Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

România din 2021, încă dominată de „bărbații ăia adevărați”, scuturată de Ioana Cosma, prima femeie comentator de fotbal din România

Ioana Cosma

Sursa foto: Ioana Cosma Facebook

În urmă cu o săptămână, am avut parte de o premieră în România, în timpul meciului de la Campionatul European de Fotbal 2020, dintre Ungaria și Portugalia, și anume unul dintre comentatori era femeie. Numele său, Ioana Cosma.

Da, în primele 10 minute mi se părea diferit, dar apoi am început să înțeleg că doamna își dădea silința, fiind primul ei meci de o asemenea anvergură.

Mulți dintre „bărbații ăia adevărați” s-au grăbit încă după finalul meciului să ne arate că misoginismul este în continuare la cote alarmate în țara noastră, venind cu un val de reacții la adresa comentatoarei sportive, comentarii pe care nu le-ar fi meritat din mai multe motive.

Păi cum vine asta măi, băieți? O trimitem să comenteze patinaj artistic sau volei, doar prin faptul că nu are voce de bărbat și gata, nu este potrivită pentru așa ceva?

Păi și cu rozul pe care vi l-ați însușit de la femei în vestimentație, mai mult decât trebuia, cum rămâne? Îl păstrați?!

Sau cu colanții și blugii strâmți pe care îi împrumută unii băieți de la iubite, programările la manichiură-pedichiură sau la saloanele de pensat care colcăie de „bărbați adevărați” cum rămâne?

Mulți s-au grăbit să o ia în cătare pe Ioana Cosma, dar nici măcar nu s-au sinchisit să vadă cine este și cum de un post mare de televiziune din România a decis să ofere această sarcină Ioanei Cosma.

Ioana Cosma, de altfel un jurnalist sportiv cu multe interviuri la activ, luate fotbaliștilor din țară, comentator sportiv și un bun analist pe parte de fotbal, cu ani buni de experiență, era normal să aibă emoții în a comenta un astfel de meci la un turneu final, dar cu toate acestea, nu s-a pierdut prin comentarii, a mers mai departe, a comentat cu aplomb, clar, într-un mod profesionist, fără a utiliza detalii de can-can fotbalistic și cu siguranță a lăsat o impresie foarte bună.

În meseria aceasta, până și cei mai experimentați dintre comentatori mai greșesc, pot face o bâlbă, însă asta nu s-a întâmplat deloc în timpul meciului dintre Ungaria și Portugalia, comentat de Ioana Cosma.

În alte țări, voci feminine comentează orice fel de sport iar telespectatorii apreciază acest lucru, dar se pare că în România nivelul de misoginism ori nu vrea să scadă ori avem prea mulți bărbați feminizați care se tem că o femeie poate avea o prestație foarte bună într-un domeniu dominat de bărbați.

Când o să înțelegem că sportul și ramurile sale conexe sunt pentru toți, fie femei fie bărbați, atunci poate o să atingem și noi un nivel de cultură mai ridicat, o să ne „intre” berea mai bine privind meciuri de fotbal comentate de femei și poate chiar și chipsurile sau semințele vor avea gust mai bun.

În încheiere, n-am mai auzit un comentator strigând la gol cu așa patos și din suflet trăind momentul de foarte multă vreme! Chapeau și spor la treabă tot mai bună doamnă!

Articol preluat de pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • posibil ca autorul articolului sa fi "ascultat" alt meci...???.. de fapt aici nu este vorba de genul celui ce comenteaza.... ci de ce anume spune... daca are ce sa spuna... sa fim seriosi... cand un comentariu sportiv este de departe partinitor... atunci exista o singura optiune. .. tasta MUTE
    • Like 0
  • mhm check icon
    Nu, nici in alte tari misoginii nu apreciaza. Din spatele tastaturiiz ghiolbanul e ghiolban oriunde.
    https://www.tz.de/sport/fussball/em-2021-zdf-claudia-neumann-ard-sportschau-twitter-zr-90808853.html
    • Like 0
  • In secolul 18 rozul era o culoare barbateasca. Daca spuneati ceva de gleznute la vedere , era atceva!
    • Like 0
  • Comentariul doamnei Cosma a fost picatura care a umplut paharul. O echipa mai proasta de comentatori n-am mai auzit vreodata la un campionat, fie european, fie mondial. Am ajuns sa-i regret pe aia de la TVR.

    Insa ProTV este o televiziune privata, poate sa-si bata joc cat vrea de meciurile pe care le-a cumparat. Eu m-am mutat pe ZDF si BeinSports.
    • Like 3
    • @ Semirhage
      Curajos la culme, ce să zic.... Postura de incognito, asumată, îți asigura ”securitatea vizuală” dar nu te disculpă de misoginism și de (ne)profesionalism ! Dacă nu ai umărit emisiunile canalului de sport/fotbal ale Protv nu-ți poți da seama de calificarea pe care o deține Ioana Cosma în materie de fotbal. Iar dacă, în loc să o asculți, citești comentariile făcute de d-na Cosma, constați că nu e cu nimc mai prejos decât comentatorii masculini iar adesea e chiar dimpotrivă, ”mai acasă” decât opiniile unor ”pantalonați” !.... Dar să stăm liniștitți ; doar cei complexați sau inferiori se manifestă în stil misoginist, mai ales când ne referim la prestațiile Ioanei Cosma.
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Nu inteleg ce legatura au emisiunile pe care le-a facut doamna Cosma in trecut cu prestatia foarte slaba de comentator? Toata echipa de comentatori ProTV de la acest campionat este la pamant, iar doamna Cosma este cea mai slaba din acea echipa. O adevarata insulta la adresa telespectatorului. Daca va place cum au fost comentate pana acum meciurile la ProTV, vizionare placuta in continuare, eu prefer alte posturi.

      Apropo, pe ZDF sunt meciuri comentate si de femei iar asta nu ma deranjeaza. Ma intereaza mai mult ce spune comentatorul, nu sexul lui.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult