Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

S-a dus timpul facturilor mici la curent și la gaz

energie electrica - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu 

Prețul la energie plafonat prin compensare pentru un consum între 100 kWh și 255 kWh este de 0,80 lei cu TVA inclus.

Astăzi, există în piață companii din energie (Enel, de exemplu) care oferă energie electrică consumatorilor casnici cu prețuri în jur de 4 lei, în funcție de tipul de abonament ales. Cu toate taxele (cogenerare etc.), te apropii de 5 lei kWh.

Cu alte cuvinte, statul compensează astăzi din buget această diferență enormă de preț: vreo 4 lei/ kWh.

De unde o face? Din banii noștri. Din taxele și impozitele noastre. Din lucruri care nu se mai întâmplă.

Ca să înțelegeți mai bine, diferența de 4 lei pleacă spre companiile din energie (80% din producția de energie este de stat, 100% din transportul energiei este de stat) dinspre:

1. Pensii: care nu se mai majorează cu rata inflației (inflația la pensionari este cu mult peste 15%, ei nu mai cumpără multe din coșul de bunuri pe baza căruia se calculează IPC);

2. Investiții: nu mai terminăm rapid proiectele din energie esențiale cum ar fi CEO Oltenia pe gaz sau Iernut (tot pe gaz);

3. Cofinanțarea proiectelor din fonduri europene (inclusiv PNRR) care duce la pierderea unor sume importante pentru care nu găsim cofinanțare în buget.

...

Statul nu poate ține foarte mult în picioare această schemă. De aia a și început să uite pe drum tot felul de categorii pentru care nu vrea să mai acorde compensare. E normal și e semn că măsura adoptată este nesustenabilă pentru o economie fragilă ca a noastră.

Soluția ar fi să nu îi mai minți sau să nu îi mai amăgești pe români. Să le spui adevărul în față. S-a dus timpul facturilor mici la curent și la gaz. Vom plăti sute de lei pe cele două! Esențial acum este să te concentrezi pe două lucruri: pe investiții și pe grupurile de consumatori vulnerabili. Nu ai cum să îi salvezi pe toți. Nu ai cum să ai resurse pentru toți, ele sunt mereu limitate.

Acesta este unul dintre cei mai fierbinți cartofi din mâna coaliției PSD - PNL. Ambele partide știu că multe voturi depind de gestionarea acestei probleme. Pentru care nu au soluții. Iar soluția de avarie începe să ajungă la fundul sacului. Culmea, în prag de iarnă!

Notă: În poză este tariful de astăzi la unul din produsele Enel. Iar calculul făcut de Enel este pe un consum de circa 100 - 120 kWh, un consum mic, mai ales pentru familiile cu mai mulți copii sau care au persoane în vârstă în întreținere.

Sursa Facebook Cristian Păun

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cristi check icon
    Domnule profesor, cu tot respectul, este o analiza extrem de simplistă și cumva păguboasă. Adică ar trebui sa ne obișnuim, nu ? Eu cred că nu. De ce au crescut prețurile ? A crescut consumul într-un așa hal ? Nu cred. Este o degringoladă in parte ajutata și de măsurile păguboase inclusiv la nivel european. Se pare că mai marii Europei au gandit-o cumva, dar nu le-a ieșit. Mie foarte greu sa cred că sunt incompetenți... Nu știu...

    Dar vremea facturilor mici la energie nu a trecut. Asta daca vrem sa progresăm, să ne dezvoltăm, să mergem înainte. Altfel, rămânem la limita de supraviețuire și scopul nostru rămâne să câștigăm bani să plătim facturi.

    Ați pus acea poza. Oare nu v-ați gândit că anumiți actori din piață trag kwh-ul in sus, pentru că oricum statul compensează facturile, indiferent la ce preț ajunge kwh? Este doar o presupunere...

    Ar mai fi câteva presupuneri de discutat, cum că mulți furnizori au achiziționat cantități mari de energie pe care încă nu le vând, în speranța că prețurile vor mai creste... Cine le-o creste, iarăși nu știm, klingonienii, marțienii, ceva extraterestru, oricum...
    • Like 0
  • Zicea bine cineva că la noi nu e o criză de energie, ci o criză a facturilor la energie. S-a a juns la o adevărată demență, care nu se justifică decât prin specula terților cu energia produsă în unele cazuri chiar foarte ieftin. Eu zic că vremea facturilor mici nu ar trebui să fi trecut. Nu dacă suntem normali la cap și facem politică în folosul oamenilor. Dar din păcate în ultima vreme nu se mai prea întâmplă asta. Și nu numai în România, ci în toată lumea.
    • Like 3
  • Nume check icon
    Prin urmare singura solutie este scapa cine poate si cine nu sa crape. Cam aceasta este politica liberala in care piata regleaza tot. Asa s-a spus si cu liberalizarea energiei in timpul guvernului Orban ca va duce la scaderea preturilor pentru ca va exista o competitie intre furnizori?! Si nu s-a intamplat. Fostul Dvs. sef onorific in timpul caruia s-a intamplat liberalizarea ce zice? Tot marele partid "istoric" liberal ce zice? Cine trebuie sa plateasca? Ah, imi cer scuze, abia acum mi-am data seama ca noi trebuie sa platim de fapt pentru incompetenta si impostura tututor politicienilor pentru ca noi suntem de vina ca i-am ales.
    • Like 0
  • Mihai check icon
    Daca 80% este la stat inseamna ca statul muta banii dintr-un buzunar in altul. Situatia este oarecum similara cu cea din cazul carburantilor unde statul practic renunta la veniturile marite, rezultate din taxele procentuale. Totul pentru a tine inflatia jos pentru ca avem o situatie exceptionala care ar putea fi radical diferita in cateva luni. Si atunci ce faci? Ca preturile dupa ce au crescut dramatic nu vor mai scadea la nivelul initial.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult