Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Viena se înarmează contra terorismului

Atacul de la Viena

Foto: Roland Schlager/ AFP/ Profimedia

Atacul terorist petrecut în centrul Vienei în seara zilei de luni, 2 noiembrie, a fost revendicat 24 de ore mai târziu de către gruparea teroristă ISIS.

Poliția a făcut primele declarații clare privind atacul abia marți dimineață: la acel moment se știa că era vorba de 4 victime și 22 de răniți.

Atacatorul, doborât pe loc de polițiști, era un tânăr de 20 de ani, cu dublă cetățenie (austriacă și nord-macedoneană) și antecedente penale și considerat un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. Supoziția a fost ulterior confirmată chiar de ISIS, care a revendicat atacul marți seară prin intermediul platformei proprii, Nashir News: Un "soldat al califatului" ar fi săvârșit un atac soldat cu un total de 30 de victime (morți și răniți), printre care și polițiști.

S-au tras focuri de armă în 6 locuri și, deși inițial se credea că este vorba de mai mulți atacatori, acest lucru este dificil de confirmat în momentul de față.

Se investighează totuși rețeaua din care făcea parte tânărul și au fost arestate deja 14 de persoane pentru a fi chestionate.

Cehia a închis deja granița cu Austria, inevitabil

Îmi aduc aminte de atacul de la Berlin (dec 2016), de cel de la Bataclan (nov 2015), dar mai ales de cele de la Paris, Nissaa și Avignon, din ultimele săptămâni. La fel de inevitabil îmi revin în minte acuzațiile aduse de președintele turc Erdoğan omologului său francez, Macron, ce declarase război terorismului islamist, și care a fost acuzat că ar urmări de fapt persecutarea musulmanilor… Afirmații extrem de periculoase, căci pentru un salafist, ele ar justifica cel puțin o reacție 'defensivă', dacă nu Jihad-ul...

Întreaga lume a condamnat crima din Viena, primul fiind cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care s-a alăturat astfel liderilor europeni dușmani declarați ai terorismului islamist: "Nu poate exista toleranță față de acești intoleranți."

În timp ce poliția continuă investigațiile, Austria revine la lockdown. Iar cetățenii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe străzi fără un motiv bine întemeiat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Europa nu se lecuieste. Dupa atatea atacuri teroriste, savarsite, cu cruzime i in total dispret fata de civilizatie, nu se hotareste odata sa-i arunce in mare pe acesti barbari veniti cu ura si cu scopul de a ne aduce pe noi la subnivelul lor, la imbeciitatea lor, la lenea lor la primitivismul lor. Astora nu ar trebui sa li se permita nimic din obiceiurile lor gregare, ar trebui sa li se impuna respectarea legilor si obiceiurilor tarii in care se pripasesc. Nu le convine sa ramana in statele lor inapoiate sub stapanirea popilor dementi pe care ii au. Sa-si faca acasa la ei viata asa cum le place. Nici un pic de mila fata de hoardele jegoase si primitive. Lederii europeni macron, merkel sunt de acuzat. Ei nu-si apara popoarele si statele care i-au ales sa-i conduca. Oare atat de tradatori sau dementi sa fie ca sa permita unor lifte pagane sa-si bata joc de ei? In numele libertatii si a drepturilor omului sunt dispretuite tocmai drepturile cetatenilor proprii si tolerati niste gunoaie ale umanitatii. Or fi avut ei istorie si civiizatie candva, dar in prezent, multumita religiei sunt niste bestii in tot ce fac. Nu europenii manifeta ura fata de musulmani ci musulmanii manifesta ura fata de "batrana" europa si vor sa o aduca in intuneric si habotnicie. Afara cu ei din Europa! Vin si se instaleaza in locuinte puse la dispozzitie de autoritati, primesc bani de pomana, numai pentru ca sunt migranti, refuza sa munceasca, majoritatea nuse pricepla nimic, unora li se permite sa se lanseze in diverse afaceri in timp ce localnici sunt ingraditi, e si cazul cu ce se intampla si in romania. Nu se vede oare ca ce fac arabii, chinezii se cheama colonizare, acaparare, inrobire?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult