Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Republic: Puterea lui Putin

CTP.

Text publicat pe 20 martie 2014, în Gândul

E greu să fii profet în țara ta. Dar opțiunea americanilor pentru soiul de putere al lui Putin arată că subsemnatul i-am supraestimat la votul din 2012 în favoarea lui Obama. Scriam atunci că „Americanii n-au votat cu punga, nici cu burta”, or, acum, văd că votează cu mușchii, cu bicepșii politici ai lui KGB-Judoka Putin.

Așa cum consemnează Masha Gessen, biograful consacrat al nacialnicului suprem al Rusiei, elevul Putin a fost un derbedeu agresiv. Complexat și înrăit de statura de „pitic” (1,65m), a început de timpuriu să practice arte marțiale, sambo și judo. A făcut o facultate de drept, ba chiar a luat și un doctorat în stilul Victor Ponta, grevat de acuzații de plagiat, la baza întregii sale activități stând intrarea în KGB în 1975 și supravegherea studenților și profesorilor. O traiectorie tipică, pe care o putem regăsi la numeroși securiști români, uneori cu alternativa sociologie în locul dreptului.

Toată politica lui Putin se reduce la cultul forței și brutalității. În Cecenia, în criza ostaticilor de la Teatrul de Est din Moscova sau în cea a copiilor de la Beslan, în Georgia „gândirea” strategică a nepotului bucătarului lui Lenin și Stalin a fost degetul pe trăgaci și înainte!, oricâte cadavre, de ruși sau inamici, s-au stivuit în urmă. Sub mandatul lui au fost omorâți pe capete ziariști, în frunte cu Anna Politkovskaia, precum și kaghebiști defectori, ca Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu. A fost în mod constant de partea totalitarismelor sălbatice din Coreea de Nord, Siria sau Iran, Rusia însăși fiind împinsă înapoi spre autocrație și reprimarea opoziției.

Tânărul Obama a fost mai întâi un boem consumator de alcool și „iarbă” „ca să nu mă întreb cine eram”. Apoi, a devenit activist pentru drepturile celor săraci și defavorizați, s-a ocupat ani în șir de cazuri de discriminare și încălcare a drepturilor cetățenești. Este doctor în Drept magna cum laude al Universității Harvard, fără ca nimeni să-i conteste titlul. A predat mai bine de 10 ani drept constituțional la Universitatea din Chicago.

Intelectual raționalist și democrat pursânge, a căutat întotdeauna, în politica internă și internațională, soluții legale, corecte, conciliante, acceptând recurgerea la forță doar în cazuri de provocare extremă. Este, după părerea mea de român, un caz rar de bun simț, bună intenție și viziune îndreptată spre progresul omenirii în politica mondială.

Pentru mine, putere adevărată, bună, umană înseamnă Obama, niciodată Putin. Puterea lui Putin nu poate aduce nimic bun până la urmă, nici pentru ruși, nici pentru fanii lui americani, nici pentru acei românași care rânjesc mulțumiți la o bere: „Putin are 3-0 la Obama și-i mai dă…”.

Totuși, există o privință în care Putin are dreptate: moștenirea lăsată de Clinton și Bush lui Obama – Kosovo. Rusia și-a luat „Sfânta” Crimee înapoi, călcând în cizme legislația internațională, America a smuls Kosovo din inima Serbiei, călcându-i pe sârbi, mai elegant, cu avionul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult