Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil

Pensii - Getty

((Foto Guliver/Getty Images)

Ultimele modificări ale legii pensiilor implică un cost adițional în buget de 8 miliarde lei, în 2019 și încă 20 miliarde lei. în 2020.

Acestea reprezintă ca procent din PIB 2,4% (în 2020), 5,8% (în 2021) și 8% (în 2022). Aceste cheltuieli se adaugă la deficitul public, care se ridică în momentul de față la 1,4% din PIB (sfârșitul lunii mai) și poate depăși chiar 4%, până la sfârșitul acestui an, dacă se continuă în același ritm.

Ritmul majorării pensiilor este nesustenabil, deoarece NU avem cele trei circumstanțe atenuante care pot sprijini aceste creșteri:

1. creșterea veniturilor fiscale prin reducerea economiei subterane și fiscalizarea creșterii economice (România înregistează cea mai scăzută pondere a investițiilor publice în PIB din UE);

2. creșterea forței de muncă active în țară (România înregistrează cel mai accelerat fenomen de emigrare și îmbătrânire din UE);

3. creșterea sustenabilă a veniturilor forței de muncă active în momentul de față (care nu poate fi posibilă în lipsa investițiilor și creșterii productivității). Ce se va întâmpla în contextul majorării nesustenabile a pensiilor (+70% cumulat în următorii doi ani) și a salariilor în sectorul public (+25% anul acesta, contribuind astfel la dublarea acestora în intervalul 2016–2019)?

Simplu: noi taxe (cel mai probabil TVA), reduceri de investiții (adio extindere infrastructură) și tăieri de bugete la direcțiile considerate de importanță secundară (ex.: cultură, educație)


Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Dorin check icon
  Problema e că noi ce le plătim acum altora pensiile , suntem primelele generații care nu vom ajunge la ea.Deci plătim pentru CEVA de care nu vom beneficia vreodată.Dar asta nu se spune public.
  • Like 0
  • @ Dorin
   Delia MC Delia MC check icon
   Din când în când se șoptește. Moise Guran a făcut un calcul cu rezultat de speriat. Dar cauza principală e îmbătrânirea populației.
   • Like 1
 • Eh, se vor gasi bani, tot in buzunarele contribuabililor prin noi taxe si impozite marite sau idei noi de taxe :))

  Si cine mai crede ca un partid precum psd, alde, pro romania, etc. are altceva in cap decat mita electorala, ceea ce-i de scurta durata, precum salariul Romanilor, il primesc azi si nu-l mai au maine :)

  Si daca nu le iese mita electorala, vor repara dupa ei ceilalti prin "austeritate si strangere de curea", deci cel mai rau caz, stau de-o-parte si se amuza cum sunt injurati ceilalti :))))
  • Like 0
  • @ Marian Rosu
   Delia MC Delia MC check icon
   Ei aruncă cu bani în câini iar oalele sparte le vor plăti toți. Cei ce vor veni vor avea de suportat și înjurăturile de rigoare...frumos e să trebuiască să taie ei înșiși. A început deja: teatrele, plata pe performanță la medici. Și mai frumos ar fi să trebuiască să taie ei exact de unde au dat și anume din schemele supraîncărcate ale administrației sau alte locuri unde au pompat locuri de muncă și salarii.

   https://m.adevarul.ro/economie/stiri-economice/teodorovici-rectificarea-bugetara-insotita-concedieri-bugetarilor--masura-bun-simt-1_5d1c4461892c0bb0c60f429e/index.html
   O vor face? Și dacă da pe ce criterii?

   Pentru ei contează să dea AZI cui poate vota AZI. (mâine nu contează). Partea proastă e că pensionarii sunt veșnic duși cu zăhărelul dar ei nu-și dau seama și speră. E o luptă acerbă pentru voturi. Ba vor și salarizare după studii, să mai atragă pe câțiva, uitând că exact cei cu studii superioare nu-i votează.
   • Like 1
 • Dam asa e, deja au taiat din bugetele teatrelor. O sleahta de tampiti care si-au ales seful in persoana maimutei analfabete cu brose scumpe V. Dancila (cucoana, si cu brosa si fara brosa tot analfabeta esti! fa bine si ia-ti niste consilieri care sa nu fie din PSD - si care sa fie si profesionisti, nu ca alte Teodorovici).
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult