Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rejudecarea procesului lui Iisus: poporul îl va alege tot pe Baraba?

Iisus covid

Foto: Guliver Getty Images

„Toată lumea se gândește să schimbe lumea, nimeni nu se gândește să se schimbe pe el însuși.”

Acest gând al lui Tolstoi l-am văzut prea des rostogolit pe reţelele de socializare. Totuşi, parcă de câteva luni, pânâ şi corifeii dezvoltării personale se feresc a-l mai folosi poate fiindcă, atât de distribuit, şi-a pierdut tâlcul, ori fiindcă tot mai mulţi am rupt lanţurile vorbelor şi ale facebook-ului, trecând la acţiune cu dorinţa de a ne elibera de societatea care ne impune reguli, care nu ne permite să fim noi înşine, care ne retează visele, încât nu mai distribuim ori lăicuim asemenea maxime. Care or fi aceste vise, cum va arăta lumea pe care o propunem cu trufie şi pumnul ridicat spre cer, nu ştim prea bine. Dar cert e că ne-am săturat de eroi, de statui, de istorie, de bun-simţ şi respect pentru speranţele ori chiar viaţa celor care îşi permit să gândească altfel decât noi. Ne eliberăm, pe nesimţite, nu de fricile, neghiobia, ignoranţa ori frustrările noastre, ci le dăm voie să erupă, înecând libertăţile celorlalţi, dând de pământ cu ceea ce înseamnă grijă, raţiune, lege, sănătate. 

„Aceasta e criza: lumea veche moare, iar lumea nouă ȋncă nu se poate naște." Asta scria Antonio Gramsci, unul din fondatorii Partidului Comunist Italian. Şi el îşi dorea să schimbe lumea. Noi, care am trăit schimbarea pe propria piele, cred, sper, că suntem imuni unor asemenea schimbări.

Lumea noastră nu este paradisul. Eu, unul, nici nu îmi doresc asta, Dumnezeu sau natura, cum doriţi, nu ne-a făcut un dar pentru a ne bate joc de el, plictisiţi, chemând a doua sa venire sau integrarea definitivă în absolut. Însă, când ne propunem să îmbunătăţim ceea ce am primit, nu ar trebui să ştim cum o vom face, să pornim aventura în care să îi atragem pe ceilalţi cunoscându-ne mai întâi pe noi, angoasele noastre, falsele adevăruri pe care ne întemeiem crezurile? Şi doar pe urmă, când înţelegem ce e dragostea, generozitatea şi dreptatea, să ne permitem a vorbi şi acţiona pentru comunitate, pentru ţară sau, nebuneşte, pentru lumea toată?

„Dacă vrei să îți faci dușmani, încearcă să schimbi ceva.” Această cugetare am întâlnit-o tot pe reţelele sociale, atribuită lui Woodrow Wilson. Nu am verificat „paternitatea” acesteia, însă ştiu că principiile pe care preşedintele american le propusese la sfârşitul Primului Război Mondial nu fuseseră acceptate de europeni. Consecinţa trufiei lui Clemenceau a fost un alt război mondial, mai distrugător decât cel dintâi.

Oricine scrie, fie un articol, fie un roman, chiar dacă nu o spune ori joacă rolul modestiei, speră să schimbe măcar pe unul dintre cititorii săi. Cei nebuni vor să schimbe lumea, fie că o spun, fie că nu. Personal, mă mulţumesc cu cea dintâi variantă şi sper să nu cad vreodată în cel de-al doilea păcat sau maladie, dacă vreţi. Aşa că mă întreb dacă nu cumva, atunci când este dărâmată statuia unui general care a luptat împotriva sclaviei cei care o împing de pe soclu în numele egalităţii rasiale o fac din ignoranţă, dintr-o dorinţă de a distruge tot ceea ce reprezintă o lume în care le e imposibil să se integreze, o lume care îi sperie, care îi nemulţumeşte fiindcă în primul rând, îi nemulţumeşte ceea ce sunt ei. Dar să nu trecem oceanul şi să ne pronunţăm asupra problemelor altora. Ce îi face pe românii noştri credincioşi, generoşi, liberi şi mândri să declame conspiraţii mondiale politico-sanitare, să nu-şi acopere pentru cinci minute, cât intră într-un magazin ori când se plimbă printre colegi, faţa cu o mască. Să fie oare imposibilitatea de a ne schimba temporar şi minimal obiceiurile zilnice, să acţionăm cu un pic mai multă atenţie? Avem oare o zonă de confort atât de strâmtă şi rigidă încât până şi spălatul mâinilor înainte de masă o poate zdruncina din temelii creîndu-ne angoase? Nu ne putem oare modifica habitudinile în mod minimal, din respect şi grijă pentru cei de lângă noi, dar mâine vom ridica pumnul spre cer, vom sparge magazine şi vom incendia maşini cerând libertate pentru semenii noştri şi sfârşitul dictaturii măştilor şi a mâinilor curate? 

„Pe cine din cei doi voiţi să vă eliberez? Iar ei au răspuns: Pe Baraba. Şi Pilat le-a zis: Dar ce voi face cu Iisus, ce se cheamă Hristos? Toţi au răspuns: Să fie răstignit! A zis iarăşi Pilat: Dar ce rău a făcut? Ei însă mai tare strigau şi ziceau: Să fie răstignit!”

Sentinţa acestui proces antic, pusă în executare deîndată, a cărei încercare de revizuire nu a mai fost posibilă în epoca modernă fiindcă instanţa supremă israeliană se declarase necompetentă acum vreo cincizeci de ani, când un grup de credincioşi a vrut să se facă justiţie istorică, a dat naştere unei noi religii.

Zilele trecute, un prieten teolog îmi tălmăcea versetele de mai sus: „Gândeşte-te că Iisus a fost condamnat fiindcă mulţimea avea de ales între Baraba, în care vedea cel care îi va elibera de romani, unul „de-al lor” şi Iisus, care făcuse atâtea minuni, dar care le cerea ceva aproape imposibil: să se schimbe.”

Istorici, jurişti şi exegeţi au încercat să clarifice cine era acest Baraba. Majoritatea îl văd drept un evreu credincios care lupta împotriva stăpânirii romane şi care, în acţiunile sale, nu se dădea înapoi de la a ucide. Astăzi, ar fi un bun conducător al celor care ridică baricade în mijlocul oraşelor americane, proclamând zone libere de autoritatea statului, ori al celor care se ridică împotriva ocultei mondiale smulgându-şi eliberator măştile şi expirând liberi în mijlocul autobuzelor ori metrourilor ticsite. Această ultimă imagine nu am văzut-o încă fiindcă „eroii noştri mioritici” se luptă mai mult pe reţelele sociale, lăsându-i pe cei din străinătate să ducă greul „eliberării”.

Dacă se mai gândeşte cineva să ceară rejudecarea procesului lui Iisus, cred că soluţia ar fi ca decizia să fie pronunţată de un „tribunal al poporului”, iar hotărârea să fie luată în urma voturilor exprimate online de toată lumea care va urmări pledoariile finale. Am sentimentul că pedeapsa crucificării va fi comutată: e prea blândă pentru impietatea de a cere cuiva să îşi iubească semenii şi să se schimbe pe sine însuşi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Și m-am mai trezit cu un gând azi dimineață.

  Având în vedere faptul că Războiul de secesiune dintre nord și sud din Statele Unite ale Americii nu a rezolvat aproape nimic, (știți, cei din sud agreeau și îmbrățișau sclavagismul cu negri iar cei din nord păreau mai deschiși la libertate și democrație), mă întreb dacă nu cumva noțiunea de Statele Unite ale Americii n-ar trebuie schimbată în

  Statele Urzite ale Americii.

  Tot SUA.

  Știți, chestia aia cu Urzeala tronurilor.

  (Trăiască traducătorul român care a găsit această echivalență pentru titlul filmului cu pricina.)

  În mod normal și sănătos o națiune este unită atunci când este unită în jurul unui set de valori.

  Păi dacă banul este valoarea comună în jurul căreia se adună poporul american, poporul american nu este cu nimic unic. La o adică, întreaga planetă este un popor american. Uniți în jurul banului.

  Negrii cu albii sunt ținuți în lesă de legi draconice ca să nu își ia gâtul unii altora.

  Neputând să-și ia gâtul unii altora la modul fizic, o fac la modul intelectual.

  Chiar prin vocile unor actori celebri și prin vocile unor baschetbaliști celebri.

  Faultul este un lucru care face parte din joc atât în fotbal cât și în baschet și rugby.

  Iar societatea americană a învățat foarte bine că faultul trebuie folosit în timpul jocului.

  Să ne mai gândim ce motive de unire mai sunt pentru cei care trăiesc pe teritoriul Americii.

  Chinezii cu japonezii de pe teritoriul Americii nu prea vor să-și trimită buchete de flori unii altora.

  Ungurii cu românii de asemenea.
  Iar românii chiar între ei!!

  Hispanicii și americanii nativi se tolerează cu greutate.

  Fie vorba între noi, dacă Mexicul oprește exportul de droguri în America, cei care vor dori să sară gardul acela al lui Trump vor fi americanii.

  Și se mai unesc cetățenii de pe teritoriul Americii, că națiune nu-i pot numi, în jurul noțiunii de libertate.
  Libertate totală, libertate deșănțată.

  Păi această libertate îi dă frâu liber americanului de rând să practice capitalismul care zdrobește destine în numele performanței.
  În numele plus valorii.
  În numele profitului.

  Ar trebui să își facă unul un partid care să se numească așa:

  Uniți în Zdrobirea Destinelor.

  UZD

  Când au căzut turnurile gemene pe 11 septembrie, arabii care cât de cât se simțeau bine pe teritoriul Americii nu știau pe sub ce capace de wc-uri să se ascundă până se mai răcorește fierbințeala.

  Frumoasă unire mai era între arabi și americani în acel moment.

  Fantomele băștinașilor omorâți de Cristofor Columb îi bântuie de dimineață până noaptea pe americani.

  Iar dihonia dintre toți cetățenii de pe teritoriul Americii nu mai poate fi ținută în frâu decât cu aceste legi draconice care fracturează destine băgându-i pe niște oameni în pușcărie doar pentru niște vorbe spuse un pic mai anapoda.

  Dacă vine cineva la mine
  să-mi spună că îmi dă un munte de aur să mă duc în America îi voi spune că îi dau eu patru munți de aur să nu mă ia acolo.

  In dollar we trust!
  (și triunghiul cu ochiul)
  • Like 0
 • Postul de televiziune evreiesc Protv o comite din nou împotriva românilor.

  Ca de obicei.
  Pentru asta a fost conceput acest post de televiziune.

  Vă amintesc că banii cu care a pornit acest post de televiziune și a funcționat cea mai mare parte a timpului până astăzi au fost puși de evreul Ronald Lauder.

  Nu dau detalii aici. O simplă căutare pe net vă va aduce o grămadă de informații despre acest individ.

  Așadar din nou suntem netrebnici ca națiune din punctul de vedere al acestei televiziuni.

  Au scotocit ei și au găsit un pseudostudiu din care reiese că românii cumpără câteva săpunuri pe an și nu cheltuie mai mult de 10 RON pe ele.

  Concluzia? Niște nespălați.

  Asta credeau și primii vizitatori veniți în România care au plecat de la ei din țară crezând că vin într-o țară africană unde se vor spăla la fund în lighean și nu vor găsi pastă de dinți și periuța de dinți.

  Iar când au venit au găsit:
  - aeroport
  - asfalt,
  - benzi pe asfalt bine trasate cu vopsea albă,
  - semafoare
  - wireless în cele mai mari locații și în interiorul firmelor,
  - telefoane mobile cu basculanta,
  - malluri,
  - promptitudine în spitale fie ele private sau de stat,
  - oameni educați care dau bani pe cărțile din librăriile Sofia, Humanitas și alte branduri de librărie
  - Centrale de apartament,
  - televizoare ultraplate și cu diagonala mare cu o grămadă de canale teve,
  - centrul vechi cu berării pitorești și așa mai departe.

  Nimic din lista pe care am făcut-o aici nu pare să contrabalanseze faptul că românii se presupune că nu și-ar cumpăra suficient săpun.

  Acest post de televiziune parcă ne spune: “degeaba aveți toate acestea dacă nu vă cumpărați și niște săpun.”

  Vă amintesc din Evanghelie că evreii erau cei care îi reproșau Mântuitorului că ucenicii Lui nu se spălau pe mâini înainte de masă.

  Iar această replică a evreilor a generat una din cele mai cuprinzătoare învățături cu privire la mântuirea omului.

  Ce concluzie tragem?

  Că la 2000 și ceva de ani distanță, evreii nu au înțeles absolut nimic.

  O țin înainte cu mormintele văruite pe dinafară și cu spălatul pe mâini până la coate.

  Occidentul, care este impregnat de evreisme, merge în iad cu o dantură perfectă, cu o sănătate bună, cu un zâmbet larg pe față și politicos și cu confortul pe care și l-au creat.

  Adică și-au văruit mormintele pe dinafară.

  https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/romanii-cumpara-in-medie-patru-sapunuri-intr-un-an-si-cheltuie-10-lei-pe-ele.html
  • Like 0
 • https://www.digi24.ro/opinii/intrebarea-saptamanii-tu-cunosti-pe-cineva-care-neaga-existenta-covid-19-1329906

  ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Tu cunoști pe cineva care neagă existența COVID-19?

  „Tu cunoști pe cineva care neagă existența COVID 19?", o întrebare care preia un argument al negaționiștilor, dacă eu nu cunosc pe cineva înseamnă că nu există, o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

  Transmiteți-le lui Claudiu Pândaru și lui Florin Negruțiu următorul lucru

  Voi realmente nu aveți nevoie de un dialog și de un schimb de informații și de argumente care să ducă către aflarea adevărului.

  Nici nu puteți să vă balauriți făcându-i de toată ocara pe cei care declară că nu există coronavirus. Pentru că astfel ați ridica semne de întrebare și ați zgândări cuibul de viespi.

  Voi lansați întrebări care rămân în aer cu aluzie iar scopul final este ca cei care cred că nu există coronavirus să fie făcuți de râs, discreditați, demonizați.

  “Dușmanii poporului. “
  “Dușmanii orânduirii sociale. “
  “Uneltire împotriva orânduirii sociale.”

  Fără o să o spuneți explicit, aveți aceeași abordare ca a comuniștilor.

  Eu îmi asum riscul de a apărea față în față cu voi și să-mi susțin patru ore argumentele că nu există coronavirus. Este un risc de a mă face de râs nu-i așa?

  Iar voi ce ați avea de pierdut? Nimic.

  Argumentele că nu există coronavirus sunt într-un număr uriaș față de numărul argumentelor că există.

  Teoria existenței coronavirusului arată ca un șvaițer elvețian cu găuri uriașe.

  Sunt mai mari găurile decât cașcavalul.

  Filip Stoler

  Daca vreti, ma gasiti.
  Va dau Petreanu si Melania Medeleanu numarul meu.
  Si Huidu. Si Gainusa.
  Si Julea. Si Calinescu.
  • Like 0
 • Iată doar un produs al presupusei ortodoxii oficiale.

  Să nu-mi spuneți mie că această femeie care cu siguranță a fost botezată ortodoxă când era prunc, are vreo legătură cu ortodoxia.

  https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/mama-unui-copil-transgender-din-momentul-in-care-noi-am-acceptat-lucrurile-s-au-schimbat-grozav-in-bine-1324800
  • Like 0
 • Nu se arată nimeni nedumerit de faptul că autorul acestui articol nu s-a mobilizat să producă argumente într-un ton civilizat sau mai puțin civilizat la textele pe care le-am postat în subsolul articolului?

  Nu este nimeni nedumerit de faptul că autorul acestui articol a răspuns repede și cu amabilitate celui care l-a lăudat?

  Păi toată lumea se pricepe să stabilească relații binevoitoare cu cei care îi laudă.

  Virtutea constă în a reuși să stabilești astfel de relații și cu cei care te critică.

  Asta dacă vrei să progresezi.

  Altfel, bați pasul pe loc.

  Doamna Teodora, mai sunt bre dezordonat și agresiv?
  • Like 0
 • La începutul secolului XX niște presupuși înțelepți indieni au ajuns la concluzia că creștinismul este adevărul și că Hristos este Mântuitorul.

  Și au călătorit în Europa ca să îmbrățișeze creștinismul.

  Ajunși în Europa, au renunțat totalmente la această idee și s-au întors în hinduismul lor.

  Acest demers nu a trecut neobservat de niște sfinți părinți ortodocși ai vremii aceleia.

  Drept urmare Sfinții părinți ortodocși s-au dus la ei. Și le-au pus întrebarea de ce au renunțat.

  Iar aceia au răspuns că în continuare credeau că creștinismul este dreapta credință și că Mântuitorul Hristos este salvatorul omenirii dintotdeauna. Și creatorul acesteia.

  Dar că au dat înapoi când au văzut viețuirea falsă creștinească a locuitorilor Europei.

  Așadar, dacă în subsolul acestui articol există presupuși ortodocși care nu se înțeleg între ei, mulți dintre ei bătând câmpii cu eleganță și proferând ideologii totalmente neortodoxe, ideologii care contravin botezului celor care au scris aici, asta se datorează faptului că presupusa ortodoxie de astăzi este un fals.

  Buimăceala de care dau dovadă cei care scriu în subsolul acestui articol este semnalul că cei care au practicat această ortodoxie falsă, ideologii aceste ortodoxii false, ar trebui să recunoască și să-și declare falimentul.

  Ortodoxia nu s-a deteriorat nicio iotă și nici o cirtă.
  Este aceeași.

  Numai că pe arii întinse geografice și temporale, s-a creat o altă ortodoxie pe care o practică presupușii creștin ortodocși de astăzi.

  Iar când apare unul care le dau această veste, sunt gata să-l omoare cu pietre în piață publică.

  Pentru că se presupune că scrie dezordonat și agresiv.La începutul secolului XX niște presupuși înțelepți indieni au ajuns la concluzia că creștinismul este adevărul și că Hristos este Mântuitorul.

  Și au călătorit în Europa ca să îmbrățișeze creștinismul.

  Ajunși în Europa, au renunțat totalmente la această idee și s-au întors în hinduismul lor.

  Acest demers nu a trecut neobservat de niște sfinți părinți ortodocși ai vremii aceleia.

  Drept urmare Sfinții părinți ortodocși s-au dus la ei. Și le-au pus întrebarea de ce au renunțat.

  Iar aceia au răspuns că în continuare credeau că creștinismul este dreapta credință și că Mântuitorul Hristos este salvatorul omenirii dintotdeauna. Și creatorul acesteia.

  Dar că au dat înapoi când au văzut viețuirea falsă creștinească a locuitorilor Europei.

  Așadar, dacă în subsolul acestui articol există presupuși ortodocși care nu se înțeleg între ei, mulți dintre ei bătând câmpii cu eleganță și proferând ideologii totalmente neortodoxe, ideologii care contravin botezului celor care au scris aici, asta se datorează faptului că presupusa ortodoxie de astăzi este un fals.

  Buimăceala de care dau dovadă cei care scriu în subsolul acestui articol este semnalul că cei care au practicat această ortodoxie falsă, ideologii aceste ortodoxii false, ar trebui să recunoască și să-și declare falimentul.

  Ortodoxia nu s-a deteriorat nicio iotă și nici o cirtă.
  Este aceeași.

  Numai că pe arii întinse geografice și temporale, s-a creat o altă ortodoxie pe care o practică presupușii creștin ortodocși de astăzi.

  Iar când apare unul care le dau această veste, sunt gata să-l omoare cu pietre în piață publică.

  Pentru că se presupune că scrie dezordonat și agresiv.
  • Like 0
 • @ Teodora

  Auzi cucoană. Nu cumva faci parte din categoria celor care consideră că Arsenie Boca a scris mult mai ordonat și mai puțin agresiv decât mine?

  Pentru că acesta este un lucru specific și comun înșelaților: se agreează unii pe alții.

  Nu m-ar mira să văd că ești o adeptă a lui Arsenie Boca, unul dintre cei mai mari înșelați ai României.

  Dacă astăzi iadul trebuie să-și mărească numărul de cazane de smoală este pentru că scrierile lui Arsenie Boca mai trimit încă batalioane de oameni acolo.

  Iar am fost agresiv nu-i așa?
  • Like 0
 • @ Valentin

  Valentin a scris:

  “Da și au murit pe capete. ,,Trăiască ignoranța,, că așa mai mor din proști.”

  Da. Înțeleg ca oamenii să moară din cauza unui virus atunci când ignoră să aplice măsurile cum ar fi purtarea unei măști.

  Dar ce te faci atunci când acest virus nu există?

  Toate teoriile de susținere a existenței acestui virus arată ca un cașcaval elvețian cu găuri uriașe.

  Dovezile că totul este o minciună sunt incomparabil mai mari decât dovezile că ar exista acest coronavirus.
  Numai cine nu vrea nu le vede.

  Dacă trebuie neapărat și urgent începută o decontaminare aceea este decontaminarea de televiziune, radio și media online.

  Ar trebui să facem eforturi să ne luăm înapoi capacitatea de a gândi cu mintea noastră și nu cu mintea altora.

  Încrederea oarbă în Organizația mondială a Sănătății cum că aceasta ar fi o organizație care luptă pentru mai-binele omului pe planetă este pur și simplu letală.

  Este similară cu încrederea pe care o acorzi sucurilor presupus naturale din rafturile de la Lidl și MegaImage și Carrefour.

  Este similar cu acorda încredere laptelui pasteurizat de 8-9 ori de la acest tip de magazine. Asta în condițiile în care încă mai ocazia să cumperi 2 l de lapte proaspăt muls de la vacă și să vezi diferența.

  Însă otrăvirea informațională, sufletească, este mult mai nocivă decât otrăvirea cu alimentele de care am vorbit mai devreme.

  Această otrăvire produce efecte aproape ireversibile.
  • Like 0
 • Nicu Buculei a scris:

  “Și totuși există zero referințe despre aceste evenimente in documentele imperiului. Iar Biblia a fost scrisă, în cel mai bun caz, la câteva zeci de ani după evenimente. Nu există nici o dovadă că Isus ar fi trăit în realitate, darmite Baraba sau că procesul s-ar fi ținut.
  Așadar, totul trebuie tratat că literatură, ficțiune.“

  Chestiunile pe care dumneata le consideri a fi undeva într-o ceață și o confuzie au fost clarificate din ce în ce mai bine în ultimii 2000 de ani. Iar bibliografia care confirmă acest lucru este vastă și totalmente lămuritoare. Toate golurile de umbră și ungherele au fost luminate lăsându-i omului de pe planetă Adevărul la vedere ca el să hotărască. Să aleagă după liberul arbitru care i s-a dat.

  Dacă dumneata chiar n-ai avut nicio intersecție cu cărțile sfinților părinți ortodocși din ultimii 2000 de ani asta nu înseamnă că acea bibliografie nu există. Dacă îți pui masca de sudură în dreptul ochilor și nu vezi soarele, asta nu înseamnă că soarele nu există.

  Așadar remarca dumitale eu o tranșez ca fiind tulburare psihică totală. Și ireversibilă dacă nu cumva dumneata ai vreun gând să faci ceva spectaculos cu conștiința și sufletul dumitale.

  Și crede-mă că nu am nevoie de patru ani de facultate de psihologie sau psihiatrie ca să îți dau acest diagnostic.

  În ceea ce privește remarca unei cucoane de mai devreme cum că eu scriu agresiv și dezordonat îi transmit și acesteia următorul lucru:

  cucoană, du-te și fă-ți un upgrade la hardware cu o extensie de memorie și de neuroni ca să poți să cuprinzi ceea ce se vorbește. Dacă matale nu faci față la avalanșa de informații și de argumente logice, asta nu înseamnă că eu scriu dezordonat și agresiv.
  • Like 0
 • Așa cum este descris în Biblie, procesul lui Isus a fost un eveniment important. Ca multe alte evenimente descrise acolo: marile adunări de oameni care îl urmau pe Iisus, intrarea acestuia în Ierusalim, scandalul din templu etc.
  Imperiul Roman era bine organizat, avea birocrație. Și totuși există zero referințe despre aceste evenimente in documentele imperiului. Iar Biblia a fost scrisă, în cel mai bun caz, la câteva zeci de ani după evenimente. Nu există nici o dovadă că Isus ar fi trăit în realitate, darmite Baraba sau că procesul s-ar fi ținut.
  Așadar, totul trebuie tratat că literatură, ficțiune. Iar în literatură, preferința poporului pentru Baraba dă bine la efectul dramatic. Așa că fiți convinși că Baraba ar fi ales de popor iar și iar.
  • Like 1


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult