Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Rezultate Bac 2020. 232 de candidați au obținut media 10. Rata de promovare - 62,9%, cea mai mică din 2014 până în prezent

Bacalaureat 2020

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministerul Educației a publicat marți, pe edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții de liceu la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2020.

Rata de promovare (înainte de contestații), înregistrată de absolvenții care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare - 25.00%, a transmis Ministerul Educației. Potrivit statisticilor ministerului este cea mai mică rată de promovare din anul 2014 până astăzi. În 2014, 60,6% dintre elevi au trecut examenul de maturitate.

În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 92.930 de candidați, dintr-un total de 147.790 candidați prezenți. Dintre aceștia, 86.140 de candidați provin din promoția curentă, iar 6.790 de candidați din promoțiile anterioare.

În acest an, 232 de candidați au avut media generală 10.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

  • 1.927 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
  • 209 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
  • 5.624 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică - 2.241 / Istorie - 3.383)
  • 6.799 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Procente de promovare peste 70% s-au înregistrat în următoarele județe: Cluj (77.8%), Sibiu (71.8%), Iași ( 71.4%) și Brașov (71.00%). În Capitală, rata de promovare s-a situat la 70%.

Județele în care ratele de promovare au fost sub 50%: Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinți (47.8%) și Gorj (49.7%).

Precizăm că nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6 (șase). Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depunde contestații marți, 30 iunie, între orele 16:00 și 20:00, dar și pe 1 iulie, între orele 8:00 și 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In politica rolul opoziției este de a rectifica erorile politice ale guvernanților. Atâta vreme cât migrațiile partinice sunt tolerate și chiar dorite iar aceste migrații nu sunt rezultatul schimbării doctrinei personale ale individului, ele pot fi calificate drept MITA POLITICA deoarece înseamnă ca sunt plătite. Ce ar fi dacă partidele politice actuale din România ar reprezenta in exclusivitate dorința spre mai bine a întregii națiuni așa cum se întâmpla peste tot in lumea civilizata?
    • Like 0
  • de fapt promovabilitatea este mai mare, pt generatia curenta, peste 70%, media e coborata de promotiile anterioare (aprox 20%) care s-au inghesuit, presupunand ca bacul de pandemie e un chilipir (uite ca nici asa nu a mers)
    dar , dintr-un alt material , recalculand cumva, mi-a reiesit ca nici macar jumate din generatia anului asta (adica pornind de la cei intrati in clasa intaia) nu a luat bacul!
    dar, sa vedeti ca la facultati vor intra mult mai multi, in mod miraculos!
    (finantarea e per cap de student) desi, inteleg ca exista un registru unic.
    si, am incercat candva sa ma lamuresc, cei care pretind ca nu cunosc o boaba de limba romana, cum naiba reusesc sa ia bacul, si cu medii destul de mari?
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Vai, n-au ştiut ce e cu metatextul intertextuat al epico-liricului! Ce tragedie, ce dramă! Vă daţi seama? Nu vor recunoaşte niciodată metatextu' lu' peşte prăjit când vor citi o carte. Tragic!
    • Like 0
    • @ Valentin
      Tragic e ca si-au pierdut vremea in liceu, fie din cauza lor, fie din cauza unor adulti din jurul lor si nu au ce sa arate dupa asta. Canci facultate. Subiectele au fost cat se poate de decente.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult