Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Dezastrul de la orizont: Câștigarea alegerilor de către Călin Georgescu ar putea arunca România în haos politic și economic

Călin Georgescu - conferință

Foto credit: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Am explicat recent la posturi de radio și tv de ce bursele și creditorii internaționali dau semne de îngrijorare cu privire la ce ni se poate întâmpla după aceste alegeri, dacă iese Călin Georgescu:

1. Omul are un program de guvernare fantasmagoric, cu niște banalități și generalități fără cap-coadă, amestecate cu invocarea compulsivă a Domnului și cu non-soluții care mai de care mai halucinante: albinele și apa cristalină sunt în top. Perspectiva ca acest om să ajungă președinte și să ne impună viziunea sa este de speriat rău. Instabilitatea politică este în creștere și este legată de această perspectivă.

2. Omul nu are susținere politică autentică. Nu are un partid în spate, cel puțin nu pe față. Nu are cum să numească un premier care să găsească ușor în parlament o susținere pentru guvernul său. Respingerea propunerilor va trimite România instant într-o mare instabilitate politică, similară Bulgariei. Vom repeta sistematic aceste alegeri fără să ajungem la un consens cu asemenea individ și cu sectanții din jurul său

3. Programul său pune accent pe două aspecte fundamentale: izolarea României (prin promovarea unui suveranism nătâng și păgubos) și protecționismul (prin promovarea unui naționalism la fel de nătâng și păgubos). Izolaționismul și protecționismul sunt și ele fundamentale pentru instabilitatea politică a unei țări aflată într-o zonă de conflict, unde nu îți poți permite să stai deoparte, cu capul în nisip. Trebuie să alegi o tabără rapid.

Cu aceste argumente în față, nu poți să nu dai dreptate investitorilor și creditorilor care nu stau să înțeleagă alegerile pe care le facem. Au memorie bună. Nu își pot permite să piardă ce au trimis către noi.

Urmează vremuri dificile dacă nu tratăm cu seriozitate și responsabilitate votul de duminica aceasta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daniel00 check icon
    Cred ca la momentul acesta, nimeni nu mai crede ca aceasta incercare de lovitura de stat prin CG este doar o "operatiune speciala"...
    • Like 0
  • CC check icon
    Mă uitam astăzi la harta Europei: în Slovacia există un Fico, care a răspuns deja pozitiv invitației lui Putin de a merge la Moscova. Un popor ungur vecin care de 16 ani îl votează cu ardoare pe Orban, filorus, antieuropean, în ciuda corupției și a scăderii economiei. În Serbia, cred că dacă ar candida Putin, ar ieși președinte. Bulgarii sunt majoritar proruși, de doi ani neguvernabili din acest motiv.Polonezii și cehii încă mai rezistă, să vedem cât. Noi românii am înlocuit din nefericire rusofilia cu prostia pură.
    În aceste condiții, dacă pe fondul problemelor economice mari cu care se confruntă vestul european și cu un Trump profund mercantil ne vor trânti ușa în nas nu vom mai avea niciun motiv să spunem că occidentul ne-a vândut.
    Ne-am trasat singuri granițele și cortina.
    • Like 1
  • CC check icon
    Mă uitam astăzi la harta Europei: în Slovacia există un Fico, care a răspuns deja pozitiv invitației lui Putin de a merge la Moscova. Un popor ungur vecin care de 16 ani îl votează cu ardoare pe Orban, filorus, antieuropean, în ciuda corupției și a scăderii economiei. În Serbia, cred că dacă ar candida Putin, ar ieși președinte. Bulgarii sunt majoritar proruși, de doi ani neguvernabili din acest motiv.Polonezii și cehii încă mai rezistă, să vedem cât. Noi românii am înlocuit din nefericire rusofilia cu prostia pură.
    În aceste condiții, dacă pe fondul problemelor economice mari cu care se confruntă vestul european și cu un Trump profund mercantil ne vor trânti ușa în nas nu vom mai avea niciun motiv să spunem că occidentul ne-a vândut.
    Ne-am trasat singuri granițele și cortina.
    • Like 1
  • mg check icon
    ..fascinat de propria unicitate și "trezit în conștiință" de delirul maestrului Puric, dl.Georgescu supralicitează criticile cotidiene la adresa politicienilor și a partidelor, cântându-le deja prohodul. Nu ne trebuie.
    Și cu Parlamentul cum rămâne ? Va face dl.Georgescu și legile în țara asta ?

    Un alt "fiu iubit" al poporului era șeful unui partid unic, care din când-în-când convoca Marea Adunare Națională ca să se consulte cu dragul lui popor..
    De parcă asculta de cineva (în afară de tanti Leana..)

    În realitate el citea și citea, și citea, ușor peltic.. de-i apuca moțăitul pe cei din Sala Palatului, în afară de cei cu incontinență urinară, care își mușcau degetele.. Mai aflau și ultimele bancuri cu tovarășul..
    Și tot din când-în-când "labelepoc", dacă vă amintiți butada..
    "Mândră-i corabia, meșter cârmaciul" până a intrat în aisberg, de i-au sărit pingelele..

    Că una e să hibridizezi porumbul și alta să stai la butoane..
    • Like 1
  • D check icon
    Cum? Ne puteți explica exact cum un președinte de republică parlamentară poate scoate țara din Europa sau poate impune programe de capul lui?

    Mă scuzați, însă îmi lăsați impresia că aveți aceiași înțelegere despre atribuțiile președintelui cât un votant CG.

    Haos politic a fost și până acum. Numărați doar câți premieri am avut din ‘90 până astăzi, câți miniștrii ai educației, câte oug-uri s-au dat în ultimii 3 ani fără a justifica cineva urgența.

    Până acum am avut un președinte absent, acum sunt sanșe să avem unul prăjit. Ne bâlbâim politic de 35 de ani și acum când ni s-a pus oglinda în față ne panicăm? Păi ori suntem români și ne descurcăm, ori nu mai suntem!

    Domnilor, vedeți-l pe CG ca pe o provocare și o oportunitate de a reflecta cum am ajuns în această situație. Haideți să nu mai căutăm țapi ispășitori doar în cei mai vulnerabili la manipulare!
    • Like 4
    • @ D
      Președintele desemnează un potențial prim ministru. Dacă acest candidat desemnat nu este votat de 50%+1 din parlament în trei sesiuni de votare la rând, atunci parlamentul este dizolvat și se organizează alegeri anticipate. Este ceea ce se întâmplă in Bulgaria, se organizează al optulea rând alegeri în 4 ani. Evident ca Georgescu va desemna un candidat ,,suveranist,, și cum ăștia au doar o treime din parlament, nu va lua votul de învestitură. Pentru simțul dv. Etic sper că această întrebare a dv e sinceră și nu e o jalnică încercare de manipulare pro Georgescu
      • Like 2
    • @ D
      Citeste aici https://www.reddit.com/r/Romania/comments/1h6acq7/c%C3%A2t_de_mult_r%C4%83u_poate_face_dl_georgescu_din/
      si nu mai vorbi timpenii
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      D check icon
      Mulțumesc de răspuns și sunt de acord cu dumneavoastră că se poate ajunge la un impas politic asemănător cu cel al Bulgariei. Dar se poate și invers, parlamentul să suspende președintele și apoi demiterea lui. Oricum ar fi, stabilitate politică prea curând nu cred că vom avea, iar asta este rezultatul a 35 de ani de băgat sub preș și de mimică instituțională.

      Suspiciunea dvs. m-a făcut să zâmbesc, dar da, a fost o întrebare sinceră.
      • Like 1
    • @ D
      Mihai check icon
      Da, dar e greu să fie demis când tocmai a fost votat de o majoritate. Probabil va avea niște luni de grație în care va distruge tot ce poate și apoi va da vina pe guvern și parlament și poate îi mai iese odată. Apoi depinde de populație dacă se mobilizează și dacă votează demiterea. Teoretic trebuie 30% din liste prezență și peste 50% pentru demitere. Deci cu un 20% s-ar rezolva.
      • Like 1
    • @ D
      Dorin check icon
      Cumetre, dacă ești amator să pupi în fund o Jigodie crertino-dacică ca G..... Republica nu e locul ăsta.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult