Foto Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
Eșecul militar al Ucrainei, care se prefigurează deja, este de fapt eșecul strategic al țărilor occidentale. Afirmații de genul că avem un eșec al contraofensivei, dar un succes al apărării, care a oprit înaintarea trupelor Kremlinului, nu rezolvă problema de fond. Este o afirmație mai degrabă cu consecințe teoretice decât tactice. În cel mai fericit caz, mai ales dacă - Doamne ferește - și Trump va avea un cuvânt de spus, Ucraina e posibil să piardă actualele teritorii aflate sub ocupație. Pe fondul incapacității vestului de a o susține financiar și cu tehnică militară, chiar și Kievul ar putea fi amenințat. Depinde cât de repede va deveni disponibilă pentru negocieri dictate în termeni rusești, din păcate. Iar acest fund al sacului, atins mult prea devreme, este cauzat de incapacitatea țărilor NATO de a pricepe tabloul general. Este rezultatul unei naivității de neînțeles. Europa civilizată și SUA au eșuat prin reacțiile întârziate pe care le-au avut, prin modul treptat și ineficient în care au instituit sancțiunile economice împotriva Rusiei. De asemenea, prin subestimarea unui adversar perfid și rezilient, corelat cu creditarea excesivă a populației civile care nu are curajul de a-și ridica măcar glasul împotriva lui Putin. Ca să nu mai vorbim de numărul mult mai redus al rușilor care îl condamnă, față de ce credea și spera vestul. Astfel de surprize găsește occidentul chiar și în propria sa ogradă, vezi Austria și Ungaria. Or, ca să fim corecți, Nehammer și Orban.
Dacă punem la socoteală războiul din Orientul Mijlociu, problemele existente latent în Europa, care se coc la foc mic de către extremiștii islamici, dizidentul NATO numit Turcia și „noile” relații Rusia-China, speranțele pentru un viitor roz devin tot mai vineții. Occidentul uită că dreptatea și valorile autentice nu sunt suficiente pentru asigurarea un succes militar. Uită că europeanul nu este dispus să renunțe puțin și temporar la confortul său pentru un bine general, pe când rusul se lasă constrâns și chiar moare în tranșee fără să crâcnească.
Armata orcilor confirmă că, odată instalată, nu poate fi dislocată prin forță, așa slab pregătită și dotată, bețivă și needucată cum e. Iar asta se explică prin modul în care e condusă, desigur un mod condamnabil, dar se pare că eficient în cadrul paradigmei militare rusești. Apoi, probabil vor trece mai mulți ani până la următoarea zvâcnire spasmodică a tendințelor expansioniste rusești, orchestrate de Putin sau de alții asemenea lui. Cei mai în vârstă vor trăi în continuare în Europa ultimelor decenii, bună sau rea, cum vom reuși să o modelăm din interior. Între timp, europenii se vor blaza și se vor prosti în continuare, cu capul în norii idealurilor și virtuților omenirii, având grijă să instituie drepturi depline tuturor, fără logică și rațiune. În același timp, Rusia se va întări la cealaltă extremă a existenței sociale. Așa că grija cea mai mare nu pentru noi trebuie să ne-o facem, ci pentru copiii noștri.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Armata lui Putin s-a comportat mai prost decat isi inchipuiau cei mai optimisti dintre noi. In februarie 2022 parea incredibil ca rusilor sa le ia mai mult de cateva saptamani pentru a cuceri Ucraina, apoi sa treaca la Estul Europei. Acum pare posibil ca o ofensiva ucraineana sa impinga sute de kilometri armata rusa de cateva ori mai mare. Nu s-a intamplat vata trecuta, dar chiar pare posibil.
Putin spera (doar atat: spera, nu are nicio certitudine) ca regimul sau poate rezista pana la iarna urmatoare si ca urmatorul presedinte american nu va sprijini Ucraina si ca UE ii va urma exemplul.. Spera si atat. Sa ne inspaimantam de sperantele unui politician ce deja a facut o eroare imensa?
Citatul cumplet e "Capul ce se pleaca palosul nu-l taie/Dar cu umilinta lantu-l inconvoaie/Ce e oare traiul daca e robit? Sarbatoare-in care nimeni n-a zambit".
Un citat trunchiat spre a-i schimba sensul e ca si cum ai spune 6x6=3, uitand de ultima cifra a lui 36.
- cat se inarmeaza Romania? (asta peste bla-bla-ul obisnuit)
- ce face Romania pentru natalitate stiind ca populatia scade alarmant?
- ce face Romania ca sa nu mai plece capetele cat de cat luminate?
- ce face Romania pentru invatamant?
- ce face Romania pentru dezvoltare?
- .......
No de-aia nu s-a pregatit nici Ucraina.
Nu știu cum cineva care are capacitatea sa scrie nu are capacitatea să gândească, dar na... Aia 45% sunt printre noi
Mda, era stiut ca rușii tin cu Putin. Au spus-o mulți, inclusiv Teodor Baconski ne-a avertizat ca narativa cu "rusul de rând" care e oprimat si gândește altfel decât Putin - este falsă. Rusii au 20 de milioane de morti in ww2, mai mult decât orice alt popor. Au văzut Europa de 2 ori venind peste ei, pana la Moscova si mai departe (Napoleon si Hitler). Când Putin le-a spus in mai multe discursuri ca actiunea e de fapt una defensiva, pentru că Nato isi aliniaza trupe si rachete in coasta lor (cum s-ar fi simtit Sua sa fi facut asta rusii in Mexic?), sa fiti siguri ca a fost ascultat cu mâna pe inima si lacrimi in ochi de la Skt Petersburg la Vladivostok. Când aproape orice familie are un bunic sau străbunic mort in ww2, traumele marelui război patriotic sunt încă vii.
Cât despre Ucraina, acolo e război civil de ani buni, dinainte de atacul rușilor. Uitați-va la documentarele vice de pe youtube, Vice Russian Roulette. Sunt anti Putin si pro ucrainiene. Sunt din anii 2013, 2014,deci înainte de atacul rus. Surpriză, ce vedem? Ca etnici ucrainieni se simt ruși si vor separarea. Si asta nu izolat, ci fenomen de masă. Ni se vorbește despre asta? Sau doar de statul mare care invadeaza un stat mai mic? Ni se spune cat de încâlcite sunt acolo lucrurile? La noi discursul oficial e ca cetatenii din Donbass si Crimeea sunt obligati sa stea cu ocupantul si ca referendumurile ar fi fost falsificate. Nu au fost, uitati-va la aceste documentare yt făcute de britanici sa vedeti acolo ce ostilitate intre prorusi si proucrainieni.
P.S. Pentru rus(c) - să-și ia valorile date de poporul rus acasă și să se spele pe cap cu ele, că în vreme de război nu după valorile dușmanului îl judeci pe acesta. Dimpotrivă, așa vezi mai ușor cozile de topor, care se perpelesc de grija „curajului și nobleței” lui alde davai ceas. Românii nu uită!