Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Săracul Orban!

Ludovic Orban la Palatul Victoria

Foto: Guliver Getty Images

Ce e mai reprobabil: să câștigi/trăiești modest sau să furi/să te lăfăi într-un lux sfidător?

Publicarea declarațiilor de avere ale membrilor actualului cabinet a dat naștere în spațiul public și la o discuție, în opinia multora, cel puțin ciudată. Unii (mai ales dintr-o anumită parte a spectrului politic) s-au arătat șocați și chiar de-a dreptul disprețuitori și indignați când au aflat cu această ocazie venitul familiei Orban în anul precedent – recunoscut de noul premier fără a se rușina, dar care acestora li s-a părut cel puțin suspect. Parcă auzim „Sărac și cinstitˮ sau „Ghinion!ˮ – reluându-se, cu alte conotații, formule devenite celebre! Auzi! Nu tu conturi grase la bănci românești și străine, viloaie, bălți și terenuri, tablouri prin cavouri sau ceasuri scumpe la mână și în dulapuri, nu tu bolizi de lux în garaje sau alte bunuri obținute prin contracte cu statul sau prin cine știe ce alte matrapazlâcuri (luare de mită, abuz de putere, trafic de influență, fals și uz de fals etc.), dovedite sau numai bănuite, și nici măcar tu... o rochie (asta, e drept, ar fi fost mai greu!) nouă și altă broșă în fiecare zi! Rău și așa, rău și așa, cum să o dai ca să-i mulțumești pe cei gata oricând să cârtească?!

Cei care s-au arătat scandalizați au uitat, pare-se, de pariul propagandistic pus de unii politicieni, de a încerca să trăiască o lună de zile nu din salarii sau pensii „nesimțiteˮ și acordate încă de la tinerețe, ci din salariul minim pe economie! Premierul pare să fi experimentat, discret și natural, ceva asemănător, și există premisele ca, în virtutea acestui fapt, să poată înțelege direct și mult mai bine nevoile și problemele celor mulți decât cei cu alte averi și venituri și cu alt stil de viață decât el.

Desigur că PSD-iștii erijați, cu aroganța caracteristică, în Moș Niculaie și care au crezut că fac o glumă bună, care să-l „ustureˮ pe primul-ministru, au regretat că nu i-au putut pune direct în pantofi (de firmă sau mai curând Made in Romania) și o nuielușă, cu un bilețel pe care să scrie „Na, na! așa îți trebuie dacă ai fost prea cuminte!ˮ În gestul și în comentariile lor se vede teama de „austeritateaˮ pe care o prorocesc pentru a-și speria electoratul. Care austeritate (în afara unei noi crize economice mondiale) nu-i privește pe oamenii obișnuiți, ci ar trebui să însemne de fapt, cel puțin după cum ni se promite, cumpătare și corectitudine în cheltuirea banului public, găsirea unor mijloace de a astupa „găurile negreˮ provocate de fosta guvernare și, ceea ce îi sperie cel mai tare pe eventualii viitori Moș Crăciuni de ocazie, dovedirea malversațiunilor produse și recuperarea prejudiciilor aduse bugetului național de către actualii și viitorii dovediți „penaliˮ.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu stiu cat a castigat Orban, cert e ca l-am vazut acum vreo cativa ani cand era PDL la putere, la OMV Morarilor, la 11 noaptea a coborat singur dintr-un logan rosu, a cumparat ceva din benzinarie si a plecat. Totusi, 3000 de lei mi se pare o suma mica, daca vrei sa traiesti in Bucuresti, chiar daca nu platesti chirie.
    • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    In Sept 2018, valoarea coșului minim per familie era 6762 RON. Este cel puțin jenant sa spui ca șeful PNL și în același timp prim-ministru, a trăit la limita sărăciei, dar a avut resurse sa facă și donații către partid.
    • Like 0
  • Trebuie sa fii naiv sa crezi povestile lui Orban cu ai lui 3000/luna, asa cum doar naivii cred ca Dragnea n-are legatura cu TelDrum...
    Recunosc ca totusi Orban nu e antipatic...
    • Like 1
  • In sine, nu e reprobabil nici să trăiești în lux, nici în sărăcie. Legat de "sărăcia" lui Orban eu văd două probleme. Una este dilema dacă sărăcia asta e reală sau nu, există ceva îndoieli. Cealaltă este de legitimitate, ne așteptăm să aducă bunăstare in țară un prim-ministru care susține că n-am fost în stare să aducă bunăstare in propria sa casă?

    Acum putem să ne amintim și că Orban a trecut printr-un proces de corupție, în care a fost achitat. Acuzația a fost că și-a folosit poziția politică pentru a cere unui om de afaceri suma de 50.000 euro pentru finanțarea campaniei electorale. A fost achitat, dar nu pentru că n-ar fi cerut banii sau pentru că suma s-ar fi încadrat în limitele legale sau pentru că tranzacția s-ar fi făcut legal cu pentru că nu s-a dovedit influența poziției politice.
    • Like 1
  • Poate ca o excelenta gospodina, asa cum erau bunicile noastre, mergand la piata, targuindu-se pentru fiecare legatura de morcovi, iar apoi gatind si carpind hainele vechi poate sprijini traiul unei familii cu 3000 lei pe luna in Bucuresti.
    Daca sotul vrea insa sa mearga la un mic si o bere cu prietenii, ma tem ca va trebui sa accepte cinstea lor. Prieteni care binenteles sunt cu atat mai multi si mai dezinteresati cu cat omul e mai sarac si mai cinstit! Doar oamenii buni se aduna!
    Fara nici o legatura imi amintesc istoria recenta cu respingerea d-nei Plumb.
    Ce incurcaturi dom'le cu declaratiile astea de avere....eu as zice sa se termine odata cu ele, nici nu mai stiu saracii oameni ce sa mai scrie acolo....
    • Like 0
  • Deci Orban "pretinde" că a trăit (împreună cu soţia) ultimii ani cu 3000 lei pe lună. Adică cu 1500 lei pe lună de persoană. Adică ceva mai bine decât o treime (dacă nu chiar jumătate) din românii din România, căci cam atâţia supravieţuiesc cu sub 1500 pe lună.
    Şi iată cum totată suflarea de bine se zbârleşte la Orban. Câtă ipocrizie! Băi neruşinaţilor, problema e ce facem cu sărăcia lucie din ţara în care "aleşii" îşi construiesc palate scuipând pei ce asudă pentru o pâine.
    Eu cred că Orban trebuie dat pe mâna procuraturii pentru că se bucură de bunuri furate (că doar n-o să-mi spuneţi că jegurile alea de la psd Cluj au cumpărat conservele alea!)
    • Like 1
  • Majoritatea populatiei nu a inteles principiul simplu de functionare a unei societati. Daunatorii trebuie tinuti sub control altfel societatea ori se prabuseste in haos ori apar revolutii care schimba stapanii. Coruptie si hotie exista mai peste tot in lume dar societatile infectate nu sant puse in pericol de gravitatea lor. Mai mult elitele financiare sau ridicat initial prin respectarea cat de cat a unor legi si reguli, pastrand cel putin aparentele. Societatea romaneasca prin comparatie este la un pas de colaps nu are nevoie decat de un little push si gata. Daca o locuita este infectata de sobolani, ce faci,ca prima masura, inlaturi sursele de hrana inainte de a pune otrava.
    • Like 5
    • @ Victorin Borsciov
      Nu ar fi nimic de obiectat dacă dl. Orban și-ar declara veniturile reale și sursele lor , așa cum se pretinde prin lege. De ce oare o fi evitând să menționeze ce funcție și ce venit concret are la firma din Tg. Mureș ? Fuga de ”concret” pare să ascundă ”ceva surpriză(e)” !
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Google va poate ajuta să găsiți aceste informații.
      • Like 2
    • @ Ion Filip
      „Ludovic Orban a înregistrat în 2018 venituri nete de peste 37.000 de lei pentru consultanţă tehnică, din care 28.356 lei de la SC Revicond Canaltech SRL din comuna Riciu - judeţul Mureş, iar 9.000 de lei - de la S.C.P. Doru Trăilă & Asociaţii Bucureşti.”-cf.declarației de avere.
      Dacî vă întrebați cum de a acordat consultanță tehnică,iată date despre studiile sale postliceale și cariera profesională dinaintea intrării în politică:
      -a absolvit cursurile Facultății de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității din Brașov (1988);
      -A lucrat apoi ca inginer stagiar la fabrica Izolatorul Târgu Secuiesc (1988–1990), inginer tehnolog la Tractorul Brașov (1990–1991).
      Apoi a fost,pe rând, redactor la „Viitorul Românesc”,director de relatii publice la Agentia de Politici Energetice din Romania, secretar general la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap.
      Aveți cunoștință să fi fost acuzat de vreo șmenozeală,furt,ceva de genul?
      • Like 6
  • Corect ce declara madam G.Firea ,că țevile de la RADET nu se repara......,dar sigur nici Capitala nu se va dezvolta cu un primar de ,,trei lulele", fie el și PSDist (D de la Dragnea,Dancila sau Demis!)
    • Like 1
    • @ Stefan Grozav
      Delia MC Delia MC check icon
      Partidul Susținerii Delapidatorilor
      • Like 4
  • Pai daca dl Orban nu a invatat de la dl presedinte, Iohannis, cum poate face avere si trai in lux, din chirii de zeci sau sute de mii de euro anual din multe vile (este drept, unele dintre ele obtinute prin uz de fals si “eliminate” de catre instanta in consecinta, dar sutele de mii de euro au ramas la purtator).
    • Like 2
    • @ Cris Juganaru
      corne check icon
      bai tarane, pune aici toate dovezile pentru ce afirmi sau du-te si mananca cacat in alta parte (pe domeniul taranului flausat dragnea, cumparat din leafa, de pilda)
      • Like 7
    • @ Cris Juganaru
      Ești de acord doar (nu decât, cum ziceti voi PSDemisii) cu o parte a hotărârii instanței. Tot instanța a hotărît și la cine raman castigurile din chirii.
      • Like 1
    • @ corne
      Nu-i elegant ce ai scris ,dar să știi că a mâncat dar nu s-a saturat. Așa că dă-l in supărare.
      • Like 2
    • @ Stefan Grozav
      In atatia ani de politician Orban daca ascundea ceva din venituri il cautau oponentii binevoitori ,fiti siguri si n buzunare,meritul lui fiind acela ca a fost cam singurul impotriva USL -ului.PUNCT.
      • Like 7
    • @ corne
      Apelativul taran sa-l adresez membrilor familiei tale. Mie nu-ti permit. Faptul ca esti un neinformat te priveste doar pe tine. Dar cu atat ma mult nu-ti aroga dreptul sa replici, daca traiesti intr-o bula, fara sa te informazi inainte de a te exprima public si a adresa replici. Ce dovezi vrei, ca presedintele este un om avut, care castiga multi bani din chiriile de pe casele cumparate „cu noroc” din salariile de profesor (in comparatie cu „ghinionul” adresat de catre acesta celorllati profesori)? Iata dovada, doar pt a te cultiva, ca presedintele castiga aprox 25 mii euro doar pt inchirierea unei singure case: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/declaratia-de-avere-a-presedintelui-klaus-iohannis-castiga-din-chirii-mai-mult-decat-salariul-lunar-ca-sef-de-stat.html. Vrei si dovada ca presedintele Iohannis, impreuna cu sotia sa, a obtinut (cel putin) o casa cu rea credinta, fraudarea legii si prin uz de fals, astfel cum au decis definitv instantele care i-au „eliminat” casa cu pricina (dar i-au ramas aprox. 320 mii euro castigati astfel ilicit din inchirierea unei case necuvenite)? Iata, tot pt a te cultiva: Decizia civila nr. 235/16.05.2014 pronuntata de Tribunalul Brasov, mentinuta prin Decizia civila irevocabila 655/R/12.11.2105 a Curtii de Apel Brasov; „Cauza ilicita izvorata din fraudarea legii ce a invalidat certificatul de mostenitor se extinde si asupra contractului de vanzare-cumparare subsecvent, tertii – in speta doar paratul Johannis Klaus Werner – nefiind aparati de prezumtia de buna-credinta, fata de amploarea operatiunii ilicite rezultata din hotararile judecatoresti definitive pronuntate, consecintele juridice produse, succesiunea actelor juridice atacate si coparticipantii la intocmirea lor. Actul juridic subsecvent, intemeindu-se pe un act juridic incheiat prin fraudarea legii si fondat pe o cauza ilicita, nu ar putea fi validat prin simpla invocare a bunei-credinte a tertului, mai ales ca acesta este sotul celeilalte parti contractante care la randul sau a participat la intocmirea actului nul initial. In consecinta, petitul avand ca obiect constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare este intemeiat, urmand a fi admis. Consecinta desfiintarii certificatului de mostenitor nr. 90/1999, prin decizia civila irevocabila mai sus-mentionata, si a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 924/1999, prin prezenta decizie, acte juridice inscrise in cartea funciara nr. 9331 Sibiu sub B 9, 10, si 11, o constituie radierea dreptului de proprietate al paratilor Bastea Ioan, Johannis Carmen Georgeta si Johannis Klaus Werner din cartea funciara, potrivit art. 34 pct. 1 din D-L nr. 115/1938 preluat de art. 36 pct. 1 din Legea nr. 7/1996".” Nu mai pune etichite cocalaresti celor care semnaleaza unele probleme, ca nu toti cei care au pareri diferite sunt psdisti (nu ca asta ar fi o problama, dar nu e cazul meu).
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Gresesti, instanta nu a hotarat la cine raman banii din chirii, intrucat acest aspect nu a facut obiectul cauzei. Tocmai din acest motiv au ramas banii la presedinte, pt ca instanta nu a fost investita cu recuperarea chiriilor ilicite, ci doar cu obtinerea ilicita a proprietatii (ceea ce a si hotarat).
      • Like 0
    • @ Stefan Grozav
      Ai inteles, Vadimist cu gura plina de a mea....
      • Like 0
    • @ Cris Juganaru
      Delia MC Delia MC check icon
      Eu am citit povestea tradusă pentru profani ( limbajul avocățesc îmi dă dureri de cap și mai sunt și termeni juridici imposibili) în Turnul sfatului. Nu-i deloc părtinitor, e obiectiv, clar explicat. De acolo am inteles ca documentul cheie e certificatul de moștenitor al lui Baștea Ion. Ca să fie valabil ar fi trebuit ca dl Baștea să fie rudă cu amândoi foștii proprietarii ( fiu, nepot) însă e rudă cu unul singur. Certificatul a fost eliberat de primăria Porumbacu de Jos parcă. Acolo-i buba, certificatul neconform. Cine a greșit, sau dacă a făcut-o "cu intentie", asta rămâne un mister.
      Cat despre celelalte case, au fost cumpărate în perioada când sașii au emigrat masiv vânzând casele la prețul pieței probabil, în acei ani destul de mic.
      Ușă de biserică n-o fi dar nici atât de vinovat cum se crede.
      Mai cred că vorbește des și invidia. Pe noi ceilalti nu ne-ar fi dus capul însă el, în comunitatea sașilor și cu legături afară a avut altă concepție.

      • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      Ați uitat că Orban a trecut printr-un proces de corupție?
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Traducandu-va limbajul avocatesc (juridic), inseamna ca, f. pe scurt, dl presedinte impreuna cu sotia sa au folosit, pentru obtinerea casei impricinate, un act de mostenitor invalidat de catre instanta, stiind sau trebuind sa stie ca a fost invalidat intrucat au fost parti in cauza anterioara in care a fost invalidat. De aici lipsa prezumtiei de buna credinta, cauza ilicita prin fraudarea legii si uzul de fals. Iar o alta mare problema este ca suma de sute de mii de euro castigata din chiriile obtinute (in mod ilicit, cum rezulta pe cale implicita din procesul in care i-a fost „èliminata„ casa) a fost folista pt. cumpararea altor 3 case, astfel cum a declarat chiar dl presedinte in campania aferenta primului mandat. In concluzie, problemele d-lui presedinte nu sunt doar de ordin moral, ci si de ordin legal, in privinta averii sale. Din acest pdv, este comparabil cu politicienii pe care ii acuza de faradelegi si imoralitati. La intamplare este, de exemplu, comparabil, cel putin sub aspect moral (dar si legal), cu Ponta, care o obtinut venituri (apreciata ein final ca ilicite sau macar imorale) din profesia de avocat, in care a acces fara examan in baza unui doctorat plagiat (anulat ulterior).
      • Like 0
    • @ Cris Juganaru
      Delia MC Delia MC check icon
      E destul de bine "tradus", am spus ca am găsit o "traducere" bună. Sunt și termeni latini absolut de specialitate.
      Primăria din Porumbacu e de vină că a dat acel act. "Uns" ori nu, cine știe? Dacă da, oricum nu mai spune nimeni.
      A fost folosit de notari care ar fi trebuit să știe că nu corespunde.
      Eu iau de bună decizia instanței, care nu include și înșelăciunea. Dosarul ăsta a fost întors și dezbătut pe toate părțile. Dacă era așa, era demult demis, cât s-au efortat psd să-l sape. Dar n-au putut decât să latre la lună, și să sufle în vuvuzelele anteniste.
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult