Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Să fii prima doamnă

Carmen Iohannis

Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

S-a întâmplat săptămâna aceasta un fapt care pare a trece neobservat pe lângă presa din România. Prima doamnă a României s-a fofilat, pentru a doua oară consecutiv, de la a da declarații în fața procurorilor într-un dosar penal în care are calitatea de martor. Deși sunt „conectat” aproape în permanență la mai multe publicații online, am aflat despre acest fapt de la un telespectator Antena 3, ceea ce mi se pare regretabil.

Gestul doamnei Carmen Iohannis, în calitatea domniei sale de primă doamnă, este unul important și, în mod cert, reprezintă o știre. Iar dacă este știre, mă aștept ca presa să mă informeze corespunzător. Conduita civică te împinge să colaborezi cu autoritățile statului ori de câte ori ți se cere. 

Aceeași conduită civică îți cere să colaborezi cu sistemul judiciar, atunci când poți și ești solicitat a o face, pentru lămurirea unor fapte, cu atât mai mult când acestea sunt de natură penală. Iar în ultimă instanță, un cetățean onorabil va încerca să-și lămurească cât mai grabnic situația în justiție. În aceste cazuri tergiversarea nu numai că zădărnicește sau întârzie cercetarea penală, ținând ocupate resurse umane, și așa insuficiente în sistemul judiciar, ci aruncă și o umbră de suspiciune asupra celui care o face privind motivele ce-l determină. În mod cert, măsura cooperării cu sistemul judiciar reflectă și nivelul respectului față de justiție ca act.

Calitatea de primă doamnă, pe lângă faptul că aduce niște beneficii, vine la pachet și cu niște constrângeri de protocol și de conduită, dar mai ales cu niște responsabilități speciale. Ce ar trebui să înțeleagă cetățeanul de rând din gestul primei doamne? Ar putea înțelege că aceasta este conduita de urmat, că înfăptuirea justiției este subsidiară, deci trebuie să fie supusă disponibilității, sau, mai de grabă dispoziției noastre, caz în care mesajul transmis de aceasta este unul nepotrivit, nociv chiar. Ar mai putea înțelege și că, odată ajuns la Cotroceni, deci la o poziție cu autoritate, te poziționezi și deasupra legii și a intereselor statului, că poziția obținută stabilește dacă justiția este, sau nu, la cheremul tău. Și într-acest al doilea caz mesajul transmis este unul foarte nepotrivit. Pentru că noi, cei care în aceste zile privim foarte critic înspre clasa politică, tocmai această conduită o condamnăm, această poziționare mai presus de lege, această atitudine de stăpân, de privilegiat, de „mai egal” decât cetățeanul de rând. În raport cu justiția, conduita doamnei Iohannis este de acum comparabilă cu cea a dublu condamnatului Liviu Dragnea. 

La fel cum, la vremea respectivă, am considerat că doamna Kovesi a greșit refuzând a se înfățișa înaintea comisiei parlamentare de anchetă întrucât, dincolo de interesele meschine ale comisiei respective, societatea avea nevoie atunci de niște răspunsuri, avea nevoie de un model de cooperare, tot la fel consider greșită conduita primei doamne, care găsește potrivit să sfideze justiția.

În schimb, observ că o importantă parte a presei a tratat pe larg o altă știre, una conform căreia posesorul „plăcuțelor anti-PSD” aspiră la un mandat de europarlamentar. Sincer să fiu, bazându-mă și pe experiența tristă dobândită cu electoratul român, nu m-ar mira ca, beneficiind de această mediatizare, demersul acestui domn să fie încununat cu succes. Or, să-mi fie cu iertare, dacă simplul fapt că te-ai remarcat prin afișarea publică de mesaje injurioase la adresa partidului aflat la conducerea statului te recomandă pentru funcția de europarlamentar, înseamnă că nici opozanții PSD-ului nu sunt prea riguroși în selecția reprezentanților lor. Mă gândesc că pe același model ar putea fi promovat în Parlamentul European și, spre exemplu, stimatul domn protestatar Dide Cristian, remarcabil la rândul lui. Ar avea astfel ocazia să împărtășească și legislativului european satisfacția domniei sale, generată de decesul unei femei, doar pentru că aceasta avea și calitatea de jandarm. 

Din nefericire, acest curent anti-PSD ce s-a conturat în ultimii doi ani nu ne-a determinat, pe cei mai mulți dintre noi, la o exigentă cercetare introspectivă, la a manifesta o conduită corespunzătoare în raport cu legea și cu autoritățile statului, la o abordare responsabilă față de bunul public și în mod special la a avea o atitudine corectă unii față de ceilalți. A rămas doar atât, un curent anti-PSD. Însă, o spun cu toată convingerea, este prea puțin pentru a ne putea uni pe termen lung, este nevoie de mai mult decât atât. Faptul că PSD a împins cu intenție societatea în această zonă de tensiune semnificativă nu cred că mai este străin pentru prea mulți concetățeni. Însă în mod cert nu s-ar fi bucurat de un așa mare succes fără beneficiul culpei altor factori. Când apare nevoia de schimbare, este determinant ce aduci nou în schimb. Doar să-i schimbi pe unii cu niște alții nu reprezintă o schimbare în esență și nu poate aduce beneficii pe termen lung. Aviz opoziției.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • la COtroceni  in tara noastra nu exista "prima doamna". la Cotroceni nu stau chiriasi. locuiesc temporar PRESEDINTELE tarii (ales de multe milioane de alegatori) si familia sa. doar PSDr-istii vorbesc de chiriasul de la Cotroceni.


  nu locuieste nici un chirias.
  • Like 0
 • Ca de obicei un alt articol de 2 lei in Republica. Citesc Republica pentru comentariile aparute care sunt cu mult peste nivelul articolelor din platforma. Se repeta obsesiv ca sotia presedintelui e "prima doamna". Nu e prima doamna, e doar nevasta chiriasului de la Cotroceni. Am crezut ca palma asta cu "prima doamna" data in dispret peste obrazul celorlalte femei din Romania a disparut. Caci daca aia e "prima" e ca si cum Carmen e rupta din rai si nevestele, mamele, surorile noastra sunt doamne de nivel inferior. Ele sunt primele doamne ale acestei tari si lumi nu sotiile care paraziteaza statul pe carca sotului care e angajat pe post de presedinte, post ocupat vremelnic si fara folos. Dar poate din slugarnicie sau dorinta de a da o tenta de importanta oricarei scrieri mai apare. Stau si intreb si ma intreb: daca Dragnea ar fi insurat cu aia a lui si ar fi presedintele Romaniei tot asa ar vorbi aceeasi ridicatori in slavi, cu "prima doamna"?
  • Like 3
  • @ Marius Cristi
   Domnule Marius Cristi, ești pe arătură! Da, orice soție de președinte de țară divine ”prima doamnă”, adică lumea și presa o privește mai atent și din aste pricini are obligația de a oferi exemplu de comportament și atitudine. Deci. artcolul, foarte limpede și corect eticește vorbind, tocmai asta face, o critică pe prima doamnă că nu-i la nivelul așteptărilor și, în plus, presa lipsește de la datorie!
   • Like 0
  • @ Lucian Constantinescu
   Probabil confunzi tarile.
   • Like 0
 • Corina check icon
  Reconfortant de rezonabil tot ce ați scris. Oare o fi așa pentru mulți?
  • Like 3
 • Gabriei check icon
  Pentru avea o poziție cât de cât obiectiva autorul articolului ar fi trebuit sa menționeze și ipoteza ca poate cazul casei de la Sibiu este unul destul de “fabricat” și de fapt tararea doamnei Johannis prin fata procurorilor nu are ca scop “aflarea adevărului” ci terfelirea imaginii președintelui care “își permite” sa continue sa susțină lupta anticorupție.
  Sigur ca modul in care este gestionata aceasta chestiune ar putea sa producă de asemenea prejudicii de imagine dar probabil ca președintele a avut de ales între doua rele.
  Pe de alta parte in comparație cu doamna Kovesi, doamna Johanniss nu este un funcționar al statului roman și poate sa-si exercite drepturile și libertățile așa cum crede de cuvinta.
  Totodata si eu cred ca și autorul ca opoziția are o contribuție la degradarea limbajului si procesului politic in România care este la un minim istoric. Este rușinos.
  • Like 3
  • @ Gabriei
   Corina check icon
   Dosarul lor imobiliar e „fabricat”? Claudiu1989 dă mai jos o adresă.
   https://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/
   • Like 1
  • @ Corina
   Gabriei check icon
   Știu articolul, tocmai de aia am rezerve. Nu sunt practician al dreptului dar așa cum văd eu lucrurile acolo este o speța civila cu o componenta penală (testamentul aparent falsificat si altele) care a fost însă soluționată pentru ca altfel nu avea cum sa se încheie procesul civil (Cf. principiului “penalul tine in loc civilul”) referitor la moștenire. De aceea cred ca după ce deja s-au dat condamnări penale in dosar și după ce imobilul s-a intors la cei pe care instanța i-a considerat mostenitori de drept, menținerea activa a acestei spete este cel puțin neobișnuita. Astfel de dispute între mostenitori sunt cu miile in România in special in materie de retrocedări și reconstituiri de titluri. Faptul ca este așa de mult mediatizat e clar ca nu are legătura cu speța in sine ci cu oportunitatea pe care o oferă pentru a-i strica imaginea președintelui și poate chiar mai mult decât atât.
   • Like 2
  • @ Gabriei
   Corina check icon
   În orice caz, exprimarea Dvs., caz „destul de fabricat” stârnește zâmbete și spune destule. Țineți cu ei, dar nu sunteți sigur de nevinovăția lor.
   • Like 1
 • Al Lui Al Lui check icon
  Institutia "Primei Doamne" nu exista in Romania ci este doar o abordare propagandistica a presei de la noi. Pozitia de sot/sotie, a celui /celei ce detine presedentia Romaniei, nu incuba nici un fel de obligatii legale, iar cele morale tin strict, de caracterul si educatia civica a persoanei respective. Probabil, alarma de moralitate nu a functionat atat de bn ca astazi, la domnul Presedinte, atunci cand a facut alegerea partenerei de viata in persoana doamnei Carmen.
  • Like 3
  • @ Al Lui
   First Lady is an unofficial title used for the wife of a non-monarchical head of state or chief executive.[1][2][3] The term is also used to describe a woman seen to be at the top of her profession or art.[4] De pe wikipedia de unde altundeva? :)

   E doar o alta gaselnita importata de europeni si restul lumii de la americani ca si Halloween, Valentine's, crizele, F16 si restul.
   • Like 2
  • @ Al Lui
   Păi să vedem. Dacă oricare dintre noi ar fi acuzat de o faptă penală nereală, în urma unui denunț făcut cu scopul DOAR de a șicana viața personală a Președintelui României, ce ați face ? Le-ați cânta în strună dușmanilor ?
   • Like 0
 • Victor66 check icon
  In Romania, nu ne putem astepta de la presa sa ne informeze. Chiar si pe Republica, sunt multe articole anti-PSD si anti-dragnea, dar acestea se limiteaza la atacuri personale, nu furnizeaza date, nume, etc.
  Pai, cand spui ca "aia taie padurile virgine!" spune si tu, cine a taiat, ce padure, cand a taiat-o, stii, intrebarile alea cinci, jurnalistice, pe care teoretic le stii de la facultate.
  • Like 0
 • Autorul doar insita pe un lucru care ar trebui sa fie clar pentru toata lumea : daca aderi la niste principii si valori le aplici consecvent , nu doar cand iti convine .

  Despre familia Iohannis au facut cei de la Rise Project o ancheta foarte profesionista si cu concluzii interesante . Presa "anticoruptie" i-a acordat zero atentie . Deh, nu poti taia din spatiul alocat ultimei propozitii stalcite de Dancila .

  https://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/
  • Like 1
 • Câtă ipocrizie este în acest articol, mai rar mi-a fost dat să văd în Republica.
  Sa compari neprezentarea Procurorului Kovesi în fața unei comisii politice care al cărei rol era un exercițiu de inchiziție, cu refuzul de a te prezenta în fața procurorului este o mizerie.
  Să îl pui în aceiași oală pe un șofer (simpatic și de impact, dar totuși un sofer) cu Dide Cristian, un antreprenor care a fost capabil sa pună pe picioare o firmă proprie, este o altă manipulare infectă. Oare autorul l-a ascultat vreodată vorbind pe Dide ? Se compară calitatea discursurilor lui cu ale Vioricai Dancila de exemplu, europarlamentar cu 3 mandate ? Cred ca Dide ne-ar reprezenta la Bruxelles mult mai bine decât EBA sau Dancila.
  Cred că este cel mai grețos articol pe care l-am citit aici !
  • Like 4
 • Domnule Enache,
  stirea legata de doamna Johannis am aflat-o de la Digi 24.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  "Make love, not war!" Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa-i respectam pe cei care au votat si i-au ales pe acesti politicieni, asa cum sunt respectati si cei care au votat pentru Brexit sau Trump. De asemenea, trebuie sa-i respectam pe acesti politicieni care astazi ne conduc (chiar daca spre dezastru) si nu sunt de acord cu invrajbirea unora impotriva altora. Asta este ultimul lucru care ar trebui sa se intample. Oamenii au protestat cat au protestat, au strigat ce au avut de strigat, mesajul a fost transmis pe toate canalele, institutiile UE au transmis si ele mesajul catre guvern. Conflictele ideologice nu duc la nimic bun in final si produc doar anarhie. Speram ca la viitoarele alegeri poporul sa voteze cu altii si sa realizeze ce este bine si ce este rau.
  • Like 0
  • @ mike
   Și-o sa fie bine și la vară cald, sigur.
   Vezi că te-ai rătăcit.
   • Like 1
  • @ Romeo C.
   mike mike check icon
   Nu cred ca m-am ratacit, insa sunt convins ca dupa acest mandat, PSD-ul va intra in cosul de gunoi al istoriei. Veti vedea. Si sa presupunem, prin absurd, ca dau OUG pentru amnistie, iar apoi vor fugi care-n cotro prin tarile calde. Peste 2 ani cand vor fi alegeri, noii politicieni vor readuce justitia romana la lumina, iar toti acesti corupti vor fi readusi in fata justitiei si condamnati la ani grei, imbatranind in puscarii. Iar aceasta masa de oameni spalata pe creier si usor de impresionat cu pomeni electorale va disparea in timp, iar astfel de lepre corupte vor fi istorie.
   • Like 0
  • @ mike
   Victor66 check icon
   Tu traiesti intr-o realitate paralela? Arata-mi corupti imbatranind in puscarii.
   • Like 0


Îți recomandăm

Dan Byron_FB

Se numește Daniel Radu, are 43 de ani și a copilărit într-un bloc lung, aflat lângă un altul, în ruină, de pe Șoseaua Pantelimon din București. În lumea aceea, mulți copii săraci, jefuiți de către soartă de dragoste și siguranță, căutau să recupereze ceva de la viață din buzunare străine și să egaleze scorul lovindu-i pe cei mai slabi decât ei.

Citește mai mult

OnLaptop

Cu o experiență de aproape 15 ani în business-ul IT, Valentin Morlovea a intrat pe nișa reparațiilor de laptop-uri în 2015, o afacere a cărei dezvoltare depinde fundamental de viteza de răspuns în soluționarea problemelor clienților. În prezent, 70% din laptopurile care intră în OnLaptop Service Center&Shop din București, sunt reparate în maxim 24 de ore, lucru care este posibil datorită dezvoltării unui soft dedicat.

Citește mai mult

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult