Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Românii trebuie să știe cine i-a trecut pragul de 5 lei pentru un euro

exchange = curs - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR - referința oficială - este și el un nou maxim istoric: 4.9488. Situația din piața valutară reflectă o preocupare indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un euro. 

Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a „netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic. 

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai trebuie să spuneți că același efect se produce și dacă șeful statului strănută sau dacă guvernatorul băncii are o indispoziție stomacală.
    Articolul e o manipulare, discretă dar totuși manipulare.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Catu si cu gasca lui cascadorii leului...
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult