Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Reguli pentru noul an școlar. Ce se întâmplă când într-o clasă apare un caz pozitiv

Măsuri de protecție școală

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Unitățile de învățământ vor funcționa cu prezență fizică până la o incidență de 6 la mie, au spus ministrul Educației și ministrul Sănătății, care au anunțat miercuri regulile sanitare valabile pentru noul an școlar. Printre acestea se numără păstrarea distanței fizice, aerisirea costantă a spațiilor închise și purtarea măștii de protecție la interior.

Deși autoritățile recomandă măștile de tip medical, vor fi permise și cele textile, cu condiția să acopere nasul și bărbia. 

În momentul în care apare un caz de îmbolnăvire cu coronavirus, preșcolarii și elevii din clasele 0-VI vor trece în online timp de 14 zile, dar pot reveni la școală începând din ziua a opta, cu condiția să aibă un rezultat negativ la testul antigen. Testarea în ziua a opta se face în școli de personal medical sau de către DSP. În cazul copiilor pentru care părinții refuză testarea, se prelungește învățământul online până în ziua a 14-a, au stabilit autoritățile.

De la clasa a VII-a încolo, la apariția unui caz pozitiv, copiii vaccinați sau care au trecut prin boală și fac dovada vaccinării pot continua să meargă fizic la cursuri. Pentru restul, se aplică regulile valabile și la clasele mai mici.

Potrivit unui ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Sănătății și ministrul Educației, în localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cursurile desfășurându-se exclusiv online. Excepție fac ativitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale din învățământul special și special integrat, care se desfășoară cu prezența fizică în unitatea de învățământ. Activitățile de terapie pentru elevii cu cerințe educaționale speciale sunt permise indiferent de scenariul în care se află localitatea sau unitatea de învățământ, inclusiv în carantină.

Personalul didactic, nedidactic şi personalul  auxiliar are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor , precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere. 

 În cazul elevilor din învățământul special, masca de protecție are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educațional, și nu reprezintă o obligație.

În unităţile de învăţământ nu vor mai fi permise "nici măcar activităţile remediale" după depăşirea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult