Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

S-a dus timpul facturilor mici la curent și la gaz

energie electrica - Inquam Photos / Virgil Simonescu

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu 

Prețul la energie plafonat prin compensare pentru un consum între 100 kWh și 255 kWh este de 0,80 lei cu TVA inclus.

Astăzi, există în piață companii din energie (Enel, de exemplu) care oferă energie electrică consumatorilor casnici cu prețuri în jur de 4 lei, în funcție de tipul de abonament ales. Cu toate taxele (cogenerare etc.), te apropii de 5 lei kWh.

Cu alte cuvinte, statul compensează astăzi din buget această diferență enormă de preț: vreo 4 lei/ kWh.

De unde o face? Din banii noștri. Din taxele și impozitele noastre. Din lucruri care nu se mai întâmplă.

Ca să înțelegeți mai bine, diferența de 4 lei pleacă spre companiile din energie (80% din producția de energie este de stat, 100% din transportul energiei este de stat) dinspre:

1. Pensii: care nu se mai majorează cu rata inflației (inflația la pensionari este cu mult peste 15%, ei nu mai cumpără multe din coșul de bunuri pe baza căruia se calculează IPC);

2. Investiții: nu mai terminăm rapid proiectele din energie esențiale cum ar fi CEO Oltenia pe gaz sau Iernut (tot pe gaz);

3. Cofinanțarea proiectelor din fonduri europene (inclusiv PNRR) care duce la pierderea unor sume importante pentru care nu găsim cofinanțare în buget.

...

Statul nu poate ține foarte mult în picioare această schemă. De aia a și început să uite pe drum tot felul de categorii pentru care nu vrea să mai acorde compensare. E normal și e semn că măsura adoptată este nesustenabilă pentru o economie fragilă ca a noastră.

Soluția ar fi să nu îi mai minți sau să nu îi mai amăgești pe români. Să le spui adevărul în față. S-a dus timpul facturilor mici la curent și la gaz. Vom plăti sute de lei pe cele două! Esențial acum este să te concentrezi pe două lucruri: pe investiții și pe grupurile de consumatori vulnerabili. Nu ai cum să îi salvezi pe toți. Nu ai cum să ai resurse pentru toți, ele sunt mereu limitate.

Acesta este unul dintre cei mai fierbinți cartofi din mâna coaliției PSD - PNL. Ambele partide știu că multe voturi depind de gestionarea acestei probleme. Pentru care nu au soluții. Iar soluția de avarie începe să ajungă la fundul sacului. Culmea, în prag de iarnă!

Notă: În poză este tariful de astăzi la unul din produsele Enel. Iar calculul făcut de Enel este pe un consum de circa 100 - 120 kWh, un consum mic, mai ales pentru familiile cu mai mulți copii sau care au persoane în vârstă în întreținere.

Sursa Facebook Cristian Păun

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cristi check icon
  Domnule profesor, cu tot respectul, este o analiza extrem de simplistă și cumva păguboasă. Adică ar trebui sa ne obișnuim, nu ? Eu cred că nu. De ce au crescut prețurile ? A crescut consumul într-un așa hal ? Nu cred. Este o degringoladă in parte ajutata și de măsurile păguboase inclusiv la nivel european. Se pare că mai marii Europei au gandit-o cumva, dar nu le-a ieșit. Mie foarte greu sa cred că sunt incompetenți... Nu știu...

  Dar vremea facturilor mici la energie nu a trecut. Asta daca vrem sa progresăm, să ne dezvoltăm, să mergem înainte. Altfel, rămânem la limita de supraviețuire și scopul nostru rămâne să câștigăm bani să plătim facturi.

  Ați pus acea poza. Oare nu v-ați gândit că anumiți actori din piață trag kwh-ul in sus, pentru că oricum statul compensează facturile, indiferent la ce preț ajunge kwh? Este doar o presupunere...

  Ar mai fi câteva presupuneri de discutat, cum că mulți furnizori au achiziționat cantități mari de energie pe care încă nu le vând, în speranța că prețurile vor mai creste... Cine le-o creste, iarăși nu știm, klingonienii, marțienii, ceva extraterestru, oricum...
  • Like 0
 • Zicea bine cineva că la noi nu e o criză de energie, ci o criză a facturilor la energie. S-a a juns la o adevărată demență, care nu se justifică decât prin specula terților cu energia produsă în unele cazuri chiar foarte ieftin. Eu zic că vremea facturilor mici nu ar trebui să fi trecut. Nu dacă suntem normali la cap și facem politică în folosul oamenilor. Dar din păcate în ultima vreme nu se mai prea întâmplă asta. Și nu numai în România, ci în toată lumea.
  • Like 3
 • Nume check icon
  Prin urmare singura solutie este scapa cine poate si cine nu sa crape. Cam aceasta este politica liberala in care piata regleaza tot. Asa s-a spus si cu liberalizarea energiei in timpul guvernului Orban ca va duce la scaderea preturilor pentru ca va exista o competitie intre furnizori?! Si nu s-a intamplat. Fostul Dvs. sef onorific in timpul caruia s-a intamplat liberalizarea ce zice? Tot marele partid "istoric" liberal ce zice? Cine trebuie sa plateasca? Ah, imi cer scuze, abia acum mi-am data seama ca noi trebuie sa platim de fapt pentru incompetenta si impostura tututor politicienilor pentru ca noi suntem de vina ca i-am ales.
  • Like 0
 • Mihai check icon
  Daca 80% este la stat inseamna ca statul muta banii dintr-un buzunar in altul. Situatia este oarecum similara cu cea din cazul carburantilor unde statul practic renunta la veniturile marite, rezultate din taxele procentuale. Totul pentru a tine inflatia jos pentru ca avem o situatie exceptionala care ar putea fi radical diferita in cateva luni. Si atunci ce faci? Ca preturile dupa ce au crescut dramatic nu vor mai scadea la nivelul initial.
  • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult