Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

#Responsabilitate | Răspunsurile medicilor la întrebări despre COVID 19 | Care sunt cei mai buni dezinfectanți, cum recunoaștem infecția?

Noul tip de coronavirus a alertat comunitatea oamenilor de știință din toată lumea. Atât cetățenii, cât și cadrele medicale se află în fața unei situații pe care nu au întâlnit-o niciodată. Informațiile curg din toate direcțiile, unele se dovedesc a fi adevărate, altele false pe jumătate, dar în feed-urile de social media curg și “studii” sau informări fără niciun sâmbure de adevăr. 

Sunt câteva idei asupra cărora cercetătorii au căzut de acord. Noul coronavirus SARS-CoV-2, denumit în limbajul comun COVID-19, este foarte complex, iar modul în care pacienții răspuns infecției diferă în funcție de mai mulți factori, începând cu vârsta, vulnerabilitatea sistemului imunitar, alte boli pe care le aceștia le au și tratamentul aplicat. 

Dacă la început abordarea a fost diferită în funcție de cultura și experiența popoarelor, la nivel mondial începe să se sedimenteze o strategie generală de luptă împotriva epidemiei, care are în centru izolarea socială, protejarea grupelor de risc în fața COVID-19 și intoarcerea la regulile simple de igienă personală, care încep cu spălarea atentă a mâinilor cu apă și săpun.

Întrebările sunt multe și nu toate au răspunsuri unanim acceptate de cercetători și cadre medicale. 

Previne vaccinarea antipneumococică infectarea cu COVID-A9? Dar vaccinarea împotriva gripei sezoniere? Care sunt cei mai eficienți dezinfectanți? Cum facem diferența între o viroză sau o gripă sezonieră și infectarea cu COVID-19?

Este extrem de important ca informațiile despre noul coronavirus să provină de la specialiști și experți, iar cetățenii să primească date la zi despre evoluția pandemiei din surse oficiale.

Continuăm dialogul cu dr. Mihaela Oros, medic primar pediatrie și dr. Gabriel Gurguță, medic specialist în boli infecțioase în cadrul campaniei #responsabilitate, realizate de platforma Republica împreună cu Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Am urmărit cum sa folosim masca împotriva covid 19.Un filmuleț de trei lulele. Pai nu era LOGIC că un cadru sanitar sa execute cu masca tot ce explică medicul? Până și baba Persa de la Parneaura daca te învață să faci un fel de mâncare,taie in fața ta legumele,carnea etc. le pune în cratiță,le mesteca,gusta de sărat, și alte mici secrete. Nu îți spune doar că așa, nu fa asa
  • Like 0
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu ne-am transformat peste noapte în idioți, dacă asta vreți să insinuați...
  • Like 2
  • @ Delia MC
   Eu am ascultat cu interes sfaturile, atat cele de ieri, cat si cele de azi.
   - Oare asta imi arata ca sunt idiot?
   • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Delia MC Delia MC check icon
   Nu, poate așa vă place.
   Filmele sunt bune când ai ceva de ARĂTAT nu de explicat.
   Eu n-am uitat să citesc, ba citesc mult mai repede decât îmi ia vizionarea filmulețelor. În același timp mă pot informa temeinic.
   Răspunsurile sunt sau la mintea cocoșului sau vagi și inexacte.

   Am abandonat site-uri și bloguri care au dat-o pe filmulețe fiindcă-i la modă, vlog, etc, (fiindcă oamenilor le e lene să citească) și nu mi-aș dori ca Republica s-o ia pe calea asta. Dacă da, atunci pa.
   • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult