Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

România și Bulgaria sunt în Schengen terestru, începând cu 1 ianuarie. Ce se întâmplă și care sunt efectele

schengen - granită

foto Valentina Petrova / AP / Profimedia

E oficial: România și Bulgaria sunt în Schengen terestru, începând cu 1 ianuarie circulația liberă, fără cozi la vamă. Ce se întâmplă și care sunt efectele?

Se bucură instant 45.346 companii din sectorul de transporturi rutiere de mărfuri, care angajează 152.935 români și generează venituri de 71 miliarde lei în 2023, cu impact direct în PIB de 42 miliarde lei și venituri fiscale de circa 15 miliarde lei. Zeci de mii de tiruri ale acestor companii vor evita sute de mii de zile pierdute la coadă în vama cu Bulgaria sau Ungaria, vor aduce mai repede și mai ieftin mărfurile transportate, noi toți o să le găsim mai ieftin la raft.

Se bucură instant 3.2 milioane de români care au pierdut zeci de milioane de ore la vamă, în loc să fie în mișcare. La fel 0,5 milioane turiști străini care intră în țara noastră în fiecare an cu mașina. Indirect și mai târziu, se vor bucura multe companii din turismul românesc, care vor primi mai mulți clienți mai repede!

Toți, fiecare în parte, o să ne bucurăm indirect la un moment dat. Chiar dacă mâncam totul din grădină și nu cumpărăm produse de pe raft, nu lucrăm la o companie de transporturi (noi sau rudele noastre) sau nu ieșim cu mașina din țară niciodată … Toți câștigăm din aderarea României la Schengen, indirect, fie la un moment dat. De ce? Pierdeam anual circa 50 miliarde lei în economie din cauza faptului că nu eram în Schengen. Acești bani se vor simți în economie, se vor taxa și se vor vedea în pensii mai mari, salarii în creștere și investiții publice.

Călin Georgescu a declarat în 2023 clar și precis - cum îi place lui să spună -, fără să fie „scos din context” cu un video de 1 min - citez câteva idei ale lui CG: „Pentru mine este o mare onoare, subliniez asta în emisiunea dvs., faptul că nu am intrat în Schengen” / „Mă bucur că nu am intrat în Schengen datorită oamenilor liberi din țara noastră” / „Schengen este o temniță”. Parcă au tras toți să intrăm în Schengen, dar s-au opus „oamenii liberi din țara noastră”

Nu. Nu. Dl. Călin Georgescu, Schengen nu este o temniță. Este Libertate și Prosperitate. Izolarea suveranistă este o temniță falimentară, cu sărăcie și izolare. Am fost acolo înainte de ‘89 și nu vrem să ne mai întoarcem! Niciodată!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • RazvanP check icon
    Sunt, și nu sunt, controalele continuă...
    https://m.digi24.ro/stiri/bbc-moment-de-usurare-pentru-romania-si-bulgaria-care-intra-complet-in-schengen-dar-pentru-camionagii-birocratia-nu-s-a-sfarsit-inca-3044143
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult