Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Șah din partea Consiliului Europei la majoritatea PSD-ALDE-UDMR: secretarul general al CE i-a trimis o scrisoare președintelui Iohannis în care cere ca România să ia aviz de la Comisia de la Veneția pe legile Justiției

 Thorbjorn Jagland

(Foto Guliver/Getty Images)

Avertisment din partea secretarului Consiliului Europei transmis autorităților române. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cere autorităţilor de la Bucureşti să revină asupra schimbărilor din Justiţiei adoptate de Parlament.

Oficialul a trimis o scrisoare preşedintelui României prin care îl roagă să ceară Comisiei de la Veneţia o opinie asupra legilor justiţiei.

Secretarul general al Consiliului Europei spune că motivele de îngrijorare sunt legate de Consiliul Superior al Magistraturii, de statutul judecătorilor și procurorilor, dar și de organizarea sistemului judiciar, potrivit Digi24.

Ambasadele a șapte state UE au lansat joi un apel la adresa coaliției la putere în România să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.

  • Thorbjorn Jagland spune că e nevoie să ceară, fără întârziere, avizul necesar al Comisiei de la Veneția, care ar trebui să ofere claritate cu privire la compatibilitatea acestelor legi cu standardele statului de drept.Secretarul general al Consiliului Europei dă asigurări în scrisoarea adresată preşedintelui României că a urmărit „cu atenţie procesul legislativ care a dus săptămâna aceasta la adoptarea de către parlamentul român a trei texte referitoare la justiţie (Consiliul Superior al Magistraturii, statutul judecătorilor şi procurorilor şi organizarea judiciară)” şi că „este conştient că aceste reforme sunt discutate pe larg de către cei interesaţi şi de societatea românească în general”.

O opinie a Comisiei de la Veneția recomandă în mod expres și ultimul raport MCV al CE, în special în ceea ce privește numirea procurorilor șefi ai Parchetului General și ai DNA. Florin Iordache, șeful comisiei speciale de revizuire a legilor Justiției, a spus însă în mai multe rânduri că PSD-ALDE nu au de ce să ceară un punct de vedere al Comisiei de la Veneția.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu vreau altceva decat sa postez link-urile catre legile adoptate de senat:
    1. Legea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor:https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L545FS.pdf.
    2. Legea de modificare a legii 304/2004 privind organizarea judiciara:https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L547FS.pdf.
    3. Legea de modificare a legii 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM:https://www.senat.ro/legis/PDF/2017/17L548FS.pdf.
    Cititi si apreciati !
    • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Stimate domn, apreciez indemnul dumneavoastra de a citi respective legi ca pe o recomandare de a privi mai mult la copaci - ignorand padurea. Sa nu ne prefacem naivi, foarte probabil ca marea majoritate a celor ce intra pe aceasta platforma nu are cunostinte juridice. Asa incat eventualele analize pe text nu sunt relevante. Dar dumneavoastra ne indemnati sa uitam cateva chestiuni esentiale, cele care ne arata padurea mentionata:
      1. Marea majoritate a magistratilor s-a pronuntat vehement impotriva acestor legi. Sa nu uitam ca orice lege ori regulament se pregateste impreuna cu, iar nu impotriva celor ce vor fi afectati de / implicati in aplicarea respectivelor reglementari. Acest aspect este ELEMENTAR intr-o democratie.
      2. Modul discretionar in care au fost impuse aceste modificari naste suspiciuni mai mult decat serioase asupra intentiilor celor implicati in acestea si a calitatii rezultatelor finale.
      3. Interesele initiatorilor izvorate din zona infractionala sunt deja un fel de secret al lui Polichinelle.
      4. Calitatea profesionala a celor ce au impus modificarile se ridica cel mult la nivelul de mediocru. Insa "domniile" lor exceleaza intr-adevar la alte capitole, gen: smecherie, tupeu, marlanie, aroganta, ignoranta, vulgaritate, etc.
      5. Pana si urgenta cu care sunt impuse aceste modificari releva o anumita disperare a initiatorilor. De ce sunt disperati oare? Iar, ca orice lucru facut la repezeala - chiar si cu intentii bune (ceea ce nu cred ca este cazul acum), cam la ce fel de rezultate poate conduce?
      6. Pana si motivatiile lor privind urgenta sunt niste minciuni gogonate, care demonstreaza inca o data intentiile lor adevarate. Vreti sa vedeti urgentele, pe care le ignora ignobilii parlamentari ai puterii? Poate pentru ca - in loc sa le serveasca interesele de gasca, i-ar afecta in tot ceea ce fac? Iata lista, chiar de la sursa: http://ec.europa.eu/atwork/applying-eu-law/infringements-proceedings/infringement_decisions/index.cfm?lang_code=RO&r_dossier=&noncom=0&decision_date_from=&decision_date_to=&active_only=0&EM=RO&DG=JUST&DG=JLSE&title=&submit=C%C4%83utare

      O zi buna va doresc!
      • Like 4
    • @ Iron Spike
      Chestiunile enumerate de dumneavoastră s-au întâmplat, se întâmplă și se vor întampla în cadrul formei actuale de adoptare a legilor organice, indiferent de cine a fost/este/va fi la putere, de aceea ne aflăm într-o perpetuă ”revoluție”, ”tranziție” și modernizare a domeniilor de importanță națională ( educație, sănătate, justiție, fiscalitate ). Pînă la modificarea actualului cadru legislativ, pornind de la modificarea Contituției, trebuie sa ”jucăm” după regulile legale în vigoare. Și in cadrul acestui cadru legal sunt suficiente pîrghii pentru a opri intrarea în vigoare a unei legi strimbe, neconstituționale.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      Cu certitudine suntem de acord in ceea ce priveste modalitatea defectoasa de adoptare a unor legi organice si nu o spun pentru prima data. Am vazut mai demult si niste idei interesante prezentate de dumneavoastra, cu care iarasi eram in principiu de acord. Problema apare cu transpunerea in practica. Mie imi este imposibil sa am incredere in cei ce se afla acum la putere ca ar avea vreun interes sau vreo minima intentie de a intreprinde ceva in acest sens. Iar chestiunea asta este pe deplin demonstrata de atitudinea lor in parlament. Execrabila este un cuvant prea dulce pentru a o descrie.
      In ceea ce priveste mecanismele si parghiile existente pentru a opri intrare in vigoare a unor legi strambe - ma tem ca va inselati. Pe langa faptul ca respectivele mecanisme si parghii sunt limitate, asaltul acestor infractori are loc pe toate planurile. Au penetrat aproape toate structurile (chiar daca ei sunt cei ce striga impotriva "statului paralel") si a ramas extrem de putin spatiu de manevra. Care, in plus, se ingusteaza pe zi ce trece - pana va fi eliminat complet.
      In plus, ce sa mai spunem cand ei refuza pana si apelul la o instanta neutra - precum Comisia de la Venetia? Au tot batut toba cu aceasta comisie, pana cand s-a primit un raspuns ce a fost clar in defavoarea lor (vezi mesajul catre Liviu Avram). Dupa care subit nu mai este buna, ca au 'mnealor marii specialisti in drept serbanicios si nicolicios ot Spiru Haret. Jalnic!
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Fiecare dintre noi este reprezentat in legislativ de unu sau mai multi senatori si deputati, indiferent daca a votat sau nu. Fiecare dintre acestia au o adresa de contact, inclusiv adresa e-mail, precum si birouri teritoriale. Un pas de inceput este acela sa-i identificam pe cei care ne reprezinta, s-ai contactam si sa le solicitam initierea de legi/modificari legislative dorite. La urmatoarele alegeri solicitarile impreuna cu actiunile intreprinse vor fi postate in dreptul fiecaruia si a fiecarui partid din care face parte. Daca nimeni nu le cere nimic sau numai rezolvarea unor probleme personale, atunci nu prea au de ce sa fie blamati. Sa invatam sa ne controlom si sa ne punem la treaba reprezentantii ! Recunosc ca pana acum nici eu nu am facut asta ( am solicitat cate ceva USR-la general- si presedintelui si am primit... ”urari de bine”).
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      eu incerc de ceva vreme sa aflu cine e senatorul meu si cine deputatul care ma reprezinta!
      nu gasesc nici -o cale de a fla; precizez ca sunt alegator de bucuresti si, da, am votat
      (candva am incercat pe la sediile partidelor dar e oarece lipsa de parlamentari chiar la orele care sunt indicate de ... dansii?
      mai gasesti cate un tinerel , de loc interesat sau macar sa simuleze atentie,, altul de fiecare data, asa ca nici macar cu imputernicitul/substitutul de parlamentar nu pot incropi un dialog)
      deci, aveti o sursa mai concreta sau sa umblu dupa lista celor 60-70 de bucuresti!
      • Like 0
    • @ corneliu apostol
      Incepi de aici http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce?leg=2016, alegi din meniu circumscriptia 42 ( Bucuresti ) si ai: pentru senat:http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce?leg=2016&cir=41&cam=1, iar la CDep:http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.ce?leg=2016&cir=41&cam=2.
      • Like 0
    • @ Voicu Nicolae
      eu asi vrea sa invoc o discriminare: nu am termoficare si deci nu beneficiez de subventia respectiva - dar contribui la ea, nu beneficiez de termopane gratuite, nici de anveloparea cu polistiren - cam gratuita etc,
      si mi-ar place sa intalnesc un parlamentar care are toate astea gratis plus cei 10 mii sau mai mult lunar, ca sa schimbam impresii despre echitate si justitie!
      care din ei sta , inca, la bloc?
      (daca stinti pe careva)
      [desigur ca am dat de cei 29 de bucuresti dar nu mi-e clar care m-ar reprezenta,
      ce vreau eu sa spun este ca discriminarea continua, bucurestiul are 29 in devalmasie si alte circumscriptii stau in 5 de pilda sau si mai "tintit" la senat!!!]
      • Like 0
  • check icon
    Ce ne tot incurcam cu comitii si comitete cand ciordache a pritocit un set de legi de pina si menestrelul de tudorel saliveaza?Oricum Venetia e de domeniul trecutului,estul salbatec incepe la noi...deci sa calarim Justitia tovarasi ca si asa e chioara...noi am centrat la revolutie,noi am dat cu capu',decat ca au murit o mie pentru ca totul sa para real.N-avem vinovati,avem parlamentari...de doua ori mai multi decat numarul votat la ceva ...referendum.Sa traim bine ...cu aceeasi tovarasi la butoane in ultimul sfert de secol.
    • Like 3
  • Nu e sah ! E doar o amenintare !
    Sah la Dragnea numai noi putem da !
    • Like 3
    • @ Iulian Neagu
      TomHere check icon
      Mat
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult