Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Război în Ucraina. Forțele armate ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului

Atac asupra Ucrainei

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat joi în zori o operaţiune militară în Ucraina, pentru a-i „apăra pe separatiștii” din estul țării. El a lansat o amenințare la adresa celor tentați să se implice pentru a opri agresiunea: „Trebuie sa știți ca răspunsul Rusiei va fi imediat. Și va duce la asemenea consecințe cu care nu v-ați mai confruntat. Sper ca am fost auzit.” 

UPDATE: Forțele armate ruse au preluat controlul asupra Cernobîlului, a anunțat un oficial ucrainean. 

„Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranță după un atac total inutil al rușilor”, a declarat consilierul prezidențial Mikhail Podoliak pentru Reuters.

„Aceasta este una dintre cele mai grave amenințări din Europa de astăzi”, a spus acesta.

UPDATE: Potrivit președinției ucrainene, peste 40 de soldați ucraineni au fost uciși în bombardamentele rusești.

UPDATE: Multiple explozii au fost auzite la Odessa, informează BBC.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a condamnat, la finalul ședinței CSAT, „violența armată masivă” comisă de Rusia împotriva unui stat independent și suveran. Șeful statului a reamintit garanțiile de securitate de care beneficiază România și a afirmat că țara noastră nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina: „Niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă. Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni. Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate”, a transmis Iohannis.

UPDATE: Harta atacurilor rusești în Ucraina. Foto: Live UAmap

UPDATE: Președintele Maia Sandu a anunțat că Republica Moldova intră în stare de urgență. „În această dimineață Rusia a lansat atacuri asupra țării vecine, încălcând flagrant legile internaționale. Am cerut Parlamentului să declare stare de urgență și am convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării”, a declarat Maia Sandu.

UPDATE: Coloane de mașini s-au format pe străzile din Kiev, capitala Ucrainei. Oamenii se grăbesc să plece către vest, sperând să găsească siguranță în zone ale țării mai aproape de Polonia și trupele NATO, scrie The New York Times.

Foto: Twitter The New York Times / Getty Images

UPDATE: KIevul spune că Ucraina a fost atacată atât dinspre granița cu Rusia, cât și dinspre cea cu Belarus, dar și dinspre Crimeea. Un video prezentat de CNN arată vehicule militare intrând în Ucraina din Belarus.

UPDATE: Ministerul rus Al apărării a negat că ar fi atacat orașele ucrainene – spunând că vizează infrastructura militară și apărarea aeriană cu „arme de înaltă precizie”, a declarat ministerul agenției de presă de stat, RIA, conform BBC.

Mașină de poliție pe străzile din Kiev. Foto: AFP via Profimedia

UPDATE: La Kiev se aud sirenele. Echipa CNN aflată la Kiev arată traficul auto intens din Capitală, cu mașinile îndreptându-se spre o singură direcție: vest.

UPDATE: Președintele Ucrainei Zelensky a confirmat informațiile despre atacurile cu rachete în țară, potrivit unui raport Reuters.

El spune că Rusia a tras cu rachete asupra infrastructurii Ucrainei și asupra polițiștilor de frontieră.

UPDATE:

Echipa CNN din Kiev spune că aude mai multe explozii puternice în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei. 

Exploziile se aud din partea de est, unde este aeroportul orașului.

„Un flux constant de explozii puternice” a fost raportat și de echipa CNN din Harkiv, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării.

UPDATE:

Președintele american Joe Biden a denunțat „atacul nejustificat” al Rusiei asupra Ucrainei.


„Președintele Putin a ales (să lanseze) un război premeditat ce va antrena suferințe și pierderi umane catastrofale”, a transmis Biden într-un comunicat.

„Rusia, de una singură, este responsabilă de moartea și distrugerea pe care acest atac le va provoca”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

„Am luat decizia unei operațiuni militare speciale”, a anunțat Vladimir Putin într-o declarație surpriză la televiziune, susținuță cu puțin timp înainte de ora 05.00.

„Scopul său este de a proteja oamenii, care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de 8 ani. Vom încerca să demilitarizăm și denazificăm Ucraina", mai spune liderul de la Kremlin.

Putin a denunțat încă o dată un „genocid” orchestrat de Ucraina în estul țării și a adus ca argument apelul la ajutor făcut de separatiști în cursul nopții, precum și politica agresivă a NATO față de Rusia și al cărei instrument ar fi Ucraina.

Liderul de la Kremlin se adresează totodată soldaților ucraineni, spunându-le: „Vă cer să depuneți armele”, dându-le apoi asigurări că astfel vor putea „părăsi câmpul de luptă fără impedimente”.

Vladimir Putin a mai susținut și că nu vrea o „ocupare” a Ucrainei, ci o „demilitarizare” a sa.

Apoi, el se adresează celor „care vor încerca să interfereze cu noi (...), trebuie să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe cum nu ați mai văzut”.

„Sunt sigur că soldații și ofițerii Rusiei își vor îndeplini datoria cu curaj”, a mai spus el, adăugând că securitatea țării este garantată”.

Putin nu a oferit însă detalii privind amploarea acestei operațiuni militare în Ucraina, dacă va fi limitată la estul țării sau va fi mai extinsă.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Da domnilor a fost aici de la inceput in Bacau Romania iar factorul ca intreg popular decizional mediatic etc. au mintit CA PORCII la orice minut protejand idila. Mai mult se muta de colo colo si in imprejurimile jud.Bacau s-au schimband locuinte pentru asi trai MINCIUNA si a evita un adevar dureros....si anume : ca a devenit o CURVA la discretia unor armasari producatori de senzatii datatoare de viata....feromonul de a fi in centrul atentei permanent prin umilirea celor supusi transformandu-i in unelte folositoare cu totii stiind ca "regularizarea" se facea la acelasi individ pluri-potentat. ( modovanul cu palosul gros ). Deci pe scurt asta-i povestea intregii situatii mirositoare a rahat de bou pe peronul garii plecari veniri din aer plecari veniri din masini plecari veniri toti fiind COMPLICI in acelasi CIRC amoros producator de atatea si atatea ANOMALII. O urare pentru Romania : ati devenit prima tara din lume la productia de SPERMA si la recoltarea de SPERMA pe cap de locuitor. FELICITARI !!!
    • Like 1
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Ați greșit, ca întotdeauna, destinatarul cu comentariile dumneavoastră inepte...
      • Like 6
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Dorin check icon
      Delir.
      • Like 2
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Nu inteleg de ce atata suparare. Este vorba numai de PROGRES ! ( ma amuz copios )
      • Like 0
    • @ Dorin
      Stii tu domnle ce este acela "DELIR" ?....cand traiesti sau traiti cu capul in borcanul cu pastile servite la ore exacte de "mood" feminin ?. Macar informeaza-te din surse sigure de ce a inceput acest razboi eu numai v-am expus mura-n gura varianta romanesca PE DIRECT fara floricele scose din context.
      • Like 0
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Mai era unul pe-aici mai demult, Narcis Purice Teofil parcă, tot așa delirant ...
      Bine că nu ne mai obosește !
      Sau cumva sunteți același personaj ??
      • Like 1
    • @ razvan.novac@gmail.com
      Ba baiatule daca nu ai observat este razboi iar rusii sunt intr-un scurt viitor granita in granita cu noi DA! Tie nu-ti vine un fior rece asa pe sira spinarii ? Altceva : dupa spusele matale impresia este ca acest spatiu virtual iti/va apartine asa ca si cum un caine isi marcheaza teritoriul prin urinare...cat se poate de eronat dupa umila mea parere. Si da judecand dupa dezinteresul romanilor de rand asupra acestei atrocitati tip razboi care-i va implica direct la un moment dat in oglinda cu vesnica sarbatoare a dragostei dragobeti si ghilimele "oameni beti" pot sa spun prin analogie metaforica ca CULTIVAREA DE SPERMA este un mod de viata autohton la romani mai important decat orice alt eveniment extern sau de anvergura. Multumit ?. n-am nici o treaba cu vreun martalog care ti-a lasat mata o anumita impresie. Am treaba in schimb cu PROSTIA in stare pura.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult