Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Românii de pe o plajă din Grecia privesc cu atenție și îngrijorare criza politică din țară

Plajă din Grecia. Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Criza politică a momentului m-a prins pe o plajă din Grecia, savurând cuminte un prosecco. Nisip fin, soare, apă limpede. O atmosferă de vis.

Cu toate acestea, liniștea mi-a fost întreruptă de mult așteptata ceartă dintre partidele salvatoare ale României. Nu că mi-aș fi dorit acest lucru. Din contră. Dar la fiecare accesare a Facebook-ului, de departe cel mai credibil canal de informare din România, mai citeam câte o analiză sau opinie.

Dar nu Facebook a fost cel mai mare factor perturbator. Din contră. 

Plaja era plină de români. Nimic surprinzător până aici. Doar că la un moment dat, s-a întâmplat ceva. Oamenii s-au grupat pe bisericuțe, eventual în jurul unui telefon, pentru a citi și discuta criza politică a momentului. Li se vedea îngrijorarea pe chip. Durerea din suflet.

Dezbăteau intens despre ministrul Justiției și modul în care a fost el demis. Unii dintre ei chiar nu înțelegeau de ce SIIJ-ul nu a fost desființat. La un moment dat, și-au mai comandat ceva de băut. Chiar și ceva de mâncare, semn că discuțiile aveau să se prelungească.

Copiii fuseseră abandonați în favoarea politicii. Noroc că plajele din Grecia sunt destul de sigure. Se jucau singuri pe acolo, uitându-se totuși cu îngrijorare la părinții lor. Deși aveau doar câțiva anișori, parcă înțelegeau, simțeau că ceva nu este în regulă.

La un moment dat s-a trecut la discuția despre PNDL. Toți, absolut toți de acolo ( și nu erau puțini) știau despre ce este vorba. Unii erau de acord cu acest program, alții mai puțin. Dar fără excepție, argumentările despre PNDL demonstrau un evident interes pentru ce se întâmplă în politica acestor zile. 

Un domn mai curajos chiar a propus să-și scurteze vacanțele și să ajungă mai repede în România pentru a-și susține favoriții politici. Au decis să plece a doua zi la 5 dimineață. Nimic nu este mai important decât mediul politic actual și a sa criză total surprinzătoare.

Atunci am înțeles cât de mult contează politica pentru români. Păi să îți scurtezi tu vacanța din Grecia, să renunți la genialele fructe de mare și la apa super limpede, doar pentru a ajunge mai aproape de „situație”? Este ceva.

Apoi m-a surprins încrederea în liderii coaliției. Toți, dar absolut toți erau convinși că aceștia vor găsi o formulă și vor merge mai departe pentru binele țării. Că vor livra ce au promis, că se vor zbate. Și, poate cel mai important, că vor renunța la certurile pe Facebook și își vor rezolva problemele, matur, în interiorul coaliției.

Am sesizat ce imagine bună au liderii politici. De nezdruncinat. Practic nu există criză de imagine care să le poată afecta credibilitatea. Este și normal. Când livrezi TOT ce promiți, când comunici autentic și când ești un adevărat lider…cum să nu își lase omul vacanța pentru tine?

Ce este drept, acel 69% absență la vot a fost un simplu accident. Cu siguranță procentul va scădea în 2024, mai ales că avem atât de multe alegeri. Românii se vor îngrămădi să voteze, având certitudinea că liderii politici vor face doar ce este bine pentru România.

Ne așteptăm la un procent de cel puțin 75%.

Felicitări tuturor liderilor politici pentru modul în care și-au construit imaginea. 

PS. După care m-am trezit. Adormisem la soare.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    De la al patrulea paragraf m-am dus țintă spre comentarii să vă întreb ce-ați fumat... Noroc că în treacăt am prins și ultima frază.
    P.S.: Aia cu scurtatul vacanței că să ajungă mai repede în țară e mult prea exagerată și vă ruinează articolul! Niciun om normal n-ar face așa ceva, nici măcar în utopia unui vis.
    • Like 0


Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult