Foto: Guliver Getty Images
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 despre consumul exagerat de medicamente din România și despre faptul că vrea să stabilească prin lege sancțiuni penru farmaciile care vând fără rețetă medicamente pentru care ar trebui să ceară rețetă.
„În ceea ce privește starea de sănătate, România este pe un loc codaș. Este o prevalență ridicată bolilor cardiovasculare, oncologice. Suntem mai bolnavi ca alții. Consumul exagerat de medicamente e datorat faptului că ne luăm singuri tratamentul. Asta face rău. În România poți lua antibiotic fără rețetă. Te duci la farmacie și iei”, a afirmat Bodog.
Acesta a vorbit și despre decizia de a demara procedurile de blocare a exportului de vaccinuri și medicamente pentru boli grave. „Populaţia rămânea fără anumite medicamente. Am informații că am fost reclamat la Comisia Europeană că am luat o decizie care blochează exportul intracomunitar. Am fost reclamat de cei care fac exportul. Miza e financiară. (...) Sunt persoane din companiile importatoare care sunt implicate. Tu știi ca CEO că o firmă face 99,5% export intracomunitar și îi dai marfă în continuare”, a sous ministrul Sănătății.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Este evident ca beneficiile financiare care se obtin din vanzarea medicamentelor si din activitatea de camatarie legala a bancilor sunt exorbitante. Nu tin minte ca pe timpul crizei din 2009, sa se fi inchis vreo farmacie sau vreo banca.
Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii, in loc sa se razboiasca cu farmacistii pentru nu stiu ce taxa clowback, sau pe nu stiu ce export de medicamente, ar trebui sa faca toate demersurile pentru a repune pe picioare Institutul Cantacuzino pentru ca acesta sa-si reia productia de vaccinuri; si ar mai trebui ca Parlamentul sa legifereze interdictia pentru producatorii farmaceutici si pentru farmacii de a-si face reclama in mass media, profitand in mod meschin si imoral de lipsa de educatie medicala a populatiei.
Producatorii si vanzatorii de medicamente ar trebui sa aibe liber la reclame si promovarea medicamentelor doar in relatia cu medicii si unitatile medicale, in presa medicala sau in emisiunile radio-tv cu profil medical.
Doar medicii au competenta de a recomanda unui bolnav un anumit medicament, nu farmacistii.
Legenda potrivit careia producatorii de medicamente le ofera anumite beneficii financiare medicilor care prescriu un anumit medicament, este si stupida si lipsita de realism: poate sa ofere un producator si mama comisionului sau a beneficiilor; daca doctorul respectiv nu este convins de utilitatea medicamentului respectiv, nu-l va recomanda niciodata pacientilor sai.
Chiar daca, de exemplu, unii doctori merg la anumite congrese de specialiatate pe banii unor producatori farmaceutici, medicii respectivi nu vor folosi niciodata un medicament sau un dispozitiv medical care sa fie inutil sau sa dauneze pacientilor.
Întâi, funcționează o notabilă lipsă de educație în abordarea bolii, cuplată cu automedicația și bazată pe false „mituri”( tip antibioticele tratează virozele); apoi, sistemul sanitar de stat descurajează prezentarea la medic pentru probleme de sănătate curente.
Situatia in Romania se va imbunatati medical in momentul in care va fi ilegal ca un medic sa ia comision pentru a prescrie un medicament si isi va pierde dreptul de stampila si retetar: ori vinde ori e in interesul pacientului.
Ipohondria românilor nu are absolut nicio legătură cu comisioanele invocate de dv.
Si nu, nu se practica peste tot in lume ci in special in America. Sunt multe tari care denunta asta ( in China s-a facut puscarie pentru asta, Australia e un scandal public ca cineva din firmele de farmaceutice a trimis la presa lista neagra cu doctorii care au refuzat sa prescrie medicamente, in franta sunt carti ale unor deputati doctori cu medicamentele care nu au niciun efect, in danemarca s-au respins medicamente dar se practica in continuare in tari de lumea a3a - vezi scandalurile din Guineea Bissau etc)
Când am spus «în toată lumea» nu m-am referit chiar la toate țările, dar relații ca cele descrise sunt relativ uzuale în multe țări. Așa cum singură spuneți, scandalurile sunt și în alte țări.
Dar, să fie clar: ipohondria românilor nu are nicio legătură cu ce spuneți dv., ci cu «stilul național», cu acest bocet cotidian «vai, e rău», «vai, e nesimțire», «vai, una, vai alta», dar nimeni nu ia măsuri, bocim, ne lamentăm și… contemplăm.