Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Care sunt cei mai buni dezinfectanți, cum recunoaștem infecția?

Noul tip de coronavirus a alertat comunitatea oamenilor de știință din toată lumea. Atât cetățenii, cât și cadrele medicale se află în fața unei situații pe care nu au întâlnit-o niciodată. Informațiile curg din toate direcțiile, unele se dovedesc a fi adevărate, altele false pe jumătate, dar în feed-urile de social media curg și “studii” sau informări fără niciun sâmbure de adevăr. 

Sunt câteva idei asupra cărora cercetătorii au căzut de acord. Noul coronavirus SARS-CoV-2, denumit în limbajul comun COVID-19, este foarte complex, iar modul în care pacienții răspuns infecției diferă în funcție de mai mulți factori, începând cu vârsta, vulnerabilitatea sistemului imunitar, alte boli pe care le aceștia le au și tratamentul aplicat. 

Dacă la început abordarea a fost diferită în funcție de cultura și experiența popoarelor, la nivel mondial începe să se sedimenteze o strategie generală de luptă împotriva epidemiei, care are în centru izolarea socială, protejarea grupelor de risc în fața COVID-19 și intoarcerea la regulile simple de igienă personală, care încep cu spălarea atentă a mâinilor cu apă și săpun.

Întrebările sunt multe și nu toate au răspunsuri unanim acceptate de cercetători și cadre medicale. 

Previne vaccinarea antipneumococică infectarea cu COVID-A9? Dar vaccinarea împotriva gripei sezoniere? Care sunt cei mai eficienți dezinfectanți? Cum facem diferența între o viroză sau o gripă sezonieră și infectarea cu COVID-19?

Este extrem de important ca informațiile despre noul coronavirus să provină de la specialiști și experți, iar cetățenii să primească date la zi despre evoluția pandemiei din surse oficiale.

Continuăm dialogul cu dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase în cadrul campaniei #responsabilitate, realizate de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am urmărit cum sa folosim masca împotriva covid 19.Un filmuleț de trei lulele. Pai nu era LOGIC că un cadru sanitar sa execute cu masca tot ce explică medicul? Până și baba Persa de la Parneaura daca te învață să faci un fel de mâncare,taie in fața ta legumele,carnea etc. le pune în cratiță,le mesteca,gusta de sărat, și alte mici secrete. Nu îți spune doar că așa, nu fa asa
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu ne-am transformat peste noapte în idioți, dacă asta vreți să insinuați...
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Eu am ascultat cu interes sfaturile, atat cele de ieri, cat si cele de azi.
   - Oare asta imi arata ca sunt idiot?
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu, poate așa vă place.
   Filmele sunt bune când ai ceva de ARĂTAT nu de explicat.
   Eu n-am uitat să citesc, ba citesc mult mai repede decât îmi ia vizionarea filmulețelor. În același timp mă pot informa temeinic.
   Răspunsurile sunt sau la mintea cocoșului sau vagi și inexacte.

   Am abandonat site-uri și bloguri care au dat-o pe filmulețe fiindcă-i la modă, vlog, etc, (fiindcă oamenilor le e lene să citească) și nu mi-aș dori ca Republica s-o ia pe calea asta. Dacă da, atunci pa.
   • Like 0


Îți recomandăm

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult