Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

S-ar putea să pierdem

Ucraina front line

Foto Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Eșecul militar al Ucrainei, care se prefigurează deja, este de fapt eșecul strategic al țărilor occidentale. Afirmații de genul că avem un eșec al contraofensivei, dar un succes al apărării, care a oprit înaintarea trupelor Kremlinului, nu rezolvă problema de fond. Este o afirmație mai degrabă cu consecințe teoretice decât tactice. În cel mai fericit caz, mai ales dacă - Doamne ferește - și Trump va avea un cuvânt de spus, Ucraina e posibil să piardă actualele teritorii aflate sub ocupație. Pe fondul incapacității vestului de a o susține financiar și cu tehnică militară, chiar și Kievul ar putea fi amenințat. Depinde cât de repede va deveni disponibilă pentru negocieri dictate în termeni rusești, din păcate. Iar acest fund al sacului, atins mult prea devreme, este cauzat de incapacitatea țărilor NATO de a pricepe tabloul general. Este rezultatul unei naivității de neînțeles. Europa civilizată și SUA au eșuat prin reacțiile întârziate pe care le-au avut, prin modul treptat și ineficient în care au instituit sancțiunile economice împotriva Rusiei. De asemenea, prin subestimarea unui adversar perfid și rezilient, corelat cu creditarea excesivă a populației civile care nu are curajul de a-și ridica măcar glasul împotriva lui Putin. Ca să nu mai vorbim de numărul mult mai redus al rușilor care îl condamnă, față de ce credea și spera vestul. Astfel de surprize găsește occidentul chiar și în propria sa ogradă, vezi Austria și Ungaria. Or, ca să fim corecți, Nehammer și Orban.

Dacă punem la socoteală războiul din Orientul Mijlociu, problemele existente latent în Europa, care se coc la foc mic de către extremiștii islamici, dizidentul NATO numit Turcia și „noile” relații Rusia-China, speranțele pentru un viitor roz devin tot mai vineții. Occidentul uită că dreptatea și valorile autentice nu sunt suficiente pentru asigurarea un succes militar. Uită că europeanul nu este dispus să renunțe puțin și temporar la confortul său pentru un bine general, pe când rusul se lasă constrâns și chiar moare în tranșee fără să crâcnească.

Armata orcilor confirmă că, odată instalată, nu poate fi dislocată prin forță, așa slab pregătită și dotată, bețivă și needucată cum e. Iar asta se explică prin modul în care e condusă, desigur un mod condamnabil, dar se pare că eficient în cadrul paradigmei militare rusești. Apoi, probabil vor trece mai mulți ani până la următoarea zvâcnire spasmodică a tendințelor expansioniste rusești, orchestrate de Putin sau de alții asemenea lui. Cei mai în vârstă vor trăi în continuare în Europa ultimelor decenii, bună sau rea, cum vom reuși să o modelăm din interior. Între timp, europenii se vor blaza și se vor prosti în continuare, cu capul în norii idealurilor și virtuților omenirii, având grijă să instituie drepturi depline tuturor, fără logică și rațiune. În același timp, Rusia se va întări la cealaltă extremă a existenței sociale. Așa că grija cea mai mare nu pentru noi trebuie să ne-o facem, ci pentru copiii noștri.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In momentul asta un lucru e sigur: pana acum nu am pierdut.
    Armata lui Putin s-a comportat mai prost decat isi inchipuiau cei mai optimisti dintre noi. In februarie 2022 parea incredibil ca rusilor sa le ia mai mult de cateva saptamani pentru a cuceri Ucraina, apoi sa treaca la Estul Europei. Acum pare posibil ca o ofensiva ucraineana sa impinga sute de kilometri armata rusa de cateva ori mai mare. Nu s-a intamplat vata trecuta, dar chiar pare posibil.
    Putin spera (doar atat: spera, nu are nicio certitudine) ca regimul sau poate rezista pana la iarna urmatoare si ca urmatorul presedinte american nu va sprijini Ucraina si ca UE ii va urma exemplul.. Spera si atat. Sa ne inspaimantam de sperantele unui politician ce deja a facut o eroare imensa?

    • Like 4
  • Poate ar fi cazul sa uitam proverbul "capul plecat. sabia nu-l taie" si sa infruntam viitorul fara sa abandonam dupa cum bate vantul pe unul sau altul.
    • Like 3
    • @ DinCanada
      NU e un proverb, e un vers incomplet din Bolintineanu (Daniil Sihastrul). NU indeamna la supunere, citatul cumplet indeamna la lupta. Pe vremuri chestiile astea se numeau Radio Erevan. Nu stiu care e termenul actual (semi-doct-ism?)
      Citatul cumplet e "Capul ce se pleaca palosul nu-l taie/Dar cu umilinta lantu-l inconvoaie/Ce e oare traiul daca e robit? Sarbatoare-in care nimeni n-a zambit".
      Un citat trunchiat spre a-i schimba sensul e ca si cum ai spune 6x6=3, uitand de ultima cifra a lui 36.
      • Like 4
    • @ DinCanada
      Capul plecat sabia nu-l taie trebuie completat cu oamenii dintr-o bucata cand se indoaie, se rup.
      • Like 0
  • RazvanP check icon
    Cu excepția celor exagerat de optimiști nu știu dacă a crezut cineva cu adevărat că Ucraina poate obține ceva mai mult decât un conflict înghețat. Cu toate greșelile sale incredibile Rusia rămâne totuși o țară cu un ordin de mărime peste Ucraina, și teritorial, și demografic și ca potențial militar. Maximum la care poate spera o Ucraină prinsă într-un război de uzură este păstrarea actualului teritoriu, nimic mai mult. Iar o parte din vină îi aparține, cu toată simpatia, chiar conducerii sale, al cărei aură mitologică a cam pălit. Ucraina a lăsat în ultima perioadă o impresie mai degrabă de "gură mare, fapte mici", prin eșecul ofensivei și prin pretențiile sale din ce în ce mai aiuritoare. Iar ultima listă "de cumpărături" pur și simplu frizează ridicolul și denotă doar lipsă de realism: aviație ambarcată, avioane de transport greu intercontinental și rachete interceptoare anti-ICBM! În condițiile în care devine chestionabilă și livrarea "banalelor" obuze de 155...
    • Like 1
    • @ RazvanP
      Dan check icon
      Mimimul la care noi, cititorii „Republica”, putem spera, este ca moderatorii să facă curățenie printre putiniștii care mimează defetismul în rubrica de comentarii a site-ului.
      • Like 4
    • @ Dan
      IraM check icon
      Corect, orice opinie nealiniata cu neomarxismul trebuie interzisa. Autorii trebuie eliminati, tovarasi! Gandirea libera , dar mai ales exprimarea libera sunt crime impotriva celor 76 genuri!
      • Like 5
    • @ RazvanP
      Daca s-ar fi dorit cu adevarat terminarea samavolnicei rusii si a lui putin si a tuturor adeptilor lui sua, ue, lumea civilizata ar fi ajutat cu adevarat ucraina de la bun inceput. Dar din lasitate, numita ipocrit corectitudine politica respectivele entitati au irosit inutil banii contribuabililor care au ajuns scrum fara a lua o atitudine fatis ostila ticaloasei rusii si sceleratului putin. Nu-l uit pe nevolnicul macron cu a sa neumilire a rusiei, dar ei i se permite umilirea, uciderea, asedierea si toate cele rele. De ce? Din lasitate, de frica sadicilor cu ochii oblici chinezii, fatarnici, perfizi ca si arabii de aceeasi factura. Se repeta fatarnicia fata de hitler. Se va repeta yalta cu triumful lui putin, actualul stalin al rusiei.
      • Like 4
  • andrei andrei check icon
    nu ca as vrea sa arat cu degetul, dar ucraina din 2014 trebuia sa se pregateasca. sa zicem ca pierderea crimeei trebuia sa fie un dus rece in care sa se vada cum o parte din populatie si armata erau rusofini. dar din 2014 pana in 2022 ucraina a avut timp sa forteze o inarmare puternica si o pregatire serioasa pentru eventualitatea unui razboi. ei tot spuneau ca o sa existe o invazie, dar de ce nu au fost mult mai bine pregatiti?
    • Like 1
    • @ andrei
      Mhai Nai check icon
      Pai sa ne gandim:
      - cat se inarmeaza Romania? (asta peste bla-bla-ul obisnuit)
      - ce face Romania pentru natalitate stiind ca populatia scade alarmant?
      - ce face Romania ca sa nu mai plece capetele cat de cat luminate?
      - ce face Romania pentru invatamant?
      - ce face Romania pentru dezvoltare?
      - .......
      No de-aia nu s-a pregatit nici Ucraina.
      • Like 4
    • @ Mhai Nai
      andrei andrei check icon
      De ce vorbești doar sa nu taci? E Ucraina in nato și poate speră pe ajutorul nato că Romania? A fost Romania atacată și o parte a României anexată de Rusia? Își dorește vreo tara teritorii din Romania și face amenințări directe sau indirecte despre asta? Până și faptul că Romania e I'm UE ajuta mult din moment ce și ue are un mecanism defensiv comun.
      Nu știu cum cineva care are capacitatea sa scrie nu are capacitatea să gândească, dar na... Aia 45% sunt printre noi
      • Like 1
  • andrei andrei check icon
    nu ca as vrea sa arat cu degetul, dar ucraina din 2014 trebuia sa se pregateasca. sa zicem ca pierderea crimeei trebuia sa fie un dus rece in care sa se vada cum o parte din populatie si armata erau rusofini. dar din 2014 pana in 2022 ucraina a avut timp sa forteze o inarmare puternica si o pregatire serioasa pentru eventualitatea unui razboi. ei tot spuneau ca o sa existe o invazie, dar de ce nu au fost mult mai bine pregatiti?
    • Like 0
  • IraM check icon
    Si Crimea si acum estul Ukr au fost preluate de rusi cat timp US a avut administratie democrata (Obama si Biden). Si totusi vad ca oamenii se sperie de o administratie Trump ??? Sub Trump nu a miscat nimeni contra Americii, Rusia a stat la locul ei. Nu vad de ce romanii s-ar feri de o noua adminstratie Trump. Poate doar "progresistii" celor 76 genuri...
    • Like 1
    • @ IraM
      Dan check icon
      Idem în ce privește trumpanzeii.
      • Like 1
    • @ IraM
      Esti departe de realitate. Sper sa nu ai posibilitatea de a te dezmetici.
      • Like 3
  • S-ar putea să pierdem? Nu, nu s-ar putea, ci sigur-sigur, și nu vom, ci VOR pierde: America imperialistă și statul-marionetă al acesteia, Ucraina fascistă! Nu noi, statele membre ale UE și implicit România! Ba dimpotrivă: cu cât pierd ei, ucrofasciștii și imperialiștii americani mai repede, cu atât noi, UE, avem mai mult de câștigat! Atât bani, care nu vor mai fi aruncați pe apa sâmbetei pentru războiul ucrofascisto-imperialisto-amerloc care nu a fost, nu este și nu trebuie niciodată să fie al nostru, cât și libertate, în sensul că UE și statele ei membre ar trebui să nu mai aplice aiurea politicile dăunătoare și păguboase ale washingtonului, așa cum au arătat Ungaria și Austria, dar și alte țări UE că se poate, iar România ar trebui să iasă de pe axa toxică și anacronică ne- și antieuropeană București-Londra-Washington pe care a băgat-o băsescu-petrov și să intre în sfârșit pe o axă europeană, de exemplu Berlin-Viena-Budapesta-București! Clar Germania trebuie să redevină ce a fost mereu: motorul Europei și să își dea din nou mâna cu Rusia pentru resursele energetice ieftine și în cantități suficiente de care are atâta nevoie, exact cum a spus/scris încă de la începutul räzboiului prof. dr. Günter Verheugen, fost comisar european pentru extindere și fost vicepreședinte al Uniunii Europene!
    • Like 1
    • @ Ovidiu Jurj
      Dan check icon
      Altă coadă de topor putinistă, jurjel. Mai e și criptonazist, după exprimare.
      • Like 5
    • @ Dan
      Lui jurjel îi place la colhozel ... or fi mulți de ăștia? Ferească...
      • Like 4
    • @ Ovidiu Jurj
      du-te fa ceva pe stoc, tocmai la Vladivostock. troll putinist
      • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    Ati văzut filmul Enemy at the gates, cu Jude Law si Rachel Weisz? Este un film american, ce arata determinarea, curajul si nobletea rușilor in ww2. Stai, cum, ce? Curaj si noblețe la ruși, zugrăvite de Hollywood? Pai da, ca asta era înainte de conflictul din Ucraina. Interesele sunt altele, narativa e alta, propaganda e alta. Acum propaganda e cu betivi, votca si analfabeți. Analfabeti la poporul care ni i-a dat pe Tolstoi, Dostoievski, Cehov, Puskin, Ceaikovski, Glinka, Stravinski, Chagal...
    Mda, era stiut ca rușii tin cu Putin. Au spus-o mulți, inclusiv Teodor Baconski ne-a avertizat ca narativa cu "rusul de rând" care e oprimat si gândește altfel decât Putin - este falsă. Rusii au 20 de milioane de morti in ww2, mai mult decât orice alt popor. Au văzut Europa de 2 ori venind peste ei, pana la Moscova si mai departe (Napoleon si Hitler). Când Putin le-a spus in mai multe discursuri ca actiunea e de fapt una defensiva, pentru că Nato isi aliniaza trupe si rachete in coasta lor (cum s-ar fi simtit Sua sa fi facut asta rusii in Mexic?), sa fiti siguri ca a fost ascultat cu mâna pe inima si lacrimi in ochi de la Skt Petersburg la Vladivostok. Când aproape orice familie are un bunic sau străbunic mort in ww2, traumele marelui război patriotic sunt încă vii.
    Cât despre Ucraina, acolo e război civil de ani buni, dinainte de atacul rușilor. Uitați-va la documentarele vice de pe youtube, Vice Russian Roulette. Sunt anti Putin si pro ucrainiene. Sunt din anii 2013, 2014,deci înainte de atacul rus. Surpriză, ce vedem? Ca etnici ucrainieni se simt ruși si vor separarea. Si asta nu izolat, ci fenomen de masă. Ni se vorbește despre asta? Sau doar de statul mare care invadeaza un stat mai mic? Ni se spune cat de încâlcite sunt acolo lucrurile? La noi discursul oficial e ca cetatenii din Donbass si Crimeea sunt obligati sa stea cu ocupantul si ca referendumurile ar fi fost falsificate. Nu au fost, uitati-va la aceste documentare yt făcute de britanici sa vedeti acolo ce ostilitate intre prorusi si proucrainieni.
    • Like 2
    • @ Rucs
      Da. Asta este realitatea. Necosmetizata, nu cum ne-a fost servita noua si intregii ue si mai departe. Am trait si traim in minciuna, numita pompos corectitudine politica, apararea democratiei si libertatilor omului indiferent de aportul sau non aportul la societate. Statele europene, mari,sunt lase si au, fiecare propriile lor interese. De asta au sabotat, mai direct sau mai voalat sprijinirea ucrainei. pacat de bietii ucrinieni morti din convingere. Similar cu parodia din decembrie 89 din romania,dar la scara infinit mai mare. Si europa si sua au tradat pentru a cata oara? Oare daca putin va merge mai departe nato va face ceva? Eu nu cred. Noi, ca intotdeauna in istoria noastra, asteptam ca altii sa ne rezolve treburile. Gata sa platim oricat. No vor sari, in niciun caz pentru noi. Cu toata dislocarea de armament american la noi. Si daca va veni trump dezastrul este previzibil. Si are sanse mari. Vor mai fi multe yalte.
      • Like 2
    • @ Rucs
      Dan check icon
      „La voi” discursul oficial e cel din pravda. A tunat și i-a adunat: toți putiniștii, grămadă la un articol care le-a creat impresia că li se suflă în pânze. Când colo, a funcționat ca un turnesol. Merită de pus bookmark la articol, în caz că se trezesc mai târziu să susțină că nu e adevărat, că ei sunt români verzi, nu niște biete cozi de topor.
      • Like 3
    • @ Rucs
      Mhai Nai check icon
      Tot ce pot face e sa zambesc (trist) si sa trec mai departe. Orice comentariu ar fi prea mult.
      • Like 1
    • @ Rucs
      IraM check icon
      Simt ca te bucuri pt rusi ??? Cand or navali peste Basarabia, tot la fel o sa te bucuri? Rusul te calca cu bocancul si te saruta cu patul pustii ...
      • Like 3
    • @ IraM
      Rucs Rucs check icon
      Probabil rusul asa face, dar nici cu ucrainianul nu îmi este frica. Noi chiar avem rude (români) prin alianta in Bugeac, zona Ismail-Odesa. Si stim ce poate face propaganda, atat cea rusa, cat si cea ucrainiana. Dar pana la rusi, cei care ii persecuta pe români acolo sunt exact ucrainienii. In tot cazul, nu le-as plânge deloc de mila ucrainienilor (poate doar celor de rând, nevinovați, dar nu politicienilor). Au o politica dura față de minoritati. Si oricum, majoritatea sunt ruși - asa se declara. Iar la Odesa se vorbeste ruseste, nu ucrainiana (decât rarisim). In schimb noi pe aici in Romania nu mai putem de grija lor, fara sa înțelegem ce se întâmplă realmente pe acolo. Bătrâna noastră de 80 de ani venita de la Ismail la Bucuresti (romanca, get beget), e uimită sa auda ca sunt unii ucrainieni care se declară ne-rusi, cand ea dintotdeauna ii stie rusi. Ca un fel de olteni fata de români... Asa se considera ucrainianul de rând, o mladita din marea Rusie. Nu jubilez, stati linistit, de bucuria rusilor, ci de speranta ca vom fi lasati noi, romanii, in pace. Sa terminam cu ajutoarele militare si de alt fel si cu propaganda.
      • Like 2
    • @ Dan
      Rucs Rucs check icon
      Domnule, dumneata vii si comentezi la fiecare cu cate o glumita, cu cate o injurie, cu câte o ironie. Dar pe fond, pe continut, nu spui nimic. Ce ar fi de spus? Ce este neadevărat din ce am spus eu? V-am dat 3 surse, toate trei pro occidentale, care arată o cu totul altă față a Rusiei decât cea din propagandă. Cearta-te cu ei, nu cu mine, daca nu ești de acord. Vezi documentarele britanice vice pe youtube, cearta-te cu Baconski sau cu americanii care au facut filmul. Nu mai căuta cearta. Nu poti trai fara conflict? Te hrănești din el? Ai o bucurie din a ultragia si a fi ultragiat? Din a pune etichete?
      • Like 1
    • @ Rucs
      IraM check icon
      Individul/individa Dan are o galeata cu laturi pe care trebuie sa o stropeasca de fiecare data, ca un adevarat troll ce este ... am invatat sa il tratez ca pe un zgomot de fond, unul care latra peste gard ...
      • Like 2
    • @ IraM
      Dan check icon
      Băi nene, eu citeam liniștit site-ul ăsta până să vină trollii putiniști peste el. Nu ca să comenteze, ci ca să-și deverse lăturile pe care tu le vezi la alții. Stai liniștit, că nu m-aș fi apucat să le răspund (nu să trollez, că a răspunde nu înseamnă a trolla, get your facts straight) dacă nu m-aș fi săturat să văd utilii unui criminal odios cum aberează pe-aici, în timp ce șefii sau păpușarii lor dau ordine să fie invadată o țară și să fie omorâți oameni nevinovați. Dacă tu crezi că locul lor e pe Republica”, ești fix ca ei, nu ai nico scuză după aproape doi ani de masacre comise, practic, de dușmani ai României.
      P.S. Pentru rus(c) - să-și ia valorile date de poporul rus acasă și să se spele pe cap cu ele, că în vreme de război nu după valorile dușmanului îl judeci pe acesta. Dimpotrivă, așa vezi mai ușor cozile de topor, care se perpelesc de grija „curajului și nobleței” lui alde davai ceas. Românii nu uită!
      • Like 3


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult