Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Rezultate Bac 2020. 232 de candidați au obținut media 10. Rata de promovare - 62,9%, cea mai mică din 2014 până în prezent

Bacalaureat 2020

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministerul Educației a publicat marți, pe edu.ro, rezultatele obținute de absolvenții de liceu la prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2020.

Rata de promovare (înainte de contestații), înregistrată de absolvenții care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2020, atât din promoția curentă, cât și din promoțiile anterioare este de 62.9%. Pentru promoția curentă, rata de promovare este 71.4%, iar pentru promoțiile anterioare - 25.00%, a transmis Ministerul Educației. Potrivit statisticilor ministerului este cea mai mică rată de promovare din anul 2014 până astăzi. În 2014, 60,6% dintre elevi au trecut examenul de maturitate.

În sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 92.930 de candidați, dintr-un total de 147.790 candidați prezenți. Dintre aceștia, 86.140 de candidați provin din promoția curentă, iar 6.790 de candidați din promoțiile anterioare.

În acest an, 232 de candidați au avut media generală 10.

Pe discipline de examen, situația candidaților cu note de 10 este următoarea:

 • 1.927 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura română;
 • 209 au obținut nota 10 la proba de Limba și literatura maternă;
 • 5.624 au obținut nota 10 la proba obligatorie a profilului (Matematică - 2.241 / Istorie - 3.383)
 • 6.799 au obținut nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării.

Procente de promovare peste 70% s-au înregistrat în următoarele județe: Cluj (77.8%), Sibiu (71.8%), Iași ( 71.4%) și Brașov (71.00%). În Capitală, rata de promovare s-a situat la 70%.

Județele în care ratele de promovare au fost sub 50%: Ilfov (32.2%), Giurgiu (42.4%), Mehedinți (47.8%) și Gorj (49.7%).

Precizăm că nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6 (șase). Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

Candidații nemulțumiți de notele obținute pot depunde contestații marți, 30 iunie, între orele 16:00 și 20:00, dar și pe 1 iulie, între orele 8:00 și 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In politica rolul opoziției este de a rectifica erorile politice ale guvernanților. Atâta vreme cât migrațiile partinice sunt tolerate și chiar dorite iar aceste migrații nu sunt rezultatul schimbării doctrinei personale ale individului, ele pot fi calificate drept MITA POLITICA deoarece înseamnă ca sunt plătite. Ce ar fi dacă partidele politice actuale din România ar reprezenta in exclusivitate dorința spre mai bine a întregii națiuni așa cum se întâmpla peste tot in lumea civilizata?
  • Like 0
 • de fapt promovabilitatea este mai mare, pt generatia curenta, peste 70%, media e coborata de promotiile anterioare (aprox 20%) care s-au inghesuit, presupunand ca bacul de pandemie e un chilipir (uite ca nici asa nu a mers)
  dar , dintr-un alt material , recalculand cumva, mi-a reiesit ca nici macar jumate din generatia anului asta (adica pornind de la cei intrati in clasa intaia) nu a luat bacul!
  dar, sa vedeti ca la facultati vor intra mult mai multi, in mod miraculos!
  (finantarea e per cap de student) desi, inteleg ca exista un registru unic.
  si, am incercat candva sa ma lamuresc, cei care pretind ca nu cunosc o boaba de limba romana, cum naiba reusesc sa ia bacul, si cu medii destul de mari?
  • Like 0
 • Valentin check icon
  Vai, n-au ştiut ce e cu metatextul intertextuat al epico-liricului! Ce tragedie, ce dramă! Vă daţi seama? Nu vor recunoaşte niciodată metatextu' lu' peşte prăjit când vor citi o carte. Tragic!
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult