Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Săptămâna trecută, vărul meu a aflat, din păcate, pe propria piele cum e „îmbrățișarea ursului”. O discuție necesară despre oameni și urși

Urs traversând un râu în munții Carpați

Foto: Christophe Perelle/ AFP/ Profimedia

Săptămâna trecută, vărul meu, Vespasian C. din Slatina, s-a dus să culeagă ciuperci și, când a ferit niște tufișuri, a dat nas în nas cu un urs. În primul moment, s-a blocat și a rămas pe loc, iar ursul a întins labele, i-a sfâșiat hainele cu ghearele, lăsându-i pe piept dâre de sânge. S-a întors și a luat-o la fugă, la vale, și, deși, o cizmă i-a sărit din picior, a reușit să ajungă într-o zonă de unde a putut suna și unde l-au găsit jandarmii. Pe lângă hainele sfâșiate, zdrențuite, rănile de pe piept și pe jumătate desculț, era în stare de șoc. A venit salvarea și l-au dus la spital. Acum este acasă, este bine din punct de vedere fizic, dar poți să-ți dai seama că este încă zdruncinat psihic. Șansa lui a fost că ursul nu a fugit după el!

În ultimele zile, discuția despre urșii din România a fost redeschisă de știrea despre tânăra care a fost omorâtă de un urs pe Jepii Mici din Bucegi. Mi-a venit greu să citesc ce i s-a întâmplat fetei de 19 ani, simți fiori dacă încerci să-ți imaginezi prin ce chinuri a trecut. 

Citesc comunicatul celor de la Agent Green, organizație pentru activism de mediu, și mă cuprinde revolta: pun semnul egal între moartea ursului și moartea fetei, fără a avea niciun cuvânt de compasiune pentru fată.

Redau un fragment care mi-a stârnit furia: „Tragedia din Bucegi care a dus ieri la moartea unei tinere ursoaice şi a unei tinere femei este acum transformată într-o manipulare crasă pentru legalizarea în regim de urgenţă a vânătorii de trofee. Guvernul şi Parlamentul deja s-au apucat de treabă în baza unui incident cu circumstanţe ascunse publicului. Au pus pe agendă legea lui Tanczos Barna în regim de urgenţă. O lege care ocoleşte avizul Academiei Române. Adică o lege care denotă falimentul ştiinţific al guvernului şi al parlamentului.”

Unde este manipularea și care anume circumstanțe au fost ascunse publicului!? Și cine a vorbit despre vânătoare de trofee!?

Reprezentanții organizației spun că reclamă România la Comisia Europeană. Să o facă, pentru că de-abia aștept să văd ce directive sau modele de bune practici ne vor transmite cei care nu mai au urși deloc prin țările lor, pentru că i-au exterminat demult, să văd cum ne învață cum să conviețuim cu urșii. Dar până când vine vreun răspuns de la Comisia Europeană, trebuie luate măsuri și trebuie să luăm aminte la ce spun inginerii silvici și specialiștii în mediu.

Se mai spune în comunicat că „Poliţia şi procurorii din România ar face bine să nu ascundă adevărul, iar ursul nu trebuia împuşcat, ci tranchilizat şi analizat”. Și iar mă apucă furia, pentru că ursul a atacat o fată, a târât-o de picior cât era încă vie, a sfârtecat-o și ei susțin că ursul nu trebuia împușcat, ci tranchilizat și analizat!?

Autoritățile trebuie să își facă treaba, Parlamentul trebuie să dea legi care să apere viața oamenilor. Între viața unui om și viața unui urs, aleg de un infinit de ori viața unui om!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ucinrov check icon
    Deci, stimabila, d.pm.d.v. sunteti in eroare, grava! In momentul in care te plimbi pe teritoriul ursului, iti asumi un risc. Padurea e habitatul lui, nu al tau si nici al meu sau a altora.
    Sunt de acord cu executarea ursilor care vin pe teritoriul nostru, al oamenilor, sate si orase. In rest, eu nu culpabilizez cu absolut nimic ursul.
    Dar de ce nu executam "animalele" care conduc beti, drogati si fara permis? Eu ma simt in pericol mult mai mare pe sosele patriei decat de ursii din paduri. Pe ursi ii pot evita, nu ma duc pe tarlaua lor, dar cum evit "animalele" de pe sosele?
    Ce zici daca am executa toti soferii din cauza ca unii (putini) omoara confrati pe sosele? Aveti permis de conducere? :)
    • Like 0
  • Rucs Rucs check icon
    În Africa, leii ucid oameni. Și hipoptamii etc. În India, tigrii ucid oameni. Ca să nu mai fie aceste morți, deci zero ucideri, atunci trebuie sa avem zero animale periculoase. O fi bine să le exterminam? Ar fi bine să nu mai existe lei, de exemplu? Este delicat și trist (chiar tragic) când un om este ucis... Dar nu am putea cumva să educam populația să nu mai meargă în sălbăticie, fără niște măsuri de siguranță? Spray anti-ursi... Mers în grup... Nu știu...
    • Like 2
    • @ Rucs
      Jepii Mici este unul dintre cele mai frumoase trasee din Bucegi. Pornește de la Cabana Silva din Bușteni și urcă muntele pe Valea Caraimanului, până la Cabana Caraiman. Am făcut acest traseu de multe ori și nu l-aș numi "sălbăticie". Este frecventat de mulți turiști în timpul sezonului estival. Este un traseu marcat cu cruce albastră, cu potecă bine bătătorită, cu cabluri de oțel și lanțuri în zonele stâncoase mai periculoase.
      Sălbăticie nu este nici la Cabana Babele unde m-am întâlnit personal cu un ursuleț și unde, mai mult ca sigur, era și maică-sa prin apropiere. Sălbăticie nu este nici în orașele în care urșii dau iama prin tomberoane, în căutare de "fast food".
      Este adevărat că mulți turiști nu au pregătirea minimală pentru o eventuală întâlnire cu urșii, dar de aici și până la petrecerea timpului liber numai în mall sau la sala de fitness și a admira munții doar pe National Geographic...
      Este clar că autoritățile nu au mișcat un deget de foarte mulți ani pentru a controla populația de urși. Și cazuri în care urșii au ucis oameni au mai fost. Acum 17 ani, chiar la intrarea pe traseul Jepii Mici, o turistă americană a fost omorâtă de un urs când încerca să-i facă poză. Și atunci autoritățile își puneau întrebarea dacă ursul trebuie împușcat sau nu...
      https://hotnews.ro/o-turista-a-fost-omorata-de-un-urs-in-bucegi-821961
      În timp ce în țările UE mai sunt doar câteva zeci de urși, tot UE ne-a dat fonduri nerambursabile pentru protejarea populațiilor “urs-lup”. Exact așa s-a numit programul. Dacă trebuiau protejate aceste populații atât de mult, de ce nu au primit pentru relocare la ei câteva mii de exemplare?
      Părerea mea, pornind și de la faptul că habitatul urșilor este din ce în ce mai deteriorat de intervenția omului, ar fi că numărul urșilor ar trebui limitat drastic. Nu am face decât să ne “armonizăm” și în acest domeniu cu celelalte state membre UE. Sau armonizarea este numai acolo unde le convine lor?
      • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Numarul de ursi declarat este o aberatie statistica, o manipulare cinica pentru a justifica vanatoarea cu toate mizele financiare aflate in joc. principala problema este posibilitatea ursilor de a se hrani cu alimente ,,umane,, fie voluntar (ursi hraniti cu premeditare pe Transfagarasan si nu numai) sau involuntar (din tomberoane). Hrana ,,umana,, plina de zaharuri, grasimi si, mai ales,, ameioratpori de gust, este mult mai tentanta pentru urs decat hrana sa traditionala. Ursii care au migrat in zone populate sunt o replica a cainilor comunitari. La ceste probleme se adauga invadarea habitatului lor natural prin taierea padurilor, inmultirea numarului de kilometri de drumuri prin padure, drumuri accesibile auto, culesul intensiv al ciupercilor si fructelor de padure. Problema suplimentara deriva si din marimea ursului, fiind singurul mamifer salbatic din Romania (partial carnivor) cu o greutate si o putere mult mai mare decat a unui om. Nu sunt ecologist fanatic dar credeti ca e o solutie sa exterminam orice animal periculos pentru om ? P.S. Animalulș care provoaca cele mai multe decese umane este... tantarul
      • Like 1
    • @ Vasile Ostaciuc
      Sigur, țânțarii sunt mult mai periculoși raportat la numărul de victime pe care le fac anual dar primăriile îi tratează în fiecare an cu flit (la propriu).
      Nimeni nu știe câți urși mai sunt în țara asta dar acei urși care nu mai au frică de apropierea omului pot oricând să devină periculoși. Așa cum s-a rezolvat problema câinilor vagabonzi ar trebui rezolvată și problema urșilor. Nu e vorba de exterminarea urșilor ci de a proteja viața și bunurile oamenilor. Din păcate, problema urșilor nu poate fi rezolvată ca în cazul câinilor vagabonzi care au fost adunați, sterilizați și au așteptat în adăposturi până când cineva i-a adoptat. Urșii ar trebui să stea în rezervații în care să nu interfereze cu oamenii. Părerea mea.
      • Like 1
  • Mihai check icon
    A alege intre viata unui om si cea a unui urs inseamna a elimina total riscul pentru oameni. In acest scop trebuie indepartati toti ursii salbatici de pe teritoriul tarii. Intrebarea este daca se doreste acest lucru pentru ca de pus in practica nu este imposibil. Sau poate se doreste o cale de mijloc prin care ursii care patrund in zonele populate sunt extrasi din acel teritoriu. La fel si oamenii care umbla prin paduri cunoscute ca fiind populate de ursi trebuie sa constientizeze ca isi asuma un risc intrand in astfel de zone si sunt instruiti si pregatiti pentru astfel de cazuri. In zonele turistice poate ar fi necesar ca responsabili de acolo sa petreaca mai mult timp pe teren monitorizand situatia. Oricum de decis trebuie sa o facem doar noi, fara influente politice din afara dar si fara lobby din partea cealalta care de abia asteapta fluxul de bani in buzunarele proprii, venite din vanatoare.
    • Like 2
  • Marta check icon
    Mă așteptam la o discuție mai interesantă decât că v-a înfuriat nu știu ce postare din care spilcuiți. Am citit și eu postarea și în afara de faptul că e menționată întâi tragedia ursoaicei, sincer nu înțeleg ce va revolta. E plina presa de articole pline de empatie care vor sa stoarcă mila, se iau interviuri părinților, e liber la comentarii unde lumea îl acuza pe băiatul de 20 de ani că nu a făcut suficient etc. E destul circ prin presă și social media, nu înțeleg ce mai vreți.
    Postarea respectiva este pur și simplu o opinie. Nu s-a pus semnul egal, este menționată ca tragedie moartea fetei.
    Și da, sunt necunoscute destule. Până la urmă nimeni nu a explicat comportamentul dubios al ursului. Eu nu înțeleg cronologia evenimentelor, adică cei doi au sunat la 112, apoi ursoaica a apucat fata și când anume a început ea sa fuga de se pare că ultimele lucruri care se știu despre ea este că fugea și strigă în telefon că este atacata? Da, aparent singurul mod in care aceasta tragedie putea fi evitata era daca autoritățile făceau ceva după ce primii turiști au semnalat prezenta ursoaicei in zona! Iar dacă nu înțelegeți cine a vorbit despre vânătoarea de trofee, va scăpa multe lucruri și poate ar trebui sa va mai puneți la curent cu care ceva înainte să scrieți articole în care nu prea spuneți nimic decât că va revolta și că ce supărată sunteți.
    PS: cine merge des prin zona și cunoaște localnici știe că până recent erau alți urși care veneau în Bușteni și deși nu era vreo bucurie că veneau, erau aceeași urși de care se știa, nu au fost probleme sa atace pe cineva, se fereau de oameni, aveau și ore anume la care veneau la gunoi! Au fost "extrași" acești urși și, ce să vezi, teritoriul lor a fost preluat de alții, mai puțin pașnici. Să ii "extragă" și pe ăștia. Să ii "extragă" pe toți, până nu mai rămâne niciunul, că în rest, este evident că autoritățile sunt complet inapte sa dea amenzi (eu as băga la închisoare) idioților care hrănesc ursii la șosea, să relocheze nu ursii ci pe tanti care fierbe și vinde porumb la cascada urlătoarea, să interzică culegerea masivă de fructe de pădure, să interzică plimbarea cu atv-urile PRIN PADURE și să comande naibii niste tomberoane unde gunoaiele din Bușteni și alte zone apropiate de munte să fie complet sigilate, nu la liber.
    PPS: ciupercile pe care le culegea vărul dumneavoastră fac parte din dieta ursului
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult