
Foto: Ute Grabowsky / imago stock&people / Profimedia
Într-o societate în care economisirea este tot mai importantă, pușculița a fost și rămâne pentru tânăra generație o unealtă educativă esențială, potrivit consultantului financiar Dan Schwartz, invitat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Mai mult decât un simplu obicei încurajat de părinți și bunici, pușculița este o modalitate de a învăța să te bazezi pe tine însuți în gestionarea resurselor și planificarea viitorului financiar, vede consultantul financiar
Acesta subliniază că românii au în general o tradiție a economisirii - „bani albi pentru zile negre" - ceea ce arată că prudența financiară face parte din filozofia de viață a poporului.
„(Pușculița din copilărie) avea un rol educativ fantastic. Nu știu dacă bunicii noștri făceau lucrul ăsta în mod conștient sau inconștient. Economisirea este esențială pentru bunul mers al unei economii de piață, la modul macro. La modul micro, economisirea este esențială pentru formarea unei mentalități sănătoase a cetățeanului, în relație cu munca și cu banii.
Românii spun să pui bani albi deoparte pentru zile negre. Deci a fi prevăzător face parte din filozofia de viață a unui popor care cunoaște bine care sunt implicațiile istoriei, iar românii fac parte din această categorie. Deci pușculița bunicii ne-a ajutat pe noi mai târziu să avem economii, să nu cheltuim tot ceea ce câștigăm, să ne gândim că va veni o vârstă la care nu vom mai putea produce și când vom avea nevoie de resurse. Asta înseamnă că ne bazăm pe pușculiță. Să te bazezi pe pușculiță însă înseamnă să te bazezi pe tine însuți”, a spus Dan Schwartz la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.