Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Viena se înarmează contra terorismului

Atacul de la Viena

Foto: Roland Schlager/ AFP/ Profimedia

Atacul terorist petrecut în centrul Vienei în seara zilei de luni, 2 noiembrie, a fost revendicat 24 de ore mai târziu de către gruparea teroristă ISIS.

Poliția a făcut primele declarații clare privind atacul abia marți dimineață: la acel moment se știa că era vorba de 4 victime și 22 de răniți.

Atacatorul, doborât pe loc de polițiști, era un tânăr de 20 de ani, cu dublă cetățenie (austriacă și nord-macedoneană) și antecedente penale și considerat un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. Supoziția a fost ulterior confirmată chiar de ISIS, care a revendicat atacul marți seară prin intermediul platformei proprii, Nashir News: Un "soldat al califatului" ar fi săvârșit un atac soldat cu un total de 30 de victime (morți și răniți), printre care și polițiști.

S-au tras focuri de armă în 6 locuri și, deși inițial se credea că este vorba de mai mulți atacatori, acest lucru este dificil de confirmat în momentul de față.

Se investighează totuși rețeaua din care făcea parte tânărul și au fost arestate deja 14 de persoane pentru a fi chestionate.

Cehia a închis deja granița cu Austria, inevitabil

Îmi aduc aminte de atacul de la Berlin (dec 2016), de cel de la Bataclan (nov 2015), dar mai ales de cele de la Paris, Nissaa și Avignon, din ultimele săptămâni. La fel de inevitabil îmi revin în minte acuzațiile aduse de președintele turc Erdoğan omologului său francez, Macron, ce declarase război terorismului islamist, și care a fost acuzat că ar urmări de fapt persecutarea musulmanilor… Afirmații extrem de periculoase, căci pentru un salafist, ele ar justifica cel puțin o reacție 'defensivă', dacă nu Jihad-ul...

Întreaga lume a condamnat crima din Viena, primul fiind cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care s-a alăturat astfel liderilor europeni dușmani declarați ai terorismului islamist: "Nu poate exista toleranță față de acești intoleranți."

În timp ce poliția continuă investigațiile, Austria revine la lockdown. Iar cetățenii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe străzi fără un motiv bine întemeiat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Europa nu se lecuieste. Dupa atatea atacuri teroriste, savarsite, cu cruzime i in total dispret fata de civilizatie, nu se hotareste odata sa-i arunce in mare pe acesti barbari veniti cu ura si cu scopul de a ne aduce pe noi la subnivelul lor, la imbeciitatea lor, la lenea lor la primitivismul lor. Astora nu ar trebui sa li se permita nimic din obiceiurile lor gregare, ar trebui sa li se impuna respectarea legilor si obiceiurilor tarii in care se pripasesc. Nu le convine sa ramana in statele lor inapoiate sub stapanirea popilor dementi pe care ii au. Sa-si faca acasa la ei viata asa cum le place. Nici un pic de mila fata de hoardele jegoase si primitive. Lederii europeni macron, merkel sunt de acuzat. Ei nu-si apara popoarele si statele care i-au ales sa-i conduca. Oare atat de tradatori sau dementi sa fie ca sa permita unor lifte pagane sa-si bata joc de ei? In numele libertatii si a drepturilor omului sunt dispretuite tocmai drepturile cetatenilor proprii si tolerati niste gunoaie ale umanitatii. Or fi avut ei istorie si civiizatie candva, dar in prezent, multumita religiei sunt niste bestii in tot ce fac. Nu europenii manifeta ura fata de musulmani ci musulmanii manifesta ura fata de "batrana" europa si vor sa o aduca in intuneric si habotnicie. Afara cu ei din Europa! Vin si se instaleaza in locuinte puse la dispozzitie de autoritati, primesc bani de pomana, numai pentru ca sunt migranti, refuza sa munceasca, majoritatea nuse pricepla nimic, unora li se permite sa se lanseze in diverse afaceri in timp ce localnici sunt ingraditi, e si cazul cu ce se intampla si in romania. Nu se vede oare ca ce fac arabii, chinezii se cheama colonizare, acaparare, inrobire?
    • Like 0


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult