Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Care sunt cei mai buni dezinfectanți, cum recunoaștem infecția?

Noul tip de coronavirus a alertat comunitatea oamenilor de știință din toată lumea. Atât cetățenii, cât și cadrele medicale se află în fața unei situații pe care nu au întâlnit-o niciodată. Informațiile curg din toate direcțiile, unele se dovedesc a fi adevărate, altele false pe jumătate, dar în feed-urile de social media curg și “studii” sau informări fără niciun sâmbure de adevăr. 

Sunt câteva idei asupra cărora cercetătorii au căzut de acord. Noul coronavirus SARS-CoV-2, denumit în limbajul comun COVID-19, este foarte complex, iar modul în care pacienții răspuns infecției diferă în funcție de mai mulți factori, începând cu vârsta, vulnerabilitatea sistemului imunitar, alte boli pe care le aceștia le au și tratamentul aplicat. 

Dacă la început abordarea a fost diferită în funcție de cultura și experiența popoarelor, la nivel mondial începe să se sedimenteze o strategie generală de luptă împotriva epidemiei, care are în centru izolarea socială, protejarea grupelor de risc în fața COVID-19 și intoarcerea la regulile simple de igienă personală, care încep cu spălarea atentă a mâinilor cu apă și săpun.

Întrebările sunt multe și nu toate au răspunsuri unanim acceptate de cercetători și cadre medicale. 

Previne vaccinarea antipneumococică infectarea cu COVID-A9? Dar vaccinarea împotriva gripei sezoniere? Care sunt cei mai eficienți dezinfectanți? Cum facem diferența între o viroză sau o gripă sezonieră și infectarea cu COVID-19?

Este extrem de important ca informațiile despre noul coronavirus să provină de la specialiști și experți, iar cetățenii să primească date la zi despre evoluția pandemiei din surse oficiale.

Continuăm dialogul cu dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase în cadrul campaniei #responsabilitate, realizate de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am urmărit cum sa folosim masca împotriva covid 19.Un filmuleț de trei lulele. Pai nu era LOGIC că un cadru sanitar sa execute cu masca tot ce explică medicul? Până și baba Persa de la Parneaura daca te învață să faci un fel de mâncare,taie in fața ta legumele,carnea etc. le pune în cratiță,le mesteca,gusta de sărat, și alte mici secrete. Nu îți spune doar că așa, nu fa asa
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Nu ne-am transformat peste noapte în idioți, dacă asta vreți să insinuați...
    • Like 2
    • @ Delia MC
      Eu am ascultat cu interes sfaturile, atat cele de ieri, cat si cele de azi.
      - Oare asta imi arata ca sunt idiot?
      • Like 0
    • @ Tudor Bucur
      Delia MC Delia MC check icon
      Nu, poate așa vă place.
      Filmele sunt bune când ai ceva de ARĂTAT nu de explicat.
      Eu n-am uitat să citesc, ba citesc mult mai repede decât îmi ia vizionarea filmulețelor. În același timp mă pot informa temeinic.
      Răspunsurile sunt sau la mintea cocoșului sau vagi și inexacte.

      Am abandonat site-uri și bloguri care au dat-o pe filmulețe fiindcă-i la modă, vlog, etc, (fiindcă oamenilor le e lene să citească) și nu mi-aș dori ca Republica s-o ia pe calea asta. Dacă da, atunci pa.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult