Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
Prețul la energie plafonat prin compensare pentru un consum între 100 kWh și 255 kWh este de 0,80 lei cu TVA inclus.
Astăzi, există în piață companii din energie (Enel, de exemplu) care oferă energie electrică consumatorilor casnici cu prețuri în jur de 4 lei, în funcție de tipul de abonament ales. Cu toate taxele (cogenerare etc.), te apropii de 5 lei kWh.
Cu alte cuvinte, statul compensează astăzi din buget această diferență enormă de preț: vreo 4 lei/ kWh.
De unde o face? Din banii noștri. Din taxele și impozitele noastre. Din lucruri care nu se mai întâmplă.
Ca să înțelegeți mai bine, diferența de 4 lei pleacă spre companiile din energie (80% din producția de energie este de stat, 100% din transportul energiei este de stat) dinspre:
1. Pensii: care nu se mai majorează cu rata inflației (inflația la pensionari este cu mult peste 15%, ei nu mai cumpără multe din coșul de bunuri pe baza căruia se calculează IPC);
2. Investiții: nu mai terminăm rapid proiectele din energie esențiale cum ar fi CEO Oltenia pe gaz sau Iernut (tot pe gaz);
3. Cofinanțarea proiectelor din fonduri europene (inclusiv PNRR) care duce la pierderea unor sume importante pentru care nu găsim cofinanțare în buget.
...
Statul nu poate ține foarte mult în picioare această schemă. De aia a și început să uite pe drum tot felul de categorii pentru care nu vrea să mai acorde compensare. E normal și e semn că măsura adoptată este nesustenabilă pentru o economie fragilă ca a noastră.
Soluția ar fi să nu îi mai minți sau să nu îi mai amăgești pe români. Să le spui adevărul în față. S-a dus timpul facturilor mici la curent și la gaz. Vom plăti sute de lei pe cele două! Esențial acum este să te concentrezi pe două lucruri: pe investiții și pe grupurile de consumatori vulnerabili. Nu ai cum să îi salvezi pe toți. Nu ai cum să ai resurse pentru toți, ele sunt mereu limitate.
Acesta este unul dintre cei mai fierbinți cartofi din mâna coaliției PSD - PNL. Ambele partide știu că multe voturi depind de gestionarea acestei probleme. Pentru care nu au soluții. Iar soluția de avarie începe să ajungă la fundul sacului. Culmea, în prag de iarnă!
Notă: În poză este tariful de astăzi la unul din produsele Enel. Iar calculul făcut de Enel este pe un consum de circa 100 - 120 kWh, un consum mic, mai ales pentru familiile cu mai mulți copii sau care au persoane în vârstă în întreținere.
Sursa Facebook Cristian Păun
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dar vremea facturilor mici la energie nu a trecut. Asta daca vrem sa progresăm, să ne dezvoltăm, să mergem înainte. Altfel, rămânem la limita de supraviețuire și scopul nostru rămâne să câștigăm bani să plătim facturi.
Ați pus acea poza. Oare nu v-ați gândit că anumiți actori din piață trag kwh-ul in sus, pentru că oricum statul compensează facturile, indiferent la ce preț ajunge kwh? Este doar o presupunere...
Ar mai fi câteva presupuneri de discutat, cum că mulți furnizori au achiziționat cantități mari de energie pe care încă nu le vând, în speranța că prețurile vor mai creste... Cine le-o creste, iarăși nu știm, klingonienii, marțienii, ceva extraterestru, oricum...