Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil

Pensii - Getty

((Foto Guliver/Getty Images)

Ultimele modificări ale legii pensiilor implică un cost adițional în buget de 8 miliarde lei, în 2019 și încă 20 miliarde lei. în 2020.

Acestea reprezintă ca procent din PIB 2,4% (în 2020), 5,8% (în 2021) și 8% (în 2022). Aceste cheltuieli se adaugă la deficitul public, care se ridică în momentul de față la 1,4% din PIB (sfârșitul lunii mai) și poate depăși chiar 4%, până la sfârșitul acestui an, dacă se continuă în același ritm.

Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil, deoarece NU avem cele trei circumstanțe atenuante care pot sprijini aceste creșteri:

1. creșterea veniturilor fiscale prin reducerea economiei subterane și fiscalizarea creșterii economice (România înregistează cea mai scăzută pondere a investițiilor publice în PIB din UE);

2. creșterea forței de muncă active în țară (România înregistrează cel mai accelerat fenomen de emigrare și îmbătrânire din UE);

3. creșterea sustenabilă a veniturilor forței de muncă active în momentul de față (care nu poate fi posibilă în lipsa investițiilor și creșterii productivității). Ce se va întâmpla în contextul majorării nesustenabile a pensiilor (+70% cumulat în următorii doi ani) și a salariilor în sectorul public (+25% anul acesta, contribuind astfel la dublarea acestora în intervalul 2016–2019)?

Simplu: noi taxe (cel mai probabil TVA), reduceri de investiții (adio extindere infrastructură) și tăieri de bugete la direcțiile considerate de importanță secundară (ex.: cultură, educație)


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Problema e că noi ce le plătim acum altora pensiile , suntem primelele generații care nu vom ajunge la ea.Deci plătim pentru CEVA de care nu vom beneficia vreodată.Dar asta nu se spune public.
    • Like 0
    • @ Dorin
      Delia MC Delia MC check icon
      Din când în când se șoptește. Moise Guran a făcut un calcul cu rezultat de speriat. Dar cauza principală e îmbătrânirea populației.
      • Like 1
  • Eh, se vor gasi bani, tot in buzunarele contribuabililor prin noi taxe si impozite marite sau idei noi de taxe :))

    Si cine mai crede ca un partid precum psd, alde, pro romania, etc. are altceva in cap decat mita electorala, ceea ce-i de scurta durata, precum salariul Romanilor, il primesc azi si nu-l mai au maine :)

    Si daca nu le iese mita electorala, vor repara dupa ei ceilalti prin "austeritate si strangere de curea", deci cel mai rau caz, stau de-o-parte si se amuza cum sunt injurati ceilalti :))))
    • Like 0
    • @ Marian Rosu
      Delia MC Delia MC check icon
      Ei aruncă cu bani în câini iar oalele sparte le vor plăti toți. Cei ce vor veni vor avea de suportat și înjurăturile de rigoare...frumos e să trebuiască să taie ei înșiși. A început deja: teatrele, plata pe performanță la medici. Și mai frumos ar fi să trebuiască să taie ei exact de unde au dat și anume din schemele supraîncărcate ale administrației sau alte locuri unde au pompat locuri de muncă și salarii.

      https://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/teodorovici-rectificarea-bugetara-insotita-concedieri-bugetarilor--masura-bun-simt-1_5d1c4461892c0bb0c60f429e/index.html
      O vor face? Și dacă da pe ce criterii?

      Pentru ei contează să dea AZI cui poate vota AZI. (mâine nu contează). Partea proastă e că pensionarii sunt veșnic duși cu zăhărelul dar ei nu-și dau seama și speră. E o luptă acerbă pentru voturi. Ba vor și salarizare după studii, să mai atragă pe câțiva, uitând că exact cei cu studii superioare nu-i votează.
      • Like 1
  • Dam asa e, deja au taiat din bugetele teatrelor. O sleahta de tampiti care si-au ales seful in persoana maimutei analfabete cu brose scumpe V. Dancila (cucoana, si cu brosa si fara brosa tot analfabeta esti! fa bine si ia-ti niste consilieri care sa nu fie din PSD - si care sa fie si profesionisti, nu ca alte Teodorovici).
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult