Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Românul „ar fi trebuit”. A tolerat toate abuzurile, dar „ştie mai bine” fără să fi schimbat nimic

București - perspectivă aeriană

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ar fi trebuit să se însoare.

Ar fi trebuit să facă şi ea un copil.

Ar fi trebuit să rămână la vechiul serviciu.

Ar fi trebuit să rămână în ţară.

Ar fi trebuit să plece când a avut ocazia.

Ar fi trebuit să nu se opereze.

Ar fi trebuit să divorțeze.

Ar fi trebuit să rămână cu fostul soț.

Ar fi trebuit să-şi vadă de treabă.

Ar fi trebuit să-şi țină gura.

Ar fi trebuit să nu se amestece.

Cunoaşteți generațiile de experți în „ar fi trebuit”, cu liste interminabile de postulate şi sentințe? Educația îţi spune că trebuie să-i asculți şi respecți pentru că au apanajul vârstei, beneficiind pe alocuri de grizonarea dată de experiență şi tenacitate sau de ridurile pe care înțelepciunea le sapă cu bunăvoință adânc şi ireversibil. Realitatea îți dă însă ghes să-ți pui nişte mari întrebări istorice şi existențiale legate de toţi aceşti post-gânditori sau post-judecători cu ciocănele mici şi multe, care bat verdicte şi prejudecăți în corola de presiuni a universului, apropiat sau îndepărtat.

George Bernard Shaw spunea că optimistul a inventat avionul, iar pesimistul a inventat paraşuta. Şi unul, şi altul contribuie la societate. Singurul lucru la care au contribuit generațiile de români „ar fi trebuit” este propăşirea unor metehne seculare, glorificate în Miorița şi „România sfântă”, cum era scris zilele trecute pe un afiş mare la intrarea unei şcoli din sectorul 1.

Unde au fost când „ar fi trebuit” ca toate ororile comunismului să fie oprite în acte de solidaritate cu marile noastre valori strămoşeşti: bunătatea, stima de sine, dorința de libertate?! Copil crescut în comunism, am şi eu lista mea de „ar fi trebuit” pentru toate aceste generații de specialişti în capra vecinului, mai ales în aceste zile în care amintirile Revoluției stârnesc un amalgam dureros de emoții şi visuri spulberate:

- Ar fi trebuit să vă convingă mai tare lupta pentru libertate a Doinei Cornea decât blănurile Elenei Ceauşescu.

- Ar fi trebuit să fiți în stradă lângă studenții din Iaşi şi Braşov în 1987.

- Ar fi trebuit să nu vă consolați cu gândul că şi vecinul moare de frig şi de foame.

- Ar fi trebuit să nu vă lăsați seduşi în cel mai abuziv sistem din blocul ex-sovietic.

- După Revoluție, ar fi trebuit să ascultaţi mai atent ce au de spus românii „care n-au mâncat cu noi salam cu soia”.

- Ar fi trebuit să votați mai degrabă o viziune de țară decât un litru de ulei şi un kilogram de făină.

Ar fi trebuit să blocați în nenumărate rânduri singurul proiect de țară dus până la capăt impecabil de mai-marii noștri din România bulversată: cel mai ostentativ muzeu al corupției în aer liber. Îl vizităm zilnic în Românica, fără să plătim bilet de intrare, pentru că tururile ghidate de nervi și frustrare sunt gratis, bonus din partea voastră... şi a autorităților. În schimb, suntem taxați lunar opulent pentru curajul și încăpățânarea de a rămâne locuitori ai acestei Rezervații Naturale de Inconsecvență și Tupeu.

AR FI TREBUIT... şi atunci s-ar fi povestit... DIFERIT. Nu despre o țară în care se îngrămădesc haotic blocuri construite pe foste locuri de joacă sau în coasta unor monumente importante. Nu despre carnete de conducere și autorizații luate pe șpagă. Nu despre studii falsificate, diplome furate, drumuri neterminate, fonduri relocate și contracte aranjate. Nu despre personaje reprezentate de neamuri, nași, fini, amante, foști membri de partid și actuali membri de partid, pile cu ștaif și cunoștințe cu prestanță. Nu despre această castă de Îndreptățiți care ne-a exilat pe noi, vulgul, în lipsa de perspective și de predictibilitate.

Tot ce-ar fi trebuit n-ați ştiut sau ați ezitat să faceți.

Anul trecut, în decembrie, în cadrul unui proiect numit „Darul cărții” duceam nişte poveşti unor copii de la un centru din Ferentari. „N-ar fi trebuit să le duci, o să le pună pe foc acasă!”, au sărit diferite voci cu experiență. Optimistul îşi spune că dacă viața unui singur copil devine mai bună pornind de la o carte, merită să meargă mai departe. Pesimistul îşi spune că dacă o poveste aduce pentru trei secunde un zâmbet de bucurie, acțiunea îşi găseşte rostul. Românul „ar fi trebuit” lasă lumea în mizeria şi fatalitatea care i-au fost date în moara fără noroc, cu certitudinea că acestea sunt calea, adevărul şi viața. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dorin check icon
    Ca să faci ceva cu adevărat , trebuie să gândești ,dar majoritatea românașilor zombificați de Ceașcă și de șobolanimea roșie de partid nu au fost obișnuiți să gândească singuri.
    • Like 1
    • @ Dorin
      Acest website (republica.ro) este unul serios. „Plagierea” părelnicilor de pe Facebook cred că nu este la locul ei aici. Limbajul d-tale („românașilor”, „Ceașcă”, „șobolănimea”) este un alt aspect al culturii de mahala nepotrivită „clubului” republica.ro. Că d-ta ai fi unul care „gândește singur” este o foarte tristă autoamăgire. Nu ar strica o aprofundare a sensurilor expresiei „analfabet funcțional”
      • Like 0
    • @ Radu Grigore
      Dorin check icon
      Păi pentru cine era dedicat comentariul nu înțelege decât acest fel de limbaj , creierul lor nu poate procesa limbajul academic.Nu-ți place poți să te muți la Academia Română .
      • Like 2
  • Autoarea nu are căderea să spună că „românii ar fi trebuit să...”. Pur și simplu pentru că nu autoarea a făcut revoluția (fie ea și îndoielnică) din 1989 . Dacă are cuget liber (nu doar intenții bune) „autoarea ar fi trebuit să” scrie despre cum „românii ar trebui să recupereze” (greu acum, aproape imposibil!) tot ce li s-a furat de către actualii conducători „educați” - alături de toată populația slobozită în anarhia goanei după îmbogățirea peste noapte - la „școala” occidentului de unde s-au îmbibat doar cu ce are capitalismul mai rău, mai urât, mai inuman (și are destule de-astea!). Expresia „Homo homini lupus est” e veche, dar capitalismul (și mai ales cel „original” românesc postrevoluționar) și-a făcut din ea deviza de bază. Așa că autoarea „ar fi trebuit” să-și ancoreze... profundele sale cugetări în trecutul imediat. Prin comunism au trecut multe ale popoare, dar nu au pus în locul acestuia o așa hidoasă orânduire socială anarhică restauratoare a sclavagismului. De exemplu, acum, prin intermediul speculei și pandemiilor de tot felul, bogățiile materiale ale omenirii sunt dirijate (ajung) la o mână de viitori stăpânitori de sclavi. În legătură cu prezentul să ne spună autoarea (expertă în „ar fi trebuit”) ce românul „ar trebui”.
    • Like 3
  • Corina check icon
    Revolta de la Brașov din 1987 a fost declanșată și susținută de muncitori. Cu solidarizarea ulterioară a câtorva studenți, repede reduși la tăcere de Securitate.
    • Like 0
    • @ Corina
      Revolta muncitorilor din Brasov, noiembrie 1987 a fost precedata de revolta studentilor din Iasi din februarie 1987 (taica google va poate da o multime de detalii). la revolta studentilor nu s-au solidarizat nici macar cativa muncitori, daca tot ati facut diferentele astea
      • Like 0
    • @ Vasile Ostaciuc
      Corina check icon
      „Ar fi trebuit să fiți în stradă lângă studenții din Iaşi şi Braşov în 1987.” De aici se înțelege că studenții au fost actorii principali și la Brașov, ceea ce e fals.
      • Like 0
    • @ Corina
      ca sa simplific situatia, la Iasi, in februarie 1987, studentii au fost ,,actorii,, principali si la Brasov, in noiembrie, muncitorii au avut ,,rolul,, preponderent
      • Like 0
  • E foarte trist si absurd, dar ceea ce nu spuneti este cum TOTUL a putut ajunge aici cu ajutorul MANIPULARII !!! Daca nu invatam sa luptam impotriva manipularii, aici vom ramane!!! Mafia postdecembrista a fost cea care a avut in maini fraiele televiziunilor si ale presei in general. Cu aceste instrumente modelezi o tara !!!!!!!!
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult