Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

România va cumpăra rachete de apărare antiaeriană Patriot. Tranzacția este estimată la 3,9 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas. 

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. 

În luna aprilie şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a spus că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, adăugând că „sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • florin check icon
  Mi-aduc aminte cum si-au dat unii cu parerea referitor la Catedrala Mantuirii Neamului. La cele 200 de milioane necesare lucrarii statul cotiza din cand in cand poate s-au strans vreo 30 de milioane. S-au unit multe vedete sa ne spuna noua ce prefera Dumnezeu. Oare acum cand urmeaza sa cheltuim 4 miliarde!!! pe rachete vor zice ceva? Ma indoiesc, aceiasi oameni se preocupa de drepturile homosexualilor si uita de drepturile copiilor: dreptul de a copilari intr-o familie normala. Ne pregatesc de razboi fratilor si noi suntem in linia intai.
  • Like 0
 • Radem radem si iar radem de stupizenia alesilor iar apoi plangem, plangem si iar plangem din acelasi motiv....poate aceste rachete Patriot vor aduce zambete romanilor si vor tine de foame, mai nou vor aduce bunastare, prosperitate, sanatate, bani si fericire....sa mai dau in ghioc ? (sarcasm inutil)
  • Like 0
 • Cooperarea cu Statele Unite trebuie sa fie mai profunda in alte domenii, nu in cel militar care mi se pare desuet si inutil pentru o tara mica. 3% se da din PIB pentru educatie si 5% pentru sanatate, in timpul asta platim gros niste mercenari si bagam sume imense in rachete si avioane pe care nu le vom folosi niciodata. NATO trebuie regandit in sensul in care tarile mici sa fie lasate in pace cu prostia asta cu inarmarea, e o politica a reinarmarii habarnista care va crea tensiuni inutile intre tarile emergente.
  • Like 1
  • @ Marian Cristescu
   Gravity check icon
   De ce Statele Unite trebuie sa apere Romania sau alte "țări mici"?...
   Au vreo obligatie in afara de cele scrise în tratatele NATO?
   • Like 3
 • si ce aperi de 4 miliarde de dolari??? buzunarul lui trompi? la ce dracu mai ai scut la deveselu daca tre sa cumperi rachetele astea? si de cine te aperi? rushii vin cu paratruperi cu pseudoarmate...
  • Like 0
 • Le cumparam pentru ca vrem, pentru ca avem nevoie, sau pentru ca vrea Trump sa le vanda, pentru ca America first? E jenant cat de transparenta e cererea de marire a bugetelor statelor NATO. Si e si mai jenant si trist pentru noi ca nu se vorbeste deloc despre offset pe acest deal, adica cel mai probabil va fi la fel ca la teapa cu F16-urile cumparate la SH, desi am avut o oferta de la Eurofighter de bani reinvestiti 100% in economia romaneasca. Bani aruncati pe fereastra.
  • Like 0
  • @ Marius Malus
   In principiu ai perfecta dreptate. Dar despre oferta de offset a celor de la Eurofighter, am mari dubii. Și renumitele fregate luate de la englezi, tot cu offset au venit dar in economia românească nu a intrat nici un penny in urma superdeal-ului.
   • Like 0
  • @ Republican
   Casargoz check icon
   Offsetul pe fregate era de 100.000.000 si nu am fost capabili sa oferim nimic.
   • Like 0


Îți recomandăm

Bursa BT Roberto Marzanati la Executive MBA University of Hull

Competiția la Executive MBA University of Hull din Cluj-Napoca, program acreditat internațional, este deschisă celor care doresc să facă un pas înainte în dezvoltarea profesională şi personală, indiferent de domeniul în care lucrează, public sau privat. Candidații trebuie să aibă cel puțin 3 ani experiență în management după terminarea studiilor şi să cunoască limba engleză la nivel avansat.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Allkimik

În urmă cu 12 ani, a plecat în India, în vacanță, cu un aparat digital scump și un altul ieftin, pe film, cu care a făcut poze mai mult seara, fără să aibă nicio așteptare de la ele. Când le-a developat la un atelier, a rămas surprins de profunzimea imaginilor și, ținând în mână diapozitivele, a avut revelația prezenței fizice a fotografiei.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Chef Alex Dumitru

Bună parte dintre ingredientele proaspete pe care le utilizează în rețetele sale de adevărat făuritor de gust, chef Alex Dumitru le cumpără, de două-trei ori pe săptămână, din Piețele Obor, Domenii și Matache. Merge doar la producători testați, care au întotdeauna grijă să îi ofere materii prime de calitate. Totul trebuie să fie proaspăt, de sezon.

Citește mai mult