Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

România va cumpăra rachete de apărare antiaeriană Patriot. Tranzacția este estimată la 3,9 miliarde de dolari

Departamentul de Stat al SUA a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv de rachete Patriot către România, inclusiv suport tehnic şi echipamente, costul estimativ fiind de 3,9 miliarde de dolari, potrivit News.ro.

Defense Security Cooperation Agency a anunţat că Guvernul României a solicitat vânzarea a şapte sisteme Patriot, în solicitare fiind incluse, printre altele, echipamentul de comunicaţii, instrumente şi echipamente de testare, echipamente de suport, generatoare, documentaţie tehnică, echipamente de antrenament, piese de schimb, instruirea personalului, servicii de suport tehnic şi logistic.

Principalii contractori vor fi Raytheon Corporation din Andover, Massachusetts, şi Lockheed-Martin din Dallas, Texas. 

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră. 

În luna aprilie şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a spus că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, adăugând că „sistemul Patriot se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • florin check icon
  Mi-aduc aminte cum si-au dat unii cu parerea referitor la Catedrala Mantuirii Neamului. La cele 200 de milioane necesare lucrarii statul cotiza din cand in cand poate s-au strans vreo 30 de milioane. S-au unit multe vedete sa ne spuna noua ce prefera Dumnezeu. Oare acum cand urmeaza sa cheltuim 4 miliarde!!! pe rachete vor zice ceva? Ma indoiesc, aceiasi oameni se preocupa de drepturile homosexualilor si uita de drepturile copiilor: dreptul de a copilari intr-o familie normala. Ne pregatesc de razboi fratilor si noi suntem in linia intai.
  • Like 0
 • Radem radem si iar radem de stupizenia alesilor iar apoi plangem, plangem si iar plangem din acelasi motiv....poate aceste rachete Patriot vor aduce zambete romanilor si vor tine de foame, mai nou vor aduce bunastare, prosperitate, sanatate, bani si fericire....sa mai dau in ghioc ? (sarcasm inutil)
  • Like 0
 • Cooperarea cu Statele Unite trebuie sa fie mai profunda in alte domenii, nu in cel militar care mi se pare desuet si inutil pentru o tara mica. 3% se da din PIB pentru educatie si 5% pentru sanatate, in timpul asta platim gros niste mercenari si bagam sume imense in rachete si avioane pe care nu le vom folosi niciodata. NATO trebuie regandit in sensul in care tarile mici sa fie lasate in pace cu prostia asta cu inarmarea, e o politica a reinarmarii habarnista care va crea tensiuni inutile intre tarile emergente.
  • Like 1
  • @ Marian Cristescu
   Gravity check icon
   De ce Statele Unite trebuie sa apere Romania sau alte "țări mici"?...
   Au vreo obligatie in afara de cele scrise în tratatele NATO?
   • Like 3
 • si ce aperi de 4 miliarde de dolari??? buzunarul lui trompi? la ce dracu mai ai scut la deveselu daca tre sa cumperi rachetele astea? si de cine te aperi? rushii vin cu paratruperi cu pseudoarmate...
  • Like 0
 • Le cumparam pentru ca vrem, pentru ca avem nevoie, sau pentru ca vrea Trump sa le vanda, pentru ca America first? E jenant cat de transparenta e cererea de marire a bugetelor statelor NATO. Si e si mai jenant si trist pentru noi ca nu se vorbeste deloc despre offset pe acest deal, adica cel mai probabil va fi la fel ca la teapa cu F16-urile cumparate la SH, desi am avut o oferta de la Eurofighter de bani reinvestiti 100% in economia romaneasca. Bani aruncati pe fereastra.
  • Like 0
  • @ Marius Malus
   In principiu ai perfecta dreptate. Dar despre oferta de offset a celor de la Eurofighter, am mari dubii. Și renumitele fregate luate de la englezi, tot cu offset au venit dar in economia românească nu a intrat nici un penny in urma superdeal-ului.
   • Like 0
  • @ Republican
   Casargoz check icon
   Offsetul pe fregate era de 100.000.000 si nu am fost capabili sa oferim nimic.
   • Like 0


Îți recomandăm

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult