Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Românii au o imagine idilică despre Austria, dar puțini înțeleg cum un tânăr, născut și crescut în Viena, poate deveni un terorist

Atac terorist la Viena

Foto: Alex Halada/ AFP/ Profimedia

1. Luni seara eram în locuința din Viena când am auzit că se trage în centrul orașului. 

Am pornit repede calculatorul și telefonul pentru a vedea ce se întâmplă. Postul oficial austriac transmitea informații puține, iar familia mea din România părea să știe mai multe urmărind canalele de acolo, așa că am început să mă uit și eu la Digi24. Între timp apăreau tot mai multe imagini și informații pe social media.

Ce am aflat de la televiziunea din România în acea seară? Că 7 persoane au murit, că era vorba de 6 atacatori în 6 locuri diferite, că se luaseră ostatici pe Mariahilferstrasse și într-un hotel. 

De unde și-a luat presa din România informațiile în acea seară, având în vedere că oficialii austrieci nu transmiteau nimic concret? Oare de la acele tabloide austriece care acum se confruntă cu repercusiuni pentru că au transmis știri false și imagini șocante, creând panică în rândul populației și periclitând ancheta în desfășurare? 

Cert e că în nici un moment nu au fost 7 morți, cum scria mare pe burtieră și nici urmă de ostatici la restaurante sau hoteluri. Oamenii au rămas unde se aflau, neștiind ce se întâmplă afară. 

2. Discursul politicienilor din Uniunea Europeană este același: inamicii stilului nostru de viață, al democrației, nu ne lăsăm intimidați, vom lupta împotriva lor etc. Deci jihadul occidental. Care clar e diferit de cel oriental. E acceptabil și de bun simț că doar e al nostru. Exagerez, știu, dar cine are urechi să audă. Limbajul pe care îl folosim ne formează gândirea, nu invers, cum vă place să credeți. Acest discurs beligerant nu face decât să polarizeze și mai mult societatea, să creeze animozități artificiale. Că de, frica e cel mai bun instrument de manipulare și adunat voturi. Alegeți-ne pe noi că vă protejăm de inamici!

Observ că românii au o imagine idilică despre Austria. E țara unde le place să meargă la schi și la cumpărături când sunt reduceri pe Maria Hilferstrasse. Se mai opresc pe la Parndorf când se duc în Germania să-și aducă o mașină... Dar nu prea au habar de politică și societate. Care e religioasă și conservatoare, nu prea prietenoasă cu cei care vin din afară. Ceea ce e un paradox, pentru că Viena e plină de oameni din afară. Mulți trăiesc ghetoizați și își trimit copiii la școli și grădinițe unde germana e limba a doua.

Acum o să săriți că da, pentru că nu vor să se integreze, vor să ne impună stilul lor de viață, nu învață limba. Așa că hai să trecem direct la următorul punct:

3. Integrarea e un proces care ar trebui să aibă loc automat (într-o societate ideală). Adică toți oamenii care se nasc într-o anumită comunitate ar trebui să simtă siguranță, înțelegere, pentru a se dezvolta armonios și a deveni membrii lucrativi ai comunității respective. Cum această societatea ideală nu există, din diferite motive (violență în familie, abuz, sărăcie, lipsă de educație etc.) anumiți indivizi nu se integrează și devin ceea ce numim infractori (și în această categorie intră toți cei care se situează în afara legii – de la mafioți la jihadiști). 

Niciuna dintre aceste persoane nu alege să nu se integreze. Comunitatea din care face parte nu reușește să îi ofere competențele emoționale, sociale, psihice, materiale pentru a simți siguranță și apreciere. Așa că se îndreaptă spre alte comunități – de dealeri de droguri, de prostituție, de extreme politice sau religioase. Iar aceste comunități le intuiesc și exploatează slăbiciunile în diferite scopuri.

Atacatorul din Viena era născut și crescut aici. Cunoscut pentru activități legate de ISIS, el a fost arestat, apoi eliberat în urma unui program de „deradicalizare”. Ce-o mai fi însemnând și aia... Cert e că ministrul de interne al Austriei a spus ieri la conferința de presă că tânărul a reușit să păcălească pe toată lumea, susținând că și-a învățat lecția și că nu mai are de a face cu gruparea islamistă. Halal program... Nu știam dacă să râd sau să plâng auzind această declarație.

Politicienii ar trebui să se întrebe cum ajunge un tânăr care și-a petrecut toată viața în acest oraș la un astfel de grad de radicalizare. Ar trebui să recunoască și să combată tendința de segregare din școli, imensele pancarte electorale împotriva străinilor, să introducă programe pentru a oferi șanse copiilor din cartierele mărginașe ca aceștia să nu devină criminali, violatori, hoți, jihadiști, proxeneți.

Și știu că e ceva extrem de dificil. Pentru că Viena e un conglomerat de oameni din toate colțurile lumii. Oameni care acasă vorbesc altă limbă decât germana și care primesc insuflate alte valori decât cele cu care sunt obișnuiți austriecii. Dar ei sunt membri ai acestei societăți. Lucrează, plătesc taxe. Mulți fac munci de care nici un austriac nu s-ar atinge. Fără ei nu există Viena. Și tocmai de aceea merită atenția deosebită a societății și a autorităților.

Pentru că nimeni nu își dorește să devină infractor. Și criminalitatea unei societăți spune mai multe despre societatea respectivă decât despre orice altceva. Citiți Foucault dacă nu mă credeți pe mine.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Slovacia te avertizase deja. De ce n'ai tinut cont? Ce'a fost in capul tau? De ce l'ai eliberat intr'a mea conditionat? Daca e radicalizat, ii retragi atunci cetatenia austriaca si il trimiti intr'a mea inapoi intr'a mea in Macedoania de Nord. Ai vazut ce carnagiu a facut odata eliberat el conditionat?
    • Like 0
  • Ce comentatori drăgă-lași!
    Pariez veața că dacă nu ie secui, înjură secuii că nu știe românește:
    Finalul eseului spune destule despre responsabilitatea unui sistem față de integrarea TUTUROR cetățenilor:

    „Politicienii ar trebui să se întrebe cum ajunge un tânăr care și-a petrecut toată viața în acest oraș la un astfel de grad de radicalizare.
    Ar trebui să recunoască și să combată tendința de segregare din școli, imensele pancarte electorale împotriva străinilor, să introducă programe pentru a oferi șanse copiilor din cartierele mărginașe ca aceștia să nu devină criminali, violatori, hoți, jihadiști, proxeneți.
    Și știu că e ceva extrem de dificil.
    Pentru că Viena e un conglomerat de oameni din toate colțurile lumii.
    Oameni care acasă vorbesc altă limbă decât germana și care primesc insuflate alte valori decât cele cu care sunt obișnuiți austriecii.
    Dar ei sunt membri ai acestei societăți.
    Lucrează, plătesc taxe.
    Mulți fac munci de care nici un austriac nu s-ar atinge.
    Fără ei nu există Viena.
    Și tocmai de aceea merită atenția deosebită a societății și a autorităților.
    Pentru că nimeni nu își dorește să devină infractor.
    Și criminalitatea unei societăți spune mai multe despre societatea respectivă decât despre orice altceva.”

    Este fix ca și cu românii, etichetați în vest la grămadă ca hoți și curve.
    Cel mai mult, apropo de români, îmi plac cei care se vor acceptați în ciuda etniei și adoptă mesajul
    „Da, toți ie `oți și curbe, da` io-s o excepție excepțională!”.
    Cei care în 2 generații nu vor mai fi români.
    Cam ca majoritatea romilor la noi, cei mai mari înjurători de minoritari bruneți sunt fix cei care, uitându-se în oglindă, văd un brunet ușor exoftalmic.
    Toți suntem produsul sistemului, când Italia alăturată n-are teroriști, dar are stup de infractori, ca austriac ar trebui să-și pui întrebasrea:
    „Ce face diferența?”
    Păi simplu, mentalitatea, „talienii, chiar și supt ducele Mussolini, și-a protejat minoritarii, inclusiv pe evrei, austriecii au ovaționat invazia naziștilor.
    • Like 0
  • Mi se pare un articol complet lipsit de obiectivitate! Autoarea încearcă doar să găsească scuze unei persoane care a ucis fără niciun fel de remușcare persoane complet nevinovate și duce corectitudinea politică la un nivel greu de digerat. Mi se pare rușinos! Haideți atunci să găsim scuze tuturor criminalilor, violatorilor, pedofililor și altor nelegiuiți din această lume. ”Vai, săracii! Societatea (mai ales cea occidentală) i-a împins la astfel de gesturi! Ei au un suflet pur și sunt complet nevinovați! E doar vina creștinilor albi!”
    • Like 4
  • <sarcasm> Evident, societatea si autoritățile sunt de vina... </sarcasm>
    Statul in sine nu trebuie sa-si îndrepte atenția asupra nimănui, ci sa întemeieze si sa susțină cadrul legal pentru bună desfășurare a societății, inclusiv, si mai ales, a economiei.
    In rest, cum bine au punctat ceilalți în sectiunea comentarii (si ma bucur enorm ca încă exista oameni rationali) vorbim de responsabilitate individuala; daca un individ a eșuat nu este vina societății ci exclusiv a lui personala. Nu exista nicaieri vina colectiva, cine nu se integrează este liber sa plece.
    Referitor la expresia "jihadul occidental", nu este decât o afirmație fara fond... am ajuns sa comparam libertatea de expresie (drept fundamental intr-o societate moderna) cu jihadul?!? Aceasta comparație nici in gluma nu ar trebui făcută.
    Iar finalul apoteotic al articolului precum ca "nimeni nu își dorește să devină infractor" este o scuza, pe alocuri penibila, pentru a justifica cumva teza acestui articol(?). Nu este chiar asa, cine comite un atac terorist o face cu buna stiinta, cu asumare, cu ardoare chiar, înspre propășirea unei ideologii la fel de imbecila ca si marota ca societatea e de vina...
    • Like 3
  • Intr-o astfel de gandire- societatea e de vina pentru situatia lor- unde este locul responsabilitatii personale? Toti ajungem sa fim discriminati de-a lungul vietii, dar nu toti ajungem sa ne razbunam pe oameni nevinovati din cauza situatiei noastre.

    Insa cea mai periculoasa fraza din articol mi se pare aceasta: “ Limbajul pe care îl folosim ne formează gândirea, nu invers, cum vă place să credeți. ” Asta inseamna ca suntem inerent prosti si fara spirit critic, iar cuvintele ajung sa ne dicteze felul in care gandim. Este mentalitatea preferata a corectitudinii politice care vrea sa cenzureze si sa folosim doar anumite cuvinte- care sunt considerate bune.

    Si in ultimul rand, de ce ar trebui sa-l credem pe Foucault?

    • Like 8
    • @ Simona Sirb
      O mica observatie: gandul este cea mai mare forta din univers, ca sa il parafrazez pe Prof. Dr. Dumitru-Constantin Dulcan...limbajul nu are cum sa ne formeze gandirea☝️ De la gand porneste totul. Epilog: Suntem ceea ce gandim.
      • Like 1
  • sphinx check icon
    @Andra Cioltan-Drăghiciu
    Ai mentalitatea ca violata-i vinovata, ca n-a ales rochita suficient de lunga iar violatorul nu a ales sa fie violator.
    Am inteles: Austria, Franta, Germania, Spania, UK etc sunt vinovate ca nu stiu sa integreze adeptii unei religii criminale.
    Oleaca de studiu privind teologia islamica nu ti-ar strica... chiar deloc!
    • Like 7
  • Ce prostii vorbiti. Austria ofera conditii ideale de integrare ,DACA DORESTI. Stiu ca nu ii usor daca incepi de la zero , dar daca vrei poti face ceva cu viata ta. Si o sa vi se para un paradox dar in Romania ,unde nu sunt asa multi imigranti, sunt mai rasisti decat vest-europenii. Sunt unii care isi revarsa frustrarile pe altii. Sunt frustrati din diferite motive . Dar nu putem spune ca intr-o societate ca cea austriaca nu sunt sanse relativ egale. Mai degraba familia din care provii are un efect mai pregnant decat societatea. Intotdeauna vor fi oameni care reusesc sau nu. Dar frustrarea nu ii o solutie.
    • Like 7
    • @ Silviu Pop Sese
      Da , Silviu are dreptate în Austria ai șanse dacă vrei să faci ceva cu viața ta, nu e o viziune idilică. Există e adevărat o altă cultură organizațională și o altă mentalitate pe care mulți migranți inclusiv noi nu o înțelegem ( de exemplu austriecii, nemții și ceilalți anglosaxoni au un respect pentru muncă și pentru autoritate , lucru cu care latinii , ca să nu mai spun de romi sau irakieni/afgani sau alți islamiști nu prea sunt de acord ( ca să nu aduc în discuție atitudinea față de femei). De aceea integrarea e mai grea pentru unii, e adevărat că austriecii sunt plătiți mai bine față de imigranți pentru aceeași muncă dar asta ține de angajator nu de politica statală iar dacă tu ești un european cu drepturi și ai skill-urile necesare te poți duce orinde în UE să muncești dacă nu ești de acord cu condițiile de muncă din Austria (NB mult mai bune decât la noi) . Latinii ( ca să nu vorbesc de migranții proveniți din țări cu regim feudal) printre care și noi preferă un regim de muncă mai lejer ( în mare contradicție cu mentalitatea germană/austriacă) sunt cârtitori și au aversiune față de ierarhie indiferent sub ce formă se manifestă și orice critică ( chiar dacă e constructivă) sau atenționare e privită ca un afront personal. Nu poți să întârzii frecvent la serviciu sau să-ți faci treaba în doru lelii așa în stil românesc și să ai pretenții că austriecii nu te respectă ca migrant dar să fi plătit la fel ca ei. Ei sunt muncitori dedicați și nu au apetență spre petreceri și pierdere a timpului liber ca latinii ( aici cred ca noi suntem cei mai reprezentativi), sunt mult mai ponderați și în viața de zi cu zi și în ceea ce privește chiverniseala financiară ( sunt economi sau cum am zice noi de-a dreptul zgârciți ) studiază atent orice cheltuială și achiziție și o fac doar dacă e strict necesară ( nu fac petreceri 3 zile și 3 nopți ca noi ) și nici nu aruncă cu euro la lăutari. De altfel cred că acum câțiva ani niște turiști neaoși puși pe distracție de fițe și-au rezervat niște revelioane prin agențiile de turism și s-au întors foarte dezamăgiți că petrecerea a fost foarte sobră și sa terminat la ora 12 noaptea.
      • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult