Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cea mai importantă achiziție militară pentru România: CSAT a decis că vom cumpăra avioane de luptă F-35

CSAT.

Foto: presidency.ro

România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35, s-a decis în ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de președintele Klaus Iohannis.

„Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale transmis după ședința CSAT.

Menținerea sprijinului pentru Ucraina, în cadrul NATO și al Uniunii Europene, și totodată a susținerii pentru Republica Moldova, „care, după Ucraina, este cea mai expusă agresiunilor și presiunilor ruse”, au fost alte teme de pe agenda discuțiilor CSAT. 

Foto Profimedia Images

În cadrul ședinței CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviației militare a României. „Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităților de apărare menționate va include, printre altele, capabilități sporite de apărare aeriană și anti-rachetă pentru protecția forțelor proprii și capabilități avansate și diversificate de foc și de lovire cu precizie la mare distanță.

Procesul de modernizare a Forțelor Aeriene Militare va continua prin achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, se arată în comunicatul CSAT.

Foto: Profimedia Images

Prețul unui avion de vânătoare F-35 produs de compania americană Lockheed Martin este estimat la aproximativ 80 de milioane de dolari, sumă care poate varia, în funcție de echipamentele și sistemele incluse.

Președintele Klaus Iohannis a declarat anul trecut, în luna februarie, că în procesul de modernizare a Forțelor Aeriene, România are în vedere achiziționarea de avioane de ultimă generație F-35.

În luna ianuarie anul acesta, Canada a anunțat încheierea unui acord în valoare de 14,2 miliarde de dolari americani pentru cumpărarea de avioane de luptă F-35, produse de Lockheed Martin, pentru a-și înlocui flota veche de avioane de vânătoare, potrivit Reuters.  Norvegia, Danemarca, Belgia, Cehia și Polonia se numără printre statele care au cumpărat sau au în plan să cumpere avioane F-35.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta-i o utopie. Abia prin 2030, daca?, vom avea aceste avioane. Probabil sh ca asa ne sta noua bine, la pret de noi. Pana atunci mai este mult si sigur nu vor mai fi "cele mai perfectionate, bestiile cerului". Si bun, sa zicem ca apucam sa luam. Cate? Dar mentenanta lor? Dar combustibil pentru antrenament? In 2030 pretul lor va fi tot cel de azi? Noi cam suntem perdanti in afaceri pe plan oficial, dar sunt multi profitori castigatori pe seama pierderilor oficiale!
    • Like 0
  • Mirea check icon
    Ce-i lipsește chelului, tichie de mărgăritar!
    Noi n-avem armată dar aruncăm miliarde de euro pe avioane!
    Cine va zbura cu ele, generalii de carton? Păi n-au loc în ele sunt prea burtoși!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult