic şi personalul  auxiliar are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor , precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere. 

 În cazul elevilor din învățământul special, masca de protecție are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educațional, și nu reprezintă o obligație.

În unităţile de învăţământ nu vor mai fi permise "nici măcar activităţile remediale" după depăşirea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult