Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

România Nedescoperită. Vă invităm să-l cunoașteți live pe cojocarul din Drăguș, Moș Sofonea: „Tata mi-a zis: Faci atâtea, te duci cu schiurile. Nu faci, nu te duci”

Când tehnologia ne schimbă viața în fiecare zi nu trebuie să uităm însă că valorile tradiției sunt cele care ne definesc ca națiune. Și e bine să căutăm în fiecare din noi România nedescoperită, sau să mergem tot cu ajutorul tehnologiei acolo unde nu putem, în fiecare zi, să ajungem, să-i cunoaștem pe cei care păstrează esența istoriei acestui popor.

Romania Nedescoperita își propune acum să inverseze procesul: să se folosească de tehnologie pentru a aduce mai aproape de oamenii de astăzi tradițiile vechi de sute de ani și pe cei care le păstrează vii. Veți putea intra într-o conversație live, în care distanța nu contează, importantă este apropierea de valorile care ne unesc.

Iată cum au arătat până acum conversațiile cu cei pe care i-ați putut vedea în România Nedescoperită.

Sunt câțiva dintre cei pe care Ministerul Culturii, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial i-a declarat tezaure umane vii.

Astăzi vă întâlniți cu un om special. „Înainte nu venea prea multă lume la noi, acum ne vede pe internet”, spune Moș Sofonea, cojocarul din Drăguș, pe care, astazi de la ora 19:00, îl puteți vedea live pe Facebook, împreună cu soția lui. Dumitru Sofonea a învățat cojocăria de la tatăl lui încă de când era copil. „Tata a fost cojocar și i-a învățat pe mai mulți. Și la rândul meu, când am fost de a cincea la școală, mi-a zis: Norma - faci atâtea, te duci cu schiurile.Nu faci, nu te duci. Pe strada noastră era un pârâu. Și când făcea pod de gheață, păi te duceai câte 100 de metri și numai de două ori dădeai din bețe”, îsi amintește Dumitru Sofonea.

Pagina de Facebook România Nedescoperită face accesibilă oricui acea Românie de poveste aflată la capătul cărărilor neumblate sau la marginea unui sat de munte. Oricine poate lua acum parte la o șezătoare autentică din Oaș, un recital de fluier susținut de ultimul doinar, o lecție de cojocărit ori de pictură naivă pe sticlă.În fiecare marți de la ora 19:00, personalitățile recunoscute drept tezaure umane vii pentru păstrarea obiceiurilor stravechi își spun aici poveștile în direct.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult