Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Care sunt cei mai buni dezinfectanți, cum recunoaștem infecția?

Noul tip de coronavirus a alertat comunitatea oamenilor de știință din toată lumea. Atât cetățenii, cât și cadrele medicale se află în fața unei situații pe care nu au întâlnit-o niciodată. Informațiile curg din toate direcțiile, unele se dovedesc a fi adevărate, altele false pe jumătate, dar în feed-urile de social media curg și “studii” sau informări fără niciun sâmbure de adevăr. 

Sunt câteva idei asupra cărora cercetătorii au căzut de acord. Noul coronavirus SARS-CoV-2, denumit în limbajul comun COVID-19, este foarte complex, iar modul în care pacienții răspuns infecției diferă în funcție de mai mulți factori, începând cu vârsta, vulnerabilitatea sistemului imunitar, alte boli pe care le aceștia le au și tratamentul aplicat. 

Dacă la început abordarea a fost diferită în funcție de cultura și experiența popoarelor, la nivel mondial începe să se sedimenteze o strategie generală de luptă împotriva epidemiei, care are în centru izolarea socială, protejarea grupelor de risc în fața COVID-19 și intoarcerea la regulile simple de igienă personală, care încep cu spălarea atentă a mâinilor cu apă și săpun.

Întrebările sunt multe și nu toate au răspunsuri unanim acceptate de cercetători și cadre medicale. 

Previne vaccinarea antipneumococică infectarea cu COVID-A9? Dar vaccinarea împotriva gripei sezoniere? Care sunt cei mai eficienți dezinfectanți? Cum facem diferența între o viroză sau o gripă sezonieră și infectarea cu COVID-19?

Este extrem de important ca informațiile despre noul coronavirus să provină de la specialiști și experți, iar cetățenii să primească date la zi despre evoluția pandemiei din surse oficiale.

Continuăm dialogul cu dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase în cadrul campaniei #responsabilitate, realizate de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am urmărit cum sa folosim masca împotriva covid 19.Un filmuleț de trei lulele. Pai nu era LOGIC că un cadru sanitar sa execute cu masca tot ce explică medicul? Până și baba Persa de la Parneaura daca te învață să faci un fel de mâncare,taie in fața ta legumele,carnea etc. le pune în cratiță,le mesteca,gusta de sărat, și alte mici secrete. Nu îți spune doar că așa, nu fa asa
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu ne-am transformat peste noapte în idioți, dacă asta vreți să insinuați...
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Eu am ascultat cu interes sfaturile, atat cele de ieri, cat si cele de azi.
   - Oare asta imi arata ca sunt idiot?
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu, poate așa vă place.
   Filmele sunt bune când ai ceva de ARĂTAT nu de explicat.
   Eu n-am uitat să citesc, ba citesc mult mai repede decât îmi ia vizionarea filmulețelor. În același timp mă pot informa temeinic.
   Răspunsurile sunt sau la mintea cocoșului sau vagi și inexacte.

   Am abandonat site-uri și bloguri care au dat-o pe filmulețe fiindcă-i la modă, vlog, etc, (fiindcă oamenilor le e lene să citească) și nu mi-aș dori ca Republica s-o ia pe calea asta. Dacă da, atunci pa.
   • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult