Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Românii trebuie să știe cine i-a trecut pragul de 5 lei pentru un euro

exchange = curs - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cursul de schimb a atins un nou nivel record, EUR/RON tranzacționându-se la București în jur de 4.95 la ora 15.15. Reperul BNR - referința oficială - este și el un nou maxim istoric: 4.9488. Situația din piața valutară reflectă o preocupare indusă de ambianța politică actuală. Instabilitatea guvernamentală ar putea pune presiune sporită pe valoarea leului, și, în condițiile actuale, ar putea ajuta la devansarea momentului de atingere sau chiar depășire a pragului de 5 lei pentru un euro. 

Înregistrăm, probabil, o prezență hotărâtă a băncii centrale pentru a „netezi” anumite influențe pe curs, însă tendința descendentă nu este simplu de oprit. Se poate întâmpla o suprapunere a unor factori sezonieri (începutul toamnei tinde să aibă conotații mai puțin favorabile leului) cu noi îngrijorări de ordin economic (efectul situației logistice și al dinamicii prețurilor, răspândirea rapidă a numărului de cazuri noi ce ar putea până la urmă impune măsuri restrictive) și, iată, și mai vizibil, în plan politic. 

Datele recente dinspre economie par să arate un risc mai ridicat de depășire a estimării de deficit în raport cu PIB, privind spre performanța relativ mai slabă față de așteptări în industrie și construcții. Situația este în dinamică accentuată, așa că informațiile noi vor fi rapid integrate în prețuri. Dacă vom vedea criza politică adâncindu-se, estimarea noastră de curs ar putea fi revizuită, niveluri în regiunea 5 - 5.05 devenind posibile chiar în sau înainte de luna octombrie.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Mai trebuie să spuneți că același efect se produce și dacă șeful statului strănută sau dacă guvernatorul băncii are o indispoziție stomacală.
    Articolul e o manipulare, discretă dar totuși manipulare.
    • Like 1
  • Nume check icon
    Catu si cu gasca lui cascadorii leului...
    • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult