Foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
S-a întâmplat săptămâna aceasta un fapt care pare a trece neobservat pe lângă presa din România. Prima doamnă a României s-a fofilat, pentru a doua oară consecutiv, de la a da declarații în fața procurorilor într-un dosar penal în care are calitatea de martor. Deși sunt „conectat” aproape în permanență la mai multe publicații online, am aflat despre acest fapt de la un telespectator Antena 3, ceea ce mi se pare regretabil.
Gestul doamnei Carmen Iohannis, în calitatea domniei sale de primă doamnă, este unul important și, în mod cert, reprezintă o știre. Iar dacă este știre, mă aștept ca presa să mă informeze corespunzător. Conduita civică te împinge să colaborezi cu autoritățile statului ori de câte ori ți se cere.
Aceeași conduită civică îți cere să colaborezi cu sistemul judiciar, atunci când poți și ești solicitat a o face, pentru lămurirea unor fapte, cu atât mai mult când acestea sunt de natură penală. Iar în ultimă instanță, un cetățean onorabil va încerca să-și lămurească cât mai grabnic situația în justiție. În aceste cazuri tergiversarea nu numai că zădărnicește sau întârzie cercetarea penală, ținând ocupate resurse umane, și așa insuficiente în sistemul judiciar, ci aruncă și o umbră de suspiciune asupra celui care o face privind motivele ce-l determină. În mod cert, măsura cooperării cu sistemul judiciar reflectă și nivelul respectului față de justiție ca act.
Calitatea de primă doamnă, pe lângă faptul că aduce niște beneficii, vine la pachet și cu niște constrângeri de protocol și de conduită, dar mai ales cu niște responsabilități speciale. Ce ar trebui să înțeleagă cetățeanul de rând din gestul primei doamne? Ar putea înțelege că aceasta este conduita de urmat, că înfăptuirea justiției este subsidiară, deci trebuie să fie supusă disponibilității, sau, mai de grabă dispoziției noastre, caz în care mesajul transmis de aceasta este unul nepotrivit, nociv chiar. Ar mai putea înțelege și că, odată ajuns la Cotroceni, deci la o poziție cu autoritate, te poziționezi și deasupra legii și a intereselor statului, că poziția obținută stabilește dacă justiția este, sau nu, la cheremul tău. Și într-acest al doilea caz mesajul transmis este unul foarte nepotrivit. Pentru că noi, cei care în aceste zile privim foarte critic înspre clasa politică, tocmai această conduită o condamnăm, această poziționare mai presus de lege, această atitudine de stăpân, de privilegiat, de „mai egal” decât cetățeanul de rând. În raport cu justiția, conduita doamnei Iohannis este de acum comparabilă cu cea a dublu condamnatului Liviu Dragnea.
La fel cum, la vremea respectivă, am considerat că doamna Kovesi a greșit refuzând a se înfățișa înaintea comisiei parlamentare de anchetă întrucât, dincolo de interesele meschine ale comisiei respective, societatea avea nevoie atunci de niște răspunsuri, avea nevoie de un model de cooperare, tot la fel consider greșită conduita primei doamne, care găsește potrivit să sfideze justiția.
În schimb, observ că o importantă parte a presei a tratat pe larg o altă știre, una conform căreia posesorul „plăcuțelor anti-PSD” aspiră la un mandat de europarlamentar. Sincer să fiu, bazându-mă și pe experiența tristă dobândită cu electoratul român, nu m-ar mira ca, beneficiind de această mediatizare, demersul acestui domn să fie încununat cu succes. Or, să-mi fie cu iertare, dacă simplul fapt că te-ai remarcat prin afișarea publică de mesaje injurioase la adresa partidului aflat la conducerea statului te recomandă pentru funcția de europarlamentar, înseamnă că nici opozanții PSD-ului nu sunt prea riguroși în selecția reprezentanților lor. Mă gândesc că pe același model ar putea fi promovat în Parlamentul European și, spre exemplu, stimatul domn protestatar Dide Cristian, remarcabil la rândul lui. Ar avea astfel ocazia să împărtășească și legislativului european satisfacția domniei sale, generată de decesul unei femei, doar pentru că aceasta avea și calitatea de jandarm.
Din nefericire, acest curent anti-PSD ce s-a conturat în ultimii doi ani nu ne-a determinat, pe cei mai mulți dintre noi, la o exigentă cercetare introspectivă, la a manifesta o conduită corespunzătoare în raport cu legea și cu autoritățile statului, la o abordare responsabilă față de bunul public și în mod special la a avea o atitudine corectă unii față de ceilalți. A rămas doar atât, un curent anti-PSD. Însă, o spun cu toată convingerea, este prea puțin pentru a ne putea uni pe termen lung, este nevoie de mai mult decât atât. Faptul că PSD a împins cu intenție societatea în această zonă de tensiune semnificativă nu cred că mai este străin pentru prea mulți concetățeni. Însă în mod cert nu s-ar fi bucurat de un așa mare succes fără beneficiul culpei altor factori. Când apare nevoia de schimbare, este determinant ce aduci nou în schimb. Doar să-i schimbi pe unii cu niște alții nu reprezintă o schimbare în esență și nu poate aduce beneficii pe termen lung. Aviz opoziției.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
in tara noastra nu exista "prima doamna". la Cotroceni nu stau chiriasi. locuiesc temporar PRESEDINTELE tarii (ales de multe milioane de alegatori) si familia sa. doar PSDr-istii vorbesc de chiriasul de la Cotroceni.
nu locuieste nici un chirias.
Sigur ca modul in care este gestionata aceasta chestiune ar putea sa producă de asemenea prejudicii de imagine dar probabil ca președintele a avut de ales între doua rele.
Pe de alta parte in comparație cu doamna Kovesi, doamna Johanniss nu este un funcționar al statului roman și poate sa-si exercite drepturile și libertățile așa cum crede de cuvinta.
Totodata si eu cred ca și autorul ca opoziția are o contribuție la degradarea limbajului si procesului politic in România care este la un minim istoric. Este rușinos.
https://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/
E doar o alta gaselnita importata de europeni si restul lumii de la americani ca si Halloween, Valentine's, crizele, F16 si restul.
Pai, cand spui ca "aia taie padurile virgine!" spune si tu, cine a taiat, ce padure, cand a taiat-o, stii, intrebarile alea cinci, jurnalistice, pe care teoretic le stii de la facultate.
Despre familia Iohannis au facut cei de la Rise Project o ancheta foarte profesionista si cu concluzii interesante . Presa "anticoruptie" i-a acordat zero atentie . Deh, nu poti taia din spatiul alocat ultimei propozitii stalcite de Dancila .
https://www.riseproject.ro/articol/mostenirea-din-spatele-averii-imobiliare-a-lui-klaus-iohannis/
Sa compari neprezentarea Procurorului Kovesi în fața unei comisii politice care al cărei rol era un exercițiu de inchiziție, cu refuzul de a te prezenta în fața procurorului este o mizerie.
Să îl pui în aceiași oală pe un șofer (simpatic și de impact, dar totuși un sofer) cu Dide Cristian, un antreprenor care a fost capabil sa pună pe picioare o firmă proprie, este o altă manipulare infectă. Oare autorul l-a ascultat vreodată vorbind pe Dide ? Se compară calitatea discursurilor lui cu ale Vioricai Dancila de exemplu, europarlamentar cu 3 mandate ? Cred ca Dide ne-ar reprezenta la Bruxelles mult mai bine decât EBA sau Dancila.
Cred că este cel mai grețos articol pe care l-am citit aici !
stirea legata de doamna Johannis am aflat-o de la Digi 24.
Vezi că te-ai rătăcit.