((Foto Guliver/Getty Images)
Ultimele modificări ale legii pensiilor implică un cost adițional în buget de 8 miliarde lei, în 2019 și încă 20 miliarde lei. în 2020.
Acestea reprezintă ca procent din PIB 2,4% (în 2020), 5,8% (în 2021) și 8% (în 2022). Aceste cheltuieli se adaugă la deficitul public, care se ridică în momentul de față la 1,4% din PIB (sfârșitul lunii mai) și poate depăși chiar 4%, până la sfârșitul acestui an, dacă se continuă în același ritm.
Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil, deoarece NU avem cele trei circumstanțe atenuante care pot sprijini aceste creșteri:
1. creșterea veniturilor fiscale prin reducerea economiei subterane și fiscalizarea creșterii economice (România înregistează cea mai scăzută pondere a investițiilor publice în PIB din UE);
2. creșterea forței de muncă active în țară (România înregistrează cel mai accelerat fenomen de emigrare și îmbătrânire din UE);
3. creșterea sustenabilă a veniturilor forței de muncă active în momentul de față (care nu poate fi posibilă în lipsa investițiilor și creșterii productivității). Ce se va întâmpla în contextul majorării nesustenabile a pensiilor (+70% cumulat în următorii doi ani) și a salariilor în sectorul public (+25% anul acesta, contribuind astfel la dublarea acestora în intervalul 2016–2019)?
Simplu: noi taxe (cel mai probabil TVA), reduceri de investiții (adio extindere infrastructură) și tăieri de bugete la direcțiile considerate de importanță secundară (ex.: cultură, educație)
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Si cine mai crede ca un partid precum psd, alde, pro romania, etc. are altceva in cap decat mita electorala, ceea ce-i de scurta durata, precum salariul Romanilor, il primesc azi si nu-l mai au maine :)
Si daca nu le iese mita electorala, vor repara dupa ei ceilalti prin "austeritate si strangere de curea", deci cel mai rau caz, stau de-o-parte si se amuza cum sunt injurati ceilalti :))))
https://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/teodorovici-rectificarea-bugetara-insotita-concedieri-bugetarilor--masura-bun-simt-1_5d1c4461892c0bb0c60f429e/index.html
O vor face? Și dacă da pe ce criterii?
Pentru ei contează să dea AZI cui poate vota AZI. (mâine nu contează). Partea proastă e că pensionarii sunt veșnic duși cu zăhărelul dar ei nu-și dau seama și speră. E o luptă acerbă pentru voturi. Ba vor și salarizare după studii, să mai atragă pe câțiva, uitând că exact cei cu studii superioare nu-i votează.