Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Revelionul cu un om al străzii

Marian, pe Calea Victoriei

Sună telefonul, acum două zile:

Francisc, ai cumva numărul de telefon al lui Marian, omul fără adăpost de pe Calea Victoriei?

Am primit mai multe invitații anul acesta pentru a petrece revelionul, dar am hotărât să stau acasă și să îl invităm pe Marian să petreacă revelionul împreună cu noi; duș, haine noi și cină.

Era Mircea, prietenul meu adventist. Ne-am cunoscut și împrietenit pe facebook. Cred că era tocmai în contextul în care eu publicasem pe facebook, în primăvara trecută, o fotografie a lui Marian: eram uimit de cum un om al străzii se îngrijea făcând curățenie în colțul de stradă pe care locuia și cum se bucura din plin hrănind porumbei.


Mai apoi Ana Iorga s-a interesat de Marian. O știți pe Ana, „Pe cuvânt“ că trebuie să o știți :) . M-a contactat și a luat legătura cu el realizând un scurt material pe care, dacă nu l-ați văzut deja la știri, îl puteți viziona aici:

Ana avea numărul de telefon al lui Marian, în urma reportajului făcut. I l-am cerut și i l-am dat lui Mircea, care a luat legătura cu Marian invitându-l acasă de revelion.

M-a impresionat mult această inițiativă de a renunța la alte invitații și de a petrece revelionul alături de un om fără adăpost. Sigur, nu aș fi scris dacă ar fi fost gestul meu. Dar scriu și dau mărturie cu toată inima despre acest gest de iubire, pentru că - nu-i așa? - iubirea lui/de Dumnezeu și iubirea față de semeni nu este omologată strict confesional.

Mircea nu știe că scriu despre inițiativa lui și a prietenului său Daniel.

L-am sunat puțin mai devreme și îmi spunea că se pregătește să îl primească pe Marian acasă. Îmi explica, printre altele, că de Crăciun mulți dintre noi suntem mai buni, dar nu reușim să fim la fel și în timpul anului. Dorește să îl invite acasă nu doar de revelion, dar și altădată. Și a concluzionat: Să se bucure și alții la noi, nu numai noi la alții.

Mircea mă vizitase împreună cu Daniel la Catedrala Sf. Iosif, înainte de Crăciun, și au cântat un colind în catedrală. Le mulțumesc pentru inițiativă și prietenie. Nu s-au "contaminat" intrând aici, iar noi nu ne-am "spurcat" primindu-i. Dimpotrivă. Aviz tuturor rigoriștilor intransigenți ispitiți să pună mai degrabă mâna pe spadă decât viața în iubire.

Am vorbit de dimineață și cu Marian. Era, ca de obicei, pe prispa lui fără de casă de pe Calea Victoriei. Se bucura de razele de soare și de compania porumbeilor pe care îi hrănește aproape zilnic cu pâine și prietenie. După convorbirea cu el am rămas mult timp tăcut și cu un zâmbet larg pe chip: povestea asta se cuvine să continue…

La buni ani, tuturor!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • La mulți ani!
    Frumoase gânduri și fapte!
    Cred că foarte puțini se gândesc că pot ajunge în stradă prin niște împrejurări extrem de nefavorabile. E foarte important să primească o mână de ajutor în acel moment!
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult