Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

S-a dat Legea mirosurilor pentru prevenirea „disconfortului olfactiv”

miros - Foto Vince/Bois-Gibert/ BSIP / Profimedia)

Foto Vince/Bois-Gibert/ BSIP / Profimedia

În Monitorul Oficial din 13 iulie 2020 a fost republicată Legea nr. 123 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecția mediului, în sensul introducerii definiţiei disconfortului olfactiv şi a măsurilor de gestionare a acestui tip de poluare precum prevenirea, reducerea şi chiar sistarea funcţionării instalaţiilor şi activităţii factorilor ale căror emisii produc un disconfort olfactiv care depăşeşte normele admise.

De când mă ştiu sunt sensibilă faţă de mirosuri, unele provocându-mi chiar rău fizic. Nu suport miasma care coboară vara, pe caniculă, de la cocinele de porci din ogrăzile de pe dealul învecinat cartierului unde locuiesc, după cum mi se face rău când trec pe lângă abator, dar îmi provoacă greaţă şi mirosul de benzină, ba chiar şi parfumul crinilor din vază. Totuşi, nu cred că aş fi remarcat adoptarea legii mai sus pomenite – pe care presa a botezat-o „Legea mirosurilor” – dacă nu mă întreba soţul meu (făcând haz de necaz): „Ce ne facem dacă te reclamă vecinii că iar ai ars mâncarea şi ne trezim cu o amendă?!” Adevărul e că în casa scărilor plutesc tot felul de mirosuri, în afara celor de mâncare arsă sau de lapte dat în foc (care nu pornesc numai de la apartamentul nostru). Adulmecând cu atenţie, poţi identifica destul de corect meniul fiecărei familii.

Dacă treci pe stradă în miez de toamnă, prin geamurile bucătăriilor de la parter iese mirosul ademenitor de salată de vinete sau de zacuscă, în prag de iarnă se simte izul înţepător al verzei murate şi mirosul de vin nou, abia oprit din fermentaţie, ambele urcând din subsolurile termice metamorfozate în pivniţe. Până la urmă chiar şi cartierul meu de blocuri din Cluj e ca un sat mai măricel.

„Legea mirosurilor” nu se referă la mirosurile casnice şi inofensive, ci la disconfortul olfactiv poluant care afectează calitatea aerului şi are repercusiuni negative asupra sănătăţii populaţiei, stabilind şi amenzi usturătoare între 7.500 și 15.000 de lei pentru persoane fizice și între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.

E cât se poate de limpede că acest act normativ nu vizează locatarul obişnuit (deşi în alte ţări – Italia, de exemplu – au existat cazuri de condamnare în justiţie a persoanelor care-şi deranjau constant vecinii cu mirosuri neplăcute), dar mi-am propus totuşi să apelez mai des la timer atunci când gătesc şi să nu mă eternizez la computer atunci când am ceva pe foc.

Este interesant de remarcat că olfactometria sau metoda de determinare a intensităţii mirosurilor nu se poate practica doar cu ajutorul aparaturii, fiind necesară şi intervenţia factorului uman (vezi aici, aici și aici, aici). Specialistul „olfactolog” trebuie să aibă nasul fin, după cum degustătorul de vinuri sau de cafea are simţul gustativ foarte dezvoltat şi exersat.

Adoptarea acestui act normativ în plină pandemie de Covid 19 mi s-a părut o ironie a sorţii, având în vedere că unul dintre semnele timpurii ale contaminării de această boală perfidă este tocmai … diminuarea mirosului.

Deunăzi, mergând pe jos în oraş (cale de vreo 3 kilometri) am adulmecat cu frenezie – în ordine cronologică – mirosul salatei de castraveţi proaspeţi (cu cimbru şi mărar) care ieşea pe geamul unei bucătării, o boare înţepătoare de soluţie de permanent care se strecura prin uşa deschisă a unui salon de coafură, miasma de resturi emanată de o pubelă de gunoi scoasă în faţa unei case, mirosul de fier tăiat cu fierăstrăul mecanic (cineva îşi repara poarta), mirosul de iarbă proaspăt cosită, amestecat cu cel de motorină, dintr-o curte unde se tundea iarba cu cositoarea mecanică, aroma de caramel de la laboratorul de cofetărie, o pală de parfum intens cu uşoare note de sudoare, lăsată în urmă de o domnişoară care m-a depăşit în pas vioi…

Am trecut în revistă toate mirosurile (plăcute sau mai puţin plăcute) întâlnite în cale, cu bucuria de a constata, la fiecare adulmecare, că simţul meu olfactiv nu e diminuat. În consecinţă, nu m-am contaminat cu temutul coronavirus.

Cât despre Legea mirosurilor, se pare că deocamdată nu poate fi pusă în aplicare, întrucât cadrul legislativ este incomplet, în schimb s-a dovedit un bun pretext pentru a scrie despre bucuria de a mirosi.

Citiți mai mult pe baabel.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Excesul de legiferare este o expresie a incapacității intelectuale de a accepta diversitatea ființei umane, a neîncrederii în capacitatea celorlați de a acționa și de a se manifesta în mod civilizat și cu respect față de celălalt, dar mai ales este o modalitate exploatată în scop electoral. Astfel s-a ajuns să se emită legi speciale privind construcția unor autostrăzi al căror efect a fost zero barat chiar și pe plan electoral, s-au legiferat înființarea unor structuri naționale de parchet pe lângă prevederile constituționale ( DIICOT, DNA, DNA pentru păduri ), iar în ceea ce privește legea adusă în discuție este inutilă pentru că mirosul dăunător este incriminat de legea privind poluarea mediului înconjurător.
    • Like 1
  • Mirosul ,,este un simt al omului sanatos care iti creeaza o stare de confort ,Se spune ca,, cei carora le dispare simtul mirosului ,ar fi predispusi la boala Altzheimer ,,o boala cumplita ai foarte urata .Da in democratie ,ne putem astepta la tot felul de Legi mai mult sau mai putin ciudate , Imi amintesc , un fapt din zona Clujului ,mai precis in Comuna --oras Floresti care s-a dezvoltat foarte rapid construind blocuri lanaga blocuri ,fara numkar si controlul autoritatilor,langa o fosta ferma de gaini , care emana un miros ingrozitor de urat , de la fecale gainilor ,, Asociatiile de locatarii ,nu mai suportau si au actionat in judecata firma Oncos , La care firma a raspuns foarte logic ,cu un mare bener montat pe acoperisul haelelor ,,,, NOI AM FOST AICII PRIMII ,,, Da foarte adevarat , dar coruptia era mai mare la cel moment in randul autoritatilor din Primarii ,care au dat avizul ptr construire !! Pana la urma firma a fost obligata ,sa-si mute , efectivul in alta parte , si viata merge inainte ,ia r oamenii acum respira un aer , plin de noxele masinilor ,
    • Like 4

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult