Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Salariile mari din sistemul medical n-au schimbat nimic la capitolul șpagă, iar rezidenții sunt la fel de umiliți

Spital București

Foto: George Călin/Inquam Photos

Ce nu s-a schimbat în sistemul medical:

- salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul șpagă;

- rezidenții sunt la fel de umiliți, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiștii și primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenții trebuind să o plătească;

- orgoliile incredibile și luptele la sânge pentru ierarhii sunt cam la fel;

- comunicarea medic - pacient are o mulțime de hibe și niciun oficial nu vrea să îmbunătățească lucrurile prin niște module speciale de training;

- la camerele de gardă e tot haos;

- facultatea de medicină te învață cum să tocești două cărți pentru examenul de rezidențiat;

- examenul de rezidențiat e un nonsens, ia puncte multe cine poate reține mai multă informație;

- provincia e în tranșee, cu spitale vai de mama lor, exceptând câteva situații în care manageri extraordinari au făcut lucruri minunate;

- orașele mari sunt suprasaturate cu medici, pentru că ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiții precare, după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate;

- birocrația sufocă medicii;

- educația medicală e la pământ și ne mai mirăm de ce prind toate fantasmagoriile în populația generală;

- la capitolul vaccinare e haos, pe partea de HPV nu s-a făcut mai nimic;

- spitalele regionale au fost împinse după 2020 și probabil proiectele lor vor fi amânate iar și iar;

- se moare la stat, se moare și la privat, apar povești care ne cutremură, dar le uităm repede;

- nu prea învățăm din greșelile noastre;

- medicina primară este insuficient dezvoltată, finanțată, sprijinită, când medicul de familie ar trebui să fie cel mai important medic într-o țară;

- înfloresc „medicii” care practică terapii departe de știința adevărată, doar pentru bani;

- obezitate în explozie, suntem campioni la boli cardiovasculare, când 80% din ele sunt preventibile prin alimentație și mișcare, iar programele de prevenție și educație nu prea există;

- campioni la cazuri noi și mortalitate prin cancer de col uterin, patologie evitabilă prin vaccinare antiHPV;

- o ură teribilă a unora față de medicii care vor să facă educație medicală și să lupte cu fenomenele fake news, precum și cu toți șarlatanii nocivi;

- ură și-ntre colegii medici, când ar trebui cu toții să ne ajutăm între noi și să schimbăm lucrurile în (mai) bine...

Aș putea să mai scriu încă pe-atâtea, dar cred că e suficient.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Eu unul - și sunt convins că la fel ca mine nu sunt puțini - eram convins din capul locului că acordarea unor salarii nesimțite și medicilor - față de majoritatea truditorilor acestei țări, șpaga nu va dispărea din activitatea medicală. Mai mult, nici mizeria din spitale nu va face loc igienizării spitalelor.. Am văzut zilele trecute un medic, director de spital, care, cu o lipsă de bun simț care-l caracterizează, pasa responsabilitatea față de pentru absoluta insalubritate din spitalul pe care-l stăpânește exclusiv asupra forurilor ministerului, Dar nici gând n-a avut vreodată să demisioneze, măcar demonstrativ, În timp ce, de la ora 15 părăsește spitalul pentru activitatea particulară la cabinetul medical propriu.. E un aspect asupra căruia sunt la fel de convins că ministerul de ramură se va apleca cu atenția cuvenită în curând.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Mi-as permite sa adaug cate ceva la cele ( foarte bine ) precizate de domnul doctor:
    - ostilitatea evidenta fatza de corpul medical manifestatata de catre institutiile diriguitoare ale Sanatatii: Ministerul Sanatatii, Directiile de Sanatate Publica, Casa de Asigurari si, paradoxal, Colegiul Medicilor; consecinta acestui lucru este ca medicul, desi presteaza o activitate de maxima importanta sociala, nu beneficiaza in realitate nicio protectie din partea Legii, a societatii sau a institutiilor Statului;
    - unul dintre multiplele efecte perverse ale birocratiei cretine care guverneaza sistemul de sanatate este transformarea medicului de famile intr-un soi de prescriptor de acte medicale, lucru care ii rapeste 90% din activitatea prestata la cabinet; medicului de familie nu-i mai ramane suficient timp ca sa face ceea ce ar vrea si ar trebui sa faca, adica sa consulte si sa trateze pacientii; astfel se explica si cozile infernale de la usa cabinetului lor.
    - un alt efect absolut hidos al birocratiei cretine din Sanatate este ca medicul te cauta mai intai la Biletul de trimitere si la cardul de sanatate, abia apoi te intreba ce probleme de sanatate ai.
    - in opinia mea, cauza-cauzelor pentru majoritatea relelor din sitemul de sanatate este reprezentata de monopolul absolut detinut de Casa de Asigurari ( CNAS ); atat medicii cat si pacientii au o singura optiune: CNAS, astfel incat aceasta Institutie, care troneaza pe circa 6-7 milioane de euro ( banii ""asiguratilor"" ) ""face legea"" in sistem, fara a tine socoteala de interesele pacientilor sau ale corpului medical, fara a da socoteala de cat si cum cheltuie banii.
    - in ceea ce priveste umilintele pe care trebuie sa le indure medicii rezidenti, dl. doctor a relevat doar un aspect colateral; problemele cu care se confrunta rezidentii pentru a se forma si instrui sunt mult mai grave, de neimaginat pentru cine nu cunoaste dedesubturile; dupa 4, 5 sau 7 ani de scolarizare in care sunt supusi multor umilinte, rezidentii ajunsi in final tineri specialisti, constata ca daca nu au bani sau relatii, nu-si pot gasi de lucru, desi cel putin in provincie spitalele au o nevoie acuta de doctori, insa onor Ministerul Sanatatii tine blocate toate posturile; si astfel continua exodul tinerilor specialisti catre tari mai prietenoase. Celor care cred ca medicilor tineri le ramane optiunea de a se angaja la privati, le spun ca si la privati angajarile se fac in multe cazuri ( si de mult timp ) pe alte criterii decat cele pur profesionale: ca si in reteaua publica, si in reteaua privata banii si relatiile dicteaza adesea in angajarea unui medic, fie el tanar sau experimentat.
    Ma opresc aici pentru a nu plictisi pe eventualul cititor, insa despre relele din sistemul de sanatate s-ar putea scrie o carte cu multe pagini; un lucru este insa sigur: medicii si pacientii nu sunt beneficiarii, ci victimele sistemului de sanatate.
    • Like 1
  • Mie mi se pare ca pe nimeni (fie pacienti, fie medici) nu deranjeaza nimic. Altfel ar lupta sa schimbe lucrurile.
    • Like 1
  • Victor66 check icon
    Ce propuneti sa facem?
    Sa stiti ca as citi cu placere partea a doua.
    • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Felicitări.
    Aș spune, sistem bolnav care-i corupe apoi pe aproape toți, care mai apoi întrețin boala sistemului. Cerc vicios. Întrebarea e: unde și cum se poate sparge?
    E greu, greu când s-a perpetuat atâta timp. Și pe multe fronturi.
    O mână de oameni care să identifice cauzele și să găsească soluții. Poate utopic, dar e o cale.
    • Like 0
  • -medicii "batrani"ii invata pe cei tineri psihlogia spagii.
    -la upu, intai te trateaza "dupa ureche"si apoi se mai gandesc sa iti faca sau nu analizele de sange! daca vii cu alte complicatii...
    -pentru medici, trebuie sa ajungi cu multi bani la tine,ca sa iti prescrie analize avansate, mai elaborate!
    -odata internat, trebuie sa dai spagi mari ca sa faci imagistica, analize biochimie complete. daca ceri rmn, ct,coronarografie, angiografie,ablatie, stimulatoare cardiace,stentari,rotablatie sau altele specifice cardiacilor, trebuie sa dai plicul foarte consistent!
    -nu mai avem diagnosticieni! in toate spitalele si policlinicile se dau diagnostice "dupa ureche", este o incompetenta generalizata!
    -fereasca dumnezeu sa dai peste un stagiar "bebelus"! toti sunt infumurati, cu facultati facute doar pe pile, relatii si zeci de mii de euro spaga la profesori. de ele, ce sa mai spun? pitipoance, cu legitimatii de medici!
    -daca ai un abc al medicinei si le arati ca nu esti un prost sau o proasta aterizata in spital,"medicii" de acolo nici nu mai vorbesc cu tine, te trateaza ca pe un obiect inutil!
    -daca declari ca ai peste 60-65 de ani, esti terminat!"medicii" se comporta de parca ai avea deja sigla mortii la capataiul patului!
    -"medicii" de la upu refuza internari pe sectii, chiar daca nu reusesc sa te stabilizeze.toti"medicii" acrii, obositi, cu toane de vedete, te trimit acasa.
    - medicii nu comunica cu pacientii, dupa 4-5 ore de cazare in upu, ai senzatia ca ai aterizat intr-un abator ticsit de calai cu diplome de butaforie!
    -spaga este in continuare o virtute, un necesar, o tumora in conduita medicala romaneasca!
    in spitalele cu "staif" toti medicii sunt de negasit dupa ora 13-13,30. si asta pentru ca toti pleaca la "privat". ca deh, acolo omoara pe mai multi bani!
    -decese inutile ale pacientilor care spera sa fie vindecati, nu omorati!
    -vai de noi!
    • Like 1
  • Doamne ajuta! Foarte probabil santeti daca nu primul, unul din cei putini care spun lucrurilor pe nume. Fireste ca toti gresim sau putem a o face, eu sau dumneavoastra in egala masura. Sfatul meu este sa aveti grija, peste tot este mancatorie. Proasta calitate a omului fie el pacient ori medic atribut suficient spre a imgropa incet si sigur o populatie si o tara.
    • Like 0
  • Dvs. din interior, noi de afara, vedem aceleasi lucruri. Aicea sezum si plansem. Sau?
    • Like 1
  • „ o ură teribilă a unora față de medicii care vor să facă educație medicală”
    Ura (corect ar fi lipsa de respect) despre care vorbiți este reacția oamenilor care gândesc la aerul atotștiutor al respectivilor medici, atunci când evidențele/realitățile îi contrazic flagrant!

    „Aș putea să mai scriu încă pe-atâtea, dar cred că e suficient.”
    Aici sunt de acord: decât mult și prost, mai bine puțin sau deloc.
    • Like 0
  • GabiC check icon
    nici n-o sa se schimbe nimic, atata timp cat sistemul e doar alimentat cu bani; Astfel s-au creat si mai mari diferente intre medicii de pe diverse trepte ale experientei (si care si-au luat "patalama" pentru accedere) si cei care se considera nedreptatiti; Unii- salarii de 4-5000 de euro pe luna, altii 800. Unii dau pe la spital cand au timp ( deh- au cursuri, au colaborari...e.t.c.) altii fac garzi "ca nu are cine";
    De aici fenomenul generalizat de ura, invidie, "intra-spitaliceasca"- daca-mi permiti un licenta verbala;
    Apoi- sfanta spaga, o fi diminuata ( daca o fi)- insa cei care castiga mai putin vor si ei mai multi bani;
    Sistemul meritoriu e dus in deradere: in principiu ca medic "mic" nu ai voie sa deschizi gura, sau sa-l contesti pe "titan", pe cel care a descoperit seringa si catgut-ul :-) Ei sunt zei- ceilalti ( desi studiaza mult mai mult decat "zeul" prafuit) niste trecatori prin spitale. Maine, daca zeul se supara, nu mai au nici ce cauta la lucru;
    Zic si eu... din auzite :-)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult