Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Românii sunt „mai bolnavi” decât restul europenilor și abuzează de medicamente. Ministrul Sănătății, despre explozia de farmacii

Farmacie

Foto: Guliver Getty Images

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a vorbit la emisiunea „În fața ta” de la Digi 24 despre consumul exagerat de medicamente din România și despre faptul că vrea să stabilească prin lege sancțiuni penru farmaciile care vând fără rețetă medicamente pentru care ar trebui să ceară rețetă. 

„În ceea ce privește starea de sănătate, România este pe un loc codaș. Este o prevalență ridicată bolilor cardiovasculare, oncologice. Suntem mai bolnavi ca alții. Consumul exagerat de medicamente e datorat faptului că ne luăm singuri tratamentul. Asta face rău. În România poți lua antibiotic fără rețetă. Te duci la farmacie și iei”, a afirmat Bodog.

Acesta a vorbit și despre decizia de a demara procedurile de blocare a exportului de vaccinuri și medicamente pentru boli grave. „Populaţia rămânea fără anumite medicamente. Am informații că am fost reclamat la Comisia Europeană că am luat o decizie care blochează exportul intracomunitar. Am fost reclamat de cei care fac exportul. Miza e financiară. (...) Sunt persoane din companiile importatoare care sunt implicate. Tu știi ca CEO că o firmă face 99,5% export intracomunitar și îi dai marfă în continuare”, a sous ministrul Sănătății.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Pe orice strada te-ai deplasa, exista 2-3 farmacii plus 2-3 sedii ale bancilor, sau chiar mai multe daca strada e mai lunga.
  Este evident ca beneficiile financiare care se obtin din vanzarea medicamentelor si din activitatea de camatarie legala a bancilor sunt exorbitante. Nu tin minte ca pe timpul crizei din 2009, sa se fi inchis vreo farmacie sau vreo banca.
  Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii, in loc sa se razboiasca cu farmacistii pentru nu stiu ce taxa clowback, sau pe nu stiu ce export de medicamente, ar trebui sa faca toate demersurile pentru a repune pe picioare Institutul Cantacuzino pentru ca acesta sa-si reia productia de vaccinuri; si ar mai trebui ca Parlamentul sa legifereze interdictia pentru producatorii farmaceutici si pentru farmacii de a-si face reclama in mass media, profitand in mod meschin si imoral de lipsa de educatie medicala a populatiei.
  Producatorii si vanzatorii de medicamente ar trebui sa aibe liber la reclame si promovarea medicamentelor doar in relatia cu medicii si unitatile medicale, in presa medicala sau in emisiunile radio-tv cu profil medical.
  Doar medicii au competenta de a recomanda unui bolnav un anumit medicament, nu farmacistii.
  Legenda potrivit careia producatorii de medicamente le ofera anumite beneficii financiare medicilor care prescriu un anumit medicament, este si stupida si lipsita de realism: poate sa ofere un producator si mama comisionului sau a beneficiilor; daca doctorul respectiv nu este convins de utilitatea medicamentului respectiv, nu-l va recomanda niciodata pacientilor sai.
  Chiar daca, de exemplu, unii doctori merg la anumite congrese de specialiatate pe banii unor producatori farmaceutici, medicii respectivi nu vor folosi niciodata un medicament sau un dispozitiv medical care sa fie inutil sau sa dauneze pacientilor.


  • Like 1
 • Că românii nu stau bine cu sănătatea, e știut; că „exagerează” cu medicamentele este o altă problemă!
  Întâi, funcționează o notabilă lipsă de educație în abordarea bolii, cuplată cu automedicația și bazată pe false „mituri”( tip antibioticele tratează virozele); apoi, sistemul sanitar de stat descurajează prezentarea la medic pentru probleme de sănătate curente.
  • Like 0
 • bluenavy check icon
  "Ipohondria romanilor" este un cliseu care suna bine aparut din nevoia de a justifica lipsa de rezultate din sistemul de sanatate romanesc. Daca priviti obiectiv si realist situatia veti vedea ca pacientii care au parte de servicii medicale eficiente (cum se intampla in mediul privat, de exemplu) care le rezolva problema rapid si la obiect nu au nici un motiv sa se duca sa isi caute singuri tratamente. Dar daca esti plimbat pe la cine stie cate cozi cine stie cate saptamani pentru o problema si aceasta nu se rezolva, omul automat isi pierde rabdarea, speranta si isi cauta alternative. Explozia pietei de suplimente si medicamente in Romania este o consecinta directa a ineficientei sistemului. Cand lucrurile se vor schimba, automat si comportamentul romanului se va schimba.
  • Like 0
 • Consumul de medicamente mai mult de trei luni, excluzând bolile cronice, poate provoca depedență.
  • Like 0
 • check icon
  Nu e vorba de rețetă aici, este vorba că românii sunt, prin excelență, ipohondri. Toată lumea se vaită, mulți iau medicamente aiurea, pe baza reclamelor de la TV. Ipohondria nu se rezolvă prin rețete, ci prin educație, inclusiv prin educație medicală.
  • Like 1
  • @
   sau mai exact romanii sunt supra chimizati si farmaceutizati de mici. Multe medicamente nu se dau fara reteta, dar eu compar cate mi-a prescris medicul in Romania sa iau zilnic tot restul vietii si zero prescrise de medicul in strainatate (sunt acelasi pacient cu aceeasi boala cronica).
   Situatia in Romania se va imbunatati medical in momentul in care va fi ilegal ca un medic sa ia comision pentru a prescrie un medicament si isi va pierde dreptul de stampila si retetar: ori vinde ori e in interesul pacientului.
   • Like 4
  • @ Claudia Olteanu
   check icon
   Eu nu am cunoscut niciun medic care să-mi fi prescris medicamente ca să se afle în treabă și ca să ia comision. Redați un clișeu neverificabil. Vă întreb: dv. personal ați întâlnit un asemenea medic? Există, da, medici care au acorduri cu anumite farmacii, le recomandă sau un medic care recomandă alt medic specialist. Asta se practică peste tot în lume.
   Ipohondria românilor nu are absolut nicio legătură cu comisioanele invocate de dv.
   • Like 1
  • @
   eu da, pneumologul care m-a legat de cortizon zilnic, 2 doze, in contract cu GlaxoSmithKline pentru Seretide. Am aflat asta abia peste un an cand...dependenta de cortizon era instalata.
   Si nu, nu se practica peste tot in lume ci in special in America. Sunt multe tari care denunta asta ( in China s-a facut puscarie pentru asta, Australia e un scandal public ca cineva din firmele de farmaceutice a trimis la presa lista neagra cu doctorii care au refuzat sa prescrie medicamente, in franta sunt carti ale unor deputati doctori cu medicamentele care nu au niciun efect, in danemarca s-au respins medicamente dar se practica in continuare in tari de lumea a3a - vezi scandalurile din Guineea Bissau etc)
   • Like 1
  • @ Claudia Olteanu
   check icon
   Am bănuit că ați avut o experiență personală. Nu mă pot pronunța, dar dacă acel medic a făcut asta intenționat, deși știa că veți deveni dependentă, fără să fie nevoie să luați cortizon (nu știu…), atunci îl puteți da în judecată pt malpraxis. Da, știu, în România nu e așa ușor.
   Când am spus «în toată lumea» nu m-am referit chiar la toate țările, dar relații ca cele descrise sunt relativ uzuale în multe țări. Așa cum singură spuneți, scandalurile sunt și în alte țări.
   Dar, să fie clar: ipohondria românilor nu are nicio legătură cu ce spuneți dv., ci cu «stilul național», cu acest bocet cotidian «vai, e rău», «vai, e nesimțire», «vai, una, vai alta», dar nimeni nu ia măsuri, bocim, ne lamentăm și… contemplăm.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult