Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Sanchiu Tudorel, silenzio stamba și chelnerul lui Trumpf

● Îndată ce s-a mai relaxat covidul, distinsul om al legii Mătreață cu Față a ieșit la drumul mare cu dezvăluiri cutremurătoare. Cică i-a pus Dragnea genunchiul pe gât să dea Ordonanță de Urgență cu amnistia și grațierea – dar el, nu și nu. De ce a refuzat, nu precizează nici acum. Îi spunem noi, stimați Republicani.

Mătreață cu Față s-a pus pe picioarele dindărăt pentru că soarta lui don Dragnetti era pe muchie de cuțit – dacă îi fac pe plac și pică, mă trage și pe mine cu el, a calculat corect ministrul Tudorel.

Atunci, T. Toader nici gând să-și dea demisia și să spună public că nu poate accepta presiunile PSD asupra Justiției pentru scăparea mafioților. A tăcut mâlc și a fost demis.

Acum însă, când Dragnea e de un an la căsuța cu capace, hop și eroul să ne povestească cum a rezistat el... Nu mai lipsea decât să-și spună lui însuși, ca Trumpf: „Sanchiu, magistre Tudorel!”.

Cât despre confesiunile femeii Dăncilă pe același subiect, faptul că nu mai are nicio funcție de partid și de stat mă scutește să mai stric vreo vorbă pe dânsa.

● După ce s-a autocarantinat vreo 3 luni în silenzio stampa, ca să nu-i intre covidul în gură, dl Nicușor Dan, candidatul PNL-USR la Primăria Capitalei a glăsuit, în sfârșit, la televizor. Prestația sa a fost lamentabilă: neconvingător, găsindu-și cu greu cuvintele, părând că nici el nu prea crede în ce spune și încercând tot felul de eschive primitive la întrebările directe ale moderatorului. Cel mai rău, nu a oferit o viziune memorabilă a reformării Bucureștiului care să determine un nehotărât să nu stea acasă și să-l voteze pe el, și nu pe primarul în funcție Firea.

Un PNL aflat departe de acel 40 și ceva la sută din ianuarie și un USR în stagnare la 11% nu pot pretinde că vor face primar al Capitalei chiar și un câine comunitar, dacă e candidatul lor. PMP nu se știe ce va face. Ca să nu mai vorbim de Plus. În schimb, PSD strânge rândurile cu ALDE și Ponta, în susținerea lui Firea. Care Firea, n-a intrat deloc în silenzio stamba, cu trucurile ei populiste gen să nu se mai țină examenele de Capacitate și Bacalaureat și dăm teste la tot cartierul, își întreține bine electoratul. 

 În plus, dl Dan vrea să treacă drept independent, nu își atașează imaginea nici de liberali, nici de USR. E greu să obțină astfel voturi politice.

Spuneam, când dl Orban a anunțat, pe 27 februarie, că N. Dan va fi candidatul comun PNL-USR, că dna Firea nu va mai dormi liniștită. Rectific: în clipa de față, dna Firea poate trage un pui de somn, cu vise plăcute.

● Legii privind educația sexuală pentru elevi i s-a pus prezervativ în Parlament cu largul concurs al tuturor partidelor – sexuală a devenit sanitară. Și nici asta nu poate fi transmisă școlarilor fără acordul părinților.

E de râs, dar un râs care îngheață pe buze. Educația sexuală a puștilor nu se face nici cu acordul școlii, nici al Parlamentului, nici al părinților. Îi „educă” netul și anturajul.

Subsemnatul am văzut prima femeie goală pe la vreo 12 ani, pe un pix care o dezbrăca atunci când îl întorceai. În zilele noastre, la 12 ani, elevii au adunat în cap o colecție impresionantă de pornografie de toate soiurile, vizionată pe sculele smart cu care îi cadorisesc părinții. Trăiesc într-un univers sexual paralel cu realul. Se masturbează fără să aibă cunoștințe medicale despre acest act și efectele lui.

Consecințele pot fi cel puțin două, una mai urâtă decât alta: fie, imaturi psihic, se aruncă foarte devreme în viața sexuală reală, fie, dimpotrivă, blocați de sexul virtual, au dificultăți în a trece la contactul normal când vine vremea. Deformările comportamentale provocate de această „autoeducație” sexuală sălbatică pot fi pe viață.

Prin urmare, niște ore la școală, cu cadre medicale specializate, ar fi menite nu să educe, ci să trateze acei copii inevitabil contaminați de ce e în jur, pe care părinții, din prostie sau nepăsare, nu sunt în stare să-i ajute.

● Când văd ce poate să facă Trumpf în America, îmi fuge gândul la ce-ar fi făcut chelnerul lui, Dragnea, dacă ajungea dictatorul României, pe baza „antrenamentului” din 10 august 2018...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult