Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Românii de pe o plajă din Grecia privesc cu atenție și îngrijorare criza politică din țară

Plajă din Grecia. Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Criza politică a momentului m-a prins pe o plajă din Grecia, savurând cuminte un prosecco. Nisip fin, soare, apă limpede. O atmosferă de vis.

Cu toate acestea, liniștea mi-a fost întreruptă de mult așteptata ceartă dintre partidele salvatoare ale României. Nu că mi-aș fi dorit acest lucru. Din contră. Dar la fiecare accesare a Facebook-ului, de departe cel mai credibil canal de informare din România, mai citeam câte o analiză sau opinie.

Dar nu Facebook a fost cel mai mare factor perturbator. Din contră. 

Plaja era plină de români. Nimic surprinzător până aici. Doar că la un moment dat, s-a întâmplat ceva. Oamenii s-au grupat pe bisericuțe, eventual în jurul unui telefon, pentru a citi și discuta criza politică a momentului. Li se vedea îngrijorarea pe chip. Durerea din suflet.

Dezbăteau intens despre ministrul Justiției și modul în care a fost el demis. Unii dintre ei chiar nu înțelegeau de ce SIIJ-ul nu a fost desființat. La un moment dat, și-au mai comandat ceva de băut. Chiar și ceva de mâncare, semn că discuțiile aveau să se prelungească.

Copiii fuseseră abandonați în favoarea politicii. Noroc că plajele din Grecia sunt destul de sigure. Se jucau singuri pe acolo, uitându-se totuși cu îngrijorare la părinții lor. Deși aveau doar câțiva anișori, parcă înțelegeau, simțeau că ceva nu este în regulă.

La un moment dat s-a trecut la discuția despre PNDL. Toți, absolut toți de acolo ( și nu erau puțini) știau despre ce este vorba. Unii erau de acord cu acest program, alții mai puțin. Dar fără excepție, argumentările despre PNDL demonstrau un evident interes pentru ce se întâmplă în politica acestor zile. 

Un domn mai curajos chiar a propus să-și scurteze vacanțele și să ajungă mai repede în România pentru a-și susține favoriții politici. Au decis să plece a doua zi la 5 dimineață. Nimic nu este mai important decât mediul politic actual și a sa criză total surprinzătoare.

Atunci am înțeles cât de mult contează politica pentru români. Păi să îți scurtezi tu vacanța din Grecia, să renunți la genialele fructe de mare și la apa super limpede, doar pentru a ajunge mai aproape de „situație”? Este ceva.

Apoi m-a surprins încrederea în liderii coaliției. Toți, dar absolut toți erau convinși că aceștia vor găsi o formulă și vor merge mai departe pentru binele țării. Că vor livra ce au promis, că se vor zbate. Și, poate cel mai important, că vor renunța la certurile pe Facebook și își vor rezolva problemele, matur, în interiorul coaliției.

Am sesizat ce imagine bună au liderii politici. De nezdruncinat. Practic nu există criză de imagine care să le poată afecta credibilitatea. Este și normal. Când livrezi TOT ce promiți, când comunici autentic și când ești un adevărat lider…cum să nu își lase omul vacanța pentru tine?

Ce este drept, acel 69% absență la vot a fost un simplu accident. Cu siguranță procentul va scădea în 2024, mai ales că avem atât de multe alegeri. Românii se vor îngrămădi să voteze, având certitudinea că liderii politici vor face doar ce este bine pentru România.

Ne așteptăm la un procent de cel puțin 75%.

Felicitări tuturor liderilor politici pentru modul în care și-au construit imaginea. 

PS. După care m-am trezit. Adormisem la soare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    De la al patrulea paragraf m-am dus țintă spre comentarii să vă întreb ce-ați fumat... Noroc că în treacăt am prins și ultima frază.
    P.S.: Aia cu scurtatul vacanței că să ajungă mai repede în țară e mult prea exagerată și vă ruinează articolul! Niciun om normal n-ar face așa ceva, nici măcar în utopia unui vis.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult