Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

România bolnavă are nevoie de noradrenalină!

oameni pe strada - Bucuresti

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Scriu acest text că răspuns la solicitările mass-media și ale numeroșilor cetățeni care încearcă să înțeleagă o serie de fenomene reprobabile din sănătate și educație, care au apărut la vedere mai recent în societatea noastră. Dincolo de unele comentarii succinte pe care le-am făcut în mass-media, am și așteptat să treacă un pic valul polarizărilor excesive, pentru a putea avea o imagine rațională de ansamblu. În unele segmente voi încerca să explic lucruri de specialitate oarecum mai complicate (ex. ”evidence-based practice”, model bio-psiho-social), dar într-un limbaj cât se poate de simplu. Sper să reușesc!

Cadrul general

Într-o structură colectivistă care domina și încă domină ușor societatea românească, instituțiile sunt guvernate de șefi și de părerile/regulile lor, într-o complicitate a relațiilor personale și a concentrării puterii, care diminuează și/sau invalidează regulile comune explicite. Am scris mai mult despre această paradigmă psihoculturală mai veche aici (și în multe alte texte publice):

Acest profil psihocultural mai vechi este acum în fază de disoluție, fără însă să apucăm încă să construim, prin cooperare și încredere, instituții moderne, guvernate de valori și reguli agreate în comun, în care cei din poziția de putere sunt proiectați ca reprezentanții celorlalți, iar puterea este distribuită, pentru a nu putea fi concentrată în abuzuri. Am scris mai mult despre noua paradigmă psihoculturală aici (și în multe alte texte publice).

Din punctul meu de vedere, fenomenele pe care le-am văzut în ultimul timp în educație (ex. hărțuire/discriminare) și sănătate (ex. practici medicale discutabile), mai accentuate în această vară, se înscriu în aceste schimbări psihoculturale paradigmatice din societatea noastră. Într-adevăr, disoluția vechilor structuri a scos și scoate în evidență practici individuale reprobabile, adesea mai tolerate în paradigma psihoculturală veche. În acest sens, folosind o analogie medicală, România este acum bolnavă, cu tabloul clinic la vedere! Sigur că demersurile legale și etice se vor pronunța asupra acestor situații individuale, dar eu sper să onorăm suferințele individuale și prin accelerarea procesul de construcție a noilor instituții moderne, după un diagnostic cinstit și rațional, nu prin acuzații politice (când de fapt toate partidele majore au fost în ultimii ani la putere), defense sau acuzații de breaslă (incorecte în abordare) sau simple truisme (ex. „legea trebuie aplicată”, „să nu generalizăm” etc. – care nu aduc schimbarea). În acest sens, păstrând analogia medicală, construcția noilor instituții are însă nevoie de noradrenalină!

Despre sistemul de sănătate

În sănătate, pe lângă dezvoltările de infrastructură, care se întâmplă de o vreme în direcția bună, este nevoie de o schimbare în mentalitatea resursei umane – atât prin formarea academică, cât și prin educația continuă –, pe linia practicii validate științific/bazate pe dovezi (”evidence-based health practice”). Asta cu atât mai mult cu cât societatea a înțeles și a acceptat salarii decente în sistem (cel puțin pentru medici) și, așadar, la schimb, este timpul unei schimbări de mentalitate în sistem. Practica validată științific înseamnă că orice decizie individuală se ia personalizat față de pacient, într-un model bio-psiho-social, (1) pornind de la ghiduri/protocoale clinice (bazate de studii riguroase – vezi ca exemplu aici (2) filtrate de experiența specialistului (asta pentru că nu există ghiduri/protocoale pentru orice caz individual) și (3) adaptate la profilul psihologic al individului (ex. valori/așteptări).  

În paradigma psihoculturală veche, „experiența” specialistului (mai ales a șefilor – ”eminence”) domina, prin poziția de putere, toate celelalte componente ale practicii validate științific, deși știm că expertiza este componenta care contează din experiență, fără de care aceasta din urmă înseamnă doar simpla trecere a timpului, dublată de iluzia cunoașterii. Asta făcea ca ghidurile/protocoalele să nu controleze ca mecanism primar cu adevărat practica clinică în țară, cu unele excepții, în ciuda unor angajamente declarative pentru practica validată științific.

Analiză de caz (”Eminence” vs. ”Evidence-Based”). Dincolo de numeroasele studii care susțin o tensiune între structura colectivistă și practicile de sănătate validate științific (pe unele le-am prezentat/discutat în diversele studii/conferințe), m-am ciocnit și personal de lumea colectivistă din sănătate. Când m-am întors în țară în 2004, urmând practicile văzute într-o instituție de top la nivel internațional – Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, unde am fost postdoctorand/cercetător în ”Biobehavioral & Integrative Medicine Programs”, iar din 2009 sunt ”adjunct professor” – am fost printre primii care am militat în țară pentru nevoia practicilor de sănătate validate științific (cu analize făcute încă din 2000) și, din nevoia unor abordări comprehensive, am inițiat primele studii clinice din țară care au comparat psihoterapia și medicația pentru diverse tulburări psihice (în colaborări mai neobișnuite atunci: psihologi-psihiatri). Psihologia este o componentă importantă a sănătății, dar elementul major din sănătate este medicina. Dacă în psihologie am reușit unele schimbări pe această linie – nu suficiente însă nici aici -, în relația cu tratamentele comprehensive (biomedicale-psihologice) progresul a fost chiar mai lent. Asta și pentru că apăreau mereu mecanisme de putere prin care se angajau cu implicarea autorităților susținerea unor demersuri psihologice sau comprehensive care nu se înscriu în practici de sănătate validate științific. Mai mult, autoritățile au girat și girează prea ușor și fără educarea societății ocupații pseudoștiințifice în zona de sănătate – psihologică și medicală -, care vor face prăpăd în anii care vin, accentuând problemele pe care le vedem acum în sănătate.

Cred că este timpul ca în tot sistemul de sănătate (nu doar în puținele insule de excelență, unde acest lucru se manifestă deja) să implementăm programatic și pragmatic noua paradigmă a instituțiilor moderne, grevate serios de practica de sănătate validată științific, care:

  • Protejează pacientul – acesta având astfel acces la cele mai avansate tratamente bazate pe cercetare, personalizate apoi prin experiența-expertiza clinicianul sensibilă la nevoile sale psihologice.
  • Protejează specialistul în sănătate – care mereu poate justifica decizia pe baza protocoalelor/ghidurilor și/sau pe decizia co-creată ca expert împreună cu bolnavul/aparținătorii acolo unde protocoalele/ghidurile trebuie completate cu experiența-expertiza clinică și psihologia bolnavului.
  • Scoate din sistem și responsabilizează specialiștii în sănătate care nu respectă regulile și nu oferă intervenții personalizate și validate științific pentru pacienți.

Așa cum spuneam când am (re)inițiat la UBB demersurile biomedicale (”UBB School of Health – UBBMed”) – argumentând pentru locul biomedicalului într-o universitate comprehensivă de top -, tratamentele din domeniul sănătății trebuie duse la oameni într-o „capsulă” etico-socială, astfel încât să ne asigurăm că sunt etice (iar aici științele umaniste sunt cheie) și că sunt înțelese și acceptate de oameni (iar aici științele sociale sunt cheie), altfel vom trezi reactanța psihologică, oricât de validate științific ar fi.

Despre sistemul de educație

În educației lucrurile pot fi tratate la fel de empatic și rațional. Demersurile legale și etice se vor pronunța și asupra situațiilor individuale, dar și aici sper să onorăm suferințele individuale și prin a grăbi procesul de construcție a noilor instituții moderne. Nu trebuie noi să inventăm seturi de bune practici privind discriminarea/hărțuirea. Acestea există deja la nivel internațional. Nu trebuie noi să așteptăm să apară legi/reglementări naționale care să le angajeze. Autonomia universitară ne permite să le implementăm în cultura organizațională. Dar pentru asta trebuie să înțelegem – așa cum am argumentat și când s-a lucrat la proiectul România Educată – că (1) educația din România face parte dintr-un sistem european și (2) dacă vrem să ne conectăm cu acest sistem, trebuie să trecem dincolo de orgoliul originalității.

Concluzii

Așa cum am arătat în diverse analize publice, acum suntem într-o fază vulnerabilă în drumul dinspre profilul vechi spre modernitate și emancipare: se prăbușesc vechile instituții, nu le avem încă pe cele noi, pe un fond al creșterii egoismului individual amplificat de probleme ale educației, ambele susținând polarizări sociale, conspirații și rezistență la reguli, totul în contextul slăbirii democrației la nivel internațional. Această construcție a instituțiilor moderne trebuie făcută, așadar, pe repede înainte – așa cum spuneam, într-o analogie a administrării noradrenalinei -, preluând, cu micile adaptări necesare, care însă să nu le schimbe esența, instituțiile și practicile lor riguroase care există deja la nivel internațional. Fenomenele reprobabile descoperite în educație și sănătate fiind complexe, rațional nu putem să ne așteptăm la eradicarea lor. Dar prin instituții moderne vom face două lucruri: (1) vom reduce major aceste fenomene și (2) când apar le vom trata transparent, cu celeritate și eficient, după cele mai avansate practici internaționale, în beneficiul oamenilor și al sistemelor de educație și sănătate.

articol publicat anterior pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu exista bolnav irecuperabil. Sunt mii de cazuri de pacienti care si-au revenit din coma de gradul IV sau din starea numita barbar ,,moarte clinica,, S-a dovedit stiintific ca peste un sfert din pacientii considerati inconstienti sunt de fapt constienti dar nu se pot misca si nju pot vorbi.
    • Like 0
  • Ion check icon
    1. Trebuie legalizată eutanasia pentru anumite situații. 2. Eu de exemplu nu doresc, ca in caz de accident sau boală să fiu resuscitat sau conectat la un aparat respirator. Aș vrea să beneficiez de protecție legală în anumite situații.
    3. Deasemenea vreau acces la sinucidere asistată in cazul unei boli incurabile sau in caz de tetraplegie, etc.
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Avem o anchetă în desfășurare. Poate ar trebui să așteptăm rezultalele.
    • Like 0
    • @ Valentin
      În ghidurile alea stă scris să se reducă "Nora" de la 15 sau 20 de unități la o unitate? Dar în documente să rămână totuși 15 sau 20 unități? Aici nu e vorba de medicină, ghiduri, protocoale, e vorba de crimă cu premeditare. Dacă omuciderea e o furtună într-un pahar cu apă... no comment. Și ce nu înțeleg unii sau alții, este că nu sistemul medical este blamat ci doar acei câțiva criminali care au hotărât cu de la sine putere cine “e de lăsat”.
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Valentin check icon
      În mod evident, ghidurile medicale descriu cu claritate cum și când se cresc, se reduc sau se scot dozele de noradrenalină, după cum descriu cu claritate numeroase proceduri și admistrări de medicamente. Ghidurile specifică și faptul că o doză crescută din această substanță crește riscul de deces, unul din efectele adverse fiind necrozarea țesuturilor (găsiți prospectul online).

      Iată ce spune prospectul medicamentului:

      Noradrenalina Amdipharm este utilizat in tratamentul de urgenta in situatiile in care este necesara cresterea imediata a tensiunii arteriale pana la valori normale, deoarece noradrenalina actioneaza ca un vasoconstrictor.

      Vorbim de o substanță de șoc, folosită doar în cazul căderilor drastice și bruște de tensiune, când doza este crescută până la stabilizarea tensiunii, iar apoi redusă sau chiar scoasă, în funcție de condiții. Substanța este - dacă putem folosi termenul - un rău necesar și se administrează în funcție de fluctuațiile care apar.

      Cât despre întreaga problemă, nu neg că asemenea lucruri se pot întâmpla, dar deocamdată nu există o dovadă MEDICALĂ clară care să certifice o administrare incorectă a acestei substanțe.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Specialiștii INML au făcut deja o expertiză dar care nu este acceptată de specialiștii ATI. Adică, fiecare cu medicina lui... Pare că este un viciu de proceduri, altfel nu se explică toată degringolada asta.
      https://hotnews.ro/societatea-de-anestezie-terapie-intensiva-ii-contrazice-si-pe-expertii-inml-citati-de-parchet-in-cazul-sf-pantelimon-raspunsurile-sunt-facute-din-perspectiva-specialitatii-domniilor-lor-1768395
      • Like 0
    • @ Andrei Tarlea
      Valentin check icon
      Da, sunt specialități diferite. Și dvs. când aveți o problemă de sănătăte specifică, mergeți la un medic specialist. De ce nu mergeți la un urolog atunci vă scade vederea? Nu văd ce vi se pare ciudat. Medical vorbind, expertiza INML-ului nu e greșită, e doar incompletă. Și medicul urolog știe câte ceva despre ochi. A studiat anatomia, știe mai mult decât oricine, dar nu specific. Nu vă poate trata și nici chiar sfătui.
      • Like 0
  • Domnul David, psiholog de marcă, cadru universitar face aici o psihoradiologei a societății actuale. Este mai mult un demers teoretic. În legătură cu evenimentul social care agită societatea românească eu cred că este în special o problemă de etică profesională. Discuția nu este numai la noi ci este o mare problemă a societăților din întreaga lume. Chiar printr-o lege clară, bine documentată, bine articulată, problema morală, etică se va pune mereu. Pentru că cine poate decide asupra vieții și morții unei ființe? Cel mult persoana în cauză, dacă este aptă să ia o asemenea hotărâre.
    Am o bună părere, în general, asupra muncii psihologilor și psihoterapeuților.. Dar observ o modă în a face studii de psihologie - de aici și o inflație de psihologi ca și în mai vechile mode de avocați, doctori etc. Cred că inflația nu duce de loc la calitatea profesiei respective.Sau mă înșel?
    • Like 1
  • Valentin check icon
    Nu există vreo dovadă că substanța în cauză ar fi fost administrată greșit. Poate că va exista o asemenea dovadă, dar până acum nu a apărut. Poate că ar fi mai bine să așteptăm rezultatul anchetei.
    • Like 1
    • @ Valentin
      ove check icon
      Mai omule,doar atat ai inteles?Nu e vorba doar de faptul ca s-a redus doza de noradrenalina,cat mai ales de faptul cum s-a facut.Sa reduci doza de capul tau si sa ii spui asistentei sa nu treaca in foaia de observatie este suficient sa fii dat afara,cel putin.Cauta alta meserie.Pentru pacientii care nu mai pot fi salvati si li se prelungeste inutil agonia,se ia o hotarare in cadrul spitalului,se discuta cu sefii si mai ales cu familia,ce naiba frate?Vine una,care e poreclita chiar de colegi -doamna cu coasa- si ia asemenea masuri de capul ei?Si cand vine familia in vizita le pune pe asistente sa mareasca doza inapoi?Despre ce vorbim?Citeste stenogramele date de procurori,te cutremuri.Vorbesc cadrele medicale despe viata oamenilor de parca ar plivi buruieni.Este clar ca trebuie schimbata legislatia,trebuie schimbate procedurile,iar mentalitatea asta de a te crede Dumnezeu ,sefi peste toti toate,care se mosteneste din perioada comunista ,trebuie sa dispara.Tipele astea doua sunt tinere,de unde au mentalitatea comunista?Simplu ,in sistemul bugetar nu a disparut,deloc,Din contra.
      • Like 5
    • @ ove
      Valentin check icon
      Ce contează în această situație este în primul rând investigația medicală. Aceasta a fost deja făcută de către medici de specialitate și nu s-au găsit neconcordanțe. Nu există culpă medicală, doarece actul medical a fost făcut în conformitate cu normele incluse în ghidurile medicale.
      Ca să vă contrazic, doza nu a fost mărită sau micșorată din burtă ci în funcție de fluctuațiile admise în aceste ghiduri. REPET: NU EXISTĂ CULPĂ MEDICALĂ. Nu există un tratament administrat greșit, iar acest lucru a fost certificat de medici, care ar fi semnalat o asemenea problemă.
      Restul mă interesează foarte puțin. Că un medic e poreclit Pic și Poc sau cum o fi, e irelevant. Și felul în care vorbesc medicii e irelevant. Nu am pretenția ca un medic să mă țină de mână și să-mi plângă pe umăr, ci SĂ RESPECTE ACTUL MEDICAL ÎN CONFORMITATE CU GHIDURILE MEDICALE - CARE SUNT BIBLIA MEDICULUI - ȘI NORMELE ÎN VIGOARE.
      În momentul de față nu există o CULPĂ MEDICALĂ. Când va exista, vom vorbi altfel.
      • Like 1
    • @ Valentin
      ove check icon
      Daca exista culpa medicala sau nu o sa vedem.Procesul nici nu a inceput.Faptul ca nu te preocupa ce se discuta intr-un colectiv medical ,acolo unde iti atarna viata de un fir de ata,adica la ATI o iau ca pe o gluma.Spui asa pentru ca nu esti tu implicat.Ma gandesc ca tot ce e la vedere si mai ales ce nu e,stiu aia mai bine decat tine sau altii.
      • Like 1
    • @ ove
      Valentin check icon
      Evident, a început, dar se pare că expertizele medicale lipsesc. Deocamdată. Există însă investigații în curs și există și medici care s-au pronunțat.
      Nu, nu mă preocupă nicio discuție. Mă preocupă doar un act medical corect. Și nu o spun în glumă, o spun foarte serios. Important e ca medicul să-și facă datoria conform ghidurilor și normelor din domeniu. Dacă a greșit, - malpraxis sau altă intenție - atunci acest lucru să fie certificat de o comisie de experți. Adică medici.
      • Like 0
    • @ Valentin
      Simona check icon
      Nu prea ati raspuns la intrebarea lui ove: daca au actionat conform normelor, de ce au ascuns asta in acte? Asta este prevazut in ghid?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult